|
|
|
Specjalny vs Ciężarowy |
| Autor |
Wiadomość |
Flag
weteran

Twój sprzęt: Transit jumbo
|
Wysłany: 2018-09-18, 16:17
|
|
|
| Ja jezdze zarejestrowany jako ciężarowy, DMC 3498kg, nie mam haka. Przegroda jest i będzie bo dla mnie najważniejsza była izolacja auta, bez przegrody to troche lipa. Nigdy nie mialem z tego tytułu żadnych problemów, zrobilem około 80tyś po europie. |
|
|
|
 |
Bajaga
Kombatant
Nazwa załogi: FiveStars
|
Wysłany: 2018-09-18, 18:26
|
|
|
| joko napisał/a: | | Darku, założę chyba osobny temat wieczorkiem, aby sprawy techniczne przedyskutować , a tutaj naprawdę chciałbym choć kilka zdań od kogoś , kto użytkuje kampera zarej.jako ciężarowy, aby opisał plusy i minusy. |
Użytkowałem kilka sezonów kampera "ciężarowego". DMC 3,5t czyli jak w kamperze, rozmiar maxi blaszak więc jak kamper, opłaty wszędzie takie same. Minusów czy różnic nie widzę.
Dla mnie plusem głównym było to, że w wyniku kilku korzystnych czynników wyszedł mnie on niezwykle atrakcyjnie finansowo. Można powiedzieć że pojeździłem parę sezonów i prawie nie miałem realnej utraty wartości Tak czy owak jeżeli jest tak, że musi być ciężarowy to niech będzie i już. |
_________________ Pozdrawiam,
Bajaga&Instruktori |
|
|
|
 |
Pawcio
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Pomógł: 12 razy Dołączył: 29 Wrz 2008 Piwa: 141/469 Skąd: z Nienacka
|
Wysłany: 2018-09-22, 14:17
|
|
|
| joko napisał/a: | | te zakazy jazdy w niedzielę to już jest jakiś argument przeciw ...... no właśnie o to mi chodzi, zapodajcie proszę wszystkie za i przeciw jakie przychodzą Wam do głowy, im więcej tego będzie tym lepiej będzie mi podjąć decyzję co dalej. |
Zakaz jazdy dotyczy samochodów ciężarowych powyżej 7500 kg DMC lub poruszających się z przyczepami niezależnie od DMC. Mówimy tu o Niemczech.
Joko, a może rozważ zakup pojazdu z zabudową hakowca. Będziesz sobie mógł sobie zabudowę zmieniać jak rękawiczki. Do dostawczaków takie zabudowy dostarcza np Skibicki.
hakowiec.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 10 raz(y) 485,5 KB |
|
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 154/192 Skąd: Bawaria
|
Wysłany: 2018-09-23, 08:25
|
|
|
| Pawcio napisał/a: | | Zakaz jazdy dotyczy samochodów ciężarowych powyżej 7500 kg DMC lub poruszających się z przyczepami niezależnie od DMC. Mówimy tu o Niemczech. |
Prawnie możesz poruszać się w niedzielę i święta samochodem z dmc powyżej 7,5t nawet z przyczepką pod warunkiem że nie jest to jazda zarobkowa.
Jak będziesz miał z tyłu palety z towarem to podroż zakończona, a gdy na przyczepie jest łódź, motocykl, samochód, lekka lub cięższa przyczepka ze szpargałami np.kamperowymi wtedy spokojnie możesz sobie pomykać.
Oczywiście mowa o Niemczech gdzie przepisy zmieniły się na naszą korzyść rok temu.
Wcześniej było tak jak pisze Pawcio, |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
| |
|
|
|
 |
Pawcio
Kombatant

|
Wysłany: 2018-09-24, 08:24
|
|
|
| mischka napisał/a: | | Prawnie możesz poruszać się w niedzielę i święta samochodem z dmc powyżej 7,5t nawet z przyczepką pod warunkiem że nie jest to jazda zarobkowa. |
Niestety w przypadku pojazdów posiadających homologację ciężarową tak nie jest.. choć istnieją odstępstwa od zakazu |
| |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Pomógł: 14 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 573/47 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2018-09-24, 19:49
|
|
|
Dzięki za odpowiedzi. Tak sobie to analizuję i im więcej o tym myślę, tym mniej wiem
Na razie póki co wychodzi mi na to , że najlepszym będzie najprostsze rozwiązanie, czyli zakup podwozia do zabudowy, wykonanie zabudowy z możliwie najszerszym i najbardziej ogólnym zakresem zastosowania (czyli pewnie typu platforma do przewozu ładunków ) i zarejestrowanie tego jako normalny ciężarowy do 3.5t.
W tej sytuacji nie za bardzo wiem co miała by mi faktycznie dać rejestracja jako specjalny, więc myślę, że nie ma co utrudniać sobie życia i kombinować z tą lawetą.
Do moich zastosować zabudowa nadająca przeznaczenie do rejestracji powinna być najprostsza tak aby nie podnosić masy pojazdu i niepotrzebnie nie generować kosztów.
To co jest mi potrzebne do tego aby taki pływający domek założyć na samochód, to jakieś szyny/prowadnice i kilka zaczepów/uchwytów, czyli dużo mniej niż nawet najprostsza platforma bez burt.
Nie wiem czy dobrze kombinuję ale wychodzi mi tak:
- wady "ciężarowych" takie jak przegroda za kabiną pasażerską, tylko 2 lub 3 miejsca do jazdy tylko w kabinie, niższa wartość do uzbezpieczenia, itp z puktu widzenia samej konstrukcji i sposobu eksploatacji nie stanowią dla mnie problemu.
- ograniczenia typu zakazy wjazdu dla ciężarowych, ograniczenia ruchu itp. niby są jakimś problemem, ale statystycznie nie zdarza się to aż tak często , aby z tego powodu utrudniać sobie życie. Zakazy wjazdu i postoju dla kamperów też się trafiają , ale realnie nikt chyba z tego powodu nie miał zepsutych wakacji
Poza tym istnieje duża szansa że coś co będzie wyglądało jak kamper , a w papierach będzie ciężarowe, nie zostanie zatrzymane pod pretekstem zakazu wjazdu bądź ruchu dla ciężarowych, a tam gdzie kamperom nie wolno , nawet jak zostanie zatrzymane to bez konsekwencji
- koszty ubezpieczenia, opłaty drogowe w zakresie do 3,5t, itp. nie różnią się między osobowymi, specjalnymi czy ciężarowymi w użytku prywatnym , aż tak bardzo aby to cokolwiek wnosiło do sprawy, a po przekroczeniu 3.5t tak czy tak viatol bez względu na rodzaj.
Jak gdzieś się mylę to uprzejmie upraszam o wskazanie |
|
|
|
 |
Pawcio
Kombatant

|
Wysłany: 2018-09-26, 08:00
|
|
|
No i bardzo dobrze kombinujesz
Więcej osób możesz zabrać jeśli zdecydujesz się na podwozie z podwójną szoferką. Ale takie auto na pewno będzie posiadało większą wagę. |
|
|
|
 |
bert
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
|
Wysłany: 2018-09-26, 08:19
|
|
|
| Pawcio napisał/a: | No i bardzo dobrze kombinujesz
Więcej osób możesz zabrać jeśli zdecydujesz się na podwozie z podwójną szoferką. Ale takie auto na pewno będzie posiadało większą wagę. |
podwójna kabina to zawsze mało miejsca na widelcu |
_________________ Norbert J. Zbróg
świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
 |
|
|
|
 |
sweetek
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2018-09-26, 12:25
|
|
|
| tak jak pisałem, wiozłem auto laweta na 6 osób z podwójna kabiną i 6 metrów na najazdach. |
|
|
|
 |
mmbu
trochę już popisał

Twój sprzęt: Transit Riviera120 '93
Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Lip 2014 Piwa: 3/4 Skąd: Warszawa/Radzymin
|
Wysłany: 2018-09-26, 14:32
|
|
|
| Z mojego pobytu przejazdem na Węgrzech i obserwacji wynika, iż dużo Węgrów pakuje na lawety przyczepy kempingowe ze zdemontowaną osia. W ciągu roku samochód zarabia na siebie jako lawetą, a na wakacje ładują na nia domek. Widziałem takie cztery sztuki w ciągu dwóch dni. Wtedy masz specjalny. Do "ładunku" na pace dołożyć cztery podnośniki śrubowe jak w zabudowach na pickupach i masz możliwość zrzucenia skorupy ze ślimaka i zostawienie na campingu |
|
|
|
 |
tooFATtoDRIVE
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2019-04-14, 16:45
|
|
|
| Bardzo ciekawa dyskusja. Jak ja czytam, zastanawiam sie czemu wszystko musi byc u nasz takie niepotrzebnie skomplikowane i utrudnione dla szarego Kowalskiego... |
|
|
|
 |
ZEUS
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Paź 2014 Piwa: 67/71 Skąd: Olimp ?
|
Wysłany: 2019-04-14, 16:50
|
|
|
| tooFATtoDRIVE napisał/a: | | Bardzo ciekawa dyskusja. Jak ja czytam, zastanawiam sie czemu wszystko musi byc u nasz takie niepotrzebnie skomplikowane i utrudnione dla szarego Kowalskiego... |
kasa, kasa, kasa...😜 |
_________________ Uśmiech to magia-powstaje z niczego a cuda zdziała
--
moje kampery:
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
- Roller Team Zefiro 285 TL - 2025 r.
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|