Remont ,malowanie Adria 360 |
Autor |
Wiadomość |
pasza
weteran
Twój sprzęt: ADRIA - Adriatik 360
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Lis 2017 Piwa: 21/2 Skąd: Trieste
|
Wysłany: 2017-11-20, 20:10
|
|
|
kaseta wyczyszczona z kamienia i innego xx, na zdjęciu gdzie strzałka jest dziurka, dziurka ta była zaklejona korkiem z silikonu ale kiduś korek wyciągnął i gdzieś posiał.
Po oczyszczeniu odkamieniaczem zauważyłem że w tej dziurce jest klapka która się lekko otwiera zamyka wraz z zamykaniem/otwieraniem głównej klapy.
Do czego służy dziurka (odpowietrznik ?) czy ją zakleić czymś?
Kolejne pytanko czy magnes można tam jakiś zwyczajny przykleić bo oryg. brak.
4-IMG_20171120_195112.jpg . kiduś pozdrawia camperteam :) . kto tu widzi dwa koty? |
 |
Plik ściągnięto 24 raz(y) 758,9 KB |
|
|
|
|
|
 |
kubanski
doświadczony pisarz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Lut 2010 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Dolny Śląsk
|
Wysłany: 2017-11-20, 22:24
|
|
|
Dziurka-odpowietrznik.Ktoś zakleił (brak uszczelki,uszkodzona? bo pływak chyba jest).
Może to ci pomoże:
Thetford C2 Repair - Vent Seal - Lip Seal.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 134 raz(y) 153,72 KB |
|
|
|
|
 |
pasza
weteran
|
Wysłany: 2017-11-23, 18:12
|
|
|
kubanski napisał/a: | Dziurka-odpowietrznik.Ktoś zakleił (brak uszczelki,uszkodzona? bo pływak chyba jest).
Może to ci pomoże: |
Dzięki , zamówiłem magnes a raczej cały mechanizm razem z nim 6,60Eu ,kupiłem blokadę do drzwi na zewnątrz 1,2Eu ale nie mogli znaleźć blokad do nóg od markizy montowane na boku kampera bo im katalog gdzieś zniknął.
Pomalowany 2x przód + zamontowany wywietrznik okapu kuchennego za 1,6Eu w sklepie kamperowym ten sam wywietrznik prawie identyczny 4Eu prawie bo na mym pisze 50cm2 a tamtym pomylone 30cm2, pewnie kupili uszkodzoną partie po 10centów
+ inne drobne czasochłonne prace.
Mam coraz więcej kibiców już nie pamiętam ilu, wczoraj wszystkie kampery spisała policja .... za piękny miałem ten parking ale zobaczymy co wyniknie, kto był w Trieście ten wie że parking na wagę złota jest a co dopiero dla kampera i niemal w centrum ( a ja zajmuję 3 miejsca ) |
Ostatnio zmieniony przez pasza 2017-11-23, 20:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
KACPERKI 2
weteran Dawniej nick: Agat ;-)

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: Palma na boku ;-)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Lut 2016 Piwa: 60/59 Skąd: z nad morza ;-)
|
Wysłany: 2017-11-23, 18:18
|
|
|
pasza napisał/a: | ten wie że parking na jest wagę złota jest a co dopiero dla kampera i niemal w centrum ( a ja zajmuję 3 miejsca ) |
Łał jaka bohaterska postawa |
_________________ Po prostu od dawna lubię Mercedesy... ;-) osobowe i takie... z "Palmą na boku" ;-)
 |
|
|
|
 |
slawwoj
Kombatant
Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Sie 2012 Piwa: 142/304 Skąd: Bielsk Podlaski

|
Wysłany: 2017-11-23, 18:34
|
|
|
Agat napisał/a: | pasza napisał/a: | ten wie że parking na jest wagę złota jest a co dopiero dla kampera i niemal w centrum ( a ja zajmuję 3 miejsca ) |
Agat szukasz zaczepki już w drugim poście.
Wejdź na inne forum. |
|
|
|
 |
pasza
weteran
|
Wysłany: 2017-11-23, 19:55
|
|
|
Agat napisał/a: | pasza napisał/a: | ten wie że parking na jest wagę złota jest a co dopiero dla kampera i niemal w centrum ( a ja zajmuję 3 miejsca ) |
Jak byś przeczytał z zrozumieniem co pisałem wcześniej to byś wiedział że obok nie stają bo wiedzą że maluję i na drabinie z farbą akrobacje wyczyniam, fizycznie 3 miejsc nie zajmuję bo i jak?
I pytanko gdzie w tym cytacie postawa i jeszcze bohaterska?
Ja rozumiem że to o mej heroicznej walce z żywiołem, zmaganiu się z złośliwością rzeczy martwych, odwiecznej walce człowieka z naturą czyli o mym remoncie |
|
|
|
 |
KACPERKI 2
weteran Dawniej nick: Agat ;-)

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: Palma na boku ;-)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Lut 2016 Piwa: 60/59 Skąd: z nad morza ;-)
|
Wysłany: 2017-11-23, 20:02
|
|
|
pasza napisał/a: | Jak byś przeczytał z zrozumieniem co pisałem wcześniej to byś wiedział że |
taaaaaaaa .... miszczu |
_________________ Po prostu od dawna lubię Mercedesy... ;-) osobowe i takie... z "Palmą na boku" ;-)
 |
|
|
|
 |
pasza
weteran
|
Wysłany: 2017-11-23, 20:10
|
|
|
Malowanie łazienki.
Dziś uważniej przyglądnąłem się łazience i naprawdę wygląda to dobrze, brodzik jet minimalnie pęknięty ale to jest pryszcz, ściany oryginalne bez grama zacieków czy grzyba w kątach.
Jedyne co mi przeszkadza to różne kolory plastików od szarego ,beżowego ,po bardziej beżowy.
Trafiłem na produkt "ProtectaKote" którym jak czytam/patrzę malują elememty plastikowe łazienki
www.google.it/search?q=PR...e=lnms&tbm=isch
www.google.it/search?q=PR...e=lnms&tbm=isch
Ktoś zna, stosował coś podobnego, w brico widziałem dziś farbę v3 do kafelek ale ostatnio omijam szerokim łukiem farby z castorama itp. cena jakość tragedia. |
|
|
|
|
 |
pasza
weteran
|
Wysłany: 2017-11-23, 20:47
|
|
|
Namierzyłem parking koło domu
Jest prąd ,miejsce na grilla i więcej a myślałem chodząc tam z kotem do weterynarza że tylko dla osobowych http://www.mamaca.eu/it/camper-trieste
Niedługo zacznie się etap kiedy chyba będę musiał skorzystać z narzędzi elektrycznych więc będzie jak znalazł kiedy pogonią nas z tamtego parkingu |
|
|
|
|
 |
pasza
weteran
|
Wysłany: 2017-11-28, 21:51
|
|
|
Udało się pomalować tył, 1x podkład epoksydowy z utwardzaczem i 1x lakier !!!
Nigdy bym się nie spodziewał że będę malował auto niemal w grudniu pod gołym niebem, na początku plan był taki że miałem kampera przygotować na zimę i wiosną dopiero malować ale idę jak burza i już cały kamper jest pomalowany (zostało tylko machnąć 1 warstwę lub 2 na tyle)
Swoją drogą to ciekawe jak wzmocniła się cała konstrukcja bo poszło już chyba z 13litrów lakieru/podkładu/utwardzacza a przecież sam taki podkład epoksydowy to potężna ochrona i wzmocnienie blach a do tego jeszcze idą 3 warstwy lakieru.
Wszelakie dziurki jakie jakimś cudem były i ich nie zauważyłem ( wątpliwe bo czyściłem szczotką i nie miałem niemal farby na blachach) zostały zaklejone i przez następne 7-10 lat nie mają szans się przebić na zewnątrz to samo z tymi które ewentualnie kiedyś powstaną i natrafią na epoksyd + 3 warstwy lakieru.
np. te małe dziurki które zostały po niektórych zardzewiałych zszywaczach na boku kampera już po jednym pociągnięciem pędzla zaklejało mało tego mi zakleiło nawet dziury po śrubach od blokady bagażnika.
Kratki tylne odnowione i wyglądają obłędnie tak że powiedzenie "jak nowe" to by była dla nich obraza to samo lusterka ( znalazłem niesamowity lakier).
Dach wyszedł średnio bo blacha płaska, przeszkadzajki i bardzo niewygodna pozycja ale to tylko drobne poprawki 5-6 pociągnięcia wałkiem, świeci się jak psu xxx dopiero teraz to widać na płaskiej blasze choć z fakturą bo malowane wałkiem, efekt odpychania wody jest jak bym świerzo nałożył na niego czystej carnaubuły. |
|
|
|
 |
pasza
weteran
|
Wysłany: 2017-11-28, 22:18
|
|
|
*Pytanie o listwy do czego one w ogóle służą?
Bo jeśli do uszczelnienia łączeń blach (wraz z gumą i mazidłem) to jest to po prostu śmieszne to jest najsłabsze ogniwo w szczelności kampera, obecnie szczelność połączeń blach mam wzorową na dłuuuuugie lata a jedyne co je może rozszczelnić to właśnie te listwy z gumami/śrubkami/mazidłami (strach to zakładać)
Listew nie mam a po dachu biegam jak wiewiórka i spędziłem na nim już całe dnie.
Wiec po jakie licho to ? woskuję że to dywersja aby kampery po kilku latach zaczęły cieknąc ,gorszą konstrukcję uszczelnienia połączeń blach to ciężko nawet sobie wyobrazić.
*Pytanie o tylne okno kuchenne.
Czy mogę je teraz uszczelnić/skleić od zewnątrz, a później gdy będę robił tył w środku wymienić ewentualnie drewno w okół otworu okiennego, czy też to będzie nie możliwe i lepiej zostawić okno nie zaklejone aby móc wymienić ramkę? |
|
|
|
 |
mrsulki
weteran w średnim wieku

