|
|
Butla pelna a jednak pusta |
Autor |
Wiadomość |
RollerTeam
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Granduca Garage 2008
Nazwa załogi: Familiada
|
Wysłany: 2017-10-28, 01:58 Butla pelna a jednak pusta
|
|
|
Witam serdecznie. Przewertowalem forum i nie znalazlem odpowiedzi na nurtujące pytania. Uzytkujemy ogrzewanie Trumatic C, piekarnik, kuchenkę i duza lodówkę z zamrazalnikiem. Moje pytanie do Was jest takie: czy zdarza się w Waszych kamperkach aby piecyk nie chcial dzialac mimo dzialajacej reszcie? Iskra jest wszystko załącza. Niby gaz rowniez jest i klapa. Wlacza sie dioda czerwona i klapa. Pojechalem wymienic butle i wszystko ruszyło. Wg mnie sporo czegos chlupalo w butli wiec nie byla pusta. Dodam ze rozladowalo ją w 5 dni? Czy to wina mieszanki? Czy to normalne ze piecyk odpada jako pierwszy? Z giry dziękuję za wszystkie rady i odpowidzu |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2017-10-28, 06:49
|
|
|
Powodów może być kilka
Najwiecej gazu zużywa ogrzewanie
Niepelna butla
Mieszanka gazowa kiepskiej jakosci
Staraj sie uzywac czystego propanu
|
|
|
|
 |
Comsio
Kombatant weteran cepek
Twój sprzęt: Ducato II 2,5 tdi 670 Eura Mobil
Nazwa załogi: COMSIOWIE
Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Lut 2013 Piwa: 85/421 Skąd: Ząbki
|
Wysłany: 2017-10-28, 09:05
|
|
|
To co Ci chlupalo w butli To syf. Gazowy.
U mnie jest tak samo,czerwona na piecu, wodę jeszcze na zagotuje. NA zimę Jarek Ci podpowiedział.Propan.
4-5 dni butla to normalka. |
_________________ Całe życie mówię , że do flaszki trza dwojga.
Asia i Wiesław pozdrawiają.
 |
|
|
|
|
 |
chemik
weteran

Twój sprzęt: Ford zabudowa EuraMobil
Nazwa załogi: Ela i Wojtek
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Lis 2014 Piwa: 115/19 Skąd: podlaskie
|
Wysłany: 2017-10-28, 09:27
|
|
|
dokładnie - syf. Mieliśmy w tym roku to samo, na końcu wyjazdu podczas pobytu w Alpach nie mogliśmy uruchomić lodówki, chociaż kuchenka działała. Już mieliśmy stracha , że padła lodówka. Ale po powrocie podłączyliśmy butlę z propanem i problem znikł. Po wielu napełnieniach w butlach zbiera się mieszanka różnych ciężkich węglowodorów, które nie moga odparować i maleńki płomych w lodówce nie działa.
Przejdź na butle kompozytowe z propanem |
_________________ Chemik |
|
|
|
 |
RollerTeam
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Granduca Garage 2008
Nazwa załogi: Familiada
|
Wysłany: 2017-10-28, 09:39
|
|
|
Bardzo dziękuję za rady. Wiem od Was, zeby propan kupowac, ale ilosc syfu mnie zaskoczyla.
Milego dnia |
|
|
|
 |
moskit
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2014 Piwa: 117/43 Skąd: Ożarów Maz.
|
Wysłany: 2017-10-28, 10:02
|
|
|
Butlę opróżnioną z gazu można odwrócić do góry dnem , odkręcić zawór i wylać cały ten syf, dopiero taką butlę zdać-wymienić na pełną. Zapobiega to robieniu nas w nogę na wadze gazu w butli, dla sprzedawcy waga brutto to waga a co tam jest to inna sprawa o zawartości butli możemy dowiedzieć się po jej opróżnieniu z gazu raz miałem w ręku butlę z 3,5 kg zawartości płynnej substancji
Jest to dobry sposób abyśmy sami zadbali o czystość gazu. Taką czynność powinna wykonywać rozlewnia ale nie jest to w jej interesie |
_________________ Wielkie rzeczy nie powstają w wyniku impulsu, a w wyniku poskładania małych rzeczy w jedną całość
Vincent Van Gogh |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2017-10-28, 18:00
|
|
|
Dlatego ... onegdaj zielone BP a teraz Dom Amerigass. Sam propan. Drożej i czyściej, bez smrodu.
Mniejsze prawdopodobieństwo syfu
Te tanie zardzewiałe z wioskowej dystrybucji, nawet uszczelki mają sprasowane
Ale i z miastowych stacji też.
Dawniej dawalu mi gar#ć uszczelek bym sobie wymueni) sam.
No ale wiadomo.... Cena. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|