Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Lodówka - solary - podłączenia
Autor Wiadomość
Pitt_M 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Bavaria A-566 na Ducato 2,5 TD
Nazwa załogi: Blue Bavarka
Piwa: 10/11
  Wysłany: 2019-01-09, 23:06   Lodówka - solary - podłączenia

Witam szanowne koleżeństwo !
Temat wałkowany wielokrotnie – podłączenie solarów.
Starałem się, naprawdę starałem się przeczytać ze zrozumieniem posty (blogi) kolegi „Świstaka” – niestety nie poszło.
Ale zacznę od początku.
Dotychczas podróżowaliśmy od lat 70-tych z namiotem, później z przyczepami, później był VW T4 wysoki, w zeszłym roku kupiłem kamperka Bavaria by Frankia na Dukato II 1996r. Kamperek nie duży ale dla pary lub max 3 osoby wystarczy.
Jakież było moje zaskoczenie kiedy lodówka przy zasilaniu 12v wyłączyła się wraz ze zgaszeniem silnika (zapłonu). W dotychczasowych pojazdach pracowała na aku pokładowym do spadku napięcia 11,5 v. Zależy nam żeby lodówka pracowała w przerwach w podróży – zatrzymujemy się często. Oczywiście można podpiąć ją pod akumulator pokładowy i zamontować ogranicznik prądu ale wpadłem na inny pomysł.
Jako że wiosną będę montował panele solarne 2 x 160 W i regulator 30A – na foto

Podłączę lodówkę do wyjścia z regulatora oznaczonego żarówką przez przekaźnik który będzie podawał prąd z solara na lodówkę po zaniku napięcia z alternatora.
Oczywiście na noclegi parkingowe – gaz.
Proszę oceńcie czy to dobry pomysł. A może ktoś ma inny ciekawy i prosty pomysł ?

Problem nr 2.

Na wyposażeniu mam energoblok przedstawiony na fotce. Podobno to nawet nie energoblok z postowniko – zasilacz.

W związku z tym czy regulator solarów podłączyć pod klemy akumulatora kabinowego czy też gdzieś w energobloku. Jeżeli w energobloku to będę musiał szukać fachowców bo sam sobie nie poradzę.

Proszę o porady i jeszcze raz zaznaczam czytałem wiele postów na temat podłączeń solarów ale albo dotyczyły innych energobloków albo były dla mnie za trudne więc proszę nie pisać "poszukaj" bo szukałem czy "poczytaj" bo czytałem. Jeżeli ktoś z kolegów może pomóc będę wdzięczny.
Pozdrawiam
Pitt
Postaw piwo autorowi tego posta

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2019-01-10, 06:57   

nie . to wyjście na ogół da się obciążyć do 2A Sprawdź

AD 2
Akumulator kabinowy, to rozumiem ,że dotyczy budy kampera ?? Podłącz do klem , prosto i bez kombinacji i fakt wielokrotnie dziesiątki razy o tym nie :bylo .. :mrgreen:
Najpierw regulator do akumulatora a potem solar do regulatora . Możesz dać bezpiecznik w okolicy klemy dodatnie aby fachowo było .
Kable z solarów grube z regulatora już niekoniecznie.

A na zdjęciu pod klapka masz bezpieczniki

Wyświetl szczegóły
zbyszekwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Piwa: 330/226
Wysłany: 2019-01-10, 09:13   

Oszczędnośc gazu nie warta zachodu. :diabelski_usmiech

Pitt_M 
trochę już popisał

Wysłany: 2019-01-10, 09:27   

Bronek napisał/a:

AD 2
Akumulator kabinowy, to rozumiem ,że dotyczy budy kampera ?? Podłącz do klem , prosto i bez kombinacji i fakt wielokrotnie dziesiątki razy o tym nie :bylo .. :mrgreen: ....

Dziękuję bardzo ( pivo poszło) szczególnie cieszę się że potwierdziłeś możliwość podłączenia się pod klemy. wcześniej czytałem materiał w którym odraczano to rozwiązanie ale dlaczego - nie pamiętam.
Pozdrawiam
Pitt

krzlac 
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Piwa: 132/5
Wysłany: 2019-01-10, 09:31   

Możesz zastosować regulator który obsługuje AES, np. Buttner Elektronik.
Mam taki MT 230 PP do sprzedania - było ogłoszenie.

Pitt_M 
trochę już popisał

Wysłany: 2019-01-10, 09:31   

zbyszekwoj napisał/a:

Dziękuję za odpowiedź jednak muszę sprostować - to nie oszczędność - to bezpieczeństwo . X lat temu przyjęłem zasadę - odcięte wszystkie urządzenia gazowe - dopiero ruszam. Może przesadzam ale byłem świadkiem pożarów przyczep i kamperów może z tąd trauma.
Pozdrawiam
Pitt

Roberto 
weteran

Twój sprzęt: EuraMobil 555 + Jumper H3L3 (w budowie)
Nazwa załogi: techserwis
Piwa: 69/30
Wysłany: 2019-01-10, 09:38   

Pitt_M napisał/a:
zbyszekwoj napisał/a:

Dziękuję za odpowiedź jednak muszę sprostować - to nie oszczędność - to bezpieczeństwo . X lat temu przyjęłem zasadę - odcięte wszystkie urządzenia gazowe - dopiero ruszam. Może przesadzam ale byłem świadkiem pożarów przyczep i kamperów może z tąd trauma.
Pozdrawiam
Pitt

Kiedyś też tak myślałem

Po kilku latach jazdy różnymi kamperkami zmieniłem zdanie.
Jeśli instalacja jest OK, i zachowujesz wszystkie zasady bezpieczeństwa to nic się nie stanie.
Weź pod uwagę, że grzałka na 12V umieszczana w lodówce ma znacznie mniejszą moc niż ta na 230V oraz mniej mocy niż płomień. To powoduje znaczne obniżenie wydajności pracy lodówki.

PS.
Używajcie polskich znaków !! Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE... ;)

amples 
Kombatant

Twój sprzęt: Master III
Piwa: 129/18
Wysłany: 2019-01-10, 10:07   

Bronek napisał/a:

Pitt_M napisał/a:
z regulatora oznaczonego żarówką przez przekaźnik

Przez przekaźnik sterowany z tego wyjścia a zasilany z aku , jak najbardziej możesz podłączyć . :spoko

Roberto 
weteran

Wysłany: 2019-01-10, 10:09   

Bronek napisał/a:

Może jednak odwrotnie :?: :bajer
Przecież z solarów z reguły idzie większe napięcie a mniejszy prąd.
Z tego typu regulatora (do akumulatora) podawane jest w miarę stałe napięcie około 14V, a za to większy prąd...
:haha: :haha: :haha:

PS.
Używajcie polskich znaków !! Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE... ;)

Pitt_M 
trochę już popisał

Wysłany: 2019-01-10, 10:18   

Roberto napisał/a:

...........
Kiedyś też tak myślałem

Jeśli instalacja jest OK, i zachowujesz wszystkie zasady bezpieczeństwa to nic się nie stanie.
Weź pod uwagę, że grzałka na 12V umieszczana w lodówce ma znacznie mniejszą moc niż ta na 230V oraz mniej mocy niż płomień. To powoduje znaczne obniżenie wydajności pracy lodówki.

Na 230v i gazie parametry są podobne na 12v oczywiście słabiej ale traktuję to jako "podtrzymanie" osiągniętej wcześniej temperatury.
Mimo wszystko pozwól, że pozostanę przy swoim zwyczaju "bez gazu w czasie jazdy"
ale dzięki za wyrażenie Twojego zdania.
Pozdrawiam
Pitt

Pitt_M 
trochę już popisał

Wysłany: 2019-01-10, 10:24   

amples napisał/a:
Bronek napisał/a:

Pitt_M napisał/a:
z regulatora oznaczonego żarówką przez przekaźnik

Przez przekaźnik sterowany z tego wyjścia a zasilany z aku , jak najbardziej możesz podłączyć . :spoko

Użyte przeze mnie słowo "przekażnik" miało oznaczać urządzenie które włączy prąd z solara (regulatora) w przypadku zgaszenia silnika i odłączenia solara w momencie pojawienia się zasilania z alternatora. Nie jestem elektronikiem i nie potrafię tego "przekaźnika" nazwać prawidłowo. Inne zastosowanie przekaźnika nie ma tu sensu.
Pozdrawiam
Pitt

amples 
Kombatant

Twój sprzęt: Master III
Piwa: 129/18
Wysłany: 2019-01-10, 10:30   

Pitt_M napisał/a:
odówka przy zasilaniu 12v wyłączyła się wraz ze zgaszeniem silnika (zapłonu)
bo masz ją podpięta (sterowanie załączaniem )do instalacji samochodu nie zabudowy .
Podczas jazdy alternator ładuje ci aku zabudowy ?
jeśli tak to wystarczy ci przekaźnik jak wyżej .
Ostatnio zmieniony przez amples 2019-01-10, 10:59, w całości zmieniany 2 razy  

Pitt_M 
trochę już popisał

Wysłany: 2019-01-10, 10:34   

Roberto napisał/a:
Bronek napisał/a:

Może jednak odwrotnie :?: :bajer
Przecież z solarów z reguły idzie większe napięcie a mniejszy prąd.
Z tego typu regulatora (do akumulatora) podawane jest w miarę stałe napięcie około 14V, a za to większy prąd...
:haha: :haha: :haha:

Wszystkie kable grube ! Chociaż masz rację moje solary są 17v i niewielka strata napięcia nie ma dużego znaczenia.
W moim przypadku będzie ok 1 m od solarów do regulatora i ok 2 m przewodu od regulatora do akumulatora, myślę że w tym przypadku straty "na kablu" nie mają znaczenia.

Abstrachując od tematu do Elbląga mam ok 100 km (Nowe Miasto Lubawskie) i mam nadzieję na spotkanie na kawę i pogaduchy (może będziesz przejeżdżał w pobliżu - zapraszam o każdej porze)

Pozdrawiam
Pitt

Roberto 
weteran

Wysłany: 2019-01-10, 13:17   

Pitt_M napisał/a:
Roberto napisał/a:

...........
Kiedyś też tak myślałem

Na 230v i gazie parametry są podobne na 12v oczywiście słabiej ale traktuję to jako "podtrzymanie" osiągniętej wcześniej temperatury.
Mimo wszystko pozwól, że pozostanę przy swoim zwyczaju "bez gazu w czasie jazdy"
Pozdrawiam
Pitt

Chyba się nie zrozumieliśmy ;)
Ja też nie jestem w pełni przekonany do zasilania lodówki podczas jazdy :chytry
Pierwotnie zrozumiałem, że chcesz cały czas zasilać ją z 12V.
Jak napisano powyżej, przy prawidłowo działającej instalacji, podczas jazdy, zasilasz grzałkę właściwie z alternatora. Po wyłączeniu silnika (przechodząc na gaz) potrzebujesz 12V tylko do obsługi elektroniki lodówki, a to powinien Ci zapewnić akumulator z zabudowy (notabene podczas jazdy jest on również doładowywany przez alternator).
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby go dodatkowo doładowywać w tym samym czasie z solarów.

Rzadko bywam w Twoich stronach, ale gdybyś był w mojej okolicy to służę pomocą.
Elektroniką zajmuję się na co dzień :wyszczerzony:

PS.

Pitt_M 
trochę już popisał

Wysłany: 2019-01-10, 14:50   

Roberto napisał/a:
Pitt_M napisał/a:
Roberto napisał/a:

...........
Kiedyś też tak myślałem

Pozdrawiam
Pitt

Chyba się nie zrozumieliśmy ;)
Ja też nie jestem w pełni przekonany do zasilania lodówki podczas jazdy :chytry
Pierwotnie zrozumiałem, że chcesz cały czas zasilać ją z 12V.
Jak napisano powyżej, przy prawidłowo działającej instalacji, podczas jazdy, zasilasz grzałkę właściwie z alternatora. Po wyłączeniu silnika (przechodząc na gaz) potrzebujesz 12V tylko do obsługi elektroniki lodówki, a to powinien Ci zapewnić akumulator z zabudowy (notabene podczas jazdy jest on również doładowywany przez alternator).
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby go dodatkowo doładowywać w tym samym czasie z solarów.

Rzadko bywam w Twoich stronach, ale gdybyś był w mojej okolicy to służę pomocą.
Elektroniką zajmuję się na co dzień :wyszczerzony:

I znów się nie zrozumieliśmy, otóż podróżując z żoną często zatrzymujemy się po drodze (w dzień) na zwiedzanie , jedzenie, kawę czy WC (z zasady nie korzystam z II w kamperze) , często również będąc cukrzykiem na insulinie stajemy na drzemkę po południu. Są to postoje 1/2 do 1 godzina a czsem 2 godziny i chciałbym w tym czasie (w przerwach, na południu Europy) zasilać lodówkę z solara (z automatycznym przełączaniem alternator - solar). Oczywiście na noc przełączam na gaz.

Na pewno odwiedzę Cię w Elblągu jako że bendę miał jeszcze jeden pomysł - ale to już na pw.

Pozdrawiam
Pitt

Odpowiedz do tematu