|
|
|
Bybobil Ducato L3H2 2.3 |
| Autor |
Wiadomość |
decumanus
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Pomógł: 7 razy Dołączył: 10 Kwi 2017 Piwa: 45/24 Skąd: Bielsko Biała :D
|
Wysłany: 2019-01-05, 23:39
|
|
|
korzystając z chwili wolnego, wymyśliłem sobie przerabianie okien w tylnych drzwiach, na otwierane
Wyciąć szybe, dorobić aluminiowe ramki przyklejone później do szyby na kleju do karoserii, jakieś zamknięcie też mocowane do przyklejonego aluminium, jakaś ramka dookoła zapobiegająca nadmiernemu zaciekaniu i być może utrudniająca podważenie przez imigrantów z czarnego lądu.
co wy na to... szło by?
zaletą byłoby oprócz ceny - ukrycie natury pojazdu -czyli potocznie zwany stealth mode...
R
teraz szukam zawiasów :D |
_________________ tak ja sie staram https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0
opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion
 |
|
|
|
 |
wlodo
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
|
Wysłany: 2019-01-06, 11:44
|
|
|
Po wycięciu szyby do górnej krawędzi kleisz listwę/zawias od okien przyczepkowych, na krawędź blachy uszczelka, do dołu szyby przyklejona klamka lub bolec do zamka, na bokach siłowniki, mogą być meblowe (6 zł) i masz otwierany tył |
_________________ Moja budowa: http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0 |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
decumanus
weteran

|
Wysłany: 2019-01-26, 07:58
|
|
|
Pomysł z zawiasami jest chyba najlepszą opcją, więc piwko leci , ale ja nie o tym...
Zapewne się tym nie chwaliłem, ale od momentu zakupu z przebiegiem 157tys ...Ducato gasło. Często przy zmianie biegów, czasami jak przejeżdzalem przez hopki, a czasem z własnej fantazji. Póżniej stwierdziłem że ma to związek z operowanie pedałem gazu i nauczyłem się zmieniać biegi bez gazu, podjezdzac pod górki bez dawania w czajnik. Poprzedni właściciel coś tam próbował, ale nawet mu chłopaki nie zmieniły świec, więc bardzo się nie starał. On sam samochód kupił jako taki który nie przeszedł przegladu (ale to zapewne z innego powodu), kupił właściwie dwa, poskładał w jeden, tamtego sprzedał wcześniej, a tego na wiosne zrobił , trochę uzytkował i też sprzedać postanowił. No jak zrobił to już wiemy.
PO zakupie w czercu 2017 postanowiłem jechać do Polski, przywieźć do Norwegii materiały, sprzet itp. Akurat były wakacje, więc ducato stało 2 tygodnie w polsce a po naszym powrocie okazało sie ze nie moge nim wracac do Norwegii, bo pompa paliwa zaczela buczec, a auto gaśnie przy ruszaniu. Poleciałem do norge, wrocilem tydzien pozniej, w miedzyczasie przyszla zakupiona pompa ktora wymienilem i wrocilem do Oslo... ale gasł dalej, a po 1200 km, nowa pompa tez zaczela brzeczec...
Zaczelem budowac kilka miesiecy pozniej - zimą znow auto gaslo przy ruszaniu. Po konsultacjach wymieniłem regulator ciśnienia. nie gasł przy ruszaniu tylko jak zwykle - z sobie właściwą fantazją. Ale jechał. Czasem 300km bez gasniecia, czasem na zimnym silniku - co kilka dziesiat sekund. Kilka razy.
Rok minął, troche gasło.... miałem plan zabrać go na wakacje i zostawić mechanikowi, ale plan sie sypnął, późnieszy plan odstawienia do polski jesienią też się sypnał... I tak zrealizowałem pomysł żeby jechać na święta do Polski, tam go zostawić na kilka tygodni, zaprzyjaźniony mechanik sie nim zajmie, potem zainstaluje panele i wroce do Oslo. Chcialem jeszcze zaisntalować jeszcze butle do gazu, ale ta truma tak malo go żre, że na razie chyba poczekam.
NIewżne.
Wyruszyłem w podróż.
Gasł.
Troche bardziej niż zwykle ale nie budziło to obaw czy dojade.
W polsce zatankowałem do pełna... gdzies za zieloną górą... dojechałem do stacji na oparach...
Na wysokośći Wrocławia auto jechało już tylko 70, przy jakimkolwek mocniejszym nacisnieciu gazu gasło. pod górke gasło.
z górki gasło.
postanowiłem zjechać na chwile poszarpac elektryke przy czujnikach... i to byl blad.
Zeby wrocic na autostrade musialem sie rozpedzic pdo gorke nie musze chyba pisać jakie na to miałem widoki. Ruch był duży, bałem się że coś się stanie.
Znalazłem odludne miejsce, poczekałem do 22 i bocznymi drogami, 50 km/h dowloklem sie do bielska.
Po swietach LEDWIE dojechalem do mechanika, kilka dni pozniej dzwonil że nie może już wjechać z placu na halę....
Zaczął szukać, coś tam próbował po taniu zdziałać, ale jak się wyczerpały opcje musiał wyciągnąć pompę wysokiego ciśnienia.
I oto co tam znalazł
Podobno to twarde jak trociny, nie widzialem jeszcze z bliska.
wymienilem filtr rok temu, byl brudny ale caly. Potem mialem problemy z obudowa filtra - musialem kupic nowa. ale filtr byl caly, wiec to musialby byc jakis wczesniejszy co sie rozpadl....
Podejrzewalem ze buczenie pompy w baku to dzwiek zaworu bezpieczenstwa... mialem racje. Paliwo nie przechodzilo prze pompe wysokiego cisnienia tak jak powinno, i cos tam przelewem wracalo, ale generalnie w ukladzie zasilajacym bylo za wysokie cisnienie. Stad pewnie moje problemy z obudowa filtra paliwa... wybijało dekiel.
Moze ktos wyciagnie jakas naukę z tej lekcji.
Kuna mac...
Piperzone diesle.
R |
 |
| Ostatnio zmieniony przez decumanus 2019-01-26, 19:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

|
|
|
|
 |
decumanus
weteran

|
Wysłany: 2019-04-10, 17:54
|
|
|
Czasu coraz mnieeeej, zostaaalo miiii...
Maly update.
Rury wymienione.
Roznica jest ogromna. Nie polecam nikomu tego Trumowego ci.lstwa, aczkolwiek wciaz trapi mnie wątpliwość czy rury byly oryginalne.
Jednoczesnie wymienilem wiekszosc welny ...welnianej, bo nie dziala jakke sobie wyobrazalem. Czyli nie pochłania nadmiaru wilgoci. Woda na ścianach przy temperaturach poniżej zera. To dlatego, że byla "otwarta" do wnetrza pojazdy, czyli innymi słowy, nie bylo paroizolacji. Oczywiście moglem ją po prostu zamknać paroizolacją, ale zbyt droga była, żeby ja tak niecnie uwięzić.
Poza tym w miedzyczasie zdeaktualizowal sie drugi ważny powód wyboru welny owczej.
ZNALAZŁEM ZASTĘPSTWO !!! i to jakie... a jakie tanie!!! Ale o tym jutro.
Tymczasem troche zdjęć.
Po wycieciu gilotyny ciachlem troche za duzo podsufitki i teraz rzezbię własną
A docieplac trzeba
Po...
Wymienilem wełnę na ścianach i dolozylem brakującą na suficie
I buduje stolik ktory jest częścią łóżka. Wcale mnie to nie cieszy, ale norweskie przepisy wymagaja co najmniej tyle łóżek ile miejsc w dowodzie.
Stolik
Rozlozony...
Do pozycji sypialnianej...
R
 |
 |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

|
|
|
|
 |
amples
Kombatant
Twój sprzęt: Master III
Pomógł: 13 razy Dołączył: 28 Lut 2013 Piwa: 129/18 Skąd: UE
|
Wysłany: 2019-04-16, 12:42
|
|
|
| decumanus napisał/a: | | czy wystarczy odwrócona obudowa filtra wody? | W zasadzie wystarczy (max temperatura 50-60C) |
|
|
|
 |
wlodo
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
|
Wysłany: 2019-04-16, 15:47
|
|
|
Jak ma byś zbudowany z "części do kampera" i tak chcesz mieć to tak. A prawda jest taka, że potrzebne jest zbiorniczek w którym będzie poduszka powietrzna. Mi ten dedykowany się rozszczelnił, to na szybko zaspawałem kawałek rury i jest...niezniszczalne |
_________________ Moja budowa: http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0 |
|
|
|
 |
reaven22
weteran
Pomógł: 25 razy Dołączył: 19 Mar 2018 Piwa: 128/14 Skąd: WGM
|
Wysłany: 2019-04-17, 08:23
|
|
|
Przy odwróconym filtrze masz wgląd co za życie toczy się w zbiorniku
Przy seaflow takiej opcji nie ma działanie będzie takie samo. |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

|
Wysłany: 2019-04-17, 12:42
|
|
|
| wlodo napisał/a: | | dedykowany się rozszczelnił |
O, to jest zdecydowany głos przeciw dedykowanemu plastikowemu. Dlatego zdecydowalem sie na
seaflo metalowy ktory ma ponadto zawór do regulacji ciśnienia. Jest to na pewno dodatkowy ciężar, ale będzie wysoko, wiec w ostateczności ta wodę zużyje... chyba... zdam relacje jak pracuje.
jakiś potrzebuje po pompa ma czkawkę...
a spawarki nie mam... i spawać nie potrafię
R
Edit
A tak to działa w praktyce, przy takim dużym zbiorniku. Założenie mówi że będę mógł wypić 4 piwa wieczorem, wstać w nocy na siku, umyć ręce i pompa nie obudzi szanownej małżonki.
koszt akumulatora - 150zl
brak uszczypliwych komentarzy następnego poranka - bezcenne!
R |
 |
| Ostatnio zmieniony przez decumanus 2019-04-17, 13:12, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

|
Wysłany: 2019-04-17, 12:45
|
|
|
| reaven22 napisał/a: | Przy odwróconym filtrze masz wgląd co za życie toczy się w zbiorniku
Przy seaflow takiej opcji nie ma działanie będzie takie samo. |
trudno odmówić słuszności. Gdzieś w Polszy mam tą obudowę ...z czasów akwarystycznych, będę mógł przeprowadzić rzetelny test porównawczy...
Ale potem.
R |
 |
| |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

|
Wysłany: 2019-04-18, 18:59
|
|
|
A wygląda tak.
Z oczywistym sposobem regulacji ciśnienia. Na który oczywiście nie wpadlbym.
R |
 |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

|
Wysłany: 2019-04-20, 17:30
|
|
|
Znalazlem skladany kran, prawdziwy, mosiezny, na cisnienie wyzsze niz 1,5 atm., za rozsadne pieniadze. Nawiasem mowiac : aliexpres sie skonczyl... ceny jak na amazonie....
Teraz mam nablatowy z elastyczną wylewka, ale zbyt blisko łóżka bedzie i zachodzi obawa ze śpiący może nogą wodę puścić
Pozdrawiam
R |
 |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

|
Wysłany: 2019-04-25, 11:13
|
|
|
Kolejny element układanki
Drzwi prysznicowe takie jak w zlomku 1.
Szerokosc półkola (otworu drzwi) to 80 cm. W środku trzeba będzie dodać dupoklejke, żeby nie lać po wszystkim dookoła, z papierem toaletowym włącznie.
Na to przyjdą drzwi właściwe, które będą jednocześnie pełnić rolę dodatkowego zamknięcia przedziału sypialnego.
Drzwi będą niestety dwu skrzydłowe. Troche kicha z tym.
Listwa będzie w zasadzie ukryta pod podłogą. A część prysznicowa wyciagana. Jak greting.
W ogóle to myślałem że wyjdzie większa łazienka 🤔
R |
 |
|
|
|
 |
koolcik
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Sprinter 315 2007 max L4h2
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|