Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Logówka Elektrolux i palniki gazowe - jak to działa?
Autor Wiadomość
pionier01 
stary wyga

Twój sprzęt: LMC Liberty 570s 1997
Nazwa załogi: 4 facetów i jedna dziewczyna
Piwa: 72/4
Wysłany: 2018-08-01, 21:42   Logówka Elektrolux i palniki gazowe - jak to działa?

W moim remoncie dochodzę powoli do lodówki i palników na niej. Moje pytanie:

Palniki.
1. Mam odkręcony gaz. Jeśli przycisnę pokrętło jednego z 3 palników i przekręcę słychać że płynie gaz. Automatyczna iskra nie działa. Zapalam zapałką i palnik działa. Jeśli jednak puszczę pokrętło gaśnie ogień na palniku. Czy to jakaś awaria czy moje niezrozumienie tematu?

Lodówka.
2. Jak uruchomić lodówkę na gaz. Poniżej zdjęcie mojej lodówki. Przyciski z lewej rozumiem. Czerwony praca na akumulatorze, zielony 230V. Pokrętło obok nich od 1-7 z "piorunem" nie wiem do czego służy. Przycisk z prawej jak go włączę słychać iskrę pykającą gdzieś w środku. Pokrętła obok iskry nie rozumiem. Czy ktoś może mi wyjaśnić jak ta lodówka działa? A może nie działa? Pojęcia nie mam.

20180801_191407.jpg
Plik ściągnięto 14 raz(y) 57,29 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

Zaradek 
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
Piwa: 13/9
Wysłany: 2018-08-01, 21:53   Re: Logówka Elektrolux i palniki gazowe - jak to działa?

pionier01 napisał/a:

Palniki.
1. Mam odkręcony gaz. Jeśli przycisnę pokrętło jednego z 3 palników i przekręcę słychać że płynie gaz. Automatyczna iskra nie działa. Zapalam zapałką i palnik działa. Jeśli jednak puszczę pokrętło gaśnie ogień na palniku. Czy to jakaś awaria czy moje niezrozumienie tematu?

Lodówka.
2. Jak uruchomić lodówkę na gaz. Poniżej zdjęcie mojej lodówki. Przyciski z lewej rozumiem. Czerwony praca na akumulatorze, zielony 230V. Pokrętło obok nich od 1-7 z "piorunem" nie wiem do czego służy. Przycisk z prawej jak go włączę słychać iskrę pykającą gdzieś w środku. Pokrętła obok iskry nie rozumiem. Czy ktoś może mi wyjaśnić jak ta lodówka działa? A może nie działa? Pojęcia nie mam.

Ad 1
Automatycznej iskry na 99% nie masz. Te wystajace pyrpcie to termopara czyli takie zabezpieczenie gasnie plomien to gaz jest odcinany. Aby gaz sie palil nalezy troche potrzymac wcisniete pokretlo.
Ad2
Pokretlo z piorunem to regulacja temperatury w lodowce gdy pracuje na 230V. I tak pewnie bedzie caly czas ustawione na max. Pokretla obok iskry to podobnie jak z pokretlem z piorunem jedno to termostat (dokaladnie to regulacja mocy plomienia) drugie sluzy do odpalania lodowki. Przekrecasz na znaczek plomienia wciskasz i czekasz az iskrownik przestanie pstrykac chwile czekasz z wcisnietym i masz odpalona lodowke. Jesli plomien zgasnie gaz zostanie odciety a iskrownik bedzie sobie pstrykal do czasu az sam tego nie zauwazysz.

pionier01 
stary wyga

Wysłany: 2018-08-01, 21:58   Re: Logówka Elektrolux i palniki gazowe - jak to działa?

Zaradek napisał/a:
pionier01 napisał/a:

Palniki.

Lodówka.

Ad 1
Automatycznej iskry na 99% nie masz. Te wystajace pyrpcie to termopara czyli takie zabezpieczenie gasnie plomien to gaz jest odcinany. Aby gaz sie palil nalezy troche potrzymac wcisniete pokretlo.
Ad2
Pokretlo z piorunem to regulacja temperatury w lodowce gdy pracuje na 230V. I tak pewnie bedzie caly czas ustawione na max. Pokretla obok iskry to podobnie jak z pokretlem z piorunem jedno to termostat (dokaladnie to regulacja mocy plomienia) drugie sluzy do odpalania lodowki. Przekrecasz na znaczek plomienia wciskasz i czekasz az iskrownik przestanie pstrykac chwile czekasz z wcisnietym i masz odpalona lodowke. Jesli plomien zgasnie gaz zostanie odciety a iskrownik bedzie sobie pstrykal do czasu az sam tego nie zauwazysz.

Dzięki. Sprawdzę i odpiszę jak się sprawy mają. Serdecznie dziękuję.

pionier01 
stary wyga

Wysłany: 2018-08-01, 22:51   

Zrobiłem tak jak mówiłeś. Przekręciłem pokrętło z prawej strony na płomień i przytrzymałem. Nacisnąłem iskrownik, słychać było kilka pyknięć i nagle dźwięk jak gdyby rozpalającego się płomienia. Wyłączyłem iskrownik i puściłem pokrętło z płomieniem, pozostawiając je na płomieniu.

Teraz moje pytanie. Skąd wiem czy lodówka działa i czy płomień w środku się pali? Skąd wiem że płomień się zapalił i lodówka zaczyna chłodzić?

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2018-08-01, 23:42   

o ile pamiętam. jest oczko w ok dolnej półki w środku lodówki

pionier01 
stary wyga

Wysłany: 2018-08-02, 00:02   

Obojętnie czy włączam pierwszy z lewej przycisk "Akumulator" czy używam gazu przekręcając drugie z lewej pokrętło na płomień i iskrownikiem zapalając płomień lodówka nie działa.

Czy ktoś ze śląska potrafi zrobić przegląd i ewentualne czyszczenie lodówki na gaz?

Natomiast żadnego okienka gdzie widziałbym płomień nie znajduję.

DSC_1205.JPG
Plik ściągnięto 7 raz(y) 772,18 KB

bercik 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: DcatoII Pilote
Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2018-08-02, 00:26   

rano pogadamy morze pomogę :bigok

Wyświetl szczegóły
Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2018-08-02, 06:31   

Akurat powinno być, aczkolwiek niekoniecznie w rejonie zasłoniętym przez leżące drzwiczki zamrażalinika. Na tylnej ścianie. Czarna ok 1 cm dziura zasłonięta szybką?

alpo 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: w poszukiwaniu
Nazwa załogi: alpo
Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2018-08-02, 09:07   

W tej lodówce nie ma oczka włącznik iskrownika po rozpoznaniu płomienia przestaje mrugać i po tym możemy poznać że jest płomień

Zaradek 
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
Piwa: 13/9
Wysłany: 2018-08-02, 09:49   

Lodowka na akumulator dziala tylko przy uruchomionym silniku. Poza tym jej wydajnosc na akumulatorze jedt najmniejsza, to raczej tajie przetrwanie schodzonych rzeczy w lodowce niz ich chlodzenie.
Skad wiesz, ze lodowka nie dziala ? Te lodowki maja duza zwloke w dzialaniu i pierwsze efekty pracy na gazie mozemy zauwazyc po ok 30 minutach umieszczajac termometr w zamrazalniku.
Oczka ten model nie posiada jest tak jak napisal przedmowca.

dziwaczek 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Piwa: 58/18
Wysłany: 2018-08-02, 10:12   

A podłączałeś pod 230V (zielony przycisk) powinna zapalić się na nim kontrolka?
Jak chodzi na gazie i jest dobrze ustawiona to powinieneś słyszeć jak działa (szumi) palnik - tyłu dolna kratka po prawej.
W obecnych upałach to lodówka zacznie chłodzić po kilku godzinach, jak działa słychać takie "przelewanie" w środku ale to tez po pewnym czasie.
Najszybciej "zimno" poczujesz w zamrażalniku od dołu tej aluminiowej płytki powinna być dość gruba rurka, włącz lodówkę zostaw na godzinę i sprawdź czy sie robi zimna.

zbyszekwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Piwa: 330/226
Wysłany: 2018-08-02, 13:49   

dziwaczek napisał/a:
Najszybciej "zimno" poczujesz w zamrażalniku od dołu tej aluminiowej płytki powinna być dość gruba rurka, włącz lodówkę zostaw na godzinę i sprawdź czy sie robi zimna.

Szybciej poczujesz gorąco jak dotkniesz do wylotu komina.

dziwaczek 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Piwa: 58/18
Wysłany: 2018-08-02, 14:11   

zbyszekwoj napisał/a:
dziwaczek napisał/a:

Szybciej poczujesz gorąco jak dotkniesz do wylotu komina.

Ale to wcale nie oznacza że lodówka chłodzi :wyszczerzony:

Odpowiedz do tematu