|
|
|
problem z instalacją wodną |
| Autor |
Wiadomość |
przemek_aro
trochę już popisał i Aska_aro

Twój sprzęt: fiat ducato knaus( Klausik)
Nazwa załogi: pechowcy :-(
|
Wysłany: 2018-05-26, 17:28 problem z instalacją wodną
|
|
|
| Pomocy! Po zimie mało czasu poświęciłem kamperkowi i ZONK. Wyjazd tuż tuż i .... Przy odkręconej wodzie czy zimnej czy ciepłej z rurki przelewowej bojlera Truma leci woda pod kampera. Instalacja 2,8 atm z kranami z wyłącznikami. Zawór spustowy działa prawidłowo, zawór zwrotny sprawny, po odłączeniu zasilania i rurki idącej od boilera na obwód dmuchnąłem przy otwartych kranach- drożne. Co może powodować takie ciśnienie w układzie że przelewa się tą rurką. POMOCY!!!! |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2018-05-26, 18:58
|
|
|
Sprawdź czy na pewno jest zamknięty zawór spustowy wody (ten na podłodze) - ja po zimie jak włączyłem wodę to mi się też nim lało - okazała się ze go nieumiejetnie zamykam - trzeba wcisnąć przycisk na obudowie na dole niebieski i przekręcić jednocześnie na gorze tą niebieską pokrętkę. Myslę że to to spróbuj go zamknąć przy pracującej pompie będziesz widzieć efekt.
Mógł też uszkodzić się zawór zwrotny do odpowietrzania bojlera ale wtedy leci inna rurką (fotki moze pomogą)
IMG_20180526_195236 - Edited.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 20 raz(y) 124,6 KB |
IMG_20180526_195058 - Edited.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 14 raz(y) 132,25 KB |
|
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
| Ostatnio zmieniony przez dziwaczek 2018-05-26, 21:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
przemek_aro

|
Wysłany: 2018-05-26, 21:04
|
|
|
| Zawór zwrotny z kierunkiem na zewnątrz nic mi nie daje bo wypływa na zewnątrz:) Jak dmuchałem w ten przelew przy otwartych zaworach i wyłączonym prądzie wszystko drożne. |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2018-05-26, 21:29
|
|
|
To odwróć ten zawór to woda się nie będzie lała - u mnie tak jest! Ten zawór jest do odpowietrzania bojler a nie do spustu wody i musi być w druga stronę.
Tu wyczytałem http://forum.karawaning.p...d%C4%99/?page=3 |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
| |
|
|
|
 |
emeryl
zaawansowany

Twój sprzęt: Hymer Swing 494
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Kwi 2013 Piwa: 21/46 Skąd: Łęczna
|
Wysłany: 2018-05-27, 11:00
|
|
|
| Miałem sytuację podobną,coś podlazlo pod zawór i w pozycji zamkniętej woda leciała na zewnątrz.Rozruszałem zawór i woda przestała lecieć |
|
|
|
 |
przemek_aro

|
Wysłany: 2018-05-31, 16:36
|
|
|
| Problem rozwiązany. Wychodzący z bojlera trójnik jest zaworkiem zwrotnym. Zakupiony, wymieniony, działa. Dzieki za pomoc. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|