Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
pomoc w nakierowaniu na kampera
Autor Wiadomość
waldik 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: jeszcze nie mam
Wysłany: 2017-07-30, 14:16   pomoc w nakierowaniu na kampera

Witam. Przegladajac rozne watki ciezko jest na istotna wiadomosc. I tak troche gubie sie w tym co czytam. Szukam kampera(moze byc blaszak) dla dwojga ludzi i dwa psy(duze, ale nie wymagajace duzej przestrzeni, tyle by lezaly). Musi byc lazienka i wc(wymog zony). Raczej tez starszy kamper z lat 89-91 w kwocie powiedzmy +-30tys zl. Wiem ze popularne sa zabudowy fiata ducato. Czy mechanicznie sa to dobre auta? Rozumiem ze z racji wieku moga zdarzyc sie rozne awarie, jak w kazdym wiekowym aucie. Ale da sie to auto w sensownym budzecie naprawic? Czy moze naprowadzicie mnie na jakis inny model. Z tego co juz sie dowiedzialem zabudowa takiego kampera moze byc kosztowna w naprawie tzn elementy wykonczeniowe i instalacyjne. A czy sa gdzies w okolicach slaska firmy ktore maja doswiadczenie w naprawie takich wozow? Za kazda cenna informacje w naprowadzeniu na model ktory dawalby mozliwie ludzkie koszty eksploatacji bylbym wdzieczny. Zreszta nie mam delirki na zakup juz teraz, raczej po nowym roku. Wiec mam czas na zapoznawanie sie z informacjami. Pozdrawiam
Postaw piwo autorowi tego posta

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 120/5
Wysłany: 2017-07-30, 15:06   

Pierwsza sugestia:
Fiat ducato to dostawczak z założenia wół roboczy, łatwy i tani w naprawie.
Orginal z budka na plecach raczej bedzie mial jeszcze dlugie życie przed sobą

Sugestia druga:
Zabudowa: ma być sucha!!!!!!!!. a urządzenia sprawne, reszta czyli układ czy producent mniej istotny. Drobne przeróbki i modernizacje dla majsterklepki to przyjemność

tom-cio 
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Piwa: 68/144
Wysłany: 2017-07-30, 18:29   

Waldik,na ten moment masz dosc fajna propozycje w sosnowcu,facet za 23500 wystawia ducato 2,kampera ktory ma pol zabudowy

https://www.olx.pl/i2/ofe...tml#:c07f3ddd9b

No i powiem tak,bylem go zobaczyc,w budzecie ktory masz mozna go fajnie przywrocic do orginalu wewnatrz,czyli zamontowac ubkacje z prysznicem i zrobic normalne lozko.z gorszych problemow to ma juz nadzarte przez ruda podluznice,trzeba by to porzadnie wyspawac,ale ja mialem gorzej ,i pieknie mi je odbudowano.Sciany wygladaja na suche,tyl nie bity tylko przerobiony przez niemca do wozenia quada,porazka ale chyba szczelna,jakby co to pisz na pw

waldik 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2017-07-31, 05:57   

Dzieki Tomcio. Nie mam planu zakupu na te chwile wiec nie rozwazam ofert jako takich. Do zakupu chce sie dobrze przygotowac. Podane drabinki cenowe czy rocznikowe oczywiscie moge w pewnym zakresie zmienic. Jak narazie jestem na etapie zapoznawania sie jakie oferty sa ciekawe i jak wyposazone jest dane auto. Jesli klimatyzacja jest niekonieczna(zona kicha nawet przy zwyklym nawiewie) to abs i wspomaganie kierownicy to juz koniecznosc. Jest jeszcze opcja ze sam kupie jakiegos blaszaka i oddam go jakiejs firmie na zabudowe. Zobaczymy co zycie przyniesie. Tak jak wspomnialem, zakup planuje po nowym roku. Moze cos sie pojawi ciekawego lub zycie pokaze nowy pomysl. Czy jest jakis kamper ktory w uzytkowaniu jest szczegolnie nieprzyjemny? Jakis ktorego unikac?

tom-cio 
weteran

Wysłany: 2017-07-31, 16:16   

No tos poplynal ,ja w 1999 abs -u nie mam,a w ducato 1 to nie masz co marzyc,wspomaganie to tez nie regula.Klima w dostawczakach z lat 89-91 o ile dobrze kojarze tez nie istniala.Kolego ,moze po prostu pojezdzij i popatrz kolo siebie,czego sie w takim budzecie spodziewac.A ze sasiadami prawie jestesmy,bo jak widze rogoznik to pewnie ten kolo bobrownik,to masz fajne miejsce gdzie mozesz pojechac kilka kamperkow i blaszaczkow ogladnac,facetma ze 20 kamperow na placu - przyszowice,gliwicka (zjezdzasz z a1 na europe centralna i jedziesz dalej w kierunku na tychy jakies 800m,bedziesz mial po lewej).nie mam z nim nic wspolnego,ale bylem ,poogladalem ma i blaszaka zabudowanego to sobie porownasz i zobaczysz co mozna w Twoim budzecie znalezc

waldik 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2017-07-31, 20:15   

Dzieki Tomcio. Wezme te lokalozacje z przyszowic pod uwage. Tak, rogoznik bobrowniki. Tam mieszkam. Z racji tego ze zamierzam kilka razy w roku uzywac kampera, czasem i w zimie wiec ten luksus jakim jest abs to jest koniecznosc. Jesli w starszych modelach nie ma absu wiec droga eliminacji musze przerzucic sie na nowsze modele. To ze kupie kampera to na 99%pewna sprawa ale wybor musi byc najlepszy. Dlatego szukam informacji. Potem bede rozgladal sie za konkretnymi ofertami. Narazie zagladam na oferty ze wzgledu na to ze patrze co mozna za ile kupic. Ale te przyszowice odwiedze. A u nas jest jakis dobry serwis do takich kamperow?

tom-cio 
weteran

Wysłany: 2017-08-01, 16:31   

Co do zabudowy to nie ma .i tyle ,jest kilku majstrow na forum polecanych.Co do mechaniki,to kazdy ogarnie co w dostawczakach siedzi.Ale malo ktory ma wystarczajaco wysoka brame ,zeby campera przyjac.....wiec tez nie ma,w razie co dam namiar na mojego,mi silnik pod domem wymienial

A tak wogole to przejedz sie jakims dostawczakiem.bo widac ,ze piszac o np abs nigdy nie jezdziles.Toto obciazone prowadzi sie bardziej jak ciezarowka,ja np zimowek na tylna os nie zakladam wcale ,bo nie ma takiej potrzeby, jezdze duzo ,z 50 tysiecy rocznie kamperem i zimą tez

Wyświetl szczegóły
rakro1 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Piwa: 239/174
Wysłany: 2017-08-01, 19:28   

tom-cio !!! Bardzo duże piwo dla Ciebie za wsparcie kolegi i bardzo konkretne działanie.Szacunek.Tak rozumiem działanie Forum.Tak jak włączyłeś się w pomoc koledze może docenić ktoś,kto już siedzi trochę w tym temacie.Ja bym pojechał i kupił co polecasz gdybym miał taką potrzebę.I nie zniechęcaj się,że kolega na razie bada temat i nie jest gotów na decyzję.Poczekajcie,niech poda Ci warunki brzegowe a Ty mu znajdź coś i kupcie razem.Waldik - wygrałeś na loterii mając taką pomoc i wykorzystaj ją.Dukato Boxer i Jumper są najpopularniejsze w europie więc servis mają najlepszy i części zapasowych mnóstwo.Blaszak jest wąski i mały ale z blachą możesz robić wszystko - wycinać,kleić,spawać.Nie przecieka jak kampery "kamperowe",zwłszcza starsze.Mniej też rzuca się w oczy co ma czasami znaczenie.Zabudowę zaś możesz i będziesz przerabiał wielokrotnie i z czyją pomocą okaże się później.Nie zwalaj na żonę kwestii łazienki i wc.Wstyd !!! (Dyskusyjna może być kwestia suszarki do włosów i prostownicy - było o tym na Forum). To baza i bez tego nie da się.Podobnie jak lodówka na 12/220/gaz.Może nawet z zamrażalnikiem.Ważna jest jak najlepsza izolacja termiczna.Ja mam Boxera,którego już trudno poprawić z powodu zabudowy a poprzedni właściciel powtykał jedynie gąbkę pod tapicerkę.Ale najważniejsze - silnik,zawieszenie i inne części mechaniczne - bo nawalają bez uprzedzenia.No i poczytaj trochę Forum bo to wszystko już było a do wiosny na pewno możesz zostać ekspertem.Powodzenia,opisuj postępy.I raz jeszce - duży szacun dla tom-cio (-a).

waldik 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2017-08-01, 19:51   

Masz racje. Nie jezdzilem za duzo dostawczakiem. A juz w zimie wogole. I jak sie zachowuje takie auto na drodze nie mam pojecia tzn kamper zima czy tez blaszak-dostawczak. Raz mialem lekka stluczke autem ktore nie mialo abs, zablokowalo kola i sunalem. W sumie nie bylo zle ale auto pogonilem do zyda. Teraz na codzien tez jezdze autem o wadze prawie 2300kg i choc nie zauwazam tego podczas jazdy, uwazam ze dobrze je miec. Latem wiadomo, nie jest to koniecznosc ale zima? Zwazywszy, ze w czasie wyjazdu moze za kolkiem siadzie moja zona. Jak juz wspomnialem zbieram informacje i zagladam na oferty patrzac co za ile idzie dostac. Moze, jak uda sie zorganizowac troche czasu pojedziemy do przyszowic. Jesli jest tam kilka ofert to bedzie mozna porownac na miejscu i zobaczyc co sie chce. Dlatego dziekuje za ten namiar. Pozdrawiam. Pewnie jeszcze zaczepie cie

Odpowiedz do tematu