Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Webasto
Autor Wiadomość
wirefree 
stary wyga

Twój sprzęt: EuraMobil
Otrzymał 11 piw(a)
Wysłany: 2018-11-09, 20:05   

Woj-tek napisał/a:
Odgrzeję trochę temat i kilka mam pytań do światłych ludków w tym temacie.
Lada dzień stanę się posiadaczem trojaczka l4 h2.
Pytanie brzmi jakie zastosować webasto w mocy i rodzaju (suche czy mokre) do ogrzewania?
Czy jest szansa przy zastosowaniu webasta mokrego poprzez wymiennik nagrzać wody do prysznica?

Nie idz ta drogą, temat przerabialem i dzisiaj juz wiem ze jedyne sluszne rozwiazanie do kampera to truma typu C albo kombi. Do kompletu zbiornik z gazem pod podwozie i spisz spokojnie i cieplo. Webasto ma te powazna wade ze pozera mnostwo pradu i zeby to sensownie dzialalo trzeba miec z 200-300Ah akumulatorow i do tego mnostwo solarow albo agregat. Jak przeliczysz to w jednych pieniadzach wyjdzie truma a ciepla wode bedziesz mial gratis, bo piec ma wbudowany bojler.
Postaw piwo autorowi tego posta

xbartman 
stary wyga

Twój sprzęt: Nissan Primastar
Piwa: 65/10
Wysłany: 2018-11-09, 21:12   

Ja grzeję wodę przez wymiennik i działa to świetnie. Po około 2 minutach od włączenia webasta woda zaczyna być ciepła. U mnie webasto (5KW) jest wpięte w obieg chłodzenia silnika więc po jeździe nie muszę go nawet załączać aby mieć ciepłą wodę. Wystarczy, że włączę pompkę obiegu i nagrzany czynnik chłodzenia silnika zrobi swoje. To wystarczy aby wziąć prysznic a nawet dwa.
Faktem jest, że webasta mokre są bardziej prądożerne. Chodzi tu głównie o prąd pobierany przez nawiewy samochodu. Jeśli zrobisz podłogówkę czy nagrzewnice z energooszczędnymi wiatraczkami będzie zdecydowanie oszczędniej w kwestii prądu (patrz budowę Toscanera).

"Jeśli wyruszasz w podróż do Itaki, pragnij tego, by długie było wędrowanie, pełne przygód, pełne doświadczeń." - Konstantinos Kawafis

Woj-tek 
zaawansowany

Twój sprzęt: wilk, Iveco Daily, Jumper
Piwa: 5/45
Wysłany: 2018-11-09, 22:59   

Dziękuję za wypowiedzi.
Truma combi fajna rzecz ale cena powala.
Jak znajdę w okazyjnej cenie to może a jak nie to będą kombinacje ;)

silny 
Kombatant
czlonek KBP

Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Piwa: 51/50
Wysłany: 2018-11-10, 07:14   

Ja miałem w Jumperze zamontowane właśnie tak że mogłem czerpać ciepło z silnika lub webasta, ale dokupiłem bojler 21 litrów i on był grzany w czasie jazdy z silnika a na postoju z webasta.

Webasto mokre bierze sporo prądu , na rozruchu pow .10A później ok 5. No i raczej kup analogowe :bigok

gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........

--------------------------------------------------------

Woj-tek 
zaawansowany

Wysłany: 2018-11-10, 07:32   

Zastanawiam się nad zakupem suchego i mokrego. Suche na ogrzewanie a mokre na ciepłą wodę.
Jak kupię oba to i tak 1/3 ceny trumy combi.

wirefree 
stary wyga

Otrzymał 11 piw(a)
Wysłany: 2018-11-10, 08:38   

Dolicz do tego akumulatory, system ładowania czyli solary albo generator wentylatory system wymiany ciepla i juz masz cene truma .Uzywki mozesz kupisz po 1000-1200EUR nie jest tanio ale wiedz ze spisz spokojnie nie martwisz sie ze zabraknie nagle pradu, padnie akumulator. Mialem webasto uzywalem to wiem, nie jest tak rozowo jak opisuje to toscaner.

onionskin 
stary wyga

Piwa: 46/143
Wysłany: 2018-11-10, 10:38   

Woj-tek napisał/a:
Czytam i czytam, temat nie do przerobienia 🤔

Po co czas marnujesz: zadzwoń do TOSCANERA i wszystko wyjaśni :idea:
Używa webasta od kilku lat to ma wnioski na bank.

RadekNet 
weteran

Twój sprzęt: Opel Vivaro
Piwa: 26/75
Wysłany: 2018-11-10, 11:55   

wirefree napisał/a:
Dolicz do tego akumulatory, system ładowania czyli solary albo generator wentylatory system wymiany ciepla i juz masz cene truma .Uzywki mozesz kupisz po 1000-1200EUR nie jest tanio ale wiedz ze spisz spokojnie nie martwisz sie ze zabraknie nagle pradu, padnie akumulator. Mialem webasto uzywalem to wiem, nie jest tak rozowo jak opisuje to toscaner.

W razie awarii Webasto naprawisz wszędzie, gdzie jeżdzą ciężarówki. W razie awarii akumulatora kupisz go wszędzie, gdzie ludzie posiadają samochody. Diesla zatankujesz...wszędzie, spisz spokojnie i nie zastanawiasz się kiedy gazu w butli braknie.

Po przygodzie z gazowym systemem grzewczym w przyczepie kempingowej - tylko Webasto.

wirefree 
stary wyga

Otrzymał 11 piw(a)
Wysłany: 2018-11-10, 13:15   

Tylko wiesz nagrzanie zabawki takiej jak osobowka opel vivaro to zaden problem. My tu mowimy o busie i grzaniu wody a to juz inna para kaloszy .

RadekNet 
weteran

Twój sprzęt: Opel Vivaro
Piwa: 26/75
Wysłany: 2018-11-10, 15:08   

wirefree napisał/a:
Tylko wiesz nagrzanie zabawki takiej jak osobowka opel vivaro to zaden problem. My tu mowimy o busie i grzaniu wody a to juz inna para kaloszy .

Chyba Ci się Vivaro z Vectrą pomyliło ;) A Webasto ma 5kW, więc i do kampera na autobusie wystarczy.

silny 
Kombatant
czlonek KBP

Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Piwa: 51/50
Wysłany: 2018-11-10, 18:07   

Cytat:
zadzwoń do TOSCANERA i wszystko wyjaśni
d

Fultajmers ,. Nic nie wyjaśni , powie że super.źyje w innym świecie , ....

Ale Webasto ok tylko mądrze zrobić bojler

gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........

--------------------------------------------------------

wirefree 
stary wyga

Otrzymał 11 piw(a)
Wysłany: 2018-11-10, 18:44   

RadekNet napisał/a:
wirefree napisał/a:

Chyba Ci się Vivaro z Vectrą pomyliło ;) A Webasto ma 5kW, więc i do kampera na autobusie wystarczy.

Tak wystarczy tylko trzeba jeszcze elektrownie ze soba wozic. Caly czas o tym zapominasz.

W przypadku autobusow albo ciezarowek nie ma problema bo one maja baterie kilkaset Ah na pokladzie. W przypadku busa niestety ale grzanie webasto to droga zabawa ,chyba ze zrobisz podlogowke z dobrym wymiennikiem ciepla. A i tak potrzebujesz dobrych baterii bo zeby woda sie zagrzala to potrzeba kilkanascie minut a webasto zje wtedy pol akumulatora. Przy baterii 200Ah webasto i jedna nagrzewnica grzanie cala noc i rano masz puste akumulatory.

Dzisiaj uzywam truma C4002 i to w ogole inna para kaloszy , webasto w porownaniu do truma to jak czolg przy mercedesie.

amples 
Kombatant

Twój sprzęt: Master III
Piwa: 129/18
Wysłany: 2018-11-10, 19:42   

wirefree napisał/a:
zeby woda sie zagrzala to potrzeba kilkanascie minut a webasto zje wtedy pol akumulatora. Przy baterii 200Ah webasto i jedna nagrzewnica grzanie cala noc i rano masz puste akumulatory.
:?: :?: :?: :?: :haha: :haha: :haha:
Włącza się 4 do 6 razy w nocy na 20-30 min w zależności od temperatury na zewnątrz .
biorąc max to:
6x30 jest 180 min to 3 godz.
średni pobór około 60W z nadmuchem x 3 to 180 W podzielić przez 12V
to wychodzi 15Ah dodajmy 30% na grzanie świec itp. to łącznie 20Ah na noc ,
Gdzie do 200Ah :?: :spoko

Wyświetl szczegóły
Woj-tek 
zaawansowany

Wysłany: 2018-11-10, 23:25   

Mam znajomego co na busach jeździ też się grzeje webasto suchym tylko że 2 kw, jeszcze ma lodówkę.
Ponoć na noc starcza prądu przy dobrym akumulatorze i w zimie.
Nic zobaczę, jak wpadnie truma w dobrej cenie w ręce to będzie a jak nie to nie.
Mam czas będę szukał.

reaven22 
weteran

Piwa: 128/14
Wysłany: 2018-11-11, 02:02   

Webasto mokre z podłogówką i nagrzewnicą.
Jak chce szybko nagrzać to nagrzewnica, później wystarcza podłogówką przy tem na zewnątrz 5’C, jak niżej to trzeba włączać nagrzewnicę.

Do grzania wody wymiennik 12płyt za 200pln + zawór termostatyczny ii wszystko hula jak wściekłe.
Miałem wcześniej biolerek 7l, do 70’C grzał się 10 min. Teraz na wymienniki od włączenia webasto mijają 3-4min i już masz ciepłą wodę.
Boilerek był bardzo dobry ale musiałem uciec z wagą i zamiast 15kg na boilerek z wodą mam 1,5 kg na wymiennik i równie wygodne używanie.

Zamiast suche + mokre to lepiej mokre + parę ah akumulatora więcej.

Odpowiedz do tematu