Twój sprzęt: Fiat Ducato
Nazwa załogi: Grzegorz i Marzena Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Gru 2013 Piwa: 38/19 Skąd: Opalenica
Wysłany: 2018-02-21, 22:10
Jak by te lodówki były takie złe, to nie montowali by je do dzisiaj w tak luksusowych kamperach
Robert jak bym mieszkał cały rok w kamperze to pewnie myślał bym jak ty
Szukając oszczędności
Niestety większość kolegów na tym forum musi jeszcze pracować, by mieć możliwość gdzie wrócić
Dom na starość się przyda
_________________ Pozdrawiamy Marzena i Grzegorz
toscaner Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com
Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
Wysłany: 2018-02-21, 23:18
Grzesiu, tu mieszkanie czy nie mieszkanie nie ma znaczenia. Czy tydzień czy miesiąc czy rok.
Chociaż w skali i długiego i krótkiego użytkowania kompresorowa z panelami wyjdzie ekonomiczniej. Niższy koszt inwestycji na początku i niemal zerowy koszt użytkowania w późniejszym okresie. I wyższa sprawność.
Chodzi o to, że coby nie pisać, kompresorowa jest sprawniejsza, bez znaczenia ile czasu pracuje.
Fizyki nie przeskoczysz.
A ja przy okazji tylko podaję przykład z praktyki wieloletniej, że przy odpowiednim dopasowaniu ilości paneli i aku można sprawić, że lodówka chłodzi zawsze za darmo.
Pomijam głupotę w postaci zimowania na północy, bo to przypadek bardzo marginalny
Poza nim zawsze wyjdziemy na plus z kompresorową
Ja do kolejnego kampera kupuję wielką lodówkę z osobnym komorowym zamrażalnikiem na 230V i przerobię pewnie na 12V. A każdy niech sam decyduje co tam chce.
Ja jakbym budował tak jak firmy budujące kampery, to bym nie miał elektrycznie chowanej umywalki w ścianie, ogrzewania podłogowego, wyciągu w kuchni i wielu innych rzeczy, a pod prysznicem lepiłaby mi się do dupy jakaś cerata.
Myślę, że dalszy OT to już tylko bałagan w nie naszym temacie budowy. Budujący sam zdecyduje i tak co woli i z czym mu będzie wygodniej. Każde rozwiązanie ma zalety i wady.
Twój sprzęt: Dethlefs Beduin 1999, Kamper Iveco DIY-2008,
Nazwa załogi: MarcinMariola+7niedorosłych+ czarna Kotka Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Mar 2016 Piwa: 19/4 Skąd: Prudnik
Wysłany: 2018-02-22, 00:21
święta toskaner racyja, więc jak już sobie kiedyś pisaliśmy przygotuję Tobie piękną dużą wedle życzenia dwudrzwiową lodóweczkę z barkiem na zimną wodę, oraz kostkarką do lodu, na spręzarkę inverter 12V/50W, i nie będzie kosztować więcej niż 2tyś zł... cichutką jak makiem zasiał... co nikogo w nocy nie rozbudzi... a prądu bierze tyle co kot napłakał, bo w ciągu godziny marne 10 min, to średnio daje 4h/pracy na dobę prądu ok 5A/12V, co najzwyklejszy 200W panel ze 100AH akumulatorem bez problemu pogoni... i prundu nie zabraknie //// tela w temacie.... bo to jest nowa era... zapomnieć o lodówce na podwójnym gazie.
PS/// byłbym zapomniał... iż dumnym będę bardzo wtedy, gdy z Tobą i w Twoim kamperku razem po świecie moja lodówka podróżować będzie....
_________________ Marcin & Mariola & Weronika & Julia & Patrycja & Agatka & Milenka & Martynka & Laura i czarna Kotka...
Też tak uważam, że idzie nowe.
Ale póki co, jak sobie sam nie zrobisz lub Ci nie zrobią.....lipa.
MarciniePK, pomyśl o klimie na 12v,...np typowy otwór 40x40 itp
Marzy mi się aby , te moje co najmniej 330 wat solar Lifepo4 Efoy KLIMA na 12v co by chociaż w dzień wspomagana solarami itp. dała radę popracować te kilka godzin, ale była wydajna.
Niestety wszystkie innowacje to projekty autorskie i jednostkowe. Gdzie twórca to jedynie ogarnia i jak każde urządzenie wymaga czasem serwisu naprawy itd.
Przy budowie OK 3x taniej wiadomo, można iść tą drogą.
To musi być jednak cała logistyka zasilania kampera , nie tylko lodówka ale cały system zasilania, bo inaczej to tylko kasa jest motywacją . A dobrze, że by była ergonomia, i wygoda.
Fabryki w Europie pozostały na etapie... 230volt ze słupka i tylko chwilowo na dziko.
Ameryka :110 volt z agregatu i bogata infrastruktura karawaningowa.
Twój sprzęt: Dethlefs Beduin 1999, Kamper Iveco DIY-2008,
Nazwa załogi: MarcinMariola+7niedorosłych+ czarna Kotka Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Mar 2016 Piwa: 19/4 Skąd: Prudnik
Wysłany: 2018-02-22, 10:00
moja klima jest nowym patentem od podstaw, nie mająca prawie nic wspólnego z dotychczas znanymi rozwiązaniami, kiedyś już opisywałem u kogoś, też czytałeś. natomiast jeżeli masz tego dometica, mogę go zmodernizować by działał lepiej i miękko startował
_________________ Marcin & Mariola & Weronika & Julia & Patrycja & Agatka & Milenka & Martynka & Laura i czarna Kotka...
Twój sprzęt: Samojebka ducato by KASZUB
Nazwa załogi: My Pomógł: 6 razy Dołączył: 09 Sie 2014 Piwa: 60/63 Skąd: Celbowo koło Pucka
Wysłany: 2018-03-04, 19:41
Jakbyś wstawił mniejsze zdjęcia...buhahaha Bronek jak będzie miał chwilkę zaraz wytłumaczy jak się zdjęcia wstawia. Mi pokazał i daje rade... Zemnie kiepski nauczyciel.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum