Logówka Elektrolux i palniki gazowe - jak to działa? |
Autor |
Wiadomość |
pionier01
stary wyga

Twój sprzęt: LMC Liberty 570s 1997
Nazwa załogi: 4 facetów i jedna dziewczyna
|
Wysłany: 2018-08-01, 21:42 Logówka Elektrolux i palniki gazowe - jak to działa?
|
|
|
W moim remoncie dochodzę powoli do lodówki i palników na niej. Moje pytanie:
Palniki.
1. Mam odkręcony gaz. Jeśli przycisnę pokrętło jednego z 3 palników i przekręcę słychać że płynie gaz. Automatyczna iskra nie działa. Zapalam zapałką i palnik działa. Jeśli jednak puszczę pokrętło gaśnie ogień na palniku. Czy to jakaś awaria czy moje niezrozumienie tematu?
Lodówka.
2. Jak uruchomić lodówkę na gaz. Poniżej zdjęcie mojej lodówki. Przyciski z lewej rozumiem. Czerwony praca na akumulatorze, zielony 230V. Pokrętło obok nich od 1-7 z "piorunem" nie wiem do czego służy. Przycisk z prawej jak go włączę słychać iskrę pykającą gdzieś w środku. Pokrętła obok iskry nie rozumiem. Czy ktoś może mi wyjaśnić jak ta lodówka działa? A może nie działa? Pojęcia nie mam.
20180801_191407.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 14 raz(y) 57,29 KB |
|
|
|
|
 |
Zaradek
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
|
Wysłany: 2018-08-01, 21:53 Re: Logówka Elektrolux i palniki gazowe - jak to działa?
|
|
|
pionier01 napisał/a: | W moim remoncie dochodzę powoli do lodówki i palników na niej. Moje pytanie:
Palniki.
1. Mam odkręcony gaz. Jeśli przycisnę pokrętło jednego z 3 palników i przekręcę słychać że płynie gaz. Automatyczna iskra nie działa. Zapalam zapałką i palnik działa. Jeśli jednak puszczę pokrętło gaśnie ogień na palniku. Czy to jakaś awaria czy moje niezrozumienie tematu?
Lodówka.
2. Jak uruchomić lodówkę na gaz. Poniżej zdjęcie mojej lodówki. Przyciski z lewej rozumiem. Czerwony praca na akumulatorze, zielony 230V. Pokrętło obok nich od 1-7 z "piorunem" nie wiem do czego służy. Przycisk z prawej jak go włączę słychać iskrę pykającą gdzieś w środku. Pokrętła obok iskry nie rozumiem. Czy ktoś może mi wyjaśnić jak ta lodówka działa? A może nie działa? Pojęcia nie mam. |
Ad 1
Automatycznej iskry na 99% nie masz. Te wystajace pyrpcie to termopara czyli takie zabezpieczenie gasnie plomien to gaz jest odcinany. Aby gaz sie palil nalezy troche potrzymac wcisniete pokretlo.
Ad2
Pokretlo z piorunem to regulacja temperatury w lodowce gdy pracuje na 230V. I tak pewnie bedzie caly czas ustawione na max. Pokretla obok iskry to podobnie jak z pokretlem z piorunem jedno to termostat (dokaladnie to regulacja mocy plomienia) drugie sluzy do odpalania lodowki. Przekrecasz na znaczek plomienia wciskasz i czekasz az iskrownik przestanie pstrykac chwile czekasz z wcisnietym i masz odpalona lodowke. Jesli plomien zgasnie gaz zostanie odciety a iskrownik bedzie sobie pstrykal do czasu az sam tego nie zauwazysz. |
|
|
|
 |
pionier01
stary wyga

|
Wysłany: 2018-08-01, 21:58 Re: Logówka Elektrolux i palniki gazowe - jak to działa?
|
|
|
Zaradek napisał/a: | pionier01 napisał/a: | W moim remoncie dochodzę powoli do lodówki i palników na niej. Moje pytanie:
Palniki.
Lodówka.
2. Jak uruchomić lodówkę na gaz. Poniżej zdjęcie mojej lodówki. Przyciski z lewej rozumiem. Czerwony praca na akumulatorze, zielony 230V. Pokrętło obok nich od 1-7 z "piorunem" nie wiem do czego służy. Przycisk z prawej jak go włączę słychać iskrę pykającą gdzieś w środku. Pokrętła obok iskry nie rozumiem. Czy ktoś może mi wyjaśnić jak ta lodówka działa? A może nie działa? Pojęcia nie mam. |
Ad 1
Automatycznej iskry na 99% nie masz. Te wystajace pyrpcie to termopara czyli takie zabezpieczenie gasnie plomien to gaz jest odcinany. Aby gaz sie palil nalezy troche potrzymac wcisniete pokretlo.
Ad2
Pokretlo z piorunem to regulacja temperatury w lodowce gdy pracuje na 230V. I tak pewnie bedzie caly czas ustawione na max. Pokretla obok iskry to podobnie jak z pokretlem z piorunem jedno to termostat (dokaladnie to regulacja mocy plomienia) drugie sluzy do odpalania lodowki. Przekrecasz na znaczek plomienia wciskasz i czekasz az iskrownik przestanie pstrykac chwile czekasz z wcisnietym i masz odpalona lodowke. Jesli plomien zgasnie gaz zostanie odciety a iskrownik bedzie sobie pstrykal do czasu az sam tego nie zauwazysz. |
Dzięki. Sprawdzę i odpiszę jak się sprawy mają. Serdecznie dziękuję. |
|
|
|
 |
pionier01
stary wyga

|
Wysłany: 2018-08-01, 22:51
|
|
|
Zrobiłem tak jak mówiłeś. Przekręciłem pokrętło z prawej strony na płomień i przytrzymałem. Nacisnąłem iskrownik, słychać było kilka pyknięć i nagle dźwięk jak gdyby rozpalającego się płomienia. Wyłączyłem iskrownik i puściłem pokrętło z płomieniem, pozostawiając je na płomieniu.
Teraz moje pytanie. Skąd wiem czy lodówka działa i czy płomień w środku się pali? Skąd wiem że płomień się zapalił i lodówka zaczyna chłodzić? |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2018-08-01, 23:42
|
|
|
o ile pamiętam. jest oczko w ok dolnej półki w środku lodówki |
|
|
|
 |
pionier01
stary wyga

|
Wysłany: 2018-08-02, 00:02
|
|
|
Obojętnie czy włączam pierwszy z lewej przycisk "Akumulator" czy używam gazu przekręcając drugie z lewej pokrętło na płomień i iskrownikiem zapalając płomień lodówka nie działa.
Czy ktoś ze śląska potrafi zrobić przegląd i ewentualne czyszczenie lodówki na gaz?
Natomiast żadnego okienka gdzie widziałbym płomień nie znajduję.
DSC_1205.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 7 raz(y) 772,18 KB |
|
|
|
|
|
 |
bercik
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: DcatoII Pilote
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Sie 2013 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 2018-08-02, 00:26
|
|
|
rano pogadamy morze pomogę |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2018-08-02, 06:31
|
|
|
Akurat powinno być, aczkolwiek niekoniecznie w rejonie zasłoniętym przez leżące drzwiczki zamrażalinika. Na tylnej ścianie. Czarna ok 1 cm dziura zasłonięta szybką? |
|
|
|
|
 |
alpo
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: w poszukiwaniu
Nazwa załogi: alpo
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Kwi 2013 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Luboń k/Poznania
|
Wysłany: 2018-08-02, 09:07
|
|
|
W tej lodówce nie ma oczka włącznik iskrownika po rozpoznaniu płomienia przestaje mrugać i po tym możemy poznać że jest płomień |
_________________ alpo |
|
|
|
 |
Zaradek
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
|
Wysłany: 2018-08-02, 09:49
|
|
|
Lodowka na akumulator dziala tylko przy uruchomionym silniku. Poza tym jej wydajnosc na akumulatorze jedt najmniejsza, to raczej tajie przetrwanie schodzonych rzeczy w lodowce niz ich chlodzenie.
Skad wiesz, ze lodowka nie dziala ? Te lodowki maja duza zwloke w dzialaniu i pierwsze efekty pracy na gazie mozemy zauwazyc po ok 30 minutach umieszczajac termometr w zamrazalniku.
Oczka ten model nie posiada jest tak jak napisal przedmowca. |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2018-08-02, 10:12
|
|
|
A podłączałeś pod 230V (zielony przycisk) powinna zapalić się na nim kontrolka?
Jak chodzi na gazie i jest dobrze ustawiona to powinieneś słyszeć jak działa (szumi) palnik - tyłu dolna kratka po prawej.
W obecnych upałach to lodówka zacznie chłodzić po kilku godzinach, jak działa słychać takie "przelewanie" w środku ale to tez po pewnym czasie.
Najszybciej "zimno" poczujesz w zamrażalniku od dołu tej aluminiowej płytki powinna być dość gruba rurka, włącz lodówkę zostaw na godzinę i sprawdź czy sie robi zimna. |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2018-08-02, 13:49
|
|
|
dziwaczek napisał/a: | Najszybciej "zimno" poczujesz w zamrażalniku od dołu tej aluminiowej płytki powinna być dość gruba rurka, włącz lodówkę zostaw na godzinę i sprawdź czy sie robi zimna. |
Szybciej poczujesz gorąco jak dotkniesz do wylotu komina. |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2018-08-02, 14:11
|
|
|
zbyszekwoj napisał/a: | dziwaczek napisał/a: | Najszybciej "zimno" poczujesz w zamrażalniku od dołu tej aluminiowej płytki powinna być dość gruba rurka, włącz lodówkę zostaw na godzinę i sprawdź czy sie robi zimna. |
Szybciej poczujesz gorąco jak dotkniesz do wylotu komina. |
Ale to wcale nie oznacza że lodówka chłodzi |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
 |
|