Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Nasze Wielkie Greckie Wakacje :)
Autor Wiadomość
Stanek 
weteran

Twój sprzęt: HYMER Exis-i 562
Piwa: 217/47
Wysłany: 2017-08-04, 09:23   

jarek73 napisał/a:
Proszę o szczerą odpowiedz , czy upalne noce w kamperze Ci pasują i jezdzenie rowerem po wodę .
Czy jesteś zdania że wydałeś kupę kasy na campera i musi się zwracać ,czy po prostu na dziko i kłopoty z tym związane traktujesz jako wakacyjną przygodę i fan.

W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś. Wszystko to razem plus to, że nie lubimy stać jeden na drugim i zaglądać sobie w okna. Stając na dziko najczęściej mamy super widoki za oknem, a na kempingu najczęściej widzimy jakiś płot, budynek lub ścianę przyczepy sąsiada. Generalnie jeździmy tak, że nie stoimy w jednym miejscu dłużej niż dwie noce, bo nas nosi i nie wytrzymujemy stacjonarnie. Wyjątki są tak jak teraz kiedy pływam na desce, ale to rodzina się poświęca i zaciska zęby żeby wytrzymać tydzień w tym samy miejscu. Kiedy się przemieszczamy kłopoty w zasadzie nie występują bo zazwyczaj w drodze trafi się miejsce gdzie można nabrać wody itp. W sumie lubię jeździć na rowerze. Jak mam jeździć w koło po okolicy bez sensu to lepiej pojechać po wodę jest trening i fan przy okazji. Nocny powrót to też była fajna przygoda. Oczywiście strona finansowa tu ma też ogromne znaczenie. Noc na kempingu naszej załogi zaczyna się od 20€ (w Vassiliki np. 25€). Przy 35 nocach policz sobie jaka kwota wychodzi - można kupić paliwa na objechanie połowy Europy. Ostatnią rzeczą to uważam, że kemping jest dla przyczep i namiotów, a nie dla kamperów. Nie lubię płacić za coś czego nie potrzebuję. Ja potrzebuję placu, wody, śmietnika i zrzutu nieczystości. Nie potrzebna mi cała reszta - sklepiki, restauracje, toalety, zmywalnie naczyń itp. itd. Dla kampera dobry jest camperpark i to też co którąś noc. Noce upalne są tak samo na kempingu jak i na dziko. Nie mam klimy postojowej, a prąd mam z solarów więc prąd kempingowy jest mi zbędny i nic nie wnosi. Jeszcze czasem (szczególnie w Polsce) trafia się kłopotliwe towarzystwo, a my wolimy ciszę i spokój. Oczywiście na dziko też się może trafić, ale wtedy zawsze mogę zmienić miejsce. Kemping za który już się zapłaciło szkoda zmieniać. Mam nadzieję, że zaspokoiłem Twoją ciekawość. To teraz wracam do relacji :ok

P.S. W Vassiliki chcieliśmy stanąć na kempingu na jedną, dwie noce, ale po wizji lokalnej nam przeszło. Kemping nazywa się "Vassiliki Beach", ale to taki chwyt marketingowy bo nie ma dostępu do plaży. Żeby popływać na desce musiałbym latać z żaglami 100m po asfaltowej drodze, albo codziennie wyjeżdżać z kempingu i przyjeżdżać tutaj gdzie stoimy i wracać na noc na kemping (tak niektórzy przyczepowcy robią, ale oni przyjeżdżają tylko osobówką ze sprzętem).

Postaw piwo autorowi tego posta

Wyświetl szczegóły
Stanek 
weteran

Wysłany: 2017-08-04, 09:29   

03.08.2017 Vassiliki c.d.

Rano zanim słońce wyjrzało zza góry powtarzam wyprawę po wodę. Tym razem wracając mam widoki na Vassiliki o wschodzie słońca. Potem dzień mija standardowo - plaża, pływanie. Atrakcją było ściąganie mnie motorówką z wody bo zgasł wiatr i nie było jak wrócić. Na szczęście jest tutaj taki zwyczaj, że w takiej sytuacji ruszają motorówki z wypożyczalni i ściągają wszystkich do brzegu. Załapałem się więc na taki transport :)

03_01.JPG
tankowanie tym razem nie nocą, a świtem :)
Plik ściągnięto 23 raz(y) 168,2 KB

03_02.JPG
droga jeszcze zacieniona
Plik ściągnięto 13 raz(y) 146,62 KB

03_03.JPG
Vassilki o wschodzie
Plik ściągnięto 26 raz(y) 131,21 KB

03_04.JPG
zaparkowana cysterna
Plik ściągnięto 22 raz(y) 182,54 KB

03_05.JPG
deptak w Vassiliki
Plik ściągnięto 24 raz(y) 113,93 KB

03_06.JPG
"nasze" krzaczory
Plik ściągnięto 26 raz(y) 151,81 KB

Wyświetl szczegóły
Więcej szczegółów
Wystawiono 2 piw(a):
duende, romanden
duende 
zaawansowany

Piwa: 48/62
Wysłany: 2017-08-04, 09:33   

Piwko za relację :pifko i fotki.
... ja dodałbym apropo zatrzymywania się na 1 noc na kempingu: strata czasu na rezerwacje, zarejestrowanie, wyrejestrowanie... :spoko

jarek73 
weteran

Piwa: 72/95
Wysłany: 2017-08-04, 09:37   

Dzięki za odpowiedz , powodzenia w dalszej podróży :spoko

romanden 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato zabudowa Mizar 150
Piwa: 38/21
Wysłany: 2017-08-04, 09:38   

mich007 napisał/a:

w tym roku prom kursuje Fiscardo-Nidri,
kamper 7m + 2 dorosłe + 2 dzieci (6 + 2 lata) = niecałe 100E

to ze zwrotem czy tylko w jedną strone?

Roberto 
weteran

Twój sprzęt: EuraMobil 555 + Jumper H3L3 (w budowie)
Nazwa załogi: techserwis
Piwa: 69/30
Wysłany: 2017-08-04, 09:45   

Stanek napisał/a:
Generalnie jeździmy tak, że nie stoimy w jednym miejscu dłużej niż dwie noce, bo nas nosi i nie wytrzymujemy stacjonarnie.

Nie jesteście jedyni :wyszczerzony: My też preferujemy taki styl kamperowania :ok

Jeśli chodzi o kempingi to tylko wtedy, kiedy (ze względu na zwiedzanie) musimy zostawić kamperka bez opieki na cały dzień w "niebezpiecznej" okolicy :szeroki_usmiech

PS.
Używajcie polskich znaków !! Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE... ;)

Barbara i Zbigniew Muzyk 
Kombatant

Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748
Pomogła: 7 razy
Piwa: 357/408
Wysłany: 2017-08-04, 11:57   

Popieram w pełni Stanka :!: Róznica taka ,że my po sezonie.Zbyszek pilnuje wody,i jak jest okazja dopełnia też baniaki/mamy mały zbiornik 70l./.Nawet jak spotkamy jakieś nasze kampery to nie stajemy w podkowę/tak jak pokazuja fotki na forum/a wzdłuż.Dakota powiedział [b]/stal na kempingu termalnym/,że po co mu słyszeć jak sąsiad puszcza bąka :haha: Często jesteśmy w Grecji nad jeziorem Koutseki,4 km od Termopili.To motorem jedziemy po wode pod Leonidasa,pranie robimy,.w goracej rzece.Tam nie ma kempingu.Prądu nam starcza nawet na oglądanie TV 3 godz.wieczorem.Jeszcze ważneGrecja to nie Hiszpania gdzie wielu kamperów miało przygody z włamaniem. :?: :?:

zbychu 
weteran

Twój sprzęt: Arca M699GLT Fiat
Piwa: 19/9
Wysłany: 2017-08-04, 13:19   

Dzięki za wiadomości odnośnie promu :spoko

Stanek 
weteran

Wysłany: 2017-08-04, 13:58   

Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a:
Grecja to nie Hiszpania gdzie wielu kamperów miało przygody z włamaniem.

Coś w tym jest. Czujemy się tu bezpieczniej. Nawet śpimy z otwartymi oknami. Widzimy też, że inni zostawiają kampery nawet otwarte. Może to tylko takie przekonanie, ale wydaje się bezpieczniej.

Wyświetl szczegóły
Jurek121175 
stary wyga

Twój sprzęt: Ducato 2.8JTD Joint 154 2005r
Nazwa załogi: Jurek, Mariola, Erika, Laura
Piwa: 22/58
Wysłany: 2017-08-04, 16:48   

W tym roku objechaliśmy troszkę Włochy w większości korzystając z Twojej ubiegłorocznej relacji "Prawie służbowy jesienny wypad do Włoch" :mrgreen:
Być może w przyszłym roku Grecja Waszymi śladami :spoko
Zimny napój dla ochłody się należy :trzymaj

Stanek 
weteran

Wysłany: 2017-08-04, 22:34   

Jurek121175 napisał/a:
W tym roku objechaliśmy troszkę Włochy w większości korzystając z Twojej ubiegłorocznej relacji "Prawie służbowy jesienny wypad do Włoch" :mrgreen:
Być może w przyszłym roku Grecja Waszymi śladami :spoko
Zimny napój dla ochłody się należy :trzymaj

Za napój dzięki. Cieszę się, że relacje się przydają. Szkoda tylko, że naszymi śladami, a nie z nami :)

Roberto 
weteran

Twój sprzęt: EuraMobil 555 + Jumper H3L3 (w budowie)
Nazwa załogi: techserwis
Piwa: 69/30
Wysłany: 2017-08-04, 22:56   

Stanek napisał/a:
Szkoda tylko, że naszymi śladami, a nie z nami :)

Musisz odpowiednio wcześnie informować gdzie się wybieracie :diabelski_usmiech

PS.
Używajcie polskich znaków !! Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE... ;)

mich007 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Ford Transit Challenger Genesis 172
Piwa: 22/2
Wysłany: 2017-08-04, 23:15   

romanden napisał/a:
mich007 napisał/a:

w tym roku prom kursuje Fiscardo-Nidri,
kamper 7m + 2 dorosłe + 2 dzieci (6 + 2 lata) = niecałe 100E

to ze zwrotem czy tylko w jedną strone?

Niestety w jedną strone...zreszta podobne ceny są na kursie Killini-Zakynthos oraz Zakynthos-Kefalonia...

Stanek 
weteran

Wysłany: 2017-08-05, 08:20   

04.08.2017 Vassiliki-Porto Katsiki

Pierwsza część dnia mija standardowo. Chociaż nie popływałem za wiele bo wiatr był zbyt silny na moje umiejętności. Od Polaków dowiedzieliśmy się, że właśnie w sierpniu są tutaj silniejsze wiatry. Postanawiam więc ulżyć "cierpieniom" rodzinki związanym ze staniem w jednym miejscu i odpuścić pływanie skoro wiatry są i tak za silne dla mnie. Późnym popołudniem składam i pakuję sprzęt. Gdy słońce schowało się za górkę żegnamy się z "naszymi" krzaczorami i ruszamy można powiedzieć w drogę powrotną. Postanawiamy odwiedzić słynną plażę Porto Katsiki. Aby się tam dostać musimy objechać górę. Wspinamy się więc drogą (tą samą co jeździłem rowerem po wodę). Oczywiście zatrzymujemy się przy kraniku i napełniamy zbiornik. Dalszą drogę pokonujemy już po ciemku. Drogi z tej strony Lefkady są wąskie i kręte. Najgorsze jest przeciskanie się przez miejscowości. Około 22:00 docieramy na parking. Stajemy na samym końcu tuż przy wejściu na zniszczoną przez trzęsienie ziemi ścieżkę widokową. Mamy stąd widok na ośwetloną księżycem plażę i skały. Po okołu pół godzinie dołączają do nas jeszcze dwa włoskie kampery. Parking podobno kosztuje 10€, ale na razie nie ma komu zapłacić więc póki co stoimy za free.

N 38.602780 E 20.548890 (N 38°36'10.00'' E 020°32'56.00'') - Porto Katsiki, płatny asfaltowy parking (podobno 10€), toalety, woda

04_01.jpg
wiatry w Vassiliki
Plik ściągnięto 25 raz(y) 75,02 KB

04_02.jpg
Porto Katsiki nocą
Plik ściągnięto 22 raz(y) 44,34 KB

04_03.jpg
plażę oświetla nam księżyc
Plik ściągnięto 19 raz(y) 147,43 KB

04_04.jpg
parkowanie nocą trochę przed północą
Plik ściągnięto 28 raz(y) 51,2 KB

Jurek121175 
stary wyga

Twój sprzęt: Ducato 2.8JTD Joint 154 2005r
Nazwa załogi: Jurek, Mariola, Erika, Laura
Piwa: 22/58
Wysłany: 2017-08-05, 09:56   

Stanek napisał/a:
Cieszę się, że relacje się przydają. Szkoda tylko, że naszymi śladami, a nie z nami :)

Pójdę na łatwiznę i poproszę, żebyś wymyślił coś ciekawego na przyszły rok, to się dołączymy :mrgreen:
Mamy podobny sposób zwiedzania, a i moja młodsza Laura przypomni sobie Waszego syna :hello

Odpowiedz do tematu