Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Specjalny vs Ciężarowy
Autor Wiadomość
Flag
weteran

Twój sprzęt: Transit jumbo
Piwa: 32/10
Wysłany: 2018-09-18, 16:17   

Ja jezdze zarejestrowany jako ciężarowy, DMC 3498kg, nie mam haka. Przegroda jest i będzie bo dla mnie najważniejsza była izolacja auta, bez przegrody to troche lipa. Nigdy nie mialem z tego tytułu żadnych problemów, zrobilem około 80tyś po europie.
Postaw piwo autorowi tego posta

Bajaga 
Kombatant

Nazwa załogi: FiveStars
Piwa: 107/7
Wysłany: 2018-09-18, 18:26   

joko napisał/a:
Darku, założę chyba osobny temat wieczorkiem, aby sprawy techniczne przedyskutować , a tutaj naprawdę chciałbym choć kilka zdań od kogoś , kto użytkuje kampera zarej.jako ciężarowy, aby opisał plusy i minusy.

Użytkowałem kilka sezonów kampera "ciężarowego". DMC 3,5t czyli jak w kamperze, rozmiar maxi blaszak więc jak kamper, opłaty wszędzie takie same. Minusów czy różnic nie widzę.
Dla mnie plusem głównym było to, że w wyniku kilku korzystnych czynników wyszedł mnie on niezwykle atrakcyjnie finansowo. Można powiedzieć że pojeździłem parę sezonów i prawie nie miałem realnej utraty wartości :) Tak czy owak jeżeli jest tak, że musi być ciężarowy to niech będzie i już.

Bajaga&Instruktori

Pawcio 
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Piwa: 141/469
Wysłany: 2018-09-22, 14:17   

joko napisał/a:
te zakazy jazdy w niedzielę to już jest jakiś argument przeciw ...... no właśnie o to mi chodzi, zapodajcie proszę wszystkie za i przeciw jakie przychodzą Wam do głowy, im więcej tego będzie tym lepiej będzie mi podjąć decyzję co dalej.

Zakaz jazdy dotyczy samochodów ciężarowych powyżej 7500 kg DMC lub poruszających się z przyczepami niezależnie od DMC. Mówimy tu o Niemczech.
Joko, a może rozważ zakup pojazdu z zabudową hakowca. Będziesz sobie mógł sobie zabudowę zmieniać jak rękawiczki. Do dostawczaków takie zabudowy dostarcza np Skibicki.

hakowiec.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 485,5 KB

mischka 
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Piwa: 154/192
Wysłany: 2018-09-23, 08:25   

Pawcio napisał/a:
Zakaz jazdy dotyczy samochodów ciężarowych powyżej 7500 kg DMC lub poruszających się z przyczepami niezależnie od DMC. Mówimy tu o Niemczech.

Prawnie możesz poruszać się w niedzielę i święta samochodem z dmc powyżej 7,5t nawet z przyczepką pod warunkiem że nie jest to jazda zarobkowa.
Jak będziesz miał z tyłu palety z towarem to podroż zakończona, a gdy na przyczepie jest łódź, motocykl, samochód, lekka lub cięższa przyczepka ze szpargałami np.kamperowymi wtedy spokojnie możesz sobie pomykać.
Oczywiście mowa o Niemczech gdzie przepisy zmieniły się na naszą korzyść rok temu.
Wcześniej było tak jak pisze Pawcio,

Pawcio 
Kombatant

Wysłany: 2018-09-24, 08:24   

mischka napisał/a:
Prawnie możesz poruszać się w niedzielę i święta samochodem z dmc powyżej 7,5t nawet z przyczepką pod warunkiem że nie jest to jazda zarobkowa.

Niestety w przypadku pojazdów posiadających homologację ciężarową tak nie jest.. choć istnieją odstępstwa od zakazu :-P

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 573/47
Wysłany: 2018-09-24, 19:49   

Dzięki za odpowiedzi. Tak sobie to analizuję i im więcej o tym myślę, tym mniej wiem :szeroki_usmiech
Na razie póki co wychodzi mi na to , że najlepszym będzie najprostsze rozwiązanie, czyli zakup podwozia do zabudowy, wykonanie zabudowy z możliwie najszerszym i najbardziej ogólnym zakresem zastosowania (czyli pewnie typu platforma do przewozu ładunków ) i zarejestrowanie tego jako normalny ciężarowy do 3.5t.
W tej sytuacji nie za bardzo wiem co miała by mi faktycznie dać rejestracja jako specjalny, więc myślę, że nie ma co utrudniać sobie życia i kombinować z tą lawetą.
Do moich zastosować zabudowa nadająca przeznaczenie do rejestracji powinna być najprostsza tak aby nie podnosić masy pojazdu i niepotrzebnie nie generować kosztów.
To co jest mi potrzebne do tego aby taki pływający domek założyć na samochód, to jakieś szyny/prowadnice i kilka zaczepów/uchwytów, czyli dużo mniej niż nawet najprostsza platforma bez burt.

