|
Akcja FIAT CAMPER przedłuż lub wykup camper assistance |
| Czy byłbyś zainteresowany wykupem Fiat Camper Assistance |
| tak |
|
36% |
[ 22 ] |
| nie |
|
1% |
[ 1 ] |
| moj kamper jest zbudowany na ducato 2006 -> (obecny model to x2/50 lub 250 produkowanyod 2006) |
|
10% |
[ 6 ] |
| moj kamper jest zbudowany na ducato 2002-2006 (model po restylingu duże przezroczyste przednie lampy i duży grill) |
|
15% |
[ 9 ] |
| mój kamper jest zbudowany na ducato 1994-2002 (pierwszy okrągły) |
|
3% |
[ 2 ] |
| NIestety moj kamper ma już więcej niż 10 lat ale i tak go uwielbiam... |
|
33% |
[ 20 ] |
|
| Głosowań: 40 |
| Wszystkich Głosów: 60 |
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
rafalcho
weteran uzależniony od CT

Twój sprzęt: FORD TRANSIT Burstner Nexxo Family a 645
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Kwi 2007 Piwa: 10/12 Skąd: Łódź / Andrespol
|
Wysłany: 2009-02-05, 16:34
|
|
|
| kimtop napisał/a: | | Fiat III to ten najnowszy? |
Tak, 2006 -->
Ty masz Fiat Ducato II FL (mówię o tym młodszym)
|
_________________ Pozdrawiam
rafalcho
www.techrol.eu |
|
|
|
 |
wbobowski
Kombatant moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Piwa: 353/135 Skąd: Lublin - Dąbrowica
|
Wysłany: 2009-02-05, 17:00
|
|
|
A tak mi się kabina Fiata Ducato III podobała... mam II...,teraz chyba już nie zmienię |
_________________ Włodek i Ela
Nasze kamperki
 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2009-02-05, 17:35
|
|
|
| wbobowski napisał/a: | | A tak mi się kabina Fiata Ducato III podobała |
|
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
pawel67
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Hymer 622CL - Ford Transit
|
Wysłany: 2009-02-05, 22:15
|
|
|
Obecnie eksploatujemy kilka Fiatów Ducato III z zabudową Adrii. Camper Asisstance to tylko wierzchołek góry lodowej. Zacznijmy od tego że formalnie pomimo zakupu samochodów w Polsce (Adria Caravan Polska) i ich obecności w systemie globalnym Fiata nie posiadają one polskiej gwarancji. Wielokrotne dyskusje z serwisami, maile do Fiat Auto Poland, interwencje Fiat Słowenia i Adrii tak naprawdę nic nie dają. Każda wizyta w serwisie to droga przez mękę gdzie należy doprosić się o naprawę gwarancyjną. Oczywiście z przeglądami i bezpłatnymi akcjami serwisowymi nie ma problemu bo nie mają nic wspólnego z gwarancją. Polskie serwisy wymagają oryginalnej książki gwarancyjnej wydanej przez sprzedawcę Fiata. Tymczasem my dysponujemy książkami Adrii, Tec, Hobby, itd bo od nich kupujemy auto. Błędne koło. Dodam, że za granicą nie ma tego problemu. Jeżeli samochód jest w systemie Fiata to jest naprawiany. Co do Asisstance. Jeden z samochodów uległ awarii w okolicach Poznania w zeszłoroczny weekend majowy. I tak. W Fiat As samochodu nie ma, o As Camper nie słyszeli. Samochód naprawiłem na własny koszt. Na stronach internetowych As Camper są wymienione serwisy w Polsce. Dzwoniłem do krakowskiego. Nie mają pojęcia o tej usłudze i że są wpisani na listę serwisów.
Proponuję każdemu z Was test. Wizyta z posiadaną książką gwarancyjną w autoryzowanym serwisie Fiata i pytanie - czy mój samochód jest na gwarancji. To moze być dopiero rozczarowanie.
Co do w/w napraw. W naszym Docato z 2007 roku wtryski i świece zarowe były kompletnie zalane. Doprowadziło to do kłopotów z rozruchem, rozbiórkę pasa przedniego, naprawę połączeń świec. Podczas mrozów pod koniec 2008 ujawniła sie kolejna wada Ducato III. Przeskakujący o kilka ząbków pasek rozrządu, połączony z naprawą głowicy. Nie był to wypadek odosobniony. Podczas gdy nasz samochód był w serwisie, na lawecie zjawił się kolejny. I oczywiście dyskusje na temat gwarancji. |
_________________ pozdr p67
www.globalrentcar.pl
 |
|
|
|
 |
jaca_2009
doświadczony pisarz Jacek

