|
|
Pierwszy wypad kamperem, pierwszy wypad na Jurę! |
Autor |
Wiadomość |
necak
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Ford Transit mk3 1989r.
Nazwa załogi: Truskawa
|
Wysłany: 2018-03-22, 17:52 Pierwszy wypad kamperem, pierwszy wypad na Jurę!
|
|
|
Witam,
To mój pierwszy posta, pierwszy wypad własnym leciwym kamperem, pierwszy wypad na Jurę!
Sprawa ma się tak, planuję 27 kwietnia zawitać do Olsztyna i zacząć zwiedzanie Jury.
Czytałem jakieś przewodniki ale chciałbym się też od Was dowiedzieć co koniecznie trzeba zobaczyć, jaką trasą jechać (Może ktoś już zwiedzał jurę kamperem i ma jakieś mapy "gdzie jechać, co tam zobaczyć i gdzie przenocować").
Ważne dla mnie jest to aby dzień, dwa dni pojeździć po jurze rowerem. No i teraz skąd ruszyć, co oglądać i gdzie jechać.
Liczę na Waszą każdą pomoc i z góry dziękuje za tą każdą pomoc :D |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 197/162 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2018-03-22, 18:13
|
|
|
Zobacz tutaj :
http://jurapolska.com/rowery-mtb.php |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
rjas
stary wyga

Twój sprzęt: Chausson 720 Titanium
Pomógł: 4 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Piwa: 23/13 Skąd: Przybysławice/Kraków
|
Wysłany: 2018-03-23, 11:18
|
|
|
Co prawda nie spałem w Olsztynie, ale robiłem rekonesans osobówką. Z tyłu zamku masz duży teren zielony i w miarę płasko. W nocy chyba nie ma tam oświetlenia, ale pierwsze z tych miejsc jest koło domów, więc powinno być OK.
1. 50.747079, 19.275935
2. 50.748326, 19.278992
Jeszcze jedna opcja - 50.750602, 19.270952 - to jest parking płatny u podnóża zamku, ta część zielona. Nie wjeżdżałem, ale widać było z ulicy że też da radę. |
|
|
|
 |
bmalu
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Ducato MAXI 2,8 JTD
Nazwa załogi: Andrzej i Ela
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Sie 2008 Piwa: 34/8 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2018-03-23, 11:53
|
|
|
Objechałem szlak Orlich gniazd dość dawno, ale nie zapisywałem współrzędnych, może więc powtórzę ten objazd w maju. W zasadzie koło każdego zamku jest parking i nie ma problemu z nocowaniem. Jest też kilka parkingów leśnych (np. za Rabsztynem jadąc od Olkusza w stronę Wolbromia). Wykaz zamków masz na: http://www.orlegniazda.pl/.
Pamiętam że jest miejscówka (nocowałem) za Kostkowicami w okolicach jeziora Dzibice w towarzystwie wędkarzy - jedyna niedogodność to blisko przebiegająca linia kolejowa (szeroki tor więc za dużo pociągów nie jeździ). Pomysł na zwiedzanie Jury K-Cz świetny. Polecam zabrać rowery, można objechać miejsca wspinaczkowe do których autem nie dojedziesz.
Powodzenia |
_________________ "Dobra rada nic nie kosztuje i jest tyle samo warta"
 |
|
|
|
 |
lwojtek
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Dethleffs T6501 Advantage Elegance
Pomógł: 4 razy Dołączył: 06 Kwi 2017 Piwa: 7/2 Skąd: dolnośląskie
|
Wysłany: 2018-03-23, 13:59
|
|
|
Zwiedzając Jurę 2 lata temu stałem na parkingu Centrum Dziedzictwa Przyrodniczego i Kulturowego Jury w Podlesicach gm.Kroczyce. http://www.podlesice.org.pl/
Wieś położona jest w ok. połowie Jury. Niezwykle malownicze Podlesice znajdują się na obszarze Parku Krajobrazowego Orlich Gniazd, przebiegają tędy najważniejsze jurajskie szlaki: czerwony Szlak Orlich Gniazd, niebieski Szlak Warowni Jurajskich, Jurajski Szlak Rowerowy Orlich Gniazd. Ponadto Atrakcje w Podlesicach:
- Góra Zborów w Podlesicach - wapienny masyw skalny należący do Skał Kroczyckich i Podlesickich, stanowi rezerwat, a zarazem centrum wspinaczkowe,
- Jaskinia Głęboka - udostępniona do zwiedzania jaskinia w Górze Zborów,
- Lapidarium w Podlesicach - koło Jaskini Głębokiej powstało lapidarium, gdzie poznasz najpopularniejsze skały budujące Jurę,
- Centrum Dziedzictwa Przyrodniczego i Kulturowego Jury, Podlesice 83 - rozbudowany punkt Informacji Turystycznej, gdzie można również zakupić bilety do Jaskini Głębokiej. |
|
|
|
|
 |
Kamil Cz
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Benimar Europa 6000ST
Nazwa załogi: Kamil team
|
Wysłany: 2018-03-23, 20:33
|
|
|
W Olsztynie na wlocie od Ostródy jest fajny oświetlony parking .
Fajne położenie blisko jeziora i plaży miejskiej . W wzdłuż plaży ścieżka rowerowa ,knajpki, toalety...
Dobre miejsce na nocleg. |
_________________ Kamil |
|
|
|
 |
jawi13
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Kamper z wielkiej promocji:GoMarket FR67112
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Lut 2011 Piwa: 3/9 Skąd: okolice Radomska
|
Wysłany: 2018-03-23, 20:46
|
|
|
Kamil Cz napisał/a: | W Olsztynie na wlocie od Ostródy jest fajny oświetlony parking | Tylko ten Olsztyn o którym Ty piszesz to trochę daleko od Jury.Tutaj jest mowa o Olsztynie koło Częstochowy. |
|
|
|
|
 |
Kamil Cz
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Benimar Europa 6000ST
Nazwa załogi: Kamil team
|
Wysłany: 2018-03-24, 07:20
|
|
|
Ok.
Nie doczytałem wątku.
Może przy innej okozji.
|
_________________ Kamil |
|
|
|
 |
Mandus
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 295
|
Wysłany: 2018-03-26, 15:41
|
|
|
Fajny pomysł - ja mam tu rzut kamieniem, często śmigam po Jurze motocyklem, bo tu są fajne drogi, ale podjedźcie na pstrąga w Złotym Potoku (Pstrągarnia w Złotym Potoku). I nie odpuszczajcie żadnych zamków, bo wszystkie są fajne, a na Ojców poświęćcie więcej czasu - są inne atrakcje oprócz zamku w Pieskowej Skale, jak Grota Łokietka czy maczuga Herkulesa, a i jest w Ojcowie kamping - choć można i na dziko wszędzie stać, to na serwis kamperowy jak znalazł |
_________________ W tym sporcie... zawsze jest sezon w pełni... |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 197/162 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2018-03-26, 19:04
|
|
|
Mandus napisał/a: | a na Ojców poświęćcie więcej czasu ...... |
A remont zamku to juz sie skończył ;że zapraszasz |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
Mandus
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 295
|
Wysłany: 2018-03-27, 13:09
|
|
|
Czepiasz się
Chodziło mi o cały Ojców, że jest co tam robić, a nie o sam zamek |
_________________ W tym sporcie... zawsze jest sezon w pełni... |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|