IVECO DAILY CZYLI CAMPER NA MOTOCYKLE, BUDUJEMY OD PODSTAWY |
Autor |
Wiadomość |
blackhawk
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2017-06-06, 23:24 IVECO DAILY CZYLI CAMPER NA MOTOCYKLE, BUDUJEMY OD PODSTAWY
|
|
|
Witam.
Troszkę śledzę forum i widzę że każdy buduje campera jak potrafi więc i ja też z przyjaciółmi spróbujemy zbudować Campera na motocykle wraz zabudową mieszkalną
Jako bazę wybraliśmy Iveco Daily 3.0 180KM Automat chyba głównie dla tej skrzyni ponieważ jest 8 stopniowa z BMW i jedeno z nielicznych aut z silnikiem 3 litrowym.
Postaram się opisać co będę chciał zastosować i będę bardzo wdzięczny za rady i sugestie .
Ocieplenie:
1. Na blachę Mata bitumiczna STP (wygłuszenie, izolacja)
2. Ocieplenie na matę bitumiczną to Mata kałczukowa grubość od 6 do 35 mm wyklejenie do fula
3. Zastanawiam się czy nam sam koniec nie dać jakieś folij aby uzyskać efekt termosa np Alufox
4. Wypełnienia tam gdzie nie da się wkleić maty chciał bym użyć pianki KOELNER ktoś tego używał na forum i chwalił , ze nie ciągnie wody i dobrze izoluje , tylko mnie nie pokoi że jest wysokoprężna i czy mi nie wypcha blachy ?
Ogrzewanie:
1. Zastanawiam się Webasto Dual Top Evo 8 z pompą zanurzeniową AM bojler jest 11 litrów i małe zużycie prądu albo
2. Ogrzewanie i bojler Truma Combi Diesel bojler 10 litrów które ogrzewanie campera i wody będzie lepsze ?
Panel sterowania:
1. Panel Sterowania PC210 wyświetlacz LCD co o tym sądzicie jest coś lepszego ?
Pompa wody:
1. POMPKA FIAMMA AQUA 8 12V 10 L co o tym myślicie ?
Solar:
1. ZESTAW SOLARNY O MOCY 200W
http://sklep.elcamp.pl/cl...----SUN003.aspx
Toaleta:
1. Toaleta Thetfrod C 220 cs
Teraz pytanie gdzie kupić brodzik łazienka musi mieć prysznic z toaleta ale musi być mała ma ktoś pomysł jak to zrobić , wstępnie chce kupić taki brodzik ze ścianami
Brodzik
Lodówka:
1. Lodóka Waecoe CRX 65
KLIMATYZACJA:
1. KLIMATYZACJA DACHOWA FRESHJET 2200 czy ta klima jest ok czy wybrać coś innego ?
MARKIZA:
1. Markiza Fiamma f 65 S 370
Antena Satelitarna:
1. ALDEN ONELIGHT 65 S.S.C. HD wydaje mi się trochę duża ale wiem że z antenami jest problem .
SKLEJKA NA ŚCIANY I MEBLE:
1. Czy ktoś się orientuje gdzie można kupić od ręki sklejkę egzotyczną afrykańską na przykład bo z tego robią najczęściej meble i ścianki ponieważ jest super lekka i mega sztywna potrzebuje na ściany chyba grubość ok 3mm i na szafki 12mm
ZASILANIE :
1. Może ktoś pomoże jakie akumulatory zastosować chciał bym 2 szt
2. Jaka przetwornicę zastosować tak aby ciągła ekspres do kawy
Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły co zrobić a czego nie będę wdzięczy za sugestie .
Oczywiście te siedzenia kratka na foto będzie wszystko wywalone temu są siedzenia bo potrzeba była homologacja na 5 osobowe a teraz sobie poprzerabiam jak będę chciał i nie będę musiał się przejmować robieniem homologacji
 |
|
|
|
 |
vIrek
zaawansowany
Twój sprzęt: Ducato 3.0 L3H2 automat
Pomógł: 3 razy Dołączył: 02 Lut 2012 Piwa: 17/10 Skąd: podkarpacie
|
Wysłany: 2017-06-07, 07:38
|
|
|
Fajna baza, ile waży i jakie DMC? Jeżeli do 3,5T do uwaga na wagę.
Sklejkę można kupić u Duniego w Nowym Sączu
http://www.duni.pl |
_________________ vIrek |
|
|
|
|
 |
blackhawk
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2017-06-07, 08:13
|
|
|
DMC jest 3,5t dlatego szukam wszystkiego o jak najmniejszej wadze dlatego potrzebuje sklejkę egzotyczną. |
|
|
|
 |
bart.ek
zaawansowany
Twój sprzęt: E86
|
Wysłany: 2017-06-07, 10:32
|
|
|
Skrzynia biegów to automat firmy ZF. |
|
|
|
 |
vIrek
zaawansowany
Twój sprzęt: Ducato 3.0 L3H2 automat
Pomógł: 3 razy Dołączył: 02 Lut 2012 Piwa: 17/10 Skąd: podkarpacie
|
Wysłany: 2017-06-07, 11:38
|
|
|
blackhawk napisał/a: | DMC jest 3,5t dlatego szukam wszystkiego o jak najmniejszej wadze dlatego potrzebuje sklejkę egzotyczną. |
W takim razie panele słoneczne raczej elastyczne, mam takie na zbyciu:
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=27708
Ładuję nimi 3 akumulatory 125 Ah (2 w zabudowie i silnikowy) |
_________________ vIrek |
|
|
|
|
 |
blackhawk
początkujący forumowicz
|
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Sty 2014 Piwa: 68/144 Skąd: Bytom
|
|
|
|
 |
blackhawk
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2017-06-07, 19:01
|
|
|
Zawsze chciałem mieć takiego campera na motocykle ale żeby też można było nim jechać na wakacje z rodziną i wziąć rowery albo skutery 😁 może się uda ale najgorzej jest zacząć. I czekam na porady ale nikt nic nie chce doradzić 🙁 czy wybrałem dobre podzespoły czy dobrze myślę o ociepleniu itp. |
|
|
|
 |
wlodo
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
|
Wysłany: 2017-06-07, 22:30
|
|
|
Loguję się do tematu, chętnie popatrzę na nową budowę.
Nie piszesz ile tych motocykli będziesz wozić, policz sobie masy czy się zmieścisz z DMC. Mi w zabudowę poszło 500 kg, więc np. sklejka 12 jest przyciężka, ramka z listew i obitka z cienkiej wystarczy. |
_________________ Moja budowa: http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0 |
|
|
|
|
 |
blackhawk
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2017-06-08, 08:12
|
|
|
Ogólnie zmieszczą się nawet 3 motocykle ale głównie będzie wożony jeden , na ściany chce dać sklejkę 3mm a 12mm na meble bo muszą być sztywne i wytrzymałe , izolacja będzie z mata STP a potem mata kauczukowa 2 cm , profile miałem wypełniać pianką ale wczoraj rozmawiałem z projektantem pewniej sporej firmy co produkuje prawie 100 kamperów rocznie i mówił żeby nie wypełniać profili ponieważ auto musi oddychać a poza tym Pianka z czasem zacznie skrzypieć Staram się szukać najlżejszych materiałów |
|
|
|
 |
kynios1
zaawansowany

Twój sprzęt: Boxer 2015w trakcie zabudowy na kamperek
Nazwa załogi: Krzysiek i Mariola
|
Wysłany: 2017-06-08, 11:05
|
|
|
Chyba raczej nie zmieścisz się z wagą w 3500kg , Jak zrobisz wszystko i zalejesz wodę do zbiornika i WC to na bank będzie ze 3200kg jak u mnie ,też wszystko zrobiłem ze sklejki lekkiej , dolicz teraz pasażerów i motocykl , po 20kg dodatkowo dla każdego pasażera ( jakieś jedzenie i ciuszki itp ) .Dolicz wyposażenie kamperka , jakieś narzędzia i inne rzeczy węże do wody , przedłużacze , chemię do toalety itp..... . Ja też wożę motocykl , ale na przyczepce i nie narzekam . Pozdrawiam i trzymam kciuki
ps Akumulatory co najmniej 200Ah ja kupiłem Yuasa Leisure 115Ah 3szt i na razie jest ok ale jak będą się sprawować dalej to się okaże , nie ma recepty na super akumulatory , przetwornica power sinus 2000W śmiga aż miło , pociągnie każdy expres i inne sprzęty , Jak zamierzasz stać na dziko bez podłączania prądu to solarów jak najwięcej , ja mam 400W i to jest chyba takie minimum na postoje na dziko , wiem że prądu mi nie zbraknie . Jak coś to chętnie podziele się swoimi doświadczeniami z budowy . |
|
|
|
|
 |
blackhawk
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2017-06-08, 14:52
|
|
|
Wydaje mi się że akumulatory żelowe będą dobre ponieważ w razie czego mogą być całkowicie rozładowane i im to nieszkodni , co do wagi wiem że będzie problem ale głównie będzie wożony jeden motocykl , mówisz że ta przetwornica jest ok myślałem o jakieś z Dometic ale nie wiem czy warto przepłacać ? Wydaje mi się że solar 200W czyli 2x100W powinien starczyć będę miał jeszcze mały agregat w razie czego .
A co myślisz o moim ogrzewaniu zależało mi aby była woda grzana z webasta z oleju i ta Truma albo Dual Top Evo tylko tak maja bojler 11 litrow powinie starczyć i biorą mało prądu tylko nie wiem którą wybrać ale raczej wydaje mi się że truma BOJLER TRUMA COMBI D6 CP PLUS jak myślisz ?
Czytałem twojego posta i podglądałem jutro ma dojść mata STP i mata kauczukowa wezmę się za izolowanie i ocieplanie .
Wstępnie chce to zamontować
1 OGRZEWANIE BOJLER TRUMA COMBI D6 CP PLUS
1 KOMIN COMBI D6 BIAŁY
1 ROHRSET CDW 60 CM
4 DYSZA EN CZARNA
4 NAKRĘTKA EM POPIEL
1 OKNO DOMETIC MINI HEKI STYLE
1 OKNO HEKI STYLE BEZ WYMUSZONEJ CYRKULACJ
1 LODÓWKA WEAECO CRX 65
1 KLIMATYZACJA DACHOWA FRESHJET 2200
1 ADAPTER HYMERCAMP 450
1 ANTENA AUTOMATYCZNA CYTRAC DX VISION
1 KOCH- / SPüLKOMBINATION
1 KOCH- / SPüLKOMBINATION
1 SOLARREGLER MT 150-PP
1 POMPA VIP PLUS, 20 L/MIN, 1,1 BAR
1 SOLAR-FERNANZEIGE 2
1 OKNO DACHOWE FIAMMA TURBO VENT 28 CRYSTA
1 MARKIZA F45 S 450 ROYAL GREY GEY BIAŁA
1 DUSCHWANNE 2000 - 80 X 110 CM, WEISS/GR
1 ECKWASCHBECKEN 2000 491 X 491 MM, WEISS
1 SZAFKA P UMYWALKE 2000 WEISS/GRAU
1 TYŁ ŚCIANY DO THETFORD TOALETA C 20
1 SEITLICHER SCHRANK 2000 WEISS/GRAU
1 ZESTAW SOLARNY O MOCY 200W
1 TOALETA THETFORD C223CS |
|
|
|
 |
Woj-tek
zaawansowany

Twój sprzęt: wilk, Iveco Daily, Jumper
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Cze 2012 Piwa: 5/45 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2017-06-08, 17:34
|
|
|
Super auto, sam zbudowałem na tej bazie, ale nie chcę gasić twojego entuzjazmu - DMC z trzema motocyklami na pokładzie mało realne.
Powodzenia
Będę śledzić z zapartym tchem . |
|
 |
blackhawk
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2017-06-08, 17:44
|
|
|
On będzie tylko na 3 przygotowany ale głównie będzie jeden na pokładzie, wysłał byś kilka fotek jak ci wyszła zabudowa na tym aucie będę wdzięczny masz jakieś zdjęcia z budowy. |
|
|
|
 |
kynios1
zaawansowany

Twój sprzęt: Boxer 2015w trakcie zabudowy na kamperek
Nazwa załogi: Krzysiek i Mariola
|
Wysłany: 2017-06-08, 21:45
|
|
|
Ja mam webasto thermo top C i grzeje a boilerek 5l webasto zagrzewa wodę w 5min na ostatnim wyjeździe sprawdził się znakomicie , przetwornica naprawdę ok , polecam jestem zadowolony |
|
|
|
 |
|