Twój sprzęt: fajny ;)
|
Wysłany: 2009-02-05, 22:54
|
|
|
Kraków wypadł z nowej listy punktów Fiat Camper - właśnie sprawdziłem jest nowa z 4 lutego 2009.
W sumie się nie dziwie - moj 3.15m mieści się tylko w jednym serwisie w KR , ale tam na rozsypująca się przepustnice i zawór EGR (auto ma 50tyś przebiegu) usłyszałem.
"Panie one wszystkie tak hałasują, to tak ma być nic z tym nie zrobimy"
Natomiast w kolejnym zdiagnozowano na ucho rozsypujący EGR oraz uzyskałem informację
" Panie w tym silniku niema przepustnicy"
udało się umówić na wymianę EGR jak będzie ciepło... , teraz nie zrobią bo " na polu nie będziemy robić jak tak zimno" ... |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 638/977 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2009-02-06, 08:07
|
|
|
a nie lepiej bylo kupic jakiegos J5 z lat 90....
ludzie czesto zadaja mi pytanie...czy nie boje sie jechac w dalekie trasy..bo..autko juz pelnoletnie...
NIE....NIE BOJE SIE...moje autko to prosta konstrukcja...BRAK ELEKTRONIKI ,jak cos nawali..dam rade sam naprawic...
a co do nowych...to tak jak pisza koledzy...jak stanie..to
owszem..piekne sa...ale..jakosc juz nie ta co kiedys.... |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2009-02-06, 11:32
|
|
|
Ale robicie reklamę Fiatowi Ciekawe czy ktoś z Fiata będzie jeszcze chciał z CT rozmawiać |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
Marek
stary wyga

|
Wysłany: 2009-02-06, 11:47
|
|
|
Właściwie to najlepiej żyć w nieświadomości , i do tego w kartonie. Praktycznie jednym z nielicznych czynników usprawiedliwiających decyzję zakupu nowego campera u dilera jest "uzyskanie gwarancji i rękojmi na zakupiony towar w zakresie pojazdu i zabudowy" Praktycznie okazuje się ,to iluzją - FAJNIE - do wczoraj jeszcze byłem przekonany,że mam realizowane wszelkie prawa przysługujące nabywcy. Przeglądnąłem papiery, mam kilka doświadczeń z dilerami (tak się złożyło,że ostatnia kupowałem dwa nowe auta u rożnych dilerów i szczegółami kontaktów nie będę Was zanudzał - a jest ...) więc myślę,że sprawy nie można zamiatać pod dywan i liczyć na cud ,że mnie nic się nie stanie z pojazdem przez najbliższy rok (tyle zostało mi gwarancji +rękojmia), a moja np. znakomita znajomość języka węgierskiego umożliwi mi wytłumaczenie na Węgrzech,że ten pojazd jest na gwarancji Fiata i uzyskam naprawę na te papiery które wywalczyłem w Adria Caravan Polska z trudem i po interwencji. (przykład Polaka na Węgrzech ilustruje dodatkowe trudności w uzyskaniu pomocy) Dlatego wystąpię do Dilera i Fiata Auto Poland o prawne wyjaśnienie mojej sytuacji w przypadku gwarancji i rękojmi. Powiadomię posiadających campera na Fiacie na gwarancji o możliwych problemach. Proszę Was o zainteresowanie Waszych znajomych tym problemem dotyczy to innych Dilerów. Tym bardziej należy starać się włączyć Polskich Camperowców do programu dobrowolnego asistanse Fiata.
Marek |
_________________ "Róbmy swoje" |
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/128 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2009-02-06, 17:38
|
|
|
Nie rozumiem dlaczego adria lub inny diler nie może importować kamperów razem z oryginalną euro gwarancją na samochód. Jak kupowałem auto używane z niemiec była gwarancja na zabudowę oraz książka gwarancyjną na samochód.
A może producenci kamperów na nasz rynek wypychają samochody bez gwarancji żeby zaoszczędzić pięć groszy |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
|
|
|
 |
Sławek B
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Hobby 650
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 82/15 Skąd: Sulejówek
|
Wysłany: 2009-02-07, 12:30
|
|
|
| A może należało by się zwrócić do kilku wybranych towarzystw ubezpieczeniowych , a nie do poszczególnych firm samochodowych, z propozycją objęcia samochodów kempingowych ubezpieczeniem typu assistance. Dobrze było by aby ubezpieczenie mogło objąć samochody starsze niż 10 lat, bo przecież samochody kempingowe są eksploatowanie nieco inaczej niż pojazdy "zwykłe". |
_________________ Sławek B
https://kamper-serwis.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
pawel67
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2009-02-07, 20:39
|
|
|
Marku - jakie dokumenty uzyskałeś z Adrii ? Ja otrzymałem książkę gwarancyjną polską (podbitą przez ACP - nie respektowana przez Fiata) i wydruk z systemu Fiata świadczący o wprowadzeniu do systemu (także nie jest to dokument dla dilerów FAP). Powiem tak, obowiązkiem importera (ACP) jest przed wydaniem pojazdu przeprowadzenie przeglądu zerowego zabudowy, urządzeń zabudowy, i podwozia (w Fiacie). Dopiero taki komplet jest ok. Tymczasem żaden z samochodów które kupowaliśmy w ACP (a było ich kilka) nie miał pełnej dokumentacji.
Uzupełnialiśmy ją sami ponieważ posiadamy autoryzację Trumy, Dometica, itp.
Niestety bez Fiata, bo tu autoryzacji nie mamy. |
www.globalrentcar.pl
 |
|
|
|
 |
jaca_2009

|
Wysłany: 2009-02-07, 21:44
|
|
|
Ja kupiłem w Niemczech i prócz masy papierków do zabudowy mam gwarancje FIAT - ale nie do końca działa....w PL .....
gwar3.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 3126 raz(y) 36,24 KB |
gwar2.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 3126 raz(y) 39,16 KB |
gwar1.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 3119 raz(y) 82,7 KB |
|
|
|
|
 |
pawel67
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2009-02-07, 21:51
|
|
|
| Nie działa bo jest podbita z tego co widzę przez LMC a nie dilera Fiata. W Niemczech to nie problem, u nas tak. Polskie serwisy chcą mieć w miejscu pieczątki LMC pieczątkę sprzedawcy z sieci Fiata. Niektórzy importerzy kamperów robią tak, że wykonują przed sprzedażą przegląd zerowy w polskiej sieci uwierzytelniony pieczątką. I potem już działa. |
www.globalrentcar.pl
 |
|
|
|
 |
jaca_2009

|
Wysłany: 2009-02-07, 21:55
|
|
|
Jest i fiat , poza tym oni akurat maja autoryzacje... a no i ta pomarańczowa naklejka mówi o dealerze
(mi wszystko jak na razie działa jeśli chodzi o serwis -prócz akcji skierowanych do Camperów, tj słynna osłona i pewnie jeszcze wiele , czego jeszcze nie doczytałem na niemieckich forach..) |
|
|
|
 |
pawel67
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2009-02-07, 22:51
|
|
|
| Ja nie mam tej pomarańczowej naklejki. W mojej książce ani słowa o dilerze Fiata. |
www.globalrentcar.pl
 |
|
|
|
 |
|
|