Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2009-11-29, 10:01
Może pogadalibyśmy o znaczeniu słów caravaning i campering.
Autor Wiadomość
Pawcio 
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Piwa: 141/469
Wysłany: 2009-03-26, 19:29   

Tadeusz napisał/a:
Mnie też gryzło słowo kampering, ale jak porównałem je ze słowem karawaning, to nawet polubiłem. Fajniejsze skojarzenia.

Wolimy namiętnie uprawiać kampering niż raz odprawić karawaning? :diabelski_usmiech
Postaw piwo autorowi tego posta

zibi 
zaawansowany

Piwa: 3/20
Wysłany: 2009-03-26, 19:44   

Dla upartych może mógłby być silnikowykarawaning ? :gwm

Santa 
weteran

Twój sprzęt: dreamliner
Nazwa załogi: ROMULUSI
Piwa: 236/171
Wysłany: 2009-03-26, 20:17   

Pawcio napisał/a:
Tadeusz napisał/a:
Mnie też gryzło słowo kampering, ale jak porównałem je ze słowem karawaning, to nawet polubiłem. Fajniejsze skojarzenia.

Wolimy namiętnie uprawiać kampering niż raz odprawić karawaning? :diabelski_usmiech
:haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:
Mam dokładnie takie same skojarzenia - ale się nie odzywam, bo kamperem jeszcze nigdzie nie byłam :szeroki_usmiech

Pawcio 
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Piwa: 141/469
Wysłany: 2009-03-26, 20:22   

Santa napisał/a:
Mam dokładnie takie same skojarzenia - ale się nie odzywam, bo kamperem jeszcze nigdzie nie byłam

Karawanem wycieczki odradzam ! :haha: :haha: :haha:

zibi 
zaawansowany

Wysłany: 2009-03-26, 20:29   

Ale karawanem tak jak kamperem człowiek się nie spieszy :haha:

Skorpion 
Kombatant
Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Piwa: 280/1363

Wysłany: 2009-03-26, 20:31   

zibi napisał/a:
Ale karawanem tak jak kamperem człowiek się nie spieszy

ale to zupelnie inny rodzaj poruszania sie bokarawanem w ostatnia droge a kamperkiem dla przyjemnosci i aby cosik pozwiedzac :diabelski_usmiech

Tadeusz
Byle do przodu

zibi 
zaawansowany

Wysłany: 2009-03-26, 20:44   

No ale w tym temacie powinien się wypowiedzieć ten, kto w stopce mówi o jakimś wieku :diabelski_usmiech

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1610/2356
Wysłany: 2009-03-26, 20:59   

zibi napisał/a:
No ale w tym temacie powinien się wypowiedzieć ten, kto w stopce mówi o jakimś wieku :diabelski_usmiech

Toteż się wypowiedział. Oczywiście na temat skojarzeń słownych. :szeroki_usmiech :diabelski_usmiech

zibi 
zaawansowany

Wysłany: 2009-03-26, 21:24   

Tadeuszu, wywołalem Cię, bo zastanawiałem się, czy aby dyskusja nie poszła w złym kierunku :roll: ale widzę że te żarciki popierasz ! :aniolek

tomo 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: bawarska szafa dwudrzwiowa
Piwa: 3/2
Wysłany: 2009-03-26, 21:55   

Panie i Panowie!
Za późnego Gierka jakiś "ynteligent" wymyślił, że język stosowany w żeglarstwie nie jest "po linii i na bazie" i należy go spolonizować. Do czego to doprowadziło, to tylko najstarsi żeglarze pamiętają. W związku z tym nie próbujmy być lepsi od telewizora i pozwólmy, aby słownictwo i nazewnictwo dziedziny, którą z takim zapałem uprawiamy wynikło z naturalnej potrzeby. Już w tej chwili nikt z nas nie zastanawia się nad określeniem np. "ogrzewanie trumą" czy "ogrzewanie webastem" . Jak każda grupa zawodowa, tak i turystyka zmotoryzowana wypracuje w końcu określenia zrozumiałe dla siebie. A jak wlazłeś między wrony musisz krakać jak i one. Ale do tego trzeba odpowiedniego czasu. My akurat jesteśmy na początku tego okresu. Spokojnie pozwólmy językowi rozwijać się. Jak zwykle muszę dodać formułkę: to jest moje osobiste i prywatne zdanie - można się z nim zgadzać lub nie.
Tomek

sum
[Usunięty]

Wysłany: 2009-03-26, 22:08   

To wstyd, że tak znakomite grono specjalistów ogranicza się w dyskusji tylko do częsci problemu. Nie wypada przecież zapominać o samochodach wyprawowych, autach ekspedycyjnych i innych szwendołazach które nie tylko dorównują camperom i karawanom ale często je przewyższają :wyszczerzony:

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1610/2356
Wysłany: 2009-03-26, 22:16   

tomo napisał/a:
Jak każda grupa zawodowa, tak i turystyka zmotoryzowana wypracuje w końcu określenia zrozumiałe dla siebie.

Święte słowa, tomo. Oczywiście, że z czasem, w naturalny sposób przyjmą się i ugruntują nazwy dla naszej formy turystyki. Można jednak już teraz podyskutować choćby o tym, czego w przyszłości można się spodziewać. :spoko

gino 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Piwa: 638/977
Wysłany: 2009-03-27, 06:35   

sum napisał/a:
To wstyd, że tak znakomite grono specjalistów ogranicza się w dyskusji tylko do częsci problemu. Nie wypada przecież zapominać o samochodach wyprawowych, autach ekspedycyjnych i innych szwendołazach które nie tylko dorównują camperom i karawanom ale często je przewyższają :wyszczerzony:

ja mysle ze...chodzi o to..aby...na zadane pytanko..czym byles na wakacjach..odpwoedziec ZROZUMIALE dla kazdego..
odpowadasz..CAMPERKIEM..i wszystko jasne..
a wez teraz odpowiedz ze byles AUTEM EKSPEDYCYJNYM..albo SZWENDOLAZEM... :gwm

zamaist opowiadac co zwiedziles..godzine bedziesz tlumaczyc..CO TO JEST.... :haha: :haha: a sluchajacy w koncu odpowie..''GROZISZ MI :box :?: ''
:haha: :haha:

gino 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Piwa: 638/977
Wysłany: 2009-03-27, 08:17   

a zauwazyles jedna bardzo dziwna rzecz...

to camperowcy na ogol tlumacza sie ze nie ma podzialow.....

czy..slyszales gdziekolwiek na naszym forum, lub zlotach..zle slowa o ludziach jezdzacych z przyczepa...??

po pierwsze..u nas nie jest to jakis temat..o ktorym sie rozmawia w sensie PROBLEMU ..
a jesli juz sie o przyczpekach mowimy..to zawsze zyczliwie ..bo..nie widze powodu aby bylo mozna inaczej..

a na forach KARWANINGOWYCH juz tak kolorowo nie wyrazaja sie o CAMPEROWCACH..
mielsimy na jesieni tego przyklad.. :?

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2009-03-27, 09:27   

Moi mili nie mówimy teraz w tym wątku o podziałach. Nie mówimy o relacjach między rożnymi formami (rodzajami) turystyki. Mówimy o usystematyzowaniu nazewnictwa i nomenklatury związanej z turystyką samochodową, o znaczeniu słów. Dla czego powstał wyraz "camperpark", co on oznacza i co to fizycznie jest lub dokładniej, jadąc na camperpark, czego powinniśmy się spodziewać? Czy nie powinien równie dobrze funkcjonować z naszym języku "caravanpark"? Nie jest używane takie pojęcie, dlaczego?
Ponieważ my CT (ach ta skromność) jesteśmy, może to za mocne słowo awangardą polskiej-polskiego, no właśnie czego, brakuje tu sława, turystyki samochodami kempingowymi. Nie aspirujemy do bycia tą czołówką w całej turystyce zmotoryzowanej. "Turyści zmotoryzowani" jeżdżący na przepiękne wyprawy i wakacje motocyklami. "Turyści zmotoryzowani" podróżujący samochodami osobowymi z przyczepą. Globtroterzy przemierzający bezdroża swoimi terenówkami, śpiący w namiotach obok pojazdu albo na dachu. A ostatnia wyprawa Medarda, poleciał do Afryki samolotem ale tam zwiedzał, podróżował samochodem. Przecież to jest turystyka zmotoryzowana nie caravaning. Bardzo fajnie zaproponował TIMOT. Chodzi o taką właśnie systematykę turystyki, z tymi gatunkami, rodzajami i typami. Gdzie tam jest miejsce dla camperów.
Jeszcze jedna sprawa może już wg tego co piszę o kamperach nie bardzo nasza. Słowo karawan/caravan. Żyjemy w Polsce i posługujemy się polskim językiem. Język jak każdy ma zapożyczenia z innych języków. Jest utarte znaczenie niektórych słów. Może powinniśmy promować jednoznaczne określenia mimo że nie polskie i przyswajać je, polonizować. Może czas słowo karawan używać w znaczeniu - pogrzebowy, a do turystyki słowo caravan. Tu powinien wypowiedzieć się znawca j.polskiego ale myślę, że obydwa słowa to zapożyczenia.

Odpowiedz do tematu