Przy tych wszystkich wyliczeniach proszę pamiętać, że zaleca się aby różnica temperatury między pomieszczeniem klimatyzowanym a temperaturą zewnętrzną sięgała maksymalnie 7°C
Ja ustawiam nawet mniej niż 7 tak z 5 stopni różnicy, mieszkam wilgotnym klimacie (lato z 80%) i już samo to że klima działa i zmniejsza wilgotność bardzo dużo daje w temp. odczuwalnej.
Najgorsze jest przyzwyczaić się do klimy, ciężko to opisać bo mi się nie chce ale po żołniersku :
Kod:
"to co odczuwałeś w maju jak popołudniu było zaledwie 30 jako bardzo gorący dzień wymagający konieczności użycia klimy! dziś byś uznał być za chłodny jak w klimatyzowanym pomieszczeniu"
40st sierpień 80% wilgotności w nocy 29stopni choć i 34 w nocy bywa przy scirocco.
Dobranoc.
Edit:
ktoś sobie jaja robi z teksem pisanym , wiem że można ingerować w trakcie czy mam to udowodnić czy się odpied.
Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 523/632 Skąd: Gubin
Wysłany: 2019-02-13, 23:58
pasza napisał/a:
...
wszystkie klimy z małym poborem energii dziwnie wymiotło , są jakieś inne klimy 360-500W dostępne?
Doszukujesz/oszukujesz - się. Przewróć na odwrót dla pojęcia. Klasyczna farelka 2000W ile ci nagrzeje? Wiesz bo znasz i nie udawaj że nie. Klima musi x2 by równie skutecznie schłodzić.
Klima 500W to odwrotna farelka o mocy 500W... dmucha coś trochę letnim.
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
...
wszystkie klimy z małym poborem energii dziwnie wymiotło , są jakieś inne klimy 360-500W dostępne?
Doszukujesz/oszukujesz - się. Przewróć na odwrót dla pojęcia. Klasyczna farelka 2000W ile ci nagrzeje? Wiesz bo znasz i nie udawaj że nie. Klima musi x2 by równie skutecznie schłodzić.
Ale o czym ty piszesz? jaka farelka tu można w idealnych warunkach uzyskać nadsprawność x7-8 a zwyczajne x3-5 to norma , nie jest to żadne perpetuum mobile, poczytaj jak to działa bo to proste jest zamiast pisać bez sensu "Doszukujesz/oszukujesz"
Widzę że tu prosta wiedza ja działa klima jest tajemna? i co rusz widzę projekty rzekome patenty na to co w ciągu jednego dnia ogarnąłem no powiedzmy dwóch, na cudowne klimy KTÓRE JUTRO WYJDĄ
Podałem po polsku nawet schemat gdzie jak na dłoni widać,wystarczy myśleć co robią temp. i skąd nadsprawność , ale coś czuję że tu nikt tego nie zrozumie, a ci co się połapali robią patenty na coś co jet oczywiste i dawno w użyciu.
Ostatnio zmieniony przez pasza 2019-02-14, 00:38, w całości zmieniany 3 razy
Nazwa załogi: Sokale Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 523/632 Skąd: Gubin
Wysłany: 2019-02-14, 00:16
Bronek napisał/a:
...
Wypisując kwit zużywam 10 kcl energii, papier za ułamek grosza, atramentu ilość nie do wyceny, trochę prądu, czynszu. Tak może w sumie za zeta!
A biorę 5 dych
Wytłumaczy ktoś dlaczego jestem takim ssynem? Przecież mógłbym wypisać i tego zeta dodać do kwitka?
Tak wytłumaczę!
Bo TY WIESZ, ile energii zużywasz, ile papieru na to potrzeba, ile atramentu, ile w tym czasie prądu, obciążeń czynszowych, ile najdroższej wiedzy. Swojej wiedzy.
Ja też zarabiam na wiedzy, nie na marży. Im większą ją mam tym więcej... klientów. Stawiam ceny w kosmos zaporowe, nie skutkuje. Jestem niewolnikiem moich, w górę od kosmosu zasobnych klientów. Ehhh... żebym tak umiał 20-30 lat temu. Trump by mi buty polerował.
A się starzeję
Podałem po polsku nawet schemat gdzie jak na dłoni widać,wystarczy myśleć co robią temp. i skąd nadsprawność , ale coś czuję że tu nikt tego nie zrozumie, a ci co się połapali bredzili że robią patenty na coś co jet oczywiste i dawno w użyciu ