zmienić czy nie zmienić regulator ładowania |
Autor |
Wiadomość |
bzyku_snk
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: ducato adria 2.5 88r
|
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2016-04-20, 19:12
|
|
|
Wyswietlacz więcej energii nie dołoży, a regulator wystarczający. Ten z allegro MPPT?- nie chcę się wypowiadać |
|
|
|
 |
Bydgoszczu
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: nie ma znaczenia
|
|
|
|
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 51/50 Skąd: PSL z nad Warty
|
Wysłany: 2017-07-13, 11:35
|
|
|
odświerzę temat bo wyczytuję ciekawostki o ładowniu.
wymyślając ładowanie aku silnikowego z solara zabudowy spaliłem orginalny regulator .
nic złego się nie stało , jeden mosfet się zwarł- już jest po naprawie- ale mam ciekawe informacje.
kilkunastoletni już regler z hymera okazał się regulatorem działającym jak MPPT, czyli cały czas robi obciązenie dając pełną moc .
regulator dodatkowy PWM który chciałem dołączyć do solara działa zupełnie na innych zasadach nie tworząc pełnego obciążenia.
z tego widać ( po pomiarach prądu i napięć ) gdzie te regulatory się " pogryzły"
piszę to dla tego że po naprawie stało się coś dziwnego . regulator dostał tylko 1 nowy mosfet , dodatkowo tej samej mocy , pare miejsc przelutowane dla pewności i .....
kilka A prądu więcej
na słońcu wskazówka ładowania wychyla się mocno w prawo
wcześniej tego nie było |
_________________ ----------------------------------------------------------
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
--------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2017-07-13, 14:37
|
|
|
Żaden regulator nie tworzy obciążenia.
Dawanie pełnej dostępnej z solarów mocy jest uzależnione nie tylko od rodzaju regulatora ale też od tego czy coś jest w stanie ją odebrać.
I dopóki nie zapewnisz prawidłowego układu pomiarowego z kontrolowanym obciążeniem to nie uwierzę w opowieści o seryjnie montowanych kilkunastoletnich regulatorach MPPT. :-) |
|
|
|
 |
wirefree
stary wyga
Twój sprzęt: EuraMobil
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Lis 2016 Otrzymał 11 piw(a) Skąd: internet
|
Wysłany: 2017-07-13, 19:23
|
|
|
Tzw regulator PWM tak naprawde nie jest zadnym regulatorem, jest to prosty przelacznik ktory zwiera styki akumulatora ze stykami panelu i rozwiera jak napiecie przekroczy wartosc dopuszczalna. |
|
|
|
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 51/50 Skąd: PSL z nad Warty
|
Wysłany: 2017-07-13, 20:06
|
|
|
dżony - ty negatorze
napisałem jak byk -
-działa jak... a nie ze to MPPT.
to wytłumacz mi madralo -
-pełne słońce , aku naładowane , po odpięciu kostki solarów na panelach ok 19V, podpinam solar - napiecie mocno leci w dół , aku idzie na14V i stoi a na solarze ledwo powyżej napięcia aku
włączenie obci azenia na aku nie powoduje większych zmian napięć ( przy pełnym słońcu) tyle tylko że z solara płynie wiekszy prąd- do 5A udało mi się zmierzyć. odbywa się to dość płynnie |
_________________ ----------------------------------------------------------
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
--------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2017-07-14, 00:52
|
|
|
Dzialac jak MPPT może tylko MPPT.
To co opisujesz to działanie prymitywnego regulatora bez algorytmów itp.
Podłącz obciążenie to będzie wiadomo co się dzieje.
Otwarty obwód zawsze daje znacznie, np 20% wyższe napięcie. Podłączenie minimalnego obciążenia zmienia ta sytuację.
W pewnych sytuacjach, przy dobrze dobranym solarze na mierniki nie będzie widać różnicy między PWM i MPPT. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|