Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Miasta i miasteczka nie przyjazne turystyce kamperowej
Autor Wiadomość
slawwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Piwa: 142/309
Wysłany: 2019-01-03, 17:36   

Bronek napisał/a:
slawwoj napisał/a:
wolałbym mieć plac zabaw albo nowe ławki w parku

W sprwie ławek, Rząd Ci wyszedl na przeciw i masz "Ławki Wolności"

Obywatelskie projekty , to jak to w demokracji , to nieprzewidywalne inicjatywy i do tego kasa nie za wielka .I raczej skierowane dla tubylców bezpośrednio a nie na robienie kasy na przyjezdnych.

U nas zrobili taką ławkę. Szkoda że nie 30 lat temu jak człowiek był młodszy i miał fantazje. Juz bym tam z kumplami siedział dzierżąc w dłoni wino marki "Wino" i z namaszczeniem rycząc na całe miasto w rytm "My piesza brygada".

Kosztowała 40 tys. zł ze środków centralnych. :chory
Ostatnio zmieniony przez slawwoj 2019-01-03, 18:16, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

grzegorz_wol 
weteran

Twój sprzęt: Knaus 595 '98
Nazwa załogi: powolniaki
Piwa: 80/64
Wysłany: 2019-01-03, 17:37   

Ja zastanawiałem się nad złożeniem takiego projektu obywatelskiego w swoim mieście ale po analizie ilości głosów na projekty w latach ubiegłych stwierdziłem że nie ma sensu.

Wygrały oczywiście chodniki, ścieżki rowerowe itp.

Te projekty mają być dla lokalnych społeczności a nie przyjezdnych.

Jak " chodziłem" koło tematu to próbowałem namówić kuzyna na zrobienie kosztorysu na punkt obsługi serwisowej ale przez nawał innej roboty mi go nie zrobił.

Może jak ktoś coś takiego?

Może przy jakieś liczbie kamperów stellplatz w Polsce się zwróci kiedyś tam - kalkulował to ktoś?

slawwoj 
Kombatant

Wysłany: 2019-01-03, 17:41   

We Włoszech spotkałem dużo miejsc obsługi kamperów na stacjach benzynowych. Może to jest lepszy kierunek niż samorządy lokalne.

bert 
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
Piwa: 140/4
Wysłany: 2019-01-03, 17:51   

Panie i Panowie, tu adresatem mogą być tylko urzędy marszałkowskie poszczególnych województw. To one dysponują kasą (bywa, że dużą) na turystykę, to należy do ich zadań.
Niestety (lub stety jak kto woli) lobby rowerowe zawładnęło większością tego rodzaju środków i to w zasadzie jedyna realizowana forma organizacji turystyki realizowana przez UM-y

świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg

slawwoj 
Kombatant

Wysłany: 2019-01-03, 18:02   

W moim 25 ty. mieście (miasteczku) są dwa kampery. a rowerów to od ... (czyt. dużo więcej niż kamperów).

gryz3k 
Kombatant

Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Piwa: 578/312
Wysłany: 2019-01-03, 18:48   

Dzisiaj rozmawiałem o tym z żoną. O ile nie dziwi mnie brak infrastruktury, choć w miejscach typu Szczyrk dziwi, to jestem zaskoczony negatywnym nastawieniem osób żyjących z turystyki. Kamperów jest coraz więcej i można na nich zarobić. Nie musi być darmo ale niewielkim nakładem na istniejących parkingach można zainstalować automaty do dystrybucji wody, prądu i pozbywania się ścieków. Na monety lub kartę. Zamiast tego wyprasza się kampery. Ja zwyczajnie zrezygnowałem ze Szczyrku. Zostawiłem swoje pieniądze w Istebnej. 30 pln na dobę za prąd, codzienny karnet na narty dla 3 osób, bilety do aqua parku, zakupy w sklepie i posiłki w restauracjach. W sumie spora kwota. Nie zostały one w Szczyrku.

Miejscem najmniej przyjaznym kamperom w którym byłem jest Korsyka. Tam nawet wodę musiałem brać z rzeczki bo nie było mozliwości jej nabyć poza kempingiem.

brams 
Kombatant

Twój sprzęt: DajLaika Kreos 5010
Piwa: 172/171
Wysłany: 2019-01-03, 20:06   

:roza:
Ostatnio zmieniony przez brams 2019-04-30, 22:31, w całości zmieniany 1 raz  

moskit
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Piwa: 117/43
Wysłany: 2019-01-03, 20:24   

Sami piszecie że ścieżki rowerowe są robione i głównie kasa idzie na nie. Czyli można było ruszyć temat , wiem zaraz Sławek powie że użytkowników rowerów w PL jest 13000000 a kamperowców .. ?.. ale trzeba dodać i przyczepy i osobówki jako prekursorzy kamperów w Skandynawii 60 % turystyki mobilnej odbywa się zapakowanymi w odpowiedni ekwipunek osobówkami
Muszę przyznać się że 15 lat wstecz uczestniczyłem w programie budowy ścieżki w powiecie Warszawskim Zachodnim , jak usłyszałem pierwotny plan i zakres to sam powiedziałem że klękajcie narody to nigdy nie powstanie trasa bagatelka od Włoch aż po Finlandię ( w trakcie przystąpiła Portugalia i Hiszpania) i powiem że trasa cały czas się buduje jest już około 22% fragmentami ale się buduję wszystko uzależnione jest od zasobów włodarzy terenów jest to międzynarodowa inicjatywa zainspirowana oczywiście przez największych przekrętasów w UE czyli It

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 327/21
Wysłany: 2019-01-03, 21:00   

a ja mam pozytywne odczucia, bo kilka lat temu byłem w Puszczy Noteckiej i przejeżdżając prze miejscowość Biała zauważyłem parę kamperów stojących w pobliżu plaży nad jeziorem. stanąłem tam i zapytałem ile kosztuje postój. okazało się że pani sołtys na ten okres (jakiś długi weekend) udostępniła miejsca, prąd i wodę za darmo.

grzegorz_wol 
weteran

Twój sprzęt: Knaus 595 '98
Nazwa załogi: powolniaki
Piwa: 80/64
Wysłany: 2019-01-03, 21:15   

To ja też uparcie swoje :-P .

Atutem odpłatnego placu jest to że jest jakieś mgliste założenie że się zwróci kiedyś tam. Mgliste bo oparte na szacunkach odwiedzających.

Zdaje się że na podstawie mglistych kalkulacji wybudowano w tym kraju parę stadionów ( który zarabia na siebie?) port lotniczy ( Radom chyba) czyli można ... można.

Zamiast utyskiwać na samorządowców to może lepiej opracować wspólnie pomysł na polski stellplatz. Zrobić tzw. produkt ( kosztorysy przy jakimś założeniu odległości od kanalizy i wody itp) obliczyć jakiś próg rentowności wyrażony ilością kamperów( miejsc postojowych). Jeżeli znajdziemy taki model ( wielkości parkingu do kosztów budowy i eksploatacji) który zapewni jakąś stopę zwrotu ( nawet marną) to takie coś można już jako stowarzyszenie zaproponować samorządom.

Na forum mamy firmy budowlane, elektryków, elektroników itp.

Joko w mig obcyka aplikację na smartfona do płatności za wodę i prąd.

Mamy wszystko co potrzeba.

Tylko czy damy radę tutaj zrobić coś wspólnie?

gryz3k 
Kombatant

Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Piwa: 578/312
Wysłany: 2019-01-03, 21:53   

brams napisał/a:
gryz3k napisał/a:
Miejscem najmniej przyjaznym kamperom w którym byłem jest Korsyka. Tam nawet wodę musiałem brać z rzeczki bo nie było mozliwości jej nabyć poza kempingiem.

Szanuj prawa gospodarza, a nie będziesz pisał takich postów. Dla mnie Korsyka jest absolutnie przyjaznym miejscem dla kamperów. Wodę bezproblemowo można tam nabyć w jakimkolwiek sklepie, a zwłaszcza na kempingu. Nabyć, jak piszesz.

Polecam 9 post z tej strony:

https://www.camperteam.pl...p=608161#608171

Cieszę się, że Ci się podobało. Jeżeli za przyjazne kamperowaniu uznajesz ustawianie ograniczenia wysokości prawie na każdym nadmorskim parkingu, że nawet w dzień nie można zaparkować to rzeczywiście jesteś mało wymagający. Odmowę odpłatnego zatankowania wody np w porcie też nie uznam za mega przyjazne kamperom. Mamy widać inne pojęcie przyjazności.

Wyświetl szczegóły
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Misio
andi at 
Kombatant

Twój sprzęt: szukam H1L2
Piwa: 80/38
Wysłany: 2019-01-04, 01:27   

Fajna mapa , co zaznaczysz to przy przybliżeniu ci wyskoczy .Mam wodę zaznaczona i jest Korsyka .Trochę tych punktów jest http://openpoimap.org/

Sorki tylko mapę pokazuje .Musicie sami zaznaczyć wodę i przybliżyć to miejsce które chcecie .I poszukać w okolicy :spoko Na Korsyce w Saint-Florent jest tego hoho GPS 6.30193--42.67898 Trochee pobawić się mapa ,polecam

J.Leboski 
zaawansowany

Piwa: 32/27
Wysłany: 2019-01-04, 07:19   

brams napisał/a:
Szanuj prawa gospodarza, a nie będziesz pisał takich postów.

Korsyki nie znam, ale...w mega kamperowej, centralnej Francji niektóre miasta poustawiały takie znaki jak na zdjęciu, niezgodne z kodeksem drogowym, a płacić wystawiane mandaty trzeba jednak było...co najwyżej, mozna potem odwołać się do sądu. Tak tez zrobiły francuskie stowarzyszenia kamperowe i wygrały. Są miejsca gdzie niechęć do komperów jest i mieszkańcy/włodarze nie widzą interesu w tym by do nich przyjeżdżali miłośnicy karawaningu. Z tego co wiem np: mieszkańcy Barcelony tez protestowali przeciwko nadmiernej liczby turystów utrudniającym im życie.

les-panneaux-d-hossegor-ont-ete-juges-non-reglementaires.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 72,96 KB

moskit
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Piwa: 117/43
Wysłany: 2019-01-04, 17:03   

W Barcelonie to trzeba dodać że głównym powodem niechęci do turystów było ciąganie walizek z kółkami plastykowymi bo głośne więc co wprowadzili zakaz używania walizek z kółkami metalowymi i plastykowymi zaś można po La Rambla spacerować z walizeczką gumą wytłumioną , a swoją drogą parę razy spaliśmy w hotelu przy La Rambla i szum ciąganych walizek na kółkach był 24 na dobę

brams 
Kombatant

Twój sprzęt: DajLaika Kreos 5010
Piwa: 172/171
Wysłany: 2019-01-22, 15:19   

:kwiatek2
Ostatnio zmieniony przez brams 2019-04-30, 22:32, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu