Przesunięty przez: janusz 2011-02-11, 14:25 |
Dwutygodniowy wypad camperem po Europie. |
| Autor |
Wiadomość |
Kamperfan
stary wyga

Twój sprzęt: PILOTE /Ford Transit
Nazwa załogi: Kamperfani (Kamperfanka i Kamperfan)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 03 Lis 2007 Piwa: 8/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-03-08, 22:34
|
|
|
ALEX_555 - temat "Portugalia" jest już na forum, jeśli nie znalazłeś - zajrzyj tu: http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=3706
Zacznij od ustalenia trasy (tam + powrót) w przybliżeniu z podziałem na kraje, w których będziesz tankował - koszty paliwa możesz orientacyjnie oszacować na podstawie danych: http://www.pfcc.eu/pol/files/paliwa.pdf
Wprawdzie byłem w Portugalii parę ładnych lat temu, ale nie jest to drogi kraj - generalnie kempingi są tam tańsze, niż w Hiszpanii, Francji czy we Włoszech: http://www.eurocamps.net/...hp?ids=2&lng=PL oraz: http://www.eurocampings.pl/pl/europie/.
Na trasie można nocować na parkingach przy stacjach paliw - tylko trzeba uważać (włączyć alarm) na chętnych do "zaboru Twojego mienia" (nie dotyczy Portugalii - to przyjazny kraj dla turystów). Jeśli masz pytania, to proszę - w miarę możliwości odpowiem . |
_________________ Prawa autorskie zastrzeżone zgodnie z ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. z późn. zm. |
|
|
|
 |
ALEX_555
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2009-03-08, 22:41
|
|
|
| Widzę, że Portugalia to chyba zbyt ambitny plan jak na 14 dni. Pozostaje tylko Francja i Włochy (północna część nie wchodzi w rachubę). Co warto zobaczyć? |
|
|
|
 |
OMEGA
weteran
Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINIE 4,9
Pomógł: 4 razy Dołączył: 22 Lip 2007 Piwa: 40/51 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2009-03-08, 22:46
|
|
|
| Romek napisał/a: | | OMEGA napisał/a: | | eler1 napisał/a: | | mogą być to koszty ok 60Euro /doba |
czy ty się czasem nie pomyliłeś?????? |
Eler1 się nie pomylił ......... spokojnie ............. jeszcze raz spokojnie i jak wspomniał Papamila pierwszy wypad gdzieś bliżej aby poznać możliwości swoje i kaperka .
Życzę realizacji swoich marzeń |
Bardzo proszę daj linka na kamping za 60 euro |
_________________ Marian
za stary by pracować , za młody by umierać , za to akurat do podróży bliskich i dalekich.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=10387 |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 222/169 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2009-03-08, 23:11
|
|
|
| ALEX_555 napisał/a: | | Widzę, że Portugalia to chyba zbyt ambitny plan jak na 14 dni. Pozostaje tylko Francja i Włochy (północna część nie wchodzi w rachubę). Co warto zobaczyć? |
Hej ... nie za szybko się poddajesz
Licz siły na zamiary nie zamiar podług sił pisał nasz wieszcz.Ja do wyprawy po Francji,Hiszpanii,Portugalii i Andorze przygotowywałem się prawie rok . I tak długo kombinowałem az wymyśliłem trasę i program atrakcji na miarę swoich możliwości finansowych. Do Portugalii jeśli nie będziesz zbaczał z kursu dojedziesz w ciągu 4-5 dni spokojnej jazdy / prowadziłem sam/
PZDR>MILUŚ |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
ALEX_555
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2009-03-08, 23:38
|
|
|
Nie chodzi o moje siły. Dla mnie najważniejsza jest satysfakcja ekipy. Dle mnie priorytetem jest zarżanie ich campingowym zyciem |
|
|
|
 |
rafalcho
weteran uzależniony od CT

