Twój sprzęt: Benimar Tessoro 468 NK Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Lis 2014 Piwa: 26/14 Skąd: Kaszubowo
Wysłany: 2017-06-19, 16:46 Czy akumulatory są do wymiany???
Witam
W ostatni, słoneczny weekend w godzinę po zachodzie słońca spadał mi prąd
do około 10,6V. W zabudowie dmuchały tylko wiatraczki lodówki i dwie komórki się ładowały.
Naładowałem akumulatory z sieci, miernik (foto poniżej) pokazywał 13,5V
Są to dwa Exide Gel G80 (foto poniżej) Nie wiem ile mają lat, ale ja mam kampera 2,5 roku.
Podłączyłem do każdego halogen z żarówką 55W (klemy odłączone) miernik wpiąłem w kabel dodatni i na Amperomierzu pokazywało mi wartość 4,3 (ustawienie miernika jak na foto)
Wróciłem po godzinie halogeny jeszcze świeciły, amperomierz pokazywał 3,6
a woltomierz 10,6V na jednym aku, a na drugim 11,2V
Czy moje akumulatory są jeszcze żywe i coś w zabudowie mi prąd pożera, czy już po nich??
Bardzo proszę o info bo w sobotę na południe jedziemy i prąd do wentylatorów i nawiewów
nocnych będzie potrzebny
miernik.jpg
Plik ściągnięto 18 raz(y) 429,66 KB
aku.jpg
Plik ściągnięto 19 raz(y) 53,21 KB
Skorpion Kombatant Normalny inaczej wariatek stary wyga
Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion Pomógł: 24 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 279/1356 Skąd: Warszawa
Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu Pomógł: 13 razy Dołączył: 17 Paź 2015 Piwa: 95/195 Skąd: Nicelea
Wysłany: 2017-06-19, 17:15 Re: Czy akumulatory są do wymiany???
rigg napisał/a:
....a woltomierz 10,6V na jednym aku, a na drugim 11,2V...
...raczej Twoje aku już nieżiwe.
Jeśli korki maszx odkręcane to możesz do każdej celi spróbować dolać po 10 ml wody demineralizowanej lub destylowanej, i naładować(na otwartych korkach).
I to z wodą powtarzać co jakiś czas ąż nie będzie przyjmować. Po naładowaniu możesz zakręcić korki. (to z wodą to trochę rzeżba, ale czasem pomaga i nawet na długo
jak wcześniej aku były przeładowane i żel podeschnięty jest)
Jeśli to nie pomoże (na tej żarówce powinny ponad 10 godzin świecić a napięcie na aku nie niższe niż 11,0V pod koniec) to po prostu się skończyły...
PS. sprawdż czy prostownik ładuje to aku, bo może to on nie żiw.
_________________ .
"człowiek uczy się całe życie i głupi umiera" B.K.
.
"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
***Niech kawa Cię obudzi zanim zrobi to rzeczywistość***
Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
Wysłany: 2017-06-19, 18:47
po raz Piotrek , masz delikatny ten miernik , szkoda ,że nie do 10 A ale na początek wystarczy .
facet na filmiku dokładnie pokazuje jak zmierzyć prąd uciekający o ile ucieka ... jakieś 8:10 min i masz mierzony pobór ....
po dwa jak już zmierzysz i będzie się coś działo to patrząc na miernik wypinasz po kolei bezpieczniki ze skrzynki , przy którymś pobór drastycznie spadnie , masz winowajcę ...
może być tak ,że jeden bezpiecznik zabezpiecza kilka odbiorników to musisz wtedy po tym bezpieczniku wypinać te odbiory , będziesz miał winowajcę jak na talerzu ...
a teraz do kamperka proszę już i szukać , potem zadawaj następne pytania o ile jakieś będą
Twój sprzęt: Benimar Tessoro 468 NK Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Lis 2014 Piwa: 26/14 Skąd: Kaszubowo
Wysłany: 2017-06-19, 19:21
Chyba kaplica i po akumulatorach...
Udało mi się odkręcić korki i w obu tylko jedna cela wygląda normalnie.... w pozostałych
pięciu wygląda jak w kopalni soli... grube kawałki wyglądające jak sól.
Może foty dadzą jakiś obraz tego co w środku... Tu już chyba woda destylowana nic nie pomoże.....
Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu Pomógł: 13 razy Dołączył: 17 Paź 2015 Piwa: 95/195 Skąd: Nicelea
Wysłany: 2017-06-19, 19:30
rigg napisał/a:
... Tu już chyba woda destylowana nic nie pomoże.....
możesz spróbować. podłącz do jakiegoś słabego prostowniczka i podlewaj.
zobacz czy rośnie prąd po podlaniu. Jeśli tak to jakieś marne szanse masz...
_________________ .
"człowiek uczy się całe życie i głupi umiera" B.K.
.
"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
***Niech kawa Cię obudzi zanim zrobi to rzeczywistość***
Nazwa załogi: BRAK Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
Wysłany: 2017-06-19, 20:09
jak już będziesz kupował bo trzeba to nie te Żelowe , drogie gówna tylko zwykłe kwasiaki , kilka stówek w kieszeni , jakie masz wymiary tych aku ??? wejdą wyższe ? większe?
Wysłany: 2017-06-19, 20:15
BIORCA napisał/a:
jak już będziesz kupował bo trzeba to nie te Żelowe , drogie gówna tylko zwykłe kwasiaki , kilka stówek w kieszeni , jakie masz wymiary tych aku ??? wejdą wyższe ? większe?
Wejdę chyba w Duracell, które montował u siebie kolega Rawic w tym poście na str 10
http://www.camperteam.pl/...20845&start=135
kosztują 500 za sztukę, a nie 750 jak Exide gel
Twój sprzęt: Challenger Mageo 163, 2.8JTD Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Sie 2016 Piwa: 47/286 Skąd: Snochowice
Wysłany: 2017-06-19, 20:38
Nie wiem, czy to już odpowiedni moment, żeby zachwalać ale za namową forum (posty bodajże Socale) ja w kwietniu założyłem kwasiaki Topla 100Ah, szt 2, do dziś dnia nie odczułem braku prądu ale to dopiero 3 m-ce i nie miałem okazji biwakować kilku dni. Cena 360 czy 370 za szt plus kaucja 30zeta od sztuki bo nie oddawałem starych.
_________________ Odkupię każdą ilość używanych / zużytych / uszkodzonych baterii do laptopa / elektronarzędzi.
Wysłany: 2017-06-20, 10:05
Po nocnym ładowaniu aku pokazały 12,8 V. Podłączyłem halogeny i po 1,5 h słabo świeciły, a miernik pokazał
10,6 V w obu przypadkach... Jadę po nowe akumulatory :-(
Wysłany: 2017-06-20, 20:20
BIORCA napisał/a:
po raz Piotrek , masz delikatny ten miernik , szkoda ,że nie do 10 A ale na początek wystarczy .
facet na filmiku dokładnie pokazuje jak zmierzyć prąd uciekający o ile ucieka ... jakieś 8:10 min i masz mierzony pobór ....
po dwa jak już zmierzysz i będzie się coś działo to patrząc na miernik wypinasz po kolei bezpieczniki ze skrzynki , przy którymś pobór drastycznie spadnie , masz winowajcę ...
może być tak ,że jeden bezpiecznik zabezpiecza kilka odbiorników to musisz wtedy po tym bezpieczniku wypinać te odbiory , będziesz miał winowajcę jak na talerzu ...
a teraz do kamperka proszę już i szukać , potem zadawaj następne pytania o ile jakieś będą
Adi, sprawdziłem dziś jak na filmie z drucikami jak i bez drucików bo u mnie "podtrzymania systemu" nie musi być i wynik, z drucikami i bez był taki sam.... jak na foto. Czy ten wynik świadczy o jakimś lewym poborze prądu???
Aku kupiłem Tuborg Hobby bo Duracell wyszły, a te podobno są równie dobre. 1060pln za dwa.
Wysłany: 2017-06-20, 20:49
0,04 mA ..... TYLE BY BYŁO DOBRZE .
Ty masz 0,31 ...za dużo . szukaj poboru wyciągając bezpieczniki albo ... Twój miernik jest inaczej ustawiony , wyskalowany i przecinek jest nie tam gdzie powinien. Obejrzyj tego faceta.
Wysłany: 2017-06-20, 21:17
BIORCA napisał/a:
0,04 mA ..... TYLE BY BYŁO DOBRZE .
Ty masz 0,31 ...za dużo . szukaj poboru wyciągając bezpieczniki albo ... Twój miernik jest inaczej ustawiony , wyskalowany i przecinek jest nie tam gdzie powinien. Obejrzyj tego faceta.
Wszystko git, tylko u mnie pokazuje -0,30... jutro jeszcze spróbuję z bezpiecznikami bo zapomniałem dziś ... Kurde znowu ten fotel odkręcać
Masakra!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum