|
|
|
Budowa domka ze Złomka. Relacje z budów kamper +poradnik ABC |
| Autor |
Wiadomość |
rakro1
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Pomógł: 17 razy Dołączył: 22 Sty 2012 Piwa: 273/209 Skąd: Dębica
|
Wysłany: 2017-07-28, 17:09
|
|
|
| A może grzybki wentylacyjne dałoby się na boki wystawić? I okno też może nie takie ważne,zwłaszcza gdy chodzi o niezależność energetyczną ?? Ostatnio na Forum ktoś bardzo dzielnie wywalił okno dachowe aby mieć miejsce pod panele właśnie. |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 240/263 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2017-07-28, 17:27
|
|
|
Okno i grzybki używane codziennie. Wyciągów nie przerobię. Za dużo nowych dziur, a poza tym ten drugi kuchenny gdzie? Tam są drzwi odsuwane
Dwa dodatkowe panele 2 x 140W wystarczą. Razem będzie 540W. To ok. 25-28A w słońcu. Wystarczy w zupełności, bo to więcej niż dobowe zapotrzebowanie, a jak słońca nie będzie to nawet kilowat by nie wystarczył. Wywalenie okna dodałoby ledwo ze 100W-130 czyli ok 5A-6,5A. Wolę okno
Te 25A to też sporo.
Pewnie po prostu ten jeden panel będzie wyżej i będzie ok. Koder ma na szybszym pojeździe podniesiony i grubszy box i bez problemów nawet przy 180km/h. Tyle to ja moim nawet z górki nie pojadę
Reszta pewnie elastyczna, bo 2 ciężkie wystarczą |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
| |
|
|
|
 |
rakro1
weteran
|
Wysłany: 2017-07-28, 18:45
|
|
|
| Wiosną do panela 140 wat dołożyłem 3x100 elastyczne.Do tego 2x230 Ah pokładowych akumulatorów.Zniknęły problemy z niedoborem prądu.W czerwcu,w Grecji lodówka chodziła na 12v bez problemu ( mały Dometic,bez zamrażalnika).Również klima stacjonarna 2 godz.na aku,więcej nie było potrzeby.Mam też agregat.To co zamontujesz na pewno wystarczy,chociaż jakaś lekka konstrukcja do podnoszenia dużo by dała.Może zamiast kolejnego panela ??! A jakby jeden grzybek do boku? Są takie osłony fajne Dometica.Nawet mam chyba w warsztacie kompletnie niepotrzebną do podarowania.Foto,jakbyś chciał.Tą od drzwi faktycznie gorzej.A może przez okno dachowe wypuścić ten drugi.Ja mam boki przeszklone i światła dużo a okna nie lubię bo otwiera mi się w czasie jazdy i zimno wieje.W lecie wchodzi ciepło,mimo,że mam zasłonę z folii.Pisał też kiedyś Bronek,że to lipa.A,że mamy dach blaszany to łatwo dziurę zalepić. |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2017-07-28, 18:56
|
|
|
Ja mam podnoszone te 260W, ale praktyka 365 dni kamperowania pokazuje, że zimą na północy i tak prądu nie ma nic, więc trzeba na południe, a tam znów słońce jest, to nie trzeba podnosić.
Daj te fotki i ja może chętny będę. Części będę z Polski zamawiał, to poszłoby za jednym razem.
Za jakiś miesiąc wrócę z gór, to będę robił wszystkie modyfikacje i naprawy, bo zawiecha znów stuka. Ale drogi w tej części świata to szmelc, a ja jeżdżę też po jakiś dziurach bez asfaltu.
Będzie trochę roboty. Ale ostatnio dałem radę w miejscu, gdzie koleś za mną się powiesił kamperem chyba na zbiorniku, bo coś mu chrupnęło i kółka w powietrzu mu już mieliły, hehehe.
Zawieszenie, olej, znów filtry, paski, naklejki też trzeba wreszcie, bagażnik na rowery, bo kupiłem, panele, no i te zbiorniki będę przerabiał, bo też kupiłem dodatkowe. Będzie 120 albo 150 litrów czystej. Jeszcze nie wiem, który użyje.
Aktualne 70 litrów to 7 dni dla 1 osoby albo 2 dni dla dwóch
150 to już będzie coś. Albo 2 tygodnie albo... |
Budowa domka ze złomka
 |
| |
|
|
|
 |
rakro1
weteran
|
Wysłany: 2017-07-28, 19:13
|
|
|
Może trochę mały - 12x9 cm,odstaje od ściany na 2,5 cm.
20170728_194840 (Large).jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 7 raz(y) 203,72 KB |
|
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
toscaner

|
|
|
|
 |
rakro1
weteran
|
Wysłany: 2017-07-28, 19:17
|
|
|
Niepotrzebny,do wyrzucenia, = gratis.Zbieram dobre uczynki,miałbym pierwszy |
|
|
|
 |
toscaner

|
|
|
|
 |
rakro1
weteran
|
Wysłany: 2017-07-28, 19:21
|
|
|
| U mnie leży w warsztacie to nie leci woda.A na poważnie to też zgłupiałem.Kupiłem go dawno.Może z kominkem do wylotu spalin z lodówki.Nie montowałem tej osłony bo puściłem ten kominek przez kratkę wylotową.Popatrzę może za jakimś katalogiem Dometica.Ale ładny jest i wygląda profesjonalnie.Aż szkoda aby go nie użyć. |
|
|
|
 |
toscaner

|
|
|
|
 |
rakro1
weteran
|
Wysłany: 2017-07-28, 20:02
|
|
|
| Kominek Dometic - gdy to wpisałem w allegro pojawił się element ,o którym piszemy.Te inne z kompletu zamontowałem a obudowa została.Ale poszukam,może istnieją jakieś szczelne,do boku auta/przyczepy.Elastyczne,jak przykleisz to na zawsze i sprzedając auto ceny zakupu nie odzyskasz.Może jednak sztywne i z regulacją ustawienia do słońca? |
|
|
|
 |
rakro1
weteran
|
Wysłany: 2017-07-28, 20:07
|
|
|
WYWIETRZNIK BOCZNY DO KEMPINGU NIEWIADÓW (6899471590) - trochę słabo wygląda ale coś w tym stylu poszukajmy.Tylko ładniejsze.I Dometic aby było.. |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2017-07-28, 20:14
|
|
|
Jakbym miał tak liczyć, to hmmm, w momencie sprzedaży czyli szacuję wiosna 2018, to będę miał na koncie ponad 3 lata wakacji, grubo ponad 1000 nocy, za które w hotelach nawet parszywych musiałbym zapłacić....
A zapłaciłem może kilkadziesiąt euro/funtów wliczając kilka razy kempingi.
Tego się nie da przeliczyć tak.
Ale licząc inaczej. Zimą w IT grzanie i ładowanie to było ok. 70 euro mies. Tu tyle idzie latem, a zimą ok. 150£, czyli jak wydam na panele ze 300£, to to raptem 2 zimowe miesiące, których nie spędzę w Szkocji tylko np. Maroko i nic nie wydam.
Mało tego nie spędzę w Szkocji zimą dłużej niż 2 miesiące, więc jakby "zarobię" jeszcze
Jak widać długie kamperowanie to same korzyści i wręcz się zarabia
Tylko dlatego nie kupiłem ich poprzedniego roku, bo przez zimę tu i tak słońca nie ma, więc czy 260W czy 1260W nic by nie dało. Nawet podnoszenie nie dawało, jak słońca 2h na 2 tygodnie. Poza tym szukałem 4 miesiące bazy na kolejnego, a ten miałem sprzedać zaraz po kupieniu. Bazy niet. Ten zostaje jeszcze trochę.
Nawet kupując teraz, na te powiedzmy 8-10 miesięcy, nie stracę |
Budowa domka ze złomka
 |
| |
|
|
|
 |
wlodo
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
|
Wysłany: 2017-07-29, 23:21
|
|
|
Tak na szybko nie mogę znaleźć, ale boczny wywietrznik do jachtów by się zmieścił na narożnik dachu blaszanki, wtedy dach pusty, a to tylko 10 min wyrzynarką |
_________________ Moja budowa: http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0 |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2017-07-30, 10:30
|
|
|
Co do narożnika, to nie chodzi Ci przypadkiem o to miejsce, gdzie idzie belka przy dachu?
Ja bym tam nie ciął. Jak już to poniżej, a to już kilkanaście cm poniżej narożnika. No i o ile z łazienki dałoby się na bok, o tyle z kuchni nie, bo są drzwi odsuwane, więc z tej nic nie wyczaruję. Chyba, że jakiś kanał powietrzny z uszczelką gumowa, gdzie przy zamkniętych będzie szło na te drzwi, a przy otwartych też prosto z niego.
Chyba by się dało coś wyczarować. |
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|