Twój sprzęt: FORD TRANSIT Burstner Nexxo Family a 645
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Kwi 2007 Piwa: 10/12 Skąd: Łódź / Andrespol
|
Wysłany: 2009-03-09, 07:05
|
|
|
ALEX_555 ,
A musi być to Potrugalia ??
Nie możesz np. pojechać do Hollandii czy, też Belgii ... ??
Jak tam byłem w zeszłym roku. To była wyprawa zorganizowana pod dzieciaków. Mam 2-óch synów (wtedy mieli 10 i 5 lat)
Masz tutaj opis i wszystkie namiary na atrakcje
TUTAJ
Jadąc tutaj masz o połowe niższe koszta z tytułu paliwa, możesz więc wiecej wydać na atrakcje. A i w trasie spędzisz mniej za "kółkiem". Weź pod uwagę, że dla dzieci 3 dniowa jazda do Portugalii może być "lekko" męcząca (nie mówiąc już o Tobie).
MY byliśmy w krajach Beneluxu w ubiegłe wakacje 3 tygodnie i wydaliśmy około 5.000 zł. Przy czym musisz jeszcze uwzględnić, iż był w ubiegłe wakacje niższy kurs Euro.
Polecam Ci tą trasę. Moi chłopcy mieli tyle atrakcji, iż nie byli w stanie wszystkiego zapamietać.
Jak coś ... jestem do dyspozycji.
|
_________________ Pozdrawiam
rafalcho
www.techrol.eu |
|
|
|
 |
ALEX_555
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2009-03-09, 20:14
|
|
|
rafalcho Przeczytałem Twoją relację z wyprawy do krajów Beneluxu. Super, jeszcze lepsze fotki!!! Rewelacja Niestety nie mam aż trzech tygodni i bardziej chciałbym sie skoncentrować na miejscach wypoczynku czynnego. Widzę, że o Portugalii muszę zapomnieć. Tak jak wspominałem wcześniej w rachube wchodzą już tylko Włochy lub Francja. |
|
|
|
 |
rafalcho

|
Wysłany: 2009-03-09, 21:06
|
|
|
| ALEX_555 napisał/a: | | chciałbym sie skoncentrować na miejscach wypoczynku czynnego. |
A co to są ... miejsca czynnego wypoczynku ??
|
rafalcho
www.techrol.eu |
|
|
|
 |
IAAN
weteran

Twój sprzęt: Master 2,8 dti Blaszanka
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Lis 2008 Piwa: 31/9 Skąd: poznań okolica
|
Wysłany: 2009-03-09, 21:10
|
|
|
| też wydaje mi się że budżet 4000zł na Portugalię to trochę mało chyba że w jedną stronę w lipcu jadę do Chorwacji z budzetem 9000zł na 5 dużych i 2 dzieci wydaje mi się ze powinło starczyc ,jak myslicie. |
|
|
|
 |
ALEX_555
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2009-03-09, 21:14
|
|
|
| rafalcho napisał/a: | | A co to są ... miejsca czynnego wypoczynku ?? |
Plaże, miejsca oddalone od tłumów...Oczywiście podczas podróży również chciałbym zaglądnąć do parków rozrywki w stylu Legolandu... |
|
|
|
 |
rafalcho

|
Wysłany: 2009-03-10, 17:56
|
|
|
| ALEX_555 napisał/a: | | Tak jak wspominałem wcześniej w rachube wchodzą już tylko Włochy lub Francja. |
Jeśli Włochy to jaki rejon ??
Jeśli Francja - to północ czy południe ??
Jeśli podasz rejon w który się wybierasz ... może zaproponuje Ci kilka parków rozrywki.
|
rafalcho
www.techrol.eu |
|
|
|
 |
medard
weteran Saint Medard

|
|
|
|
 |
ALEX_555
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2009-03-10, 18:17
|
|
|
| rafalcho napisał/a: | | Jeśli Francja - to północ czy południe ?? |
Południe
| rafalcho napisał/a: | | Jeśli Włochy to jaki rejon ?? |
Południe. Chętnie Sycylia
Tylko, czy jak na 14dni to nie bedzie znowu za ambitny plan |
|
|
|
 |
rafalcho

|
Wysłany: 2009-03-10, 18:18
|
|
|
| medard napisał/a: | | rafalcho napisał/a: | | zaproponuje Ci kilka parków rozrywki | dla doroslych? |
|
rafalcho
www.techrol.eu |
|
|
|
 |
Pawcio
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Pomógł: 12 razy Dołączył: 29 Wrz 2008 Piwa: 141/469 Skąd: z Nienacka
|
Wysłany: 2009-03-10, 18:24
|
|
|
| ALEX_555 napisał/a: | Południe. Chętnie Sycylia
Tylko, czy jak na 14dni to nie bedzie znowu za ambitny plan |
14 dni to będzie minimum z minimum. My w lutym b.r. jechaliśmy na Sycylię... Ale nie dojechaliśmy z braku czasu. A na południową Francję- przynajmniej część południowego wybrzeża będzie OK. |
|
|
|
 |
|
|