Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Alternatywa dla LiFePO4, o kwasiakach nawet nie wspominając
Autor Wiadomość
Świstak 
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 473/100
Wysłany: 2017-12-22, 16:40   Alternatywa dla LiFePO4, o kwasiakach nawet nie wspominając

Tytuł przewrotny, bo i podejście do zagadnienia trochę zwariowane. W kamperze potrzeba jest sporo energii - to fakt, ale faktem jest również że podróżowanie kamperem daje nam możliwość częstego dostępu do energii, tyle że przez krótki czas. Mamy solary które są efektywne zaledwie przez ułamek doby choć i tak ich energię najlepiej wykorzystujemy, mamy tani alternator o dużej wydajności (bez problemu możemy dołożyć drugi i trzeci) ale równiez używany przez ułamek doby. Wielu z nas ma agregaty i to wcale nie małe, ale na mich grzechotanie możemy sobie pozwolić ostatecznie na kilkanaście - kilkadziesiąt minut w ciągu doby. Akumulatory kwasowe nie są w stanie szybko przyjmować energii (optymalnie 0,1C) przez co albo musimy ich mieć dużo połączonych równolegle aby były w stanie szybko przyjąć tę energię, albo możemy zastosować akumulatory litowe i pochodne dla których ładowanie prądem rzędu 1c nie jest zabójcze. Rozwiązanie akceptowalne, ale wciąż bardzo drogie. A gdyby mieć coś co da się ładować prądami rzędu 10C, albo 100C..... Pełne ładowanie 6 minut. Albo i w minutę!!! I jeszcze żeby wytrzymywały miliony ładowań i rozładowań bez straty parametrów. I żeby bezkarnie dały się wyładowywać do zera..... Marzenie? Nie do końca, tym bardziej że ceny tych urządzeń zaczynają pomalutku spadać. Mówię o superkondensatorach które zadebiutowały kilka lat temu.

https://www.youtube.com/watch?v=z3x_kYq3mHM

Dziś ceny w PL zaczynają przypominać te w USA kilka lat temu, co oznacza że można zacząć próbować się nimi bawić. Szczególnie jeśli pomyślimy o hybrydzie czyli połączeniu zalet różnych akumulatorów. Powiedzmy że możemy szybko ładować czymś (przykładowo mocnym agregatem) baterię superkondensatorów (przykładowo w 5 minut do pełna) które później za pośrednictwem przetwornicy step-up ładują jakiś tani lub lekki akumulator (w zależności od potrzeb i możliwości) oraz umożliwiają bieżącą konsumpcję zgromadzonej energii. To samo przy wykorzystaniu 2 lub trzech alternatorów z silnika naszego auta - 200A jest nie do połknięcia dla akumulatora kwasowego i trudne nawet dla akumulatora litowego dostępnego cenowo, ale nie jest niczym niezwykłym dla superkondensatora.... Jeśli uruchomimy silnik kamperka na 5 minut i da to nam energię na całą noc. to czy nie jest to dla wielu z nas rozwiązanie satysfakcjonujące?
Oczywiście nie napędzimy tą energią klimy przez tydzień, bo z pustego to i Salomon nie naleje, ale telewizorek na tym już kilka godzin pogrzechocze.

Zapraszam do dyskusji i eksperymentów.

Milka - może ją spotkacie?
Postaw piwo autorowi tego posta

Świstak 
Kombatant

Wysłany: 2017-12-22, 16:42   

Oczywiście znów koła nie wymyśliłem, ale przynajmniej wiem już z całą pewnością że jest to zabawa warta zachodu.

https://www.youtube.com/watch?v=yWryYZFRot8

W tym projekcie gościu zamiast przetwornicy step-up wykorzystuje rezystor ograniczający maksymalny prąc ładowania akumulatora, ale i aplikacja jest zupełnie inna niż nasza.

Flag
weteran

Twój sprzęt: Transit jumbo
Piwa: 33/10
Wysłany: 2017-12-22, 17:14   

Ostatnio na rynku pojawiły grafenowe akumulatory, narazie powerbanki tylko ale ich zalety to bardzo szybkie ładowanie dużym prądem i brak nagrzewania się. Mysle ze to tez jest jakas opcja na przyszłość.

MisioKRAK 
weteran

Twój sprzęt: Ducato Dethleffs A-642DB 1992r
Nazwa załogi: Misio i spółka zoo
Piwa: 27/15
Wysłany: 2017-12-22, 17:24   

ciekawe...

RadekNet 
weteran

Twój sprzęt: Opel Vivaro
Piwa: 26/74
Wysłany: 2017-12-22, 17:36   

Ja myslę, że to całe "kombinowanie" zakończy się w momencie, aż któryś producent wypuści sensowną bazę (baszak, goła rama..) samochodu elektrycznego (mam na myśli głównie zasięg). Ogrzewanie i klimatyzacja w pakiecie, prąd dla urządzeń pokładowych z baterii trakcyjnej, a szybkość ładowania nawet w dzisiejszej technologii wystarczająca. Rok, dwa?

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Piwa: 188/87
Wysłany: 2017-12-22, 17:59   

Wydaje mi się, że temat ultrakondensatorów poruszałem jakoś dwa-trzy lata temu. Pojawiły się wtedy we w miarę normalnych cenach. Problem jest cały czas ten sam - mała gęstość energetyczna.

Obecnie rozpoznaję jako bazę samochód (mały blaszak), w którym na pokładzie powinno być 40kWh (jak kto woli 3333Ah/12V, lub najbardziej poprawnie 144MJ) akumulatorów. Wygląda obiecująco.

Świstak 
Kombatant

Wysłany: 2017-12-22, 18:19   

To byłby ideał, ale co na już, teraz, dziś....
Póki co chyba kupię kilka bo mi w osobówce akumulator się kończy. Będzie się można troszkę poćwiczyć.

Bez tytułu2.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 326,24 KB

Bez tytułu3.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 260,42 KB

Ostatnio zmieniony przez Świstak 2017-12-24, 09:30, w całości zmieniany 2 razy  

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Piwa: 188/87
Wysłany: 2017-12-22, 18:27   

Świstak napisał/a:
To byłby ideał, ale co na już, teraz, dziś....

Dziś to można karpia kupić :)

Poważnie, ustawa o elektromobilności ma wchodzić w I kwartale 2018, warto tyle poczekać.

Odpowiedz do tematu