Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ładowanie aku zabudowy
Autor Wiadomość
atonre 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Citroen c25 burstner
Wysłany: 2018-03-11, 23:15   Ładowanie aku zabudowy

Słuchajcie taka sprawa. Aku zabudowy podczas pracy silnika nie jest ładowane. Przy podpieciu pod 220v wsio działa.

Co zauważyłem. Przy wyłączonym silniku napiecie w rozdzielni jest identyczne z tym na aku cxyli przewód jest ok , ale na włączonym silniku spada o 2v (przy aku 14,4 przy przekaźnikach 12v). Podając masę dodatkowo do rozdzielni napiecie wzrasta do właściwego).

Masy teoretycznie wszedzie sprawdzone. Czy dobrze kombinuje z masą gdy te różnice zależą od pracującego silnika? Ten spadek napięcia w końcu zależy od tej dodatkowo podanej masy. Jest już późnawo, oba aku przecież podłączone są do nadwozia czyli masa jest jedna.

Ps. W sumie nie wiem kiedy zdechło. Mam solary i nigdy nie zależało mi na tym, zreszta ciężko było to wychwycić. Ale lodówa jak mnie naszło teraz jedzie tylko na aku w poz. 12v. To zdaje się działa z automatu, powinno chyba? Sygnal z alternatora jest, przejścia też sprawdzone. Ale ta masa...

Pps. Do rozdzielni idzie tylko minus z aku zabudowy. Gdzie u licha łączy się to z masą pojazdu? Auto stare c25 z 91.

Może macie jakieś sugestie :)
Postaw piwo autorowi tego posta

MisioKRAK 
weteran

Twój sprzęt: Ducato Dethleffs A-642DB 1992r
Nazwa załogi: Misio i spółka zoo
Piwa: 28/15
Wysłany: 2018-03-12, 07:25   

No to może dołóż tą masę i będzie działało jak trzeba?
A może masa akumulatora zabudowy do karoserii się "rozsypała" i ją trzeba poprawić?

atonre 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2018-03-12, 08:14   

I tu pytanie. Macie zmasowany aku zabudowy poza panelem sterowania? U mnie nie bylo i nie ma. Kabel masy biegnie do panelu łącznie z dodatnim i tyle. Nie namierzyłem połączenia masy instalacji zabudowy z resztą auta.

Myślałem o tym żeby zmasować ale do końca nie mam koncepcji gdzie. Generalnie dokładając masę aku auta do masy zabudowy jest ok ale to takie ciut prowizoryczne :(

edit: po podłączeniu "dodatkowej" masy wszystko działa, pytanie do Was gdzie oryginalnie masowana jest zabudowa. Kabel spięty jest z ramą w tyle (tak połączenie jest ok) ale nie wchodzi do panelu sterowania a nie mam jak wyjąć lodówki bo w budę wchodzi właśnie pod nią i za Chiny ludowe nie wiem gdzie panel sterowania masuje się z nadwoziem. wiązkę przeryłem od a do z i mogę schematy pisać ale dupnej masy do panelu sterowania znaleźć nie mogę.

MisioKRAK 
weteran

Twój sprzęt: Ducato Dethleffs A-642DB 1992r
Nazwa załogi: Misio i spółka zoo
Piwa: 28/15
Wysłany: 2018-03-12, 18:45   

Ja mam zmasowany akumulator zabudowy jakieś 20cm od niego (tuż obok gdzie jest zamocowany) - idzie kabelek (na oko 10mm2) do belki auta, gdzie jest przykręcony na śrubkę...

atonre 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2018-03-12, 18:52   

to chyba będzie póki co najprostsze rozwiązanie, w sumie dziwi mnie, że u mnie nie było a jeszcze bardziej, że nigdy nie zwróciło to mojej uwagi.
dzięki za info

Odpowiedz do tematu