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI
Pomógł: 12 razy Dołączył: 06 Gru 2007 Piwa: 44/22 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2017-11-29, 06:29
|
|
|
pasza napisał/a: | lepiej zostawić okno nie zaklejone aby móc wymienić ramkę |
|
_________________ Radek
Ignavis semper feriae sunt...
 |
|
|
|
 |
chemik
weteran

Twój sprzęt: Ford zabudowa EuraMobil
Nazwa załogi: Ela i Wojtek
Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Lis 2014 Piwa: 115/19 Skąd: podlaskie
|
Wysłany: 2017-11-29, 06:44
|
|
|
witaj!
ta dziurka w kasecie to odpowietrznik. W chwili otwierania i spuszczania do kasety zawartości kibelka umożliwia wypływ powietrza z kasety. Jak go zatkasz, to wpadające g...ko zrobi " plufff" i troszkę zawsze coś wyskoczy do góry...
raczej nie zatykać...
powodzenia w remoncie |
_________________ Chemik |
|
|
|
 |
pasza
weteran
|
Wysłany: 2017-11-29, 12:12
|
|
|
mrsulki napisał/a: | pasza napisał/a: | lepiej zostawić okno nie zaklejone aby móc wymienić ramkę |
|
Tak myślałem , trudno będę miał motywację aby jak najszybciej rozbebeszyć i naprawić tył
Dzięki i pozdrawiam
chemik napisał/a: | pasza napisał/a: |
witaj!
ta dziurka w kasecie to odpowietrznik....
powodzenia w remoncie |
|
Witam i pozdrawiam, a dziurka oczywiście zostanie i już nie cieknie. |
|
|
|
 |
skrzychu
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Jumper 3.0
Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Lip 2013 Piwa: 6/6 Skąd: Konopiska
|
Wysłany: 2017-11-29, 12:32
|
|
|
Jeżeli chodzi o listwy, to służą one do "trzymania budy w kupie"
Teraz po niej chodzisz i jest OK, ale jak zaczniesz jeździć i dojdą wibracje i przede wszystkim siły skręcające (wystarczą większe wyboje na leśnej drodze) to bez amelinium na rantach może ci się całość porozłązić. |
_________________ campi-van.pl
Podzespoły do budowy kampera
 |
|
|
|
 |
|