Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pierwszy Raz Trasa Pytanie
Autor Wiadomość
Rastafari 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2018-04-02, 15:40   

LukF hehe rozumiem się nie obrazam masz duzo racji zwłaszcza z tym dorwaniem się do kampera pierwszy raz :-P malo czasu chcialoby sie zwiedzić jak najwięcej. Macie racje bede musiał pomyśleć jak skrocic trase na pewno chciałbym zobaczyc Sycylie (Toskanie zwiedziłem w zeszłym roku)
Postaw piwo autorowi tego posta

KACPERKI 2 
weteran
Dawniej nick: Agat ;-)

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: Palma na boku ;-)
Piwa: 60/58
Wysłany: 2018-04-02, 15:51   

To jak już się upierasz na Sycylię to może rozważ taki program podróży aby:
1. dojechać na Sycylię na 1 strzał ( nawet jeśli zajmie to dwa dni ) bez żadnego zwiedzania po drodze. ŻADNEGO.
2. Zwiedzaj Sycylię ile Ci wyjdzie bez sztywnego planu.
3. Po zwiedzeniu wyspy wracaj w kierunku domu nadal bez planu opracowując go codziennie wieczorem i tylko na następny dzień.
4. Jak zorientujesz się że Ci się urlop kończy to dzida do domu znowu na jeden strzał...

Uważam że to jedyny sensowny plan.

Chyba 99 % kamperowców potwierdzi że najlepszym planem jest brak planu. Oczywiście określa się zawsze kierunek i czas trwania wyjazdu ale reszta to już generalnie jak wyjdzie. Dlaczego? A to dlatego że jest wiele czynników nie do przewidzenia które mogą rozwalić ustalony uprzednio plan. Jeśli się chcesz trzymać planu to zaczynają się hocki. Jakie zmienne? Pogoda, usterka, a nawet kac gigant po wczorajszej imprezce która była tak fajna że wymknęła się spod kontroli...

Moja rada?

Powiedz załodze że cały plan to wyjazd i "witaj przygodo! " Wtedy będziecie zadowoleni z każdego dnia bez ryzyka że jak coś nie wyjdzie to będzie kwas...
:spoko

Rastafari 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2018-04-03, 15:12   

Dzięki Agat najsensowniejsze rozwiazanie i chyba stanie na tym ze tak właśnie zrobimy! Lub wogole oblecimy tylko północne Włochy. A możesz mi powiedzieć czy Twoim zdaniem przy ok 6tys km na benzyne i autostrady starczy 4500zl? Czy trzeba liczyc wiecej?

Rastafari 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2018-04-03, 15:19   

Albo może bardziej bedzie się to opłacać przepłynąć promem np. Z Genui lub Livorno? Moze ktos ma jakies informacje ile kosztowalby taki prom?

andrzej627 
Kombatant

Twój sprzęt: VW T6 204KM DSG7 4MOTION Stylevan Equinox II
Nazwa załogi: Stylevanek
Piwa: 366/159
Wysłany: 2018-04-03, 15:53   

Tu masz odpowiedź na wszystkie pytania: AFerry.pl.

KACPERKI 2 
weteran
Dawniej nick: Agat ;-)

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: Palma na boku ;-)
Piwa: 60/58
Wysłany: 2018-04-03, 18:10   

Rastafari napisał/a:
czy Twoim zdaniem przy ok 6tys km na benzyne i autostrady starczy 4500zl? Czy trzeba liczyc wiecej?

Domyślam się że chodzi Ci o ON choć Pb w europie jest w podobnej cenie. Jeśli faktycznie jedziecie kamperem z silnikiem benzynowym to jednak chyba trzeba liczyć sporo więcej kasy bo według mojej wiedzy taki pojazd na benzynie spali znacznie więcej na 100 km niż na ON. Ale to już wynika ze specyfiki silników itp.

Zakładam jednak że masz diesla.

Jak już pisałem powinieneś przyjąć że spalisz 11-12 L na 100 km. Jeśli mniej to będzie przyjemna niespodzianka ale do kalkulacji przyjmij tak.
Można przyjąć że w całej europie zatankujesz ON w cenie max do 1,4EUR / ltr. Poza autostradami oczywiście sporo taniej. Zatem w zaokrągleniu uważam że możesz przyjąć że do 6 zł / ltr.

6000 km to będzie cyrka 700 litrów ON.
700 litrów ON po 6 zł to wychodzi ok. 4200 zł

Zatem uważam że na paliwko możecie przyjąć 4 - 4,5 tyś zł. Jestem niemal pewien że to jest z górką ale na taki wyjazd lepiej przeszacować niż niż niedoszacować...

Co do tuneli i autostrad - to bardzo indywidualna sprawa i zależy od trasy itp. Najczęściej tunel to 6-12 Eur. Z mojego doświadczenia i bardzo ogólnej wiedzy wynika, że jak zabierzesz ze sobą dodatkowe 300 EUR to Ci wystarczy ale sprawdź to sobie.

Promy - ja bladego pojęcia nie mam więc nie będę Ci tu gdybał ... ale Andrzej627 Ci tu podlinkował.
Sporo kolegów ma taka wiedzę w małym palcu więc pewnie podpowiedzą.

tolo61 
Kombatant
DUDI

Twój sprzęt: Blaszak Ducato Jeszcze blaszak...kiedy???
Nazwa załogi: DUDI
Piwa: 101/26
Wysłany: 2018-04-03, 18:44   

Hej

Jezli jada w 5 osob 6 osobowym kamperem to spalanie rzedu 11,12 l bedzie wartoscia niewystarczajaca no chyba ze z predkoscia do 90km,h pisze o autostradach
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=31540

Odpowiedz do tematu