Skandynawskie wakacje 2018 - pytanka |
Autor |
Wiadomość |
Stanek
weteran

Twój sprzęt: HYMER Exis-i 562
Pomógł: 4 razy Dołączył: 11 Sie 2008 Piwa: 217/47 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2018-03-11, 10:15 Skandynawskie wakacje 2018 - pytanka
|
|
|
Coś nam się wydaje, że po upalnej zeszłorocznej Grecji w tym roku zmienimy kierunek na nieco chłodniejszy i wybierzemy się do Szwecji i Norwegii. W Skandynawii byliśmy kamperkiem kilkanaście lat temu więc pewnie sporo się zmieniło. Zakładam temat bo pewnie będę miał trochę pytań do stałych bywalców.
Na początek mam pytanko odnośnie promu Stena Line z Gdyni do Karlskrony. Na dzień dzisiejszy przeprawa w połowie lipca i powrót w połowie sierpnia kosztuje 1360 zł za kampera i 3 osoby. Jakie są wasze doświadczenia odnośnie cen? Czy kupować już teraz czy może zdarzają się jeszcze jakieś promocje trochę bliżej sezonu?
Kolejne pytanie odnośnie samej przeprawy. Wiem, że trzeba zakręcić gaz na czas rejsu. Co wtedy z lodówką? Czy jest możliwość podpięcia się do prądu na pokładzie? Gdzieś czytałem, że komuś się to udało, ale nie wiem czy to jednostkowy przypadek czy norma. Macie jakieś doświadczenia? Wiadomo w tamtą stronę lodówka będzie pełna więc szkoda, żeby się rozmroziła. |
_________________ Pozdrawiam
Stanek
https://www.dzienpodniu.com.pl
 |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 193/150 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2018-03-11, 10:40
|
|
|
Moge podzielić się doświadczeniami kilku promów i kilku linii promowych do i z Skandynawii choć ....nie tej
Nie ma zasady co do terminu zakupu biletów . Płynąc do Helsinek z Tallina kupowałem ~lutego a na terminalu po pół roku cena była nizsza Innym razem udało mi sie kupić bilety z Rostocku do Malmo 2x taniej z wyprzedzeniem ~4 miesięcy .
Płynąc nigdy nie spotkałem sie z mozliwościa podpinania sie pod prąd . Ale trasy były 2-3 godzinne więc tragedii nie było . |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
grzegorzalex
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato
Nazwa załogi: Grzegorz i Marzena
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Gru 2013 Piwa: 38/19 Skąd: Opalenica
|
Wysłany: 2018-03-11, 10:42
|
|
|
Co do lodówki to w czasie rejsu pracowała normalnie,nikt tego nie kontrolował
Jak kupowałem bilet na prom to obiecano mi podłączenie do 230 V
Po wjechaniu na prom okazało się ,że nie ma takiej możliwości |
_________________ Pozdrawiamy Marzena i Grzegorz
 |
|
|
|
 |
MAZUREK
stary wyga gitarzysta-chałturnik, wędkarz

Twój sprzęt: CARTHAGO T 40 CHIC 2,8 JTD
Nazwa załogi: LECH i GRAŻYNA
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Lip 2007 Piwa: 21/165 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2018-03-11, 17:21
|
|
|
Z moich doświadczeń wynika, że połączenie Gdynia - Karlskrona jest chyba najdroższe na Bałtyku. Znacznie tańszy jest prom na trasie Świnoujście-Trelleborg przy podobnym czasie przeprawy 8 godz. Jeszcze tańsze (i krótsze) są połączenia z Rugii: Sassnitz - Trelleborg (4 godz.) lub jeszcze krótsze Rostock-Gedser z przejazdem przez słynny most Kopenhaga-Malmoe. Lodówki nie wyłączałęm - nikt tego nie kontroluje. |
|
 |
moskit
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2014 Piwa: 117/43 Skąd: Ożarów Maz.
|
Wysłany: 2018-03-11, 21:34
|
|
|
Przez Niemcy promem będzie krócej ale zdecydowanie wzrośnie cena paliwa i czas podróży
ja wolę podróż do Nynashamn 18;00 z Gdańska o 12;00 następnego dnia już na lądzie. |
_________________ Wielkie rzeczy nie powstają w wyniku impulsu, a w wyniku poskładania małych rzeczy w jedną całość
Vincent Van Gogh |
|
|
|
 |
MILUŚ

|
Wysłany: 2018-03-11, 21:58 Re: Skandynawskie wakacje 2018 - pytanka
|
|
|
Stanek napisał/a: | .............w tym roku zmienimy kierunek na nieco chłodniejszy i wybierzemy się do Szwecji i Norwegii. . |
Żeby Ci coś konkretnego doradzić musiałbyś okreslić rejony które chcesz odwiedzić |
 |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/38 Skąd: wieden
|
Wysłany: 2018-03-12, 07:57
|
|
|
Szwecja i jej perełka
https://www.google.at/sea...69i57.8881j0j7&{google:bookmarkBarPinned}sourceid=chrome&{google:instantExtendedEnabledParameter}{google:omniboxStartMarginParameter}ie=UTF-8 |
|
|
|
|
 |
Stanek
weteran

|
Wysłany: 2018-03-12, 09:46
|
|
|
MAZUREK napisał/a: | Znacznie tańszy jest prom na trasie Świnoujście-Trelleborg przy podobnym czasie przeprawy 8 godz. |
Nie wiem ile tańszy bo strona Unity Line nie chce za bardzo działać i wyliczyć ceny, a to już nie wzbudza mojego zaufania do przewoźnika.
MAZUREK napisał/a: | Jeszcze tańsze (i krótsze) są połączenia z Rugii: Sassnitz - Trelleborg (4 godz.) |
Połączenie 300 zł tańsze. Biorąc pod uwagę dojazd z Warszawy do i z Sassnitz - 1600 km, a do Gdyni i z powrotem niecałe 800 km to na jedno wychodzi i jeszcze najechać się trzeba. |
Stanek
 |
|
|
|
|
 |
Stanek
weteran

|
Wysłany: 2018-03-12, 09:52
|
|
|
moskit napisał/a: |
ja wolę podróż do Nynashamn 18;00 z Gdańska o 12;00 następnego dnia już na lądzie. |
W naszym przypadku płynięcie nocą odpada. Ceny też wydają się wyższe niż w Stena Line. |
Stanek
 |
|
|
|
 |
Stanek
weteran

|
Wysłany: 2018-03-12, 10:05 Re: Skandynawskie wakacje 2018 - pytanka
|
|
|
MILUŚ napisał/a: | Żeby Ci coś konkretnego doradzić musiałbyś okreslić rejony które chcesz odwiedzić |
Trasa w planach, ale nie będzie to szaleńcza trasa. Raczej lajtowo bez nabijania kilometrów i pchania się daleko na północ. Myślę, że na miesiąc taka pętla ok. 3000 km będzie w sam raz. Tak bardzo z grubsza to z Karlskrony do Sztokholmu potem na północny zachód do granicy Norwegią na wysokości Trondheim, droga atlantycka, droga trolli, Geiranger i powrót przez Oslo do Karlskrony. Na razie taki zarys. Jest jeszcze trochę czasu na dopracowanie szczegółów. Na pewno będę chciał tak dobrać trasę, żeby jak najrzadziej promować się przez fiordy. |
Stanek
 |
|
|
|
 |
MILUŚ

|
Wysłany: 2018-03-12, 10:11
|
|
|
A nie brałeś pod uwagę jazdy przez Danię ? A potem promowanie sie do Kristiansand ? |
 |
|
|
|
 |
Stanek
weteran

|
Wysłany: 2018-03-12, 10:19
|
|
|
MILUŚ napisał/a: | A nie brałeś pod uwagę jazdy przez Danię ? A potem promowanie sie do Kristiansand ? |
W Dani już byliśmy, a Szwecję kiedyś potraktowaliśmy tranzytowo i teraz chcielibyśmy trochę to nadrobić. Generalnie pomysł był taki, że jedziemy do Szwecji, ale jak popatrzyłem na mapę to nie mogę się oprzeć Norwegii |
Stanek
 |
|
|
|
 |
Stanek
weteran

|
Wysłany: 2018-03-12, 10:29
|
|
|
grzegorzalex napisał/a: | Co do lodówki to w czasie rejsu pracowała normalnie,nikt tego nie kontrolował |
Czyli nie zaczepiać. Zostawić na gazie i tyle ? |
Stanek
 |
|
|
|
 |
MILUŚ

|
Wysłany: 2018-03-12, 11:04
|
|
|
Na kilku trasach przez Bałtyk przed zaokrętowaniem obsługa "plombuje" bakisty z butlami gazowymi naklejkami z informacją ,że butle gazowe mają zamknięte zawory czyli......używając na gaz lodówki w czasie rejsu potwierdzasz nieprawdę |
 |
|
|
|
 |
Gewehr
weteran

Pomógł: 38 razy Dołączył: 30 Paź 2013 Piwa: 223/114 Skąd: AmWarsztat.pl

|
Wysłany: 2018-03-12, 12:09
|
|
|
MILUŚ napisał/a: | Na kilku trasach przez Bałtyk przed zaokrętowaniem obsługa "plombuje" bakisty z butlami gazowymi naklejkami z informacją ,że butle gazowe mają zamknięte zawory czyli......używając na gaz lodówki w czasie rejsu potwierdzasz nieprawdę |
Stenaline tego nie robi. Bynajmniej ja tego nigdy nie widziałem na trasie Gdynia- Karlskrona. |
|
|
|
 |
|