Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ukraina-Mołdawia
Autor Wiadomość
zibi 
zaawansowany

Piwa: 3/20
Wysłany: 2009-03-22, 16:44   

Proszę, nie róbcie z Ukrainy dzikiego kraju. Pod względem bezpieczeństwa wydaje mi się jest może lepiej niż w niektórych "cywilizowanych " krajach. Ja osobiście mniej się boję nocą przez Ukrainę jechać niż przez Polskę :diabelski_usmiech Gęsta sieć "Postów" - pozostałości po punktach kontrolnych granic między "obłastiami" zapewnia super bezpieczeństwo. A i złapówkami tez powoli się kończy. Tak więc Kazku bez obawy możesz się na wakacje wybrać. Uważać należy jedynie z kupnem jedzenia - jak mięsko woła "Eto ja salmoniella : kuszaj mienia" to bezwzględnie takiego mięska nie kupować :aniolek
Postaw piwo autorowi tego posta

Bim 
Kombatant
Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Piwa: 178/107
Wysłany: 2009-03-22, 17:21   

Zibi chyba nie doczytałeś łapówkarstwo jest w Mołdawi i Naddnieprzu

O Ukrainie tego nie piszemy
Ukrainę trzebaj jednak polubić inny klimacik ale swój urok ma
odnośnie bezpieczeństwa to nie odbiega od innego europejskiego kraju wszedzie zdarzają się przypadki, poprostu podrózować trzeba z głową i traktowac ludzi tak jak się chce być samemu traktowanym i wszystko będzie OK 8-)

Wybieram się w tym roku na Krym i mam nadzieję że spedzę urlop innaczej :spoko

Ukrainę zilczyłem nascie razy ale kamperem to będzie pierwszy raz

zibi 
zaawansowany

Wysłany: 2009-03-22, 17:36   

Z tym łapówkarstwem na Ukrainie to różnie bywa :wyszczerzony: szczególnie jak GAI zobaczy "Innostranca" :mrgreen: A Poprzednie posty czytałem i mój dytyczył wypowiedzi Kazika na tema sytuacji politycznej. Ja także zjeździłem Ukrainkę trochę i zgadzam się Bim z Tobą w całej rozciągłości :spoko i mojego posta napisałem w оборoнe Yкраины !!!!!! :ok

kazbar 
weteran

Piwa: 36/4
Wysłany: 2009-03-22, 17:56   

Trafiłem na fajny przewodnik po Krymie:

http://ksiegarnia.pascal....9MCZvZmY9Mjg%3D

Dużo ciekawych informacji i co waże "na czasie". Polecam.

zibi napisał/a:
Tak więc Kazku bez obawy możesz się na wakacje wybrać

Co do Ukrainy to już postanowione i ani kroku w tył. Waham się jeszcze trochę nad Mołdawią. Wiem też, że im dłużej będę się wahał, to tym bardziej mnie tam pociągnie :drive:

zibi 
zaawansowany

Wysłany: 2009-03-22, 18:00   

Kazek, jeśli będziesz potrzebował mapki czy przewodniki - służę pomocą, lecz mam dostęp do owych tylko w jedynie słusznym języku :szeroki_usmiech

Bim 
Kombatant
Jacek

Wysłany: 2009-03-22, 18:04   

Kazek troche zdjęc z podróży po Mołdawi znalezionych w sieci dla zaostrzenia apetytu
Mołdawia

kazbar 
weteran

Wysłany: 2009-03-22, 18:14   

zibi napisał/a:
Kazek, jeśli będziesz potrzebował mapki czy przewodniki - służę pomocą, lecz mam dostęp do owych tylko w jedynie słusznym języku :szeroki_usmiech

Dzięki serdeczne. Z rosyjskiego miałem zawsze całe "-3". Boję się więc, że za mało umiem, by czytać "ze zrozumieniem". :gwm

JaWa 
Kombatant
Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Piwa: 367/234
Wysłany: 2009-03-22, 18:46   

Od lat jakże długich i trudnych
Wciąż ta sama na sercu troska:
Że tam gdzieś- zostały trzy ziemie:
Wileńska, Wołyńska i Lwowska

Jak w nowych Księgach Pielgrzymstwa
Genezis naszego tułactwa:
Trzy ziemie, Trzy ofiary
Największego na świecie łajdactwa

Gdyby ktoś na Ukrainie szukał czegoś więcej niż tylko ładnych widoków to polecam stronę mojego znajomego TUTAJ O KRESACH

kazbar 
weteran

Wysłany: 2009-03-22, 18:47   

Jeszcze jedno pytanko:
- czy ktoś z kolegów wie jak się przedstawia sprawa z przewozem psa?

Hercer 
stary wyga
Adam

Twój sprzęt: .
Piwa: 32/9
Wysłany: 2009-03-23, 21:40   

Witam wszystkich i napiszę wam troszkę - bywam na Ukrainie średnio co 6 miesięcy

co do jedzenie szczególnie kupowanego na targowiskach i tzw świeżego bardzo trzeba uważać (nasz sanepid zamknoł by tam wszystko jak leci-ciężko to opisywać aczkolwiek jadłem ich potrawy i jadam i nigdy nic mi nie było) ale co widziałem to brrrryyyy.

poza tym nie jest tak żle są dość życzliwi i naprawdę jesteśmy dla nich mniej więcej tym czym dla nas niemcy w latach 80 przy naszej zamkniętej granicy-rozmawiałem z nimi na różne tematy i oni wielu się dziwją a należy pamietać bezwzględnie o tym że to nie są rosjanie - strasznie tego nie lubja jak i języka rosyjskiego aczkolwiek świetnie sie z nimi można w tym jezyki porozumieć. Ukraiński wbrew pozorom jest dość podobny do polskiego, będę pisał fonetycznie po polsku, co robisz - szo robyty, kupic - kuplaju nie ruchaj - nie ruszaj, ha ha ha u nas co innego w głowie!!
jest tam bardzo duzo szczególnie w pasie przygranicznym Polaków.
nie cierpią ruskich-drogi faktycznie w stanie dość fatalnym a boczne w tragicznym tak jak w Mołdawi 20km/h. Jadłem w różnych domach w miasteczkach i na wsi żarcie superowe tzn inna zupełnie kóchnia ale jak ktos smakosz super i bardzo tłusta a i oczywiście chleb do wszystkiego nawet do drugiego dania ale co ziemia i las da to sie podzielą-byłem tam kilka razy i nie mogę się przyzwyczaić do widoku babulek na targu które wręcz wzrokiem proszą o to abyś kupił te kilka popsutych jabłek które sprzedają-jest im naprawdę ciężko ale to do innego opisu. Co do zwierząt to rozmawiałem na granicy z ich słuzba wet i twierdza że nie ma problema ale dla pewności telefon do ambasady jest tu http://www.mfa.gov.ua/poland/pl/2304.htm polecam Ukrainę aczkolwiek autko zawsze mi chowali na podwórko i jeszcze swoim zastawiali a jak spałem w miasteczku to w omim aucie spał gospodarz u którego spałem(coby rano stalo) autko było osobowe-teraz jadę kamperkiem na ich świeta tydzień po naszych.
Acha na granicy na jednego można 1 kg mąki a miałem 50 to u nich cenny towar ale niestety słynne łapów.... 5 dolca wystarcza i koniec szukania... jechałem na wesele i praktycznie wszystko wiozłem z Polski poza alkocholem...

pozdrawiam Adam.

Hercer 
stary wyga
Adam

Wysłany: 2009-03-23, 21:44   

a i granica stałem 20 minut a i 14 godzin no i papierologja starszna bez kompletu piecząten nie pajdiosz wpieriod.. :spoko

Bim 
Kombatant
Jacek

Wysłany: 2009-03-23, 21:50   

:haha: :haha: :haha: uśmiałem się pozytywnie na twój opis

z życia wzięty zwłaszcza stragany w lecie z mięskiem i nabiałem

Na dzień dzisiejszy Ukraina to kraj dla koneserów

masz tam :spoko rodzinkę, że kontrabandę jeszcze targasz?

aw
trochę już popisał

Twój sprzęt: TOYOTA DYNA 100
Nazwa załogi: AW
Wysłany: 2009-03-23, 22:13   

Witamy
Jesteśmy zainteresowani jazdą na Ukrainę i powrotem przez Mołdawię. Jedziemy prawdopodobnie w lipcu. O Mołdawii mamy kilka informacji od człowieka, który pisał przewodniki i zna od podszewki. Chętnie z kimś się połączymy aby było zdrowiej i bezpieczniej. Mam też stronkę do kampingów na Ukrainie z fotkami - ale cyrylicą - ja jeszcze coś bukwów kojarzę.
Pozdrawiam

Hercer 
stary wyga
Adam

Wysłany: 2009-03-26, 21:10   

Witaj!!!
tak mam rodzinkę aczkolwiek daleką dziadek miał drugą żonkę - to była ukrainka!!!

i ważne na Ukrainie CB radio jest całkowicie zabronione i karane samo posiadanie :-(

sam wiem 5 dolca czyni cuda...

pozdrowionka.

zibi 
zaawansowany

Wysłany: 2009-03-26, 21:32   

Jeżeli chodzi o CB to na kablu zasilającym - ukryty wyłącznik. i mówisz nie rabotajet.
odpowiedź - Duj w trubku - jak nie piłeś to stwierdzi że masz rejestrację brudną.
Efekt zawsze ten sam , i tak zapłacisz. Więc lepiej od razu do paszportu 10 hrywien włożyc jako drugie zdjęcie, które oni do archiwum zabierają :diabelski_usmiech

Odpowiedz do tematu