Przesunięty przez: janusz 2009-11-29, 10:01 |
Może pogadalibyśmy o znaczeniu słów caravaning i campering. |
| Autor |
Wiadomość |
Pawcio
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Pomógł: 12 razy Dołączył: 29 Wrz 2008 Piwa: 141/469 Skąd: z Nienacka
|
Wysłany: 2009-03-26, 19:29
|
|
|
| Tadeusz napisał/a: | | Mnie też gryzło słowo kampering, ale jak porównałem je ze słowem karawaning, to nawet polubiłem. Fajniejsze skojarzenia. |
Wolimy namiętnie uprawiać kampering niż raz odprawić karawaning? |
|
|
|
 |
zibi
zaawansowany
Pomógł: 3 razy Dołączył: 12 Mar 2009 Piwa: 3/20 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2009-03-26, 19:44
|
|
|
Dla upartych może mógłby być silnikowykarawaning ? |
|
|
|
 |
Santa
weteran

Twój sprzęt: dreamliner
Nazwa załogi: ROMULUSI
|
Wysłany: 2009-03-26, 20:17
|
|
|
| Pawcio napisał/a: | | Tadeusz napisał/a: | | Mnie też gryzło słowo kampering, ale jak porównałem je ze słowem karawaning, to nawet polubiłem. Fajniejsze skojarzenia. |
Wolimy namiętnie uprawiać kampering niż raz odprawić karawaning? |
Mam dokładnie takie same skojarzenia - ale się nie odzywam, bo kamperem jeszcze nigdzie nie byłam |
|
|
|
 |
Pawcio
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Pomógł: 12 razy Dołączył: 29 Wrz 2008 Piwa: 141/469 Skąd: z Nienacka
|
Wysłany: 2009-03-26, 20:22
|
|
|
| Santa napisał/a: | | Mam dokładnie takie same skojarzenia - ale się nie odzywam, bo kamperem jeszcze nigdzie nie byłam |
Karawanem wycieczki odradzam ! |
|
|
|
 |
zibi
zaawansowany
|
Wysłany: 2009-03-26, 20:29
|
|
|
Ale karawanem tak jak kamperem człowiek się nie spieszy |
|
|
|
 |
Skorpion
Kombatant Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Pomógł: 24 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 280/1363 Skąd: Warszawa

|
Wysłany: 2009-03-26, 20:31
|
|
|
| zibi napisał/a: | | Ale karawanem tak jak kamperem człowiek się nie spieszy |
ale to zupelnie inny rodzaj poruszania sie bokarawanem w ostatnia droge a kamperkiem dla przyjemnosci i aby cosik pozwiedzac |
|
|
|
 |
zibi
zaawansowany
|
Wysłany: 2009-03-26, 20:44
|
|
|
No ale w tym temacie powinien się wypowiedzieć ten, kto w stopce mówi o jakimś wieku |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1610/2356 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2009-03-26, 20:59
|
|
|
| zibi napisał/a: | No ale w tym temacie powinien się wypowiedzieć ten, kto w stopce mówi o jakimś wieku |
Toteż się wypowiedział. Oczywiście na temat skojarzeń słownych. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
zibi
zaawansowany
|
Wysłany: 2009-03-26, 21:24
|
|
|
Tadeuszu, wywołalem Cię, bo zastanawiałem się, czy aby dyskusja nie poszła w złym kierunku ale widzę że te żarciki popierasz ! |
|
|
|
 |
tomo
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: bawarska szafa dwudrzwiowa
|
Wysłany: 2009-03-26, 21:55
|
|
|
Panie i Panowie!
Za późnego Gierka jakiś "ynteligent" wymyślił, że język stosowany w żeglarstwie nie jest "po linii i na bazie" i należy go spolonizować. Do czego to doprowadziło, to tylko najstarsi żeglarze pamiętają. W związku z tym nie próbujmy być lepsi od telewizora i pozwólmy, aby słownictwo i nazewnictwo dziedziny, którą z takim zapałem uprawiamy wynikło z naturalnej potrzeby. Już w tej chwili nikt z nas nie zastanawia się nad określeniem np. "ogrzewanie trumą" czy "ogrzewanie webastem" . Jak każda grupa zawodowa, tak i turystyka zmotoryzowana wypracuje w końcu określenia zrozumiałe dla siebie. A jak wlazłeś między wrony musisz krakać jak i one. Ale do tego trzeba odpowiedniego czasu. My akurat jesteśmy na początku tego okresu. Spokojnie pozwólmy językowi rozwijać się. Jak zwykle muszę dodać formułkę: to jest moje osobiste i prywatne zdanie - można się z nim zgadzać lub nie.
Tomek |
_________________ Żyć - można
Kamperować - musi się |
|
|
|
 |
sum [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-03-26, 22:08
|
|
|
To wstyd, że tak znakomite grono specjalistów ogranicza się w dyskusji tylko do częsci problemu. Nie wypada przecież zapominać o samochodach wyprawowych, autach ekspedycyjnych i innych szwendołazach które nie tylko dorównują camperom i karawanom ale często je przewyższają |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1610/2356 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2009-03-26, 22:16
|
|
|
| tomo napisał/a: | | Jak każda grupa zawodowa, tak i turystyka zmotoryzowana wypracuje w końcu określenia zrozumiałe dla siebie. |
Święte słowa, tomo. Oczywiście, że z czasem, w naturalny sposób przyjmą się i ugruntują nazwy dla naszej formy turystyki. Można jednak już teraz podyskutować choćby o tym, czego w przyszłości można się spodziewać. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 638/977 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2009-03-27, 06:35
|
|
|
| sum napisał/a: | To wstyd, że tak znakomite grono specjalistów ogranicza się w dyskusji tylko do częsci problemu. Nie wypada przecież zapominać o samochodach wyprawowych, autach ekspedycyjnych i innych szwendołazach które nie tylko dorównują camperom i karawanom ale często je przewyższają |
ja mysle ze...chodzi o to..aby...na zadane pytanko..czym byles na wakacjach..odpwoedziec ZROZUMIALE dla kazdego..
odpowadasz..CAMPERKIEM..i wszystko jasne..
a wez teraz odpowiedz ze byles AUTEM EKSPEDYCYJNYM..albo SZWENDOLAZEM...
zamaist opowiadac co zwiedziles..godzine bedziesz tlumaczyc..CO TO JEST.... a sluchajacy w koncu odpowie..''GROZISZ MI ''
|
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 638/977 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2009-03-27, 08:17
|
|
|
a zauwazyles jedna bardzo dziwna rzecz...
to camperowcy na ogol tlumacza sie ze nie ma podzialow.....
czy..slyszales gdziekolwiek na naszym forum, lub zlotach..zle slowa o ludziach jezdzacych z przyczepa...??
po pierwsze..u nas nie jest to jakis temat..o ktorym sie rozmawia w sensie PROBLEMU ..
a jesli juz sie o przyczpekach mowimy..to zawsze zyczliwie ..bo..nie widze powodu aby bylo mozna inaczej..
a na forach KARWANINGOWYCH juz tak kolorowo nie wyrazaja sie o CAMPEROWCACH..
mielsimy na jesieni tego przyklad.. |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2009-03-27, 09:27
|
|
|
Moi mili nie mówimy teraz w tym wątku o podziałach. Nie mówimy o relacjach między rożnymi formami (rodzajami) turystyki. Mówimy o usystematyzowaniu nazewnictwa i nomenklatury związanej z turystyką samochodową, o znaczeniu słów. Dla czego powstał wyraz "camperpark", co on oznacza i co to fizycznie jest lub dokładniej, jadąc na camperpark, czego powinniśmy się spodziewać? Czy nie powinien równie dobrze funkcjonować z naszym języku "caravanpark"? Nie jest używane takie pojęcie, dlaczego?
Ponieważ my CT (ach ta skromność) jesteśmy, może to za mocne słowo awangardą polskiej-polskiego, no właśnie czego, brakuje tu sława, turystyki samochodami kempingowymi. Nie aspirujemy do bycia tą czołówką w całej turystyce zmotoryzowanej. "Turyści zmotoryzowani" jeżdżący na przepiękne wyprawy i wakacje motocyklami. "Turyści zmotoryzowani" podróżujący samochodami osobowymi z przyczepą. Globtroterzy przemierzający bezdroża swoimi terenówkami, śpiący w namiotach obok pojazdu albo na dachu. A ostatnia wyprawa Medarda, poleciał do Afryki samolotem ale tam zwiedzał, podróżował samochodem. Przecież to jest turystyka zmotoryzowana nie caravaning. Bardzo fajnie zaproponował TIMOT. Chodzi o taką właśnie systematykę turystyki, z tymi gatunkami, rodzajami i typami. Gdzie tam jest miejsce dla camperów.
Jeszcze jedna sprawa może już wg tego co piszę o kamperach nie bardzo nasza. Słowo karawan/caravan. Żyjemy w Polsce i posługujemy się polskim językiem. Język jak każdy ma zapożyczenia z innych języków. Jest utarte znaczenie niektórych słów. Może powinniśmy promować jednoznaczne określenia mimo że nie polskie i przyswajać je, polonizować. Może czas słowo karawan używać w znaczeniu - pogrzebowy, a do turystyki słowo caravan. Tu powinien wypowiedzieć się znawca j.polskiego ale myślę, że obydwa słowa to zapożyczenia. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
|
|