Budowa kampera na bazie blaszaka Peugeot Boxer L4H3 |
Autor |
Wiadomość |
kwlp
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Peugeot boxer l4h3
|
Wysłany: 2018-05-02, 00:54
|
|
|
Wodę czystą opanowałem, ale w szarą mam zagostkę. Co użyć ? ktoś wspominał o rurkach do systemów ogrodowych 20mm. I ok tutaj się zgodzę, aczkolwiek ja potrzebuję może 2 metry a w marketach tylko zwoje 50 m chyba. Jeszcze jutro zobaczę co można kupić aby było dobrze. Ale mam pytanie. Mam jedną umywalkę do łaziezki. taka typowo kamperowa i ma otwór 40mm jaki syfon bądź odpływ do tego. Bo na rynku jest dosyć spory wybór. Natomiast w kuchni, upatrzyłem sobie niewielki zlew w leroy. Taki jak do kuchni. ale ma taki wielki otwór pod syfon( coś około 7cm). Da się jakoś przejść do tych 20mm ? Czy lepiej szukać typowo do kamperów, przyczep ? Nie myślałem ze z rurkami będę miał taki duży problem |
_________________ Paweł |
|
|
|
 |
rex
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: W budowie L2H2
Nazwa załogi: 2+2
|
Wysłany: 2018-05-02, 16:01
|
|
|
Też kombinowałem bo lubię :-) ale wyszło iż dedykowany sprzęt wychodzi lepiej bez niespodzianek, długich rozważań, przymiarek itd. W sumie koszt też wyjdzie podobny jak to wszystko policzyć. 20mm to średnica rury odpływowej a średnica dziury w zlewie czy umywalce zwykle jest inna. Węża na metry kupiłem na aukcji. Weź taki gładki w środku aby nic się nie osadzało.
Czym przyklejałeś alufoxa? |
|
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/38 Skąd: wieden
|
Wysłany: 2018-05-02, 17:04
|
|
|
Syfon możesz zrobić z węza S na leżaka ,a na zimę S przedmuchasz powietrzem |
|
|
|
 |
kwlp
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2018-05-03, 01:38
|
|
|
rex, wszystko kleiłem klejem kontaktowym, zarówno alufox jak i mate kauczukową. Rewelacja.
taki:
http://allegro.pl/klej-ko...6718975554.html
Teraz został mi klej tapicerski na który kleiłem tapicerkę i nakleiłem także nim wykładzinę na scianę łazienki. Trochę tanszy ale wydaje mi się słabszy bo tamten naprawdę rewelacja.
Co do odpływy to też chyba pójdę w wąż bo chciałem zrobić z plastikowych rurek ale teraz tak widzę że to dłubaninai nie wiem czy warta świeczki do łazienki to mam kamperową umywalkę wiec tam nie ma problemu myślę bo syfony można dostać, natomiast do kuchni nie mogę nic ciekawego znaleść i zamówiłem mały zlew z syfonem ( taki domowy) Tam będę miał pewnie na wyjściu 32mm i tak sobie myślę że muszę to zredukować do tych 20mm |
|
|
|
 |
vIrek
zaawansowany
Twój sprzęt: Ducato 3.0 L3H2 automat
Pomógł: 3 razy Dołączył: 02 Lut 2012 Piwa: 17/10 Skąd: podkarpacie
|
Wysłany: 2018-05-04, 07:44
|
|
|
Mam taką umywalkę z "domowym" syfonem i odpływ z rurki 20mm. Redukcję w postaci białego gumowego korka kupiłem w markecie budowlanym. Korek wkładam na wcisk w wylot z syfonu, a do środka korka idzie już rurka 20mm.
redukcja.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 12 raz(y) 215,37 KB |
|
_________________ vIrek |
|
|
|
|
 |
kwlp
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2018-05-04, 10:37
|
|
|
i tak zrobię, dzięki. Jadę do Marketu |
|
|
|
 |
kwlp
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2018-05-05, 01:12
|
|
|
a więc wymyśliłem, otóż że otwór pod podwiezie pod zlewem kuchennym zrobiłem 25 mm to kupiłem rurki ( tak zwane twarde peszle ) do kabli. Jest to PCV i występuje 20mm 25mm i też mniejsze większe. Ale że syfon kuchenny ma na wyjściu 40mm, to bez problemu można dostać redukcję do 25mm ( to jest redukcja gumowa do pralek ) wiec wszytko się zgadza
pozatym mało zmian ale ostatnie dni trochę popracowałem, niby nie wiele ale powoli na przód. Jakby tak zwolnić czas...
Fotki:
 |
|
|
|
 |
KASZUB
weteran

Twój sprzęt: Samojebka ducato by KASZUB
Nazwa załogi: My
Pomógł: 6 razy Dołączył: 09 Sie 2014 Piwa: 60/63 Skąd: Celbowo koło Pucka
|
Wysłany: 2018-05-05, 02:24
|
|
|
Jakbys zwolnił czas to byś wolniej pracował. Idzie Ci bardzo dobrze. Tak się zastanawiam czemu nie zrobiłeś ścian przed meblami? Jak chcesz to później Wykończyć? A za meblami? |
_________________ Jak zbudowałem http://tiny.pl/g47tw
I jak próbuję budowac https://tiny.pl/gzg7j |
|
|
|
 |
kwlp
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2018-05-05, 10:26
|
|
|
Nie potrafiłem zrobić ścian, tak dużo jest wypustów i nierówności. Pozatym ciągle dokładam jakiś kabel albo coś. Sciany będę kładł przykręcając je.
Zresztą jakby się najpierw zrobiło ściany to jak zamontować meble, zwłaszcza wiszące. Jak aby było mocno i stabilnie.
Za szafkami na dole nie będę wykańczał. Niepotrzebny dodatkowy ciężar. tam będą szuflady więc nikt sreberka nie będzie widział. A jak znajdę czas to wykończę |
|
|
|
 |
rex
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: W budowie L2H2
Nazwa załogi: 2+2
|
Wysłany: 2018-05-06, 21:12
|
|
|
Moim zdaniem to duży ten syfon. Taki kamperowy odpływ zajmuje do 40mm wysokości i możesz już zrobić szufladę itp. a syfon robisz z węża gdzieś dalej gdzie jest wygodnie. Domowa konstrukcja jest też sztywna i ciężka i to może powodować iż na dziurach może się rozszczelniać. Tak tylko teoretyzuję oczywiście. |
|
|
|
 |
kwlp
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2018-05-07, 00:12
|
|
|
rex, może i duży ale tam mam przewidziane drzwiczki, więc wszystko się zmieści. Co do syfonu to faktycznie duży ale ma jedną zalet. Moja Żona nie zawsze patrzy co spływa. Tak miałem w poprzednim kamperze. Wiec ma swoje plusy. Nie muszę się bawić w hydraulika na urlopie |
|
|
|
 |
kwlp
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2018-05-07, 00:31
|
|
|
Co w weekend zrobiłem. Wiele nie wiele
Położyłem silikon w łazience ( masaskra ) czeka mnie jeszcze 4 poprawka, to nie jest to co chcę osiągnąć ( poprostu silicon we mnie wywołuje złość
zrobiłem instalację wodna do końca, zostały tylko krany
zrobiłem na pół-gwizdka podest ( czekam aż mi formatki dojdą )
zrobiłem stelarz i łóżko tylnie dolne
jakieś gniazdka, cześć instalacji i takei tam pierdoły
Ale powoli do przodu. Kilka fotek:
co do łóżka, mam 194 cm zwrostu i bałem się że się nie zmieszczę, ale łóżko jest szersze przy głowie bo wychodzi około 140 cm. Więc leżąc lekko na ukos spokojnie wchodzę. W związku z tym nie będę kombinował z poszerzaniem. Plusy hmmm bliżej z drugą połówką |
|
|
|
 |
kwlp
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2018-05-09, 00:08
|
|
|
Dzisiaj dzień wolny. Pojechałem szukać frontów do kamperka i chyba się mu nie spodobały bo po wyjściu z firmy już nie odpaliłem. Rozrusznik kręcił jakby aku puste. Naprawdę miałem zagostkę. Bo wyglądało to jakby padł główny aku. Okazał się rozrusznik.
Przez to dzisiaj mam wolne i mam kilka pytań:
1. zrobiłem szafkę wiszącą na kuchnią ale ona nie ma pleców. Chciałbym tam wstawić sklejkę. Ktoś mi mówił że można kupić specjalne listwy do szafek aby plecy zamontować od środka. Podobno jest takie gotowe rozwiązanie. Ale nie wiem jak się to nazywa
2. Strasznie wkurzają mnie drzwi przesuwne. Jak sie trzaska to cała kuchnia wpada w wibracje. Chciałbym tego uniknąć i widziałem rozwiązanie elektrycznych drzwi do ducato/boxera. Pewnie wiele kosztuje, ale nie mam żadnych wiadomośći. Ktoś coś widział z gotowych rozwiązań, albo rozwiązania home-made nie mogę nic namierzyć. |
|
|
|
 |
KASZUB
weteran

Twój sprzęt: Samojebka ducato by KASZUB
Nazwa załogi: My
Pomógł: 6 razy Dołączył: 09 Sie 2014 Piwa: 60/63 Skąd: Celbowo koło Pucka
|
|