Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Solary - dyskusja.
Autor Wiadomość
Suliki 
stary wyga

Twój sprzęt: Globe Traveller Explorer
Nazwa załogi: Suliktravel
Otrzymał 12 piw(a)
Wysłany: 2018-07-21, 09:52   

[quote="pasza"]
Cytat:

A już czyrtą durnotą jest polecanie drogiego/ciężkiego/energochłonnego kontrolera MMTP do mikroinstalacji 100-150W 12v, taki MMTP z wyświetlaczem MT50 bierze z 0,5A energi i w pochmurne dni to on drenuje aku, 0,5A to bardzo dużo mi 2xWentylator 80mm do lodówki plus truma went na 2 biegu bierze mniej.
(dobry PWM bierze ~0,07A)
.

Sprawdziłem Tracera MPPT z wyświetlaczem - bierze dla własnej konsumpcji mniej niż 20mA dla 12V. To raczej pomijalny pobór prądu....waga od 0,6kg do 1,9kg w zależności od typu

amples 
Kombatant

Twój sprzęt: Master III
Piwa: 129/18
Wysłany: 2018-07-21, 09:57   

pasza napisał/a:
one radzą sobie świetnie właśnie przy zaledwie 200 W/M2

Oczywiście w cieniu cienkowarstwowe sa leprze od np. nono,
ale sprawność ich jest rzędu 13% co przy naświetleniu 200W/m2 możesz uzyskać do max. 30W z metra a nie 130 ,
no chyba że ten panel będzie nial 5m2,
Postaw piwo autorowi tego posta

Suliki 
stary wyga

Otrzymał 12 piw(a)
Wysłany: 2018-07-21, 10:00   

mam 1210A dla 'mikroinstalacji', kupiony na Aliexpress za 55$ i bardzo sobie chwalę, podstawowe parametry ładowania i stanu akumulatora są na wyświetlaczu więc wiem co się dzieje jak mam wątpliwości.

pasza 
weteran

Twój sprzęt: ADRIA - Adriatik 360
Piwa: 21/2
Wysłany: 2018-07-21, 21:55   

pasza napisał/a:
czystą durnotą jest polecanie drogiego/ciężkiego/energochłonnego kontrolera MMTP do mikroinstalacji 100-150W 12v, taki MMTP z wyświetlaczem MT50 bierze z 0,5A energi i w pochmurne dni to on drenuje aku, 0,5A to bardzo dużo mi 2xWentylator 80mm do lodówki plus truma went na 2 biegu bierze mniej.
(dobry PWM bierze ~0,07A).

Przykład trochę na wyrost bo inne biorą mniej ,polecany tu Tracer BN :stop:
http://www.epsolarpv.com/...d/573/am_id/136
on sobie pobiera aż 0,6A 12v na swoje działanie i daje zero informacji zwrotnej więc aby wiedzieć co się tam dzieje trzeba dokupić czytnik/wyświetlacz za 30Eu MT50 -> http://www.epsolarpv.com/...d/484/am_id/139

Wygląda super tylko że to ciągnie razem aż 0,8A.
Przecież tyle energii szybko wydrenuje aku jeśli panele dają zero w cieniu ,przecież tyle energii bierze mi kamper z włączoną "tuma went +wentylatory lodówki + jakieś światło" i na koniec przecież kiedyś montowali w kamperach panele 20W i one do dziś ładują aku a one przecież dają średnio mniej energi jak ten nowy mmpt regulator + wyświetlacz pochłania energii.

Ceny mmpt nie spadają a wręcz rosną a jakość nowych coraz gorsza, już są nowe tracetry pseudo mppt które obsługują max napięcie tylko 60V a wielkie to i brzydkie tak że nie ma gdzie ukryć.

pasza 
weteran

Wysłany: 2018-07-21, 22:31   

Suliki napisał/a:

Sprawdziłem Tracera MPPT z wyświetlaczem - bierze dla własnej konsumpcji mniej niż 20mA dla 12V. To raczej pomijalny pobór prądu....waga od 0,6kg do 1,9kg w zależności od typu

0,2A to średnio to bierze sam wyświetlacz mt50, nie wiem czym mierzyłeś i kiedy noc/dzień albo mi sugerujesz że epsolar którego masz to dziadowska firma która durnoty wypisuje w danych technicznych.

Masz pewnie starego http://www.epsolarpv.com/...d/653/am_id/134 i one zważywszy na wbudowany wyświetlacz są w miarę oszczędne ale nowe już biorą 0,6A i bez wyświetlacza.

EDIT:
policz sobie drenaż aku 80A przy tym pomijalnym 0,2A przez miesiąc w zimę bez ładowania vs pwm z 0,05A tu trzeba liczyć całość roku użytkowania a nie tylko wyjazdy w maks słońcu.
Ostatnio zmieniony przez pasza 2018-07-21, 22:40, w całości zmieniany 1 raz  

amples 
Kombatant

Wysłany: 2018-07-21, 22:34   

pasza napisał/a:
polecany tu Tracer BN
on sobie pobiera aż 0,6A 12v na swoje działanie
Konsumpcja własna ≤60mA (12V) ≤30mA (24V)
60mA dla ciebie jest 0.6A :?: :?: brawo :!: :!:
a nie przypadkiem 0.06A ? :szeroki_usmiech ,
zanim coś napiszesz to sprawdź co gryzmolisz :bajer :haha: :haha:

Micha 
trochę już popisał

Twój sprzęt: w przyszłości...
Piwa: 5/5
Wysłany: 2018-07-21, 22:50   

Mam akurat na stole regulator Tracer 4215BN i MT-50, pobór prądu przy załączonym podświetleniu wyświetlacza to ~68mA (0,068A).

max111 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Adria Coral 660 sl
Piwa: 5/1
Wysłany: 2018-07-22, 06:20   Opinia o panelach MAXX

Witam
Panowie musze pilnie wymienc solar, moj obecny po ogledzinach (dawal znikomy prad ladowania) padł. Polaczenia miedzy pojedynczymi panelami w solarze sie rozlutowaly - rozeszly ok 0.5 cm przerwy.
Znalalem cos takiego:
http://www.4sun.eu/pl/p/P...iczny-170W-/675
Czy macie jakies doswiadczenia z nimi.
Pasuje mi moc mam aku 115, i wymiary idealne dla mnie. Do tej pory mialem 100w , 100ah akui taki lekki niedostatek .

Suliki 
stary wyga

Otrzymał 12 piw(a)
Wysłany: 2018-07-22, 06:45   

[quote="pasza"]
Suliki napisał/a:

0,2A to średnio to bierze sam wyświetlacz mt50, nie wiem czym mierzyłeś i kiedy noc/dzień albo mi sugerujesz że epsolar którego masz to dziadowska firma która durnoty wypisuje w danych technicznych.

no cóż wedle mojej wiedzy 20mA to 0,02A, w dalszym ciągu upieram się że jest to wartość pomijalna :lol:

Wyświetlacz pracuje cały czas, nie ma podświetlenia więc w nocy trzeba dodać parę mA które ciągnie latarka ledowa :spoko

4sun - nie mam doświadczeń z tym panelem ale firma dostarczyła mi potrzebne elementy bardzo sprawnie ( 2x ) , trochę mogłem ponegocjować cenę.

Suliki 
stary wyga

Otrzymał 12 piw(a)
Wysłany: 2018-07-22, 06:55   

MT-50 jest wyświetlaczem 'remote' , wyświetla trochę więcej informacji niż wyświetlacz w jednostce bazowej no i ma buczek alarmu oraz podświetlenie. Jego zużycie prądu z instrukcji to:

Backlight and acoustic alarm on<65mA

Backlight on<23mA

Backlight off <15mA

czyli jak nam buczy i się pali w nocy to razem z Tracerem mamy jakieś 85mA czyli 0,085 A, a jak śpi to tylko 0,035A

amples 
Kombatant

Wysłany: 2018-07-23, 09:01   

pasza napisał/a:
Przykład trochę na wyrost bo inne biorą mniej ,polecany tu Tracer BN
on sobie pobiera aż 0,6A 12v na swoje działanie i daje zero informacji zwrotnej więc aby wiedzieć co się tam dzieje trzeba dokupić czytnik/wyświetlacz za 30Eu MT50 -> http://www.epsolarpv.com/...d/484/am_id/139

Przecież tyle energii szybko wydrenuje aku jeśli panele dają zero w cieniu ,przecież tyle energii bierze mi kamper z włączoną "tuma went +wentylatory lodówki + jakieś światło" i na koniec przecież kiedyś montowali w kamperach panele 20W i one do dziś ładują aku a one przecież dają średnio mniej energi jak ten nowy mmpt regulator + wyświetlacz pochłania energii.
:shock:
Świstaku
mógł byś posprzątać tą herezję , bo wprowadza w błąd , jeszcze ktoś uwierzy i zacznie ją powielać-głosić.

Zibi57 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: FRANKIA I 6400 ED
Nazwa załogi: Zibi57
Piwa: 1/1
Wysłany: 2018-07-23, 10:25   

max111, Kup sobie u Papamili z portalu panel elastyczny 150W prawie w tej samej cenie ale o wiele lżejszy, ja 2 tyg. temu kupiłem, zamontowałem i jestem b. zadowolony, pozdrawiam - Zbyszek

VirMan 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Custom na bazie Peugeot J5
Nazwa załogi: CamperDiem
Piwa: 12/15
Wysłany: 2018-07-24, 22:21   

ja mam u siebie 4 sztuki tego panelu - jeszcze po starej cenie ;) chyba dołożę jeszcze dwa zamiast tych sztywnych :P

Świstak 
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 537/112
Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2018-07-24, 23:20   

amples napisał/a:
pasza napisał/a:
Przykład trochę na wyrost bo inne biorą mniej ,polecany tu Tracer BN

:shock:
Świstaku
mógł byś posprzątać tą herezję , bo wprowadza w błąd , jeszcze ktoś uwierzy i zacznie ją powielać-głosić.

Wydaje mi się ze powinno zostać. To dobra nauka i świetny przykład tego, że zero jest bardzo ważną liczbą...
Kolega Pasza włożył mnóstwo energii w zdobywanie informacji różnymi kanałami i osobiście jestem mu bardzo wdzięczny że się nimi dzieli, choć czasem forma jest niezbyt fortunna... Jeszcze ważniejsze jest to, że wszyscy wspólnie weryfikujemy te informacje i korygujemy zauważone nieścisłości - to chyba stanowi różnicę między forum a blogiem. Wiele cennych wątków się starzeje i odchodzi w zapomnienie, forum które żyje i na którym wciąż pojawiają się "młodzi gniewni" zawsze będzie od czasu do czasu wrzało i kipiało od emocji związanych z ponownym odkrywaniem starych prawd. To chyba lepsze niż ludzie którzy mówią "No OK, wczoraj się zarejestrowałem więc jako Forumowicz żądam abyście mi wyliczyli, opisali a najlepiej zrobili instalację w przyszły piątek, bo w sobotę jadę na wakacje. I nawet mi nie mówcie żebym sobie tego poszukał bo nie mam czasu na pierdoły!!!"

Mam tylko prośbę aby nie używać wulgaryzmów, przekleństw i obelg... To nie dział polityczny... Przyznanie się do błędu obliczeniowego czy opis naprawy/poprawy czegoś co zrobiliśmy za pierwszym razem nieprawidłowo nie będzie skutkowało przegraną w kolejnych wyborach, ale pozwoli uniknąć podobnych pomyłek kolejnym pokoleniom.

Chyba...

:mrgreen:

Milka - może ją spotkacie?

pasza 
weteran

Wysłany: 2018-07-24, 23:45   

Świstak napisał/a:

Wydaje mi się ze powinno zostać. To dobra nauka i świetny przykład tego, że zero jest bardzo ważną liczbą...
Kolega Pasza włożył mnóstwo energii w zdobywanie informacji różnymi kanałami i osobiście jestem mu bardzo wdzięczny że się nimi dzieli
:mrgreen:

Dzieli dzieli, chyba nie ma bardziej szczegółowego opisu w polskojęzycznej przestrzeni bezsensu używania regulatora mppt przy panelach z 17-20v z wykresami itd.
https://www.camperteam.pl...p=730520#730520

Ja się przyznałem do pomyłki z amperami a troll aples dalej jojczy i udaje ważnego bo coś przeczytał kiedyś.
Mnie to rybka sam do tego doszedłem w dwa dni a taki troll aples mi że to niepotrzebne bo un dawno dał hasełko które gdzieś wyczytał że po powyżej 18v mppt i oczywiście niczym tego nie poparł.

Nie chce mi się więcej tłumaczyć że na elektryce znałem się słabo ale to bardzo ciekawe proste i logiczne więc się troszkę nauczyłem,ale dalej wiem że tam mogą być błędy.

Odpowiedz do tematu