Nie wiem czy dobrze kombinuję ale wychodzi mi tak:

- wady "ciężarowych" takie jak przegroda za kabiną pasażerską, tylko 2 lub 3 miejsca do jazdy tylko w kabinie, niższa wartość do uzbezpieczenia, itp z puktu widzenia samej konstrukcji i sposobu eksploatacji nie stanowią dla mnie problemu.
- ograniczenia typu zakazy wjazdu dla ciężarowych, ograniczenia ruchu itp. niby są jakimś problemem, ale statystycznie nie zdarza się to aż tak często , aby z tego powodu utrudniać sobie życie. Zakazy wjazdu i postoju dla kamperów też się trafiają , ale realnie nikt chyba z tego powodu nie miał zepsutych wakacji :wyszczerzony:
Poza tym istnieje duża szansa że coś co będzie wyglądało jak kamper , a w papierach będzie ciężarowe, nie zostanie zatrzymane pod pretekstem zakazu wjazdu bądź ruchu dla ciężarowych, a tam gdzie kamperom nie wolno , nawet jak zostanie zatrzymane to bez konsekwencji :-P
- koszty ubezpieczenia, opłaty drogowe w zakresie do 3,5t, itp. nie różnią się między osobowymi, specjalnymi czy ciężarowymi w użytku prywatnym , aż tak bardzo aby to cokolwiek wnosiło do sprawy, a po przekroczeniu 3.5t tak czy tak viatol bez względu na rodzaj.

Jak gdzieś się mylę to uprzejmie upraszam o wskazanie :ok

Pawcio 
Kombatant

Wysłany: 2018-09-26, 08:00   

No i bardzo dobrze kombinujesz :kciukgora
Więcej osób możesz zabrać jeśli zdecydujesz się na podwozie z podwójną szoferką. Ale takie auto na pewno będzie posiadało większą wagę.

bert 
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
Piwa: 176/7
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2018-09-26, 08:19   

Pawcio napisał/a:
No i bardzo dobrze kombinujesz :kciukgora
Więcej osób możesz zabrać jeśli zdecydujesz się na podwozie z podwójną szoferką. Ale takie auto na pewno będzie posiadało większą wagę.

podwójna kabina to zawsze mało miejsca na widelcu

świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg

sweetek
doświadczony pisarz

Otrzymał 12 piw(a)
Wysłany: 2018-09-26, 12:25   

tak jak pisałem, wiozłem auto laweta na 6 osób z podwójna kabiną i 6 metrów na najazdach.

mmbu 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Transit Riviera120 '93
Piwa: 3/4
Wysłany: 2018-09-26, 14:32   

Z mojego pobytu przejazdem na Węgrzech i obserwacji wynika, iż dużo Węgrów pakuje na lawety przyczepy kempingowe ze zdemontowaną osia. W ciągu roku samochód zarabia na siebie jako lawetą, a na wakacje ładują na nia domek. Widziałem takie cztery sztuki w ciągu dwóch dni. Wtedy masz specjalny. Do "ładunku" na pace dołożyć cztery podnośniki śrubowe jak w zabudowach na pickupach i masz możliwość zrzucenia skorupy ze ślimaka i zostawienie na campingu

tooFATtoDRIVE 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2019-04-14, 16:45   

Bardzo ciekawa dyskusja. Jak ja czytam, zastanawiam sie czemu wszystko musi byc u nasz takie niepotrzebnie skomplikowane i utrudnione dla szarego Kowalskiego...

ZEUS 
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Piwa: 67/71
Wysłany: 2019-04-14, 16:50   

tooFATtoDRIVE napisał/a:
Bardzo ciekawa dyskusja. Jak ja czytam, zastanawiam sie czemu wszystko musi byc u nasz takie niepotrzebnie skomplikowane i utrudnione dla szarego Kowalskiego...

kasa, kasa, kasa...😜
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
- Roller Team Zefiro 285 TL - 2025 r.

Odpowiedz do tematu