Kosmiczny Ducato stealth L2H2 bardziej turystyk niż kamper |
Autor |
Wiadomość |
rex
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: W budowie L2H2
Nazwa załogi: 2+2
|
Wysłany: 2018-03-24, 01:09 Kosmiczny Ducato stealth L2H2 bardziej turystyk niż kamper
|
|
|
Witam ponownie wszystkie Panie i Panów. Nadeszła pora na założenie swojego wątku budowy "stealth" kamapera czy nie kampera jak kto tam sobie uważa.
W założeniu auto ma służyć bardziej do turystyki niż stacjonarnego kamperowania, postoje 1-2 dni. Z tyłu łóżko piętrowe wąskie na 120cm. Auto będzie 5-cio osobowe (zostaje przednia ławka z możliwością łatwej wymiany na pojedynczy fotel). Łóżka mają być demontowalne i na co dzień to miejsce ma służyć jako np. garaż na 4 rowery. Okno dachowe jedno z przodu. Szyby w drzwiach tylnych i przedziale pasażerskim zwykłe przyciemniane samochodowe zostają.
Wyposażenie ma być proste i niezawodne jak na rosyjskim statku kosmicznym ;-). więc kuchenka będzie na kartusze, kibel na razie przenośny, zbiornik wody aby nie ciągnąć rur i komplikować instalacji będzie w szafce kuchennej (niski zbiornik o pojemności 70l) przy okazji poprawi się wyważenie samochodu.
Ciepła woda grzana elektrycznie (6L 12V200W/230V660W) bojler obok zbiornika wody. Instalacja bezciśnieniowa jedno rurowa z centralnie regulowaną temperaturą wody w całej instalacji zaworem termostatycznym (pociągnę obok drugą rurę jak by jednak to się nie sprawdziło). Podłączenia do zewnętrznej instalacji 230V nie będzie. Natomiast lodówka będzie miała swoją przetwornicę 12/230V i z niej będzie wyciągnięte zasilanie do jednego gniazda oraz szybkiego grzania wody podczas pracy silnika i ewentualnej innej potrzeby.
Solarów nie będzie bynajmniej na razie (ale instalacja będzie na to przygotowana). Będzie sieciowa pokładowa ładowarka do akumulatorów w razie potrzeby. Akumulatory pod podłogą pasażerów obok głównego aku (podłoga będzie troszkę wyżej niż standardowo bo baterie mają 19cm wysokości) blisko i bez komplikacji spadków napięcia na przewodach itp. Generalnie jak trochę się ociepli zaczynam działać. Autko będzie bardzo mocno wzorowane na tym: https://www.furgovw.org/i...1022#msg3261022
To tyle tytułem wstępu. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 51/50 Skąd: PSL z nad Warty
|
Wysłany: 2018-03-24, 06:26
|
|
|
Solary weź pod uwagę od razu , dobra rzecz |
_________________ ----------------------------------------------------------
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
--------------------------------------------------------
 |
|
|
|
|
 |
voice
weteran Nie licz dni, spraw by to dni się liczyły

Twój sprzęt: Pilote G650 Essentiel
Nazwa załogi: Voice_Band
Pomógł: 5 razy Dołączył: 02 Gru 2012 Piwa: 20/21 Skąd: Ostrów Wielkopolski
|
Wysłany: 2018-03-24, 08:46
|
|
|
Zbudowałem podobny tez na L2 H2 dla 4 osób, 2 dorosłych i dwoje dzieci.
Wcale aż tak mało miejsca nie było, z uwagi, że w nim tylko jechalismy i spaliśmy - a nie mieszkaliśmy. Jakbys chciał słowa doradczego to pytaj. POWODZENIA. |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2018-03-24, 08:48
|
|
|
5 osób w takim kurduplu ??? chyba malutkich Jak chcesz to legalnie zarejestrować ? |
|
|
|
 |
rex
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2018-03-24, 10:26
|
|
|
Biorca - auto jest już na 7 osób tylną ławkę wymienię z czwórki na dwójkę z Twoją pomocą jak pozwolisz ;-) Dużej nadwagi nie mamy dzieci 6 i 11 w normie
voice - właśnie tak zamierzamy korzystać z auta początkowo myślałem o multivanie ale po wycieczce kamperem do Norwegi padło na coś większego. Generalnie w aucie jedziemy i śpimy a czas spędzamy poza nim.
silny - waham się ale skoro ma być stealth to niestety dach widać wbrew pozorom (może będzie solar w bagażniku). |
|
|
|
 |
mrsulki
weteran w średnim wieku

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI
Pomógł: 12 razy Dołączył: 06 Gru 2007 Piwa: 44/22 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2018-03-24, 20:59
|
|
|
rex napisał/a: | może będzie solar w bagażniku | w sumie dobry pomysł da tyle co zamontowany na podwoziu a też go nie będzie widać. A na poważnie, elastyczne naklejone płasko widoczne będą tylko z góry. |
_________________ Radek
Ignavis semper feriae sunt...
 |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2018-03-24, 21:26
|
|
|
rex napisał/a: | Podłączenia do zewnętrznej instalacji 230V nie będzie. |
rex napisał/a: | Solarów nie będzie |
rex napisał/a: | lodówka będzie miała swoją przetwornicę 12/230V |
rex napisał/a: | Ciepła woda grzana elektrycznie (6L 12V200W/230V660W) |
TO JAK TY CHCESZ TO OGARNĄĆ TYLKO Z AKUMULATORA
|
|
|
|
 |
frólik
zaawansowany

Twój sprzęt: Frólikowóz
Pomógł: 5 razy Dołączył: 28 Wrz 2014 Piwa: 28/30 Skąd: Jędrzejów
|
|
|
|
 |
KASZUB
weteran

Twój sprzęt: Samojebka ducato by KASZUB
Nazwa załogi: My
Pomógł: 6 razy Dołączył: 09 Sie 2014 Piwa: 60/63 Skąd: Celbowo koło Pucka
|
Wysłany: 2018-03-24, 21:50
|
|
|
Hej Rex. Plan brzmi spoko ale z tym prądem bym przemyslal... Solar przy budowie to nie duży wydatek. 265W lub zbliżone są po 600zl na alledrogo. Owszem widać je ale nie ukryjesz się nie mając go. Ladowanie podczas jazdy chyba nie wystarczy. Tak strzelam bo jeszcze nie kamperowalem...
Tak czy inaczej wdepnales już w to i pozostaje ci ttlko nie dać a to wymaga konsekwencji.
Życzę Ci dużo samozaparcia i do dzieła! Powodzenia! |
_________________ Jak zbudowałem http://tiny.pl/g47tw
I jak próbuję budowac https://tiny.pl/gzg7j |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS

|
Wysłany: 2018-03-24, 21:59
|
|
|
Panowie ...HONDA , agregacik |
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Sty 2014 Piwa: 68/144 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 2018-03-24, 22:13
|
|
|
Panowie, Rex pewnie bedzie prowadzil taka turystyke jak ja.Solarow nie mam,aku 170ah z ciezarowki.duzo jezdze ,malo stoje,najdluzej za cale 4 lata kamperowania to 5 dni na cro w jednym miejscu.A tak to najczesciej jezdze,zwiedzam ,jakas nocka,filmik telewizor,na drugi dzien dalej wtrase,czasem 1 dzien max 2 dni nad morzem i dalej .I jeszcze nigdy nie czulem potrzeby posiadania solarow,altek da rade a wrazie co i tak szukam miejscowek w gluszy to odpalam impaxa(do nagrzania wody do kapieli i tak musze na 10 minut) i tyle... |
_________________ moja budowa http://www.camperteam.pl/...hlight=bud%BFet |
|
|
|
 |
rex
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2018-03-25, 01:25
|
|
|
mrsulki - kabel do solara i instalacja będzie i mejsce też jak będzie potrzeba podtrzymania pracy lodówki to panel na dach (rozważam możliwość przyklejenia śrub do dachu i przygotowania panela elastycznego na podkładzie z pcv lub 1mm nierdzewki do przykręcenia do dachu w razie pozostawienia auta na dłuższy postój)
papamila, frólik - przetwornica taka o niskim prądzie jałowym próbkująca obciążenie i załączająca się po jego wykryciu lub ewentualnie start zwykłej sterowany z termostatu lodówki. Agregat bierze kilkadziesiąt watów i pracuje w założeniu 15min/1h
Grzanie wody w czasie jazdy (alternator Ducato III 2.3 ma chyba 150A lub 180A)
Aku dam około 200-300Ah więc może przy nowych aku nawet 660W wydoli na postoju przez te 0,5h (obawiam się tu dużego spadku napięcia przy takim obciążeniu ale znowu teoretycznie na pełnych akumulatorach mogę zagrzać więcej wody niż mam na pokładzie ;-) ). Generalnie na postoju wodę grzeję powolutku 200W a jak chcę szybko to robię sobie rundkę do sklepiku po zimne ;-)
BIORCA - agregacik i solarek pewnie też z czasem się pojawi jak się rozleniwimy i ruszać się nie będziemy
tom-cio - ja teoretyzuję jeszcze ale widzę iż założenia sprawdzają się w praktyce, podobnie jak u voica
KASZUB - na stacji diagnistycznej to byłem właśnie ja :-) Obserwuję od pewnego czasu Dukaciaki i kampery na ulicach i często dach jest widoczny niestety. No jak się mówi A to i B trzeba powiedzieć.
A teraz pytanko do doświadczonych budowniczych czy "łazienkę" budować w oparciu o własną sztywną ramę aby nie pracowała na nierównosciach wraz z całym autem czy można spokojnie jej ściany mocować bezpośrednio do konstrukcji samochodu? Obawiam się iż wtedy może ona pracować i będzie skrzypieć wyginać się pękać itp. Tym bardziej iż lubię często zbaczać na drogi gruntowe. |
|
|
|
 |
KASZUB
weteran

Twój sprzęt: Samojebka ducato by KASZUB
Nazwa załogi: My
Pomógł: 6 razy Dołączył: 09 Sie 2014 Piwa: 60/63 Skąd: Celbowo koło Pucka
|
Wysłany: 2018-03-25, 04:58
|
|
|
Domyśliłem się Rex,ze to ty. Ściany mojej łazienki są powyżej sklejki sufitowej i poniżej sklejki na podłodze. Jakieś 2.5cm. Nie dotykają dachu ani podłogi auta. I są opiankowane dookoła. Potem jest sklejka. Pomiędzy sklejka sufit/podloga a ścianka jest klej montażowy. Jest mega sztywno i nic nie skrzypi. Jeździłem po polnych drogach jak sprawdzałem zawiechę dosyć szybko i po dziurach. Jednak to za mało żeby brać to pod uwagę. Wyjdzie za parę miesięcy może lat czy to był dobry pomysł. |
_________________ Jak zbudowałem http://tiny.pl/g47tw
I jak próbuję budowac https://tiny.pl/gzg7j |
|
|
|
 |
Darecki_77
początkujący forumowicz
Nazwa załogi: Banda Czajnika
|
|
|
|
 |
CORONAVIRUS

|
Wysłany: 2018-03-25, 19:35
|
|
|
intryguje mnie temat , dlaczego KOSMICZNY ???
z linku powyżej byle by sie nie inspirował tym kiblem przenośnym bo to obciach takie coś z takim czymś |
|
|
|
|
 |
|