Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2009-10-05, 21:28
Internet przez satelitę
Autor Wiadomość
dariusz 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Hobby Toscana 650FLC
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2009-03-24, 23:58   

Poniewaz jestem wlascicielem powyzszego aldena/ipcoptera wiec podziele sie spostrzezeniami.
Zestaw zakupilem rok temu przez polskiego dealera samochodow campingowych ktory sciagnal urzadzenie z Niemiec.Antene zamontowali i caly support sie na tym skonczyl.Stwierdzili ze jestem raczej jednym z pierwszych uzytkownikow tego urzadzenia w Polsce wiec i technicznie mi nic nie pomoga., jedynie moga zamontowac antene na camperze i to wszystko.
Samo urzadzenie jest okrutnie drogie(cos kolo 3200EUR po upustach) ale uzytkowanie juz w calkiem przystepnej cenie.Wraz z antena dostaje sie formularz ktory trzeba wypelnic i przeskanowac do aldena i po kilku dniach dostaje sie haslo dostepu do uslugi. Pomimo ze kupilem to urzadzenie w ciemno, opierajac sie na reklamie w niemieckim PRO MOBIL to bylem mile zaskoczony funkcjonalnoscia dzialania. Po wlaczeniu dekodera antena szuka satelity a po odnalezieniu sygnalizuje dzwiekiem oraz zielonymi diodami.Wystarczy tylko podpiac sie kablem sieciowym pod laptopa i mozna surfowac.Login/haslo podaje sie tylko pzry pierwszym uruchomieniu.Zadnych ograniczen co do spedzonego czasu czy sciagnietych kb. I pomimo ze nalezy ustawic camper z dala od drzew to bedac w Londynie na kempingu Crystal Palace ktory jest calkowicie otoczony wysokimi drzewami, to moja antena bez problemu wychwycila satelite.Przy aktywacji uslugi dostaje sie darmowy dostep na 40dni do wykorzystania w ciagu roku czasu.
Przykladowe ceny pakietow jakie mozna wykupic
Forward max. / Return max.: 1024 / 128 kbps /40dni 210EUR wazne 1 rok
Forward max. / Return max.: 2048 / 128 kbps /40dni 435EUR wazne 1 rok
Forward max. / Return max.: 1024 / 128 kbps /100dni 355,00 EUR* wazne 2lata
Forward max. / Return max.: 2048 / 128 kbps /100dni 659EUR wazne 2lata
Super sprawa jest ze nie trzeba podpisywac zadnej umowy wiazacej. Kupujac abonament na 100dni oznacza to 100dni wykorzystane w ciagu roku a nie kolejne 100 dni od daty do daty.
Pozatym urzadzenie to jedoczesnie odbiornik TV z ktorym niestety na dzien dzisiejszy sobie niezbyt poradzilem. Mnostwo przeroznych funkcji i ustawien ale chyba trzeba dokupic modul CI zeby wogole dzialala TV.Wyslalem zapytanie do supportu ponad 3 miesiace temu i nadal czekam na odpowiedz.Podejrzewam ze wogole tego nie czytaja.
Pomimo ze antene mam rok czasu to juz nawet zdarzylem zaliczyc jej awarie ale to ewidentnie z mojej winy lub firmy montujacej urzadzenie.Po kilku probach nieudanego odnalezienia satelity zaczalem resetowac urzadzenie przyciskiem na ubudowie.I tak namietnie resetowalem ze w pewnym momencie przycik do resetowanai przeszedl do historii a na ekranie laptopa pokazaly sie jakies dyspozycje re-konfigurowania systemu.Oczywiscie nic nie rozumialem bo pomimo ze jestem informatykiem to tam juz byla wyzsza szkola jazdy wiec i klikalem intuicyjnie.Tego dnia internetu juz nie bylo.Nastepnego dnia z samego rana wlaczylem laptopa znowu cos kliknalem w koniguracjii i wszystko samo sie naprawilo.Co kliknalem , jak i po co , nie mam zielonego pojecia.Najwazniejsze ze znowu moglem byc online :) jedynie co stwierdzilem to ze niepotrzebnie klikalem reset bo antena i tak by nie znalazla satelity ze wzgledu na wiatr.Wiec o jedno doswiadzcenie jestem madrzejszy - gdy tylko zaczyna wiac to nici z internetu.I nie ma co kombinowac bo tylko mozna sobie zaszkodzic.
Postaw piwo autorowi tego posta

Wyświetl szczegóły
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
maxtr
maxtr 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: flair 7100
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2009-04-01, 18:56   

mozesz jeszcze napisac czy i jak dziala np skype jakis voip ?

i czy moze wiesz jak daleko na poludnie jest zasieg ?
Postaw piwo autorowi tego posta

Odpowiedz do tematu