|
|
Norwegia 2017 z niemowlakiem - rady? |
Autor |
Wiadomość |
izola
Kombatant

Twój sprzęt: MB Marco Polo
Nazwa załogi: Izolownia
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 20 Sty 2015 Piwa: 231/169 Skąd: Westfalia
|
Wysłany: 2017-07-29, 22:39
|
|
|
Cytat: | Mnie to zawsze dziwią ludzie, których dzieci ograniczaja
|
Moim zdaniem :
Rodzic ma dbać o to co nabzykał
szczególnie jak są jego małolaty na to zdani...ograniczaniem można też widzieć jak niemowlak wiele godzin na dziko w smrodach koczuje ( jazda i postój)
Fakt jest- ta delikatna konstytucja niemowlaka nie jest przystosowana do wielogodzinnego podróżowania...a zresztą te dzieci wam zapłacą za te rodzicielskie ...mądrości |
_________________ http://vanactiv.blogspot.de/
https://www.facebook.com/...100019297335640 |
|
|
|
|
 |
RadekNet
weteran

Twój sprzęt: Opel Vivaro
Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Sty 2009 Piwa: 26/74 Skąd: Sligo IE
|
Wysłany: 2017-07-29, 23:19
|
|
|
izola napisał/a: | Cytat: | Mnie to zawsze dziwią ludzie, których dzieci ograniczaja
|
Moim zdaniem :
Rodzic ma dbać o to co nabzykał
szczególnie jak są jego małolaty na to zdani...ograniczaniem można też widzieć jak niemowlak wiele godzin na dziko w smrodach koczuje ( jazda i postój)
Fakt jest- ta delikatna konstytucja niemowlaka nie jest przystosowana do wielogodzinnego podróżowania...a zresztą te dzieci wam zapłacą za te rodzicielskie ...mądrości |
Ale co? Zabieranie w podróż to nie dbanie o dziecko? Lepiej w domu trzymać?
Dla naszego Młodszego w tamtym czasie (czyli 3-10 miesięcy) 100-150km przelotu dziennego to bylo max - akurat wtedy spał, w klimatyzowanym samochodzie (Francja-Włochy w lipcu/sierpniu). Reszta dnia to "zwyczajne" zabawy małolata
I przyznaje rację - odpłacają się nam za te podróże: (odpukac!!) od 3 oraz 5 lat np. bez antybiotyków. Myślę, że to również zasługa nie-szklarniowej hodowli Nie mówię jużo tym, że obaj studują teraz z wielkim przejęciem mapę z drogą jaka nas czeka w te wakacje |
|
|
|
 |
izola
Kombatant

Twój sprzęt: MB Marco Polo
Nazwa załogi: Izolownia
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 20 Sty 2015 Piwa: 231/169 Skąd: Westfalia
|
|
|
|
 |
olasroka
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Peugeot Boxer
|
Wysłany: 2017-07-30, 05:06
|
|
|
Kurcze- nie umiem tu dodac zdjec (nie mam ich w sieci). :/
No wlasnie co do przewijania, to camper jest idealny, bo mozna zareagowc od razu (i jest to latwiejsze niz np jak wychodzisz na 2godzinny spacer w miescie w Polsce:)
Wiadomo, ze podrozowanie z dzieckiem jest zupelnie ine niz bez- tutaj np dostosowalismy sie do jego rytmu
- Jas zwykle spi 9-12 i 16-18, i wtedy jedziemy (wiec poruszamy sie wolniej)
- czasami zwiedzamy "na zmiany"- czyli najpierw ja ide cos zobaczyc a maz zostaje z malym a potem odwrptnie, zeby np. go nie wyciagac z kampera jak paskudna pogoda
Ale takie zwiedzanie, dla mnie akurat, i tak milion razy lepsze niz siedzenie w domu, zwlaszcza ze widze ze czyste powietrze ma na niego super wplyw- spi tu duzo lepiej niz w warszawskim smogu
Zreszta jest cala masa ludzi jezdzacych z bardzo malymi dziecmi, myslalm ze bedziemy wyjatkiem na kampingach, a widze ze prawie na kazdym sa przrwijaki, czasem wanienki z ktorych (zwlaszcza Norwegowie) bardzo czesto korzystaja. Choc ja akurat wole w kamperze:)
Co do podjazdow- fakt, jest sporo o nachyleniu 9-10proc, wiec auto musi byc w miare silne- ale drogi sa dobrze przygotowane, wyprofilowane- wiec mam wrazenie ze jedzie sie duzo bardziej komfortowo niz np na takiej Maderze. Generalnie widac tu wielu pasjonatow, ktorzy jezdza bardzo starymi kamperami!:)
A jesli chodzi o zapmietywanie miejsc na dziko- nic takiego nie trzeba robic- przeciez to robi za nas googlemaps!:) (wysylasz ekran z "pinezka" gdzie jestes- testowane na wyjezdzie, choc akurat bez dziecka;) |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/38 Skąd: wieden
|
Wysłany: 2017-07-30, 07:34
|
|
|
Kamper jest idealny do turystyki z dziećmi od paru miesięcy do iluś tam lat
Nie zapominajmy ze zmiana klimatu dziecku tez dobrze robi ,no i kąpiele termalne to wielki plus |
|
|
|
 |
tommator
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: FIAT DUCATO Chausson 1.9tdi
Nazwa załogi: MTAF
|
Wysłany: 2017-07-30, 11:28
|
|
|
Fajnie ze pierwszy wyjazd i od razu się Wam spodobało ale Norwegia to kraj stworzony do kamperowania.
Ostrzegamy. .TO WCIĄGA !!!! :-) i UZALEŻNIA !!! :-)
NXT step... własny kamper. ... a potem następny. .... |
_________________ Pozdrawiają Tom, Meg Tola i Pola |
|
|
|
 |
RadekNet
weteran

Twój sprzęt: Opel Vivaro
Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Sty 2009 Piwa: 26/74 Skąd: Sligo IE
|
Wysłany: 2017-07-30, 12:56
|
|
|
olasroka napisał/a: | Ale takie zwiedzanie, dla mnie akurat, i tak milion razy lepsze niz siedzenie w domu, zwlaszcza ze widze ze czyste powietrze ma na niego super wplyw- spi tu duzo lepiej niz w warszawskim smogu |
Otoż to. Wywozisz dziecko z miejsc "zapalnych" (ile niemowlaków się widzi, o zgrozo, w centrach handlowych) w dzikie tereny. Nic lepszego zrobić nie można.
olasroka napisał/a: |
Zreszta jest cala masa ludzi jezdzacych z bardzo malymi dziecmi, myslalm ze bedziemy wyjatkiem na kampingach, a widze ze prawie na kazdym sa przrwijaki, czasem wanienki z ktorych (zwlaszcza Norwegowie) bardzo czesto korzystaja. Choc ja akurat wole w kamperze:)
|
Czyli...witamy w klubie normalnych rodziców |
|
|
|
 |
drozdi55
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2017-07-30, 15:07
|
|
|
Po pierwsze: nawet w Tajlandii jest lepsza opieka medyczna niż w Polsce po drugie, co w takim razie mają powiedzieć uchodźcy, którzy z niemowlakami podróżują kilkoma krajami i różnymi kontynentami, Nomadowie lub ludzie, którzy mieszkają w krajach 3 świata??? ludzie żyją i żyć będą wszędzie. Najwięcej uwag mają osoby, które albo siedzą w domu i nigdzie nie wyjeżdżają albo mają milion ograniczeń i obaw nie podejmując tym samym żadnych prób. Tak samo nie mam zamiaru być przykuta do domu przez połowę życia tylko dlatego, że mam dziecko i komuś może przeszkadzać jego krzyk itp. albo bo wg kogoś coś nie wypada Jak wg kogoś coś nie wypada to niech odwróci głowę w drugą stronę i zajmie się swoim "idealnym" życiem. |
|
|
|
 |
DC
zaawansowany

Twój sprzęt: Mc Louis Nevis 822
Nazwa załogi: Pingwiny
Pomógł: 7 razy Dołączył: 31 Lip 2015 Piwa: 15/18 Skąd: Lniska
|
Wysłany: 2017-07-30, 15:55
|
|
|
Tak, z dziećmi to już trochę inne kamperowanie, ale to najleprzy sposób podróżowania i spędzania wakacji właśnie dla dzieci. Nie będę się tu rozpisywał ale na ostatnim wyjeździe kamperem po Chorwacji to właśnie z najmłodszą Hanusią 3L. mieliśmy najmniej zmartwień, za to nasze nastolatki to...... to....... książkę można by napisać o humorach, nastrojach, migrenach |
_________________ Living a Boys Adventure Tale |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|