Przesunięty przez: janusz 2009-01-19, 11:40 |
Ducato - zmiana biegów |
| Autor |
Wiadomość |
Skorpion
Kombatant Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Pomógł: 24 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 280/1363 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-12-05, 18:30
|
|
|
| nio zyje siem na tym zasmaraknym siwcie uz troszke lat |
|
|
|
 |
Grzesiek
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Talento Dethleffs 462 A
|
Wysłany: 2008-12-05, 19:57
|
|
|
Tak więc koledzy sprawdzę "wielowypust" , olej w skrzyni doleję. Nie pisałem jeszcze może najważniejszego. Problem pojawia się po pewnym czasie jazdy, niekoniecznie ścisle określonym, być może po chęci szybszej zmiany. Przy wyłączonym silniku biegi wchodzą świetnie. Może sprzęgło pada, nie rozłącza, synchronizatory nie pozwalają na zazębienie... Hmmm . W styczniu rozbiórka :-| . Ale co tam! |
|
|
|
 |
Skorpion
Kombatant Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Pomógł: 24 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 280/1363 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-12-05, 20:01
|
|
|
| jakby co to pisz napewno ktorys z nas pomoze a reszta wesprze duchowo |
|
|
|
 |
KASART
trochę już popisał

Twój sprzęt: J5 Hobby 550AK Członek PTTCC
Nazwa załogi: KASARTY
|
Wysłany: 2009-01-28, 07:56
|
|
|
| Jakieś wieści ze skrzynią, w moim kaperze lakiernicy wczoraj zakleszczyli wsteczny bieg, i tylko do tyłu jeździ bidulek? Dzisiaj oddają go do mechanika, chyba olej za gesty był w skrzyni i popychacz jeden nie zadziałał jak powinien. Mechanik określił tą przypadłość jako naprawialną. |
| Ostatnio zmieniony przez KASART 2009-01-28, 07:56, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 638/977 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2009-01-28, 07:59
|
|
|
ehh...
sproboj ruszajac, wyrzucuc wsteczny..moze sie uda..
jak w dostawczaku tak robilem... |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
KASART
trochę już popisał

Twój sprzęt: J5 Hobby 550AK Członek PTTCC
Nazwa załogi: KASARTY
|
Wysłany: 2009-01-28, 10:39
|
|
|
Udawało sie Gino odblokować bez problemu?
Lakiernicy go mają u siebie i nie chcą ryzykować, własnie przepchają go do mechanika ... Co ja mam za szczęście. Cały znerwicowany jestem, wiesz jak to jest gdy nie ma kochanego autka przy domu i jest w obcych rękach. Nie widzisz, nie słyszysz co sie dzieje i jest jeszcze większy strach |
|
|
|
 |
majsterus
stary wyga

Twój sprzęt: T5, Hymer S700
|
Wysłany: 2009-02-03, 15:25
|
|
|
prosze wszystko w temacie:
http://www.camperteam.pl/...ighlight=#53921
trzeba zdjąć kapę za skrzyni - mozliwe po odkręceniu łapy skrzyni i tylniej poduszki - uwaga, wtedy silnik wisi tylko na jednej poduszcze - lewarek pod miskę olejową.
ta przypadłość pojawia sie przy "wyjechanej" skrzyni i przy szybkim zmienianiu biegów nez całkowitego rozłączenia skrzyni z silnikiem tzn wyrywaniem biegów |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/86 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2009-03-01, 23:57
|
|
|
Miałem podobne objawy ,jak zimny biegi wchodziły ciężkawo.Na postoju bez problemu.Jak sie zagrzał,tragedia lewarek jak z gumy.Przegazówka między biegami ratowała sprawę. Naprawa prosta jak barszcz - należało podciągnąć linkę sprzęgła o dwa obroty nakrętki i biegi chodzą miodzio.Myślę ,że pancerz zgniata sie z upływającym czasem i trzeba troche pomóc kasując luz.W moim Ducato niemiec nalał olej od automatu(skrzynia).Wszystko chodzi OK.Ale przestrzegał mnie ,żeby często sprawdzać poziom,bo łatwo zatrzeć skrzynię. |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
majsterus
stary wyga

|
Wysłany: 2009-03-02, 23:04
|
|
|
| WINNICZKI napisał/a: | | W moim Ducato niemiec nalał olej od automatu(skrzynia).Wszystko chodzi OK.Ale przestrzegał mnie ,żeby często sprawdzać poziom,bo łatwo zatrzeć skrzynię. |
to już po skrzyni NIE WOLNO lać ATF do skrzyni manualnej!!!
WINNICZNI, coś się Wam chyba pomyliło na takim oleju skrzynia pojedzie 1000km, potem na złom. |
|
|
|
 |
bonusik
weteran

Twój sprzęt: Hobby 600...w marzeniach..:))
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Mar 2008 Piwa: 10/15 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-03-02, 23:06
|
|
|
| majsterus napisał/a: | | NIE WOLNO lać ATF do skrzyni manualnej!!! |
w starych autkach zgadza się,w nowszych ATF jest często spotykany.. |
_________________ Nawet cień przyjaciela starczy by uczynić człowieka szczęśliwym. |
|
|
|
 |
TomekW
weteran

Twój sprzęt: bezdomny :(
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Mar 2007 Piwa: 29/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2009-03-02, 23:26
|
|
|
Myślę, że w pierwszej kolejności trzeba wierzyć instrukcji obsługi.
W moim starym Peugeocie 505 (zespół napędowy z 1983 roku) kiedyś zalałem skrzynię biegów olejem przekładniowym (80W90). Zgrzytała niemiłosiernie, biegi nie chciały wchodzić. Aż kiedyś dorwałem instrukcję (papierową, teraz w epoce netu to żaden problem), a tam jak byk napisane: 10W40! Po zalaniu zwykłym silnikowym półsyntetykiem skrzynia zaczęła pracować jak nowa.
Aha, jeszcze jedno: w naszym kamperku (zespół napędowy Mercedesa 307D) manualna, 4-biegowa skrzynia pracuje na ATF-ie, jak producent przykazał. |
|
|
|
 |
majsterus
stary wyga

|
Wysłany: 2009-03-03, 09:59
|
|
|
aż sam sprawdziłem no i właśnie dziwna sprawa, ze merce są zalewane olejem od skrzyń automatycznych |
|
|
|
 |
Grzesiek
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Talento Dethleffs 462 A
|
Wysłany: 2009-03-03, 18:53
|
|
|
Jako autor tematu muszę zameldować, że na razie kamperek utknął w miejscu zimowania, a i u mechanika kolejka, ale wypowiedź kolegi WINNICZKI, jest bardzo pocieszająco, motywująca!!!
| WINNICZKI napisał/a: | Miałem podobne objawy ,jak zimny biegi wchodziły ciężkawo.Na postoju bez problemu.Jak sie zagrzał,tragedia lewarek jak z gumy.Przegazówka między biegami ratowała sprawę. Naprawa prosta jak barszcz - należało podciągnąć linkę sprzęgła o dwa obroty nakrętki i biegi chodzą miodzio.Myślę ,że pancerz zgniata sie z upływającym czasem i trzeba troche pomóc kasując luz.W moim Ducato niemiec nalał olej od automatu(skrzynia).Wszystko chodzi OK.Ale przestrzegał mnie ,żeby często sprawdzać poziom,bo łatwo zatrzeć skrzynię. |
|
|
|
|
 |
BODEK
zaawansowany

Twój sprzęt: PEUGEOT TALBOT
Nazwa załogi: MIRAGE
Pomógł: 5 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Piwa: 23/3 Skąd: Wesoła
|
Wysłany: 2009-03-03, 20:37
|
|
|
Witajcie.
Potwierdzam słowa TomkaW! Do starszych typów skrzyń trzeba lać rzadki olej.
Sam to już przerabiałem.
Pozdrawiam. |
_________________ BODEK |
|
|
|
 |
jacekk
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: dethleffs A 462 1,9 D
|
Wysłany: 2009-03-03, 20:44
|
|
|
Jezeli chodzi o zmiane biegow w Ducato to problem bieze sie od mechanizmu zmiany biegow, oczywiscie jezeli skrzynia ok, Ducato ma przeniesienie z dzwigni nie sztywno poprzez drazki jak to jast w innych autach a przez linke dlatego w przypadku niemozliwosci wrzucenia biegu nie nalezy silowo do tego podchodzic , jak w innych skrzyniach. Najlepiej jak mi doradzono tez mialem taki problem i mam bo czasu brakuje naciagnac linke od dzwigni zmiany biegow ( co jakis czas zalecane bo poprostu w przypadku silowania sie ona sie poluzowuje - tego przypadku by niebylo jak by dzwignia byla na sztywno , bez linki, nawe t minimalne poluzowanie linki powoduje brak precyzji w skrzyni i problemy. |
|
|
|
 |
|
|