Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie narzędzia na baterie kupić ..
Autor Wiadomość
MAWI 
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Piwa: 100/17
Wysłany: 2019-01-19, 17:26   

Kiedyś używaliśmy BOSCH . ale to historia. Od kilku lat Makite. Wszystko na baterię, kątówki wkrętarki ,wiertarki również typowo udarowe, wyrzynarki itd ,wszystko bez szczotkowe. Doskonały stosunek jakości do ceny.

Danyxm 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Ducato 1991 Knaus Traveller
Piwa: 5/8
Wysłany: 2019-01-19, 18:32   

amples napisał/a:
Danyxm napisał/a:
kolejne urządzenia (bez baterii) oferuje tylko

Nie tylko , słabo szukałeś ,
przykład :

Szukałem tylko w marketach w których nigdy nie miałem problemu ze zwrotem wadliwego urządzenia lub niechcianego towaru - zakupów online nie brałem pod uwagę bo zależało mi na możliwości zwrotu/wymiany natychmiast i ew dokupieniu innych części/ostrzy/ bóg wie czego co okaże się natychmiast potrzebne:)

Także przetestuje najtańsza opcje ;)
Postaw piwo autorowi tego posta

Danyxm 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2019-01-19, 18:43   

MAWI napisał/a:
Kiedyś używaliśmy BOSCH . ale to historia. Od kilku lat Makite. Wszystko na baterię, kątówki wkrętarki ,wiertarki również typowo udarowe, wyrzynarki itd ,wszystko bez szczotkowe. Doskonały stosunek jakości do ceny.

Wiedziony przyzwyczajeniami i wiedza wyniesiona z domu przy zakupach narzędzi do pracy zakupiłem urządzenia tej marki.
Spoko , działały , z czasem podymily i przestały. Nie powiem - wkurzyłem się żeby ledwo pol roczne urządzenie używane zgodnie z przeznaczeniem zdechło.. wymieniłem na nowe. Za cheile wkrętarka zadymiała - tym razem zarządzalem zwrotu pieniędzy i kupiłem najtańszy marketowy odpowiednik dostępny od ręki. Za 1/3 ceny boscha. I flaszkę whisky ;)

Wtedy u mnie nastąpiło pożegnanie z przywiązaniem do marki , marek w ogóle ...
Ta marketowa także padła niebawem - ale to wina kiepskiej baterii- wymienili mi i tyle.

W tym wypadku - poszukiwania całego zestawu - myślałem ze zrobię znowu ukłon w stronę jakości , ale za jakość musiałbym sporo więcej zapłacić .
I absolutnie nie miałbym pewności ze faktycznie jakisc otrzymam.;)

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 332/84
Wysłany: 2019-01-19, 21:41   

Ludziska sprzęty na aku to nie urządzenia przemysłowe , a na doraźne robótki.
NAwet te najlepsze jak DeWalt nie są przewidziane do ciągłych obciążeń.
Temat przerabiam latami.
Elektronarzędzi używam Hitachi i Makita , ale wszystko doraźnie.
Produkcyjnie tylko pneumat.
:spoko

izola 
Kombatant

Twój sprzęt: MB Marco Polo
Nazwa załogi: Izolownia
Pomogła: 11 razy
Piwa: 232/165
Wysłany: 2019-01-19, 21:49   

Potrzebuję se kupić wkrętarkę na sporadyczne prace ...kupię dobrą z zasilaniem 230V bo puste Batterie mnie zniechęcają od roboty - mam rację ?

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2019-01-19, 22:10   

Nie.
Kup 18V- 20V dwa akumulatory i jedna ładowarka .
Masz wszystko . :spoko

W Lidlu były przyjemne .Prikside ,za niewielką cenę do amatorskiego używania fajne . 20V i do tego dokupisz inne urządzenia . Ja np czekam na kątowówkę Prikside, też akumulatorowa

Wtedy ten sam akumulator obsługuje kilka urządzeń .
Nie martw się o doladowywania . Te akumulatory nawet nie lubią leżeć w pelni naładowane . Spokojnie parę miesięcy możesz nie używać tej wiertarki .

Ale to tylko przykład . Z bateriami litowymi sprzęt na lata .

Czasy się zmieniły . Kosiarka akumulator , samochód - akumulator , odkurzacz akumulator lutownica- akumulator , itd..........
Ostatnio zmieniony przez Bronek 2019-01-19, 22:17, w całości zmieniany 1 raz  

izola 
Kombatant

Wysłany: 2019-01-19, 22:17   

dzięki za odzew :D
tak naprawdę to mam wkrętarkę ... ale ma zajechane (?) baterie bo leży w piwnicy nie używana...a może da się nowe kupić? pewnie tak , od małych rączek ;)
Parkside od Lidla ma dobre parametry i jest tania.
Ostatnio zmieniony przez izola 2019-01-19, 22:24, w całości zmieniany 1 raz  

Bronek 
Kombatant

Wysłany: 2019-01-19, 22:19   

Dodam ,że znajdziesz firmę w necie co wysyłkowo Ci zreanimuje baterie . Mój samochód i Twoja wiertarka , są pewnie na tych samych "paluszkach"

Ja ostatnio zrenimowałem taka w maleńkiej wiertarce "kamperowej" z Juli i szczoteczkę Brauna żony za kilka stówek na wypasie - w cenie 19 zł , bo tyle kosztował akumulator.

W wiertarce masz pewnie kilka takich paluszków po parę zł . Kwestia zgrzania je w pakiet i przylutowania do elektroniki . To zgranie jest problemem , bo lutowanać można , ale trzeba uważać , by nie przegrać ogniwa . czasem robi bum ...ponoć ale nie slyszalem

izola 
Kombatant

Wysłany: 2019-01-19, 22:31   

Wiertarki , kątówki mam profesjonalne na kabel ;)
Ta wkrętarka nam pół domu wybudowała , ma prawo mieć słabości bo kupiona 30 lat temu :-P

Bronek 
Kombatant

Wysłany: 2019-01-19, 22:59   

Też mam na kabel zdublowane , ale czasem śrubkę trzeba dziabnąć itp. I lenistwo , bo kabel trzeba ciągnąć ,.

Ja właśnie podobną dałem Panu Edziowi , też historyczna i zasłużona . Mam kilka narzędzi nie do zdarcia i miałem kilka do kitu . marki różne a cechy czasem z nimi nie związane.

Już nieprzewiduje jakiś mega budowli to akumulatorowe są wygodne .
A na marginesie kątówka to narzędzie podstawowe chyba po wkrętarce,/wiertarce na drugim miejscu .

Danyxm 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2019-01-19, 23:04   

Bronek napisał/a:
Też mam na kabel zdublowane , ale czasem śrubkę trzeba dziabnąć itp. I lenistwo , bo kabel trzeba ciągnąć ,.

Ja właśnie podobną dałem Panu Edziowi , też historyczna i zasłużona . Mam kilka narzędzi nie do zdarcia i miałem kilka do kitu . marki różne a cechy czasem z nimi nie związane.

Już nieprzewiduje jakiś mega budowli to akumulatorowe są wygodne .
A na marginesie kątówka to narzędzie podstawowe chyba po wkrętarce,/wiertarce na drugim miejscu .

I upewniles mnie zem dobrze poczynił opcje oszczędnościowa wybierając ! :)
Zasłużyłem na winko .

izola 
Kombatant

Wysłany: 2019-01-19, 23:07   

Ja objęłam teraz Warsztat po małżonie , świetne maszyny...trochę męskiego porządku ;) dobrze że jest zima , na wszystko jest czas przed sezonem ...

i się kołatam między Singerami i Hiltikami , Makitami i Boschami ...nudno nie jest.

Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 524/637
Wysłany: 2019-01-20, 00:15   

izola napisał/a:
...
po małżonie...

Ta???? Toś Ty do wzięcia. Jak masz 21+ to piszę się w ciemno, koszulę se wyprasuję i krawat sam se założę.
Idziesz?
.
Ad temat. Nadal nie wiemy jakie miałoby być przeznaczenia eksploatacyjne narzędzi o które autor tematu zapytuje.
W garażu wystarczy Parkside z Lidla - mam nawet jedną piłę co rzeźbi - zapierd -'ala na wszystkie kąty.
Do pracy w terenie, zarobkowo, tylko najdroższe marki, szczególnie z niezawodnymi akumulatorami.
Profesjonalnie stacjonarnie do własnych potrzeb, narzędzia na kablu.
Profesjonalnie biznesowo - pneumatyka - Andrzej dobrze sugeruje.
.
A podsumowując, do poczynań amatorsko hobbystycznych, jest tania i w miarę trwała kolekcja o nazwie Einhell. Do prac przydomowych, przykamperowych, eksploatowane niezarobkowo lecz twórczo amatorsko - w sam raz. Cena nie zamorduje a radość z kolekcji będzie.
.
Współpracuję z firmami, jedni stawiają na trwałość i niezawodność, inni na cenę byleby do końca gwarancji działało. I tego Einhell'a widuję jak go chłopaki męczą i... nie daje się zbytnio zarżnąć. Gdy 238 razy zarobi na siebie i się spitoli, to wymieniają. Budżet cena za sprzęt budżetowej klasy premium.
Omijaj aku Ni-Cd, tylko Li-Ion dają poczucie pewności - obecnie chyba już tylko na rynku.

Bronek 
Kombatant

Wysłany: 2019-01-20, 06:31   

Po latach ....wiem ,że zawsze sprzęt akumulatorowy musi mieć dwa akumulatory .
Albo lepiej mieć zestaw jednego producenta co korzysta z takich samych baterii..

Mówimy o amatorskim , ale wypełni zaangażowanym dzialaniu.

Obecne ładowarki pozwalają wiarę szybko naładować akumulator , lecz strasznie to frustrująca gdy pod koniec roboty ....akurat padnie bateria.

Druga sprawa , to 2x wiertarko-wkretarka. W czasem dziurka-śruba ,dziurka-śruba . A przekładnie bitu i wiertła np na dachu .....itd

A kupowanie samej wkrętarki :: powtarzam Wkrętarki !!! nie wiertarki , to zawracanie :dupa y

PS Jak to zwykle zakupocholizm i w Lidlu nie przechodzę obojętnie obok ...kupiłem kompresor na akumulator walizkowy Prakside Polecam są w zestawie dwa wysokociśnieniowy i objętościowy (wiertarkopodobne). Polecam maleńką lutowniczke na akumulator ..polecam.

decumanus 
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Piwa: 45/24
Wysłany: 2019-01-20, 11:10   

Mam narzędzia z Juli. Kupiłem zestaw 3, dokupilem 2, dużą baterie - z małą batetią kątowka szybko przestaje pracować. Pewnie kupię jeszcze jedną dużą. Powiem tak: do kampera wystarczy. Wiem że to nie ta jakość, wiem że silniki biorą dużo prądu, maja mniejsza moc niż "profesjonalne", wiem że jakbym chciał zawodowo używać to by padły z Panią z obsługi klienta zaprzyjaźnić bym się na fejsie.... Ale naprawdę ...do kampera wystarczy. Jak któreś padnie rozważe zakup profesjonalnego bo znaczy ze uzytkuje intensywnie.
Czekam na latarkę i odkurzacz. Nie wiem co im tak długo idziez tym jakże rozszerzającym grupę docelową, podstawowym urządzeniem w amatorskim zestawie jakim jest odkurzacz.
R.

opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion

Odpowiedz do tematu