Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Klimatyzacja podławkowa, rozprowadzenie przewodów
Autor Wiadomość
juchas12 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Itineo JB700
Piwa: 1/1
Wysłany: 2018-07-02, 14:40   Klimatyzacja podławkowa, rozprowadzenie przewodów

Witam,
posiadam integrę Itineo do której zakupilem klimę podławkową Dometic Freshwell. Z racji gabarytów urzadzenie umieściłem w garażu, pytanie w związku z powyższym rodzi się następujące:
Jak przeprowadzić przewody nadmuchowe od klimy do przodu auta? Jak się za to najmądrzej zabrać? Nie chciałbym wyważać otwartych drzwi i może są na to jakieś sprytne sposoby gdzie co odkręcić aby przewody może jakoś umieścić pod podłogą ?
Dziękuję za wszelkie podpowiedzi
Postaw piwo autorowi tego posta

kalinin 
weteran
mirek@kalinin.pl

Twój sprzęt: Laika Kreos 4012
Nazwa załogi: Kalinka
Piwa: 400/483
Wysłany: 2018-07-02, 14:49   

Chłodne powietrze jest cięższe od powietrza obiegowego, stąd podje się w najwyższym punkcie pomieszczenia. Przeprowadź przewody chłodnego nawiewu w górnych szafkach i zakończ anemostatem kierunkowym

juchas12 
trochę już popisał

Wysłany: 2018-07-02, 15:03   

Takich właśnie odpowiedzi oczekiwałem, ale ni cholery nie mam pomysłu jak wyprowadzić te przewody z garażu do szafek z przodu auta

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44
Wysłany: 2018-07-02, 15:32   

U mnie klima jest pod łóżkiem z prawej strony auta.Rury idą dołem do lodówki i za obudową lodówki do góry.Jeden wylot z obudowy lodówki w kierunku łóżka(do tyłu),drugi z frontu lodówki do środka auta i trzeci,który jest przeprowadzony górą szafek, w kierunku stolika

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2018-07-02, 15:33   

Do tego warto dorzucić dosyć duże tłumiki klimy a te powinny być wygięte .

Ja korzystałem z kamery inspekcyjnej aby wejść do łazienki .
Robiłem dziure za kabina prysznicowa
Rury szły z garażu nad łózko ( dwie) a do przodu za piecem Truma , poprzez łazienkę i do salonu .

Niestety każdy kamper ma inaczej .
Od biedy można pójść pod podłogą a potem do góry .

Do tego sterowanie pilota też trzeba wyprowadzić .

Dlatego w obecnym już mi się nie chciało i .. i będzie sufitowa.

Tu masz wycinanie dziur Tłumiki i dyfuzory

jako dyfuzory zastosowałem wyloty z AUDI i BMW fajne bo sterowane .
https://www.camperteam.pl...r=asc&start=150

https://www.camperteam.pl...r=asc&start=165

https://www.camperteam.pl...r=asc&start=180

juchas12 
trochę już popisał

Wysłany: 2018-07-04, 10:13   

Dziękuję za te super cenne porady.
Mam pytanie odnośnie tłumików, czy jak sama nazwa wskazuje służą tylko tłumieniu dźwięku dobiegającego z klimatyzatora?
Czy warto? Mam 7m integrę, klima w garażu, czy dźwięki dochodzące z niej będą aż tak uporczywe? Oczywiście potestuję ale może jakieś sugestie?

Bronek 
Kombatant

Wysłany: 2018-07-04, 15:21   

Welcome :ok

Dźwięki będą i rozchodzą się głównie przewodami .

Najpierw miałem bez tłumików i mnie wkurzało to np. trzy rury i trzy źródła dźwięku a do tego naormalka -niesie z samego klimatyzatora . To badziewiate drogie konstrukcje .

Tłumiki zmniejszył to znacznie .
Dyfuzory z samochodów są lepsze od orginalnych ( u mnie taki w kiblu był). Ale wymagają przeróbki i zabawy :spoko

Naprawdę jest tego do wyboru do koloru .

Ja mam inny kłopot . Rapido ponoć nie przewidziało montażu dachowej . Francuzy nabrały wody w usta , po pytaniu gdzie w suficie to wstawić .

Ale do podławkowej nie wrócę , bo mi się już nie chce bawić w to rozprowadzanie .

Ad tłumiki , trzeba je powyginać w S"S" lub co najmniej w łuk. I uwaga za duże wyginanie, potrafi rozkleić wew wkład od plastiku tego niebieskiego !!!! :!:

juchas12 
trochę już popisał

Wysłany: 2018-07-04, 19:53   

Bronek napisał/a:

Dyfuzory z samochodów są lepsze od orginalnych ( u mnie taki w kiblu był). Ale wymagają przeróbki i zabawy :spoko

Jakie dyfuzory? Od czego?

Bronek napisał/a:

Ja mam inny kłopot . Rapido ponoć nie przewidziało montażu dachowej . Francuzy nabrały wody w usta , po pytaniu gdzie w suficie to wstawić .

To chyba jakiś "urban legend" ? Wywalasz jedno z okien, i montujesz? Ja mam Itineo i to bliźniacza konstrukcja tylko trochę dla klienta z skromniejszym portfelem, gdybym miał montować to w miejsce okna nad kuchnią.

Bajaga 
Kombatant

Nazwa załogi: FiveStars
Piwa: 108/7
Wysłany: 2018-07-04, 21:12   

juchas12 napisał/a:
Mam 7m integrę, klima w garażu, czy dźwięki dochodzące z niej będą aż tak uporczywe? Oczywiście potestuję ale może jakieś sugestie?

Mam podławkową w garażu i na 90% żadnych tłumików. Przy maks chłodzeniu/schładzaniu słychać ją ale żadnego nieszczęścia nie ma, mogę spać. Przy nocnym chłodzeniu na niższych obrotach to w ogóle prawie nie słychać.

Bajaga&Instruktori

Bronek 
Kombatant

Wysłany: 2018-07-04, 21:34   

juchas12 napisał/a:
Bronek napisał/a:

Jakie dyfuzory? Od czego?

Bronek napisał/a:

To chyba jakiś "urban legend" ? Wywalasz jedno z okien, i montujesz? Ja mam Itineo i to bliźniacza konstrukcja tylko trochę dla klienta z skromniejszym portfelem, gdybym miał montować to w miejsce okna nad kuchnią.

Ad pierwsze pytanie. Pocztaj linki.. i powyższe posty, bo tak po raz nty... mi się je ż nie chce (od beemki lub audi nawiewy, za kilka zł). Dyfuzory w sensie nawiewy, lekkie naużycie terminu/określenia.

Ad druga kwestia... też opisywana, ale w innym wątku.
To Rapido ma od groma okien sufitowych z cztery będzie... Tylko dwa są nad kiblem i prysznicem. Jedno za jebi.. ste, wielkie nad "salonem" i to się nie nadaje do wstawienia klimy. Bez sensu i tak w upały do zasłonięcia. Kwestię jasnego wnętrza mam w nosie jak "git planeta żarem kopsa" :mrgreen:
A to, co by pasowało, jest w zadku kampera i na wyrkiem.

Dlatego trzeba rżnąć dach. A w miejscu "idealnym", zrobić dziurę, a tam niestety leci ponoć jakieś wzmocnienie. .
Aczkolwiek, widziałem filmik z czeskiej wypożyczalni, gdzie w podobnym modelu z 2018 r jest klima w wyciętej dziurze.
Kwestia gwarancji, diler się boi. :?

................
Ad tłumiki, to wszystko zależy jak, gdzie i co komu pasujeitd. W każdym kamperze, może być inaczej.
U mnie dały efekt pozytywny. Ale bez szału, ale ciszej się zrobiło. Miałem porównanie bo pierwej było bez tłumików.

Wybór jest i to już sprawa indywidualna , szum klimy czy upał... Wolę buczenie i szum powietrza :ok

IMG_20171124_115338-800x360-640x288.jpg
Plik ściągnięto 2492 raz(y) 31,46 KB

IMG_20171124_121604-640x425.jpg
Plik ściągnięto 2492 raz(y) 58,72 KB

juchas12 
trochę już popisał

Wysłany: 2018-07-05, 08:59   

A to lipa bo w Itineo mimo iż też są 4 okna w dachu w tym nad salonem takie jak twoje wielkie, jest jedno nad kuchnią. No ale za to siedząc na sraczu nie popatrzę w gwiazdy, a ty tak (zakładając że w końcu odbierzesz auto :-P )

Bronek 
Kombatant

Wysłany: 2018-07-05, 09:44   

Itineo badajże 690TBczy TD ??? czy cuś w 2012r było moim marzeniem .W Dusseldorfie zakochałem się w jego rozkładzie :spoko

juchas12 
trochę już popisał

Wysłany: 2018-07-05, 09:48   

Taki mam

Dla mojej rodziny 2+2 ten rozkład uznałem za idealny.

juchas12 
trochę już popisał

Wysłany: 2018-07-05, 09:51   

Bronek napisał/a:
Itineo badajże 690TBczy TD ??? czy cuś w 2012r było moim marzeniem .W Dusseldorfie zakochałem się w jego rozkładzie :spoko

Obrazek

Znam temat, kłania się kibelek nie po stronie markizy :ok

Bajaga 
Kombatant

Nazwa załogi: FiveStars
Piwa: 108/7
Wysłany: 2018-07-06, 13:26   

juchas12 napisał/a:

Znam temat, kłania się kibelek nie po stronie markizy :ok

Kibelek po stronie markizy to głupota a drugą głupotą może nawet większą (a widziałem to parę razy) jest komin trumy o strony markizy. Gdzie ci "twórcy" mają mózg? Ktoś dostawi przedsionek, odpali ogrzewanie i może być ciekawie...

Bajaga&Instruktori

Odpowiedz do tematu