|
|
|
DWA OBLICZA BIAŁORUSI W WIELU ODSŁONACH |
| Autor |
Wiadomość |
jarko_66
weteran
Twój sprzęt: Ducato 3
|
Wysłany: 2017-05-17, 20:33
|
|
|
Ela za relację . Dzięki Tobie prawie tam byłem . W realu stawiam w piątek. Do zobaczenia |
|
|
|
 |
SalutElla
stary wyga
Twój sprzęt: Weinsberg Cara Loft 700 MEH
Nazwa załogi: SALUCIKI
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 03 Cze 2014 Piwa: 427/62 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2017-05-17, 20:37
|
|
|
Odsłona szósta- „ …a ja przecież POLKA jestem”
Nie był to jednak koniec wzruszeń tego dnia, bowiem czekały nas następne. Ze Starych Wasiliszek pojechaliśmy do Bohatyrowicz, w których są dwa miejsca opisane w powieści Orzeszkowej „Nad Niemnem” – grób Jana i Cecylii oraz Mogiła Powstańców z 1863r. Dojazd do Bohatyrowicz prowadzi w pewnym momencie pomniejszymi drogami i w dwóch miejscach znajdują się drewniane figury wskazujące kierunek. Minęliśmy drugą figurę i dotarliśmy do drogowskazu z napisem cyrylicą „Bohatyrowicze 0,4”. Skręciliśmy w polną drogę, na końcu której widać było jakieś zabudowania, ale jak tu znaleźć las i polanę z tymi mogiłami. Podjechaliśmy bliżej i tam na drodze stała starsza Pani. Zatrzymaliśmy się i na pytanie o Mogiłę Powstańców powiedziała, że nas poprowadzi tylko żebyśmy zabrali ją do samochodu. Oczywiście uczyniliśmy to i tak dojechaliśmy do małej łąki przez jedną z chat w pobliskich Miniewiczach, a dalej poszliśmy pieszo przez las za naszą przewodniczką. I tam na małym wzgórzu stał krzyż i kamień, przed nim paliły się znicze i były dwie polskie flagi wbite w ziemię – to Mogiła Powstańców Styczniowych. My też mieliśmy flagę oraz 4 świeczki, które – trochę autorytarnie kazałam naszej młodzieży zapalić za pamięć poległych. Wtedy Pani zaproponowała abyśmy wspólnie odmówili „Anioł Pański” i dodała: „Ja poprowadzę”. Chwila, w której staliśmy w tym lesie nad tą Mogiłą i modliliśmy się była czymś, czego nie jestem w stanie opisać.
Następnie pojechaliśmy kamperami z powrotem do Bohatyrowicz – na drugi skraj wsi, skąd Pani zaprowadziła nas na grób Jana i Cecylii. Nie mieliśmy już świeczek, ale mieliśmy czerwony breloczek z orłem i napisem „Polska”, który zawiesiliśmy na krzyżu. Tam zrobiliśmy sobie z Panią pamiątkowe zdjęcie.
A kim Ona jest ? Na zadane przeze mnie pytanie: „ Jak Pani ma na imię ?” – odparła: „Jestem Teresa Bohatyrowicz”.
Moje następne pytanie było raczej retoryczne i brzmiało: „To Pani tu się urodziła i mieszka ?” I jej odpowiedź: „ Tak, przeżyłam tu bolszewików, przeżyłam hitlerowców, teraz mi mówią, że tu jest Białoruś, a ja przecież POLKA jestem”. I co odpowiedzieć na takie słowa – że ja też Polka jestem. No jestem, ale moje „bycie” i jej „bycie” Polką ma – moim zdaniem, trochę nieporównywalne znaczenie.
I tak dzięki Pani Markiewicz i Pani Bohatyrowicz nasze spotkania z polską historią nabrały rzeczywistego, ale jakże przejmującego i nie dającego się zapomnieć doświadczenia. Takie jest moje odczucie, ale jestem pewna, że moich współtowarzyszy podróży również.
cdn.
DSC_0714.JPG Drewniana figura przy drodze |
 |
| Plik ściągnięto 22 raz(y) 77,33 KB |
DSC_0721.JPG Pani Bohatyrowicz prowadzi nas do Mogiły |
 |
| Plik ściągnięto 30 raz(y) 115,2 KB |
DSC_0722.JPG Mogiła Powstańców Styczniowych |
 |
| Plik ściągnięto 24 raz(y) 132,63 KB |
DSC_0723.JPG Polskie flagi w hołdzie Powstańcom |
 |
| Plik ściągnięto 27 raz(y) 119,92 KB |
DSC_0725.JPG Zaduma |
 |
| Plik ściągnięto 27 raz(y) 134,16 KB |
DSC_0727.JPG Nad Niemnem |
 |
| Plik ściągnięto 19 raz(y) 79,83 KB |
DSC_0735.JPG Grób Jana i Cecylii |
 |
| Plik ściągnięto 25 raz(y) 149,62 KB |
DSC_0736.JPG Zawieszamy breloczek |
 |
| Plik ściągnięto 27 raz(y) 97,77 KB |
DSC_0740.JPG Pamiątkowe zdjęcie z Panią Teresą Bohatyrowicz |
 |
| Plik ściągnięto 34 raz(y) 134,17 KB |
DSC_0743.JPG Nasza karawana na drodze w Bohatyrowiczach |
 |
| Plik ściągnięto 22 raz(y) 94,87 KB |
|
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Wojciechu
Kombatant

Twój sprzęt: był - ducato frankia,jest- burstner t603
Nazwa załogi: marwoj
Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Wrz 2013 Piwa: 159/151 Skąd: Zgierz
|
Wysłany: 2017-05-17, 21:16
|
|
|
.. zdjęcie Józka z breloczkiem bardzo, bardzo - gdzieś tam na Białorusi, polski podróżnik na grobie Naszych, wiesza Polskiego Orła.
Zdjęcie karawany - ciekawe. Jak byście jechali na jakiejś obcej planecie |
_________________ prof-os
Jesteśmy jedyni i niepowtarzalni, pamiętajmy tylko że niedoskonali…
 |
|
|
|
 |
SalutElla
stary wyga
|
Wysłany: 2017-05-17, 22:11
|
|
|
Podsumowanie
Trudno jest po ostatniej emocjonalnej części relacji napisać podsumowanie.
Będzie więc tak:
W pewnym momencie naszej podróży Jędrek (Struś) filozoficznie stwierdził:
- Ile ja z wami przeżyłem !
na co my zgodnym chórem:
- Strusiu, a ile jeszcze z nami przeżyjesz !
Pięć kamperów, dziesięć dorosłych osób, czworo młodzieży i jeden pies (w zasadzie to suka), a do tego intensywność trasy i wrażeń – to mogło być ryzykowne, ale się udało. Dziękuję Wam współzałoganci za wspólne przeżycia i liczę na jakąś powtórkę w przyszłości (bo obiecaliśmy Strusiowi). Dodatkowo dziękuję Asi, Jurkowi i mojemu mężowi za zdjęcia, które uzupełniły tę relację.
W wątku dotyczącym zlotu w Mińsku jest wiele podziękowań dla organizatorów i dla Wujka Michała. Nie będę się więc powtarzać, ale – Wujku Michale wiem, że to czytasz – dziękujemy Ci za sympatię, życzliwość, opiekę.
Mamy nadzieję, że to nasze pierwsze spotkanie nie było ostatnim. A na dowód naszej do Ciebie sympatii – zdjęcie Twojego Fan Clubu.
DSC_0202.JPG Damski Fan Club Wujka Michałą |
 |
| Plik ściągnięto 40 raz(y) 115,84 KB |
|
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Kotek
Kombatant Mam na imię Danusia!

Twój sprzęt: Fiat Ducato Toskana 1,9 TD
Nazwa załogi: MisioKot
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 07 Paź 2010 Piwa: 407/449 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2017-05-18, 05:39
|
|
|
Elcia, za moc wzruszeń, za odwiedziny w Bohatyrowiczach, to całą cysternę piwa powinnam Ci przesłać, ale niech będzie chociaż to
Dzięki |
_________________ Pozdrawiamy - Danusia-Kotek i Henio-Misio
Denerwować się to znaczy mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.
 |
|
|
|
 |
SalutElla
stary wyga
|
Wysłany: 2017-05-18, 07:04
|
|
|
Danusiu
Bardzo dziękuję, ale cysterny piwa to nawet jak by się Salut podłączył to chyba byśmy nie dali rady. Cieszę się, że wzruszenia, których tam doświadczyliśmy stały się dzięki tej relacji Twoim udziałem. Szkoda, że nie było Was tam z nami. |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
jerry Gdansk
zaawansowany
Twój sprzęt: Renault Trafic Chausson Acapulco 33
Nazwa załogi: LILOU
Pomógł: 1 raz Dołączył: 09 Sty 2015 Piwa: 14/27 Skąd: Gdansk
|
Wysłany: 2017-05-18, 07:23
|
|
|
Elu
Z wielka przyjemnością i wzruszeniem przeczytałem Twoją relacje z wojaży po Białorusi po której i my już drugi rok podróżujemy, a Bóg da to i w przyszłym roku pojedziemy. Pozdrawiam całą Waszą grupę ludzi którzy emanują pozytywną energią. Jak na Zlotach są Mazowszanie to jest wesoło, przez Waszą otwartość i serdeczność jaka okazujecie innym. Tak trzymać, oczywiście piwko postawie w realu bo mam nadzieje, ze spotkamy się w Jastarni.
|
|
|
|
 |
slawwoj
Kombatant
Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Sie 2012 Piwa: 142/309 Skąd: Bielsk Podlaski
|
Wysłany: 2017-05-18, 07:39
|
|
|
A Salut to tak sie zasłużył że jego imieniem kino zostało nazwane
DSC_0442.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 4687 raz(y) 91,08 KB |
|
|
|
|
 |
JaWa
Kombatant Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 367/234 Skąd: Kutno
|
|
|
|
 |
SalutElla
stary wyga
|
Wysłany: 2017-05-18, 09:33
|
|
|
| slawwoj napisał/a: | A Salut to tak sie zasłużył że jego imieniem kino zostało nazwane |
Salut ma zasługi i w innych dziedzinach i dlatego od prawie 30 lat jest moim mężem |
|
|
|
 |
Kotek

|
Wysłany: 2017-05-18, 11:15
|
|
|
| SalutElla napisał/a: | | slawwoj napisał/a: | A Salut to tak sie zasłużył że jego imieniem kino zostało nazwane |
Salut ma zasługi i w innych dziedzinach i dlatego od prawie 30 lat jest moim mężem |
Brawo! |
 |
|
|
|
 |
slawwoj
Kombatant
Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Sie 2012 Piwa: 142/309 Skąd: Bielsk Podlaski
|
Wysłany: 2017-05-18, 11:18
|
|
|
| SalutElla napisał/a: | | slawwoj napisał/a: | A Salut to tak sie zasłużył że jego imieniem kino zostało nazwane |
Salut to nawet na wyjezdzie nam lodówkę naprawił. Powiedział żeby wyłączyć i włączyć.
I ZADZIAŁAŁA !!! |
|
|
|
 |
Kotek

|
Wysłany: 2017-05-18, 11:46
|
|
|
Ba! Fachowiec! |
 |
|
|
|
 |
dominicc
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Fiat Ducato Granduca '95
|
Wysłany: 2017-05-18, 19:49
|
|
|
| slawwoj napisał/a: | | Salut to nawet na wyjezdzie nam lodówkę naprawił. Powiedział żeby wyłączyć i włączyć |
Windowsa masz w lodówce? |
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1610/2343 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2017-05-18, 20:29
|
|
|
Elu i Józiu, brakuje słów na opisanie wrażeń przyczytaniu Wasze relacji i oglądaniu zdjęć. To jest bardzo wysoka półka.
Moja wdzięćzność nie ma granic i te parę piw to żadna zapłatam ale co się odwlecze...
Dziękuję, dziękuję, dziękuję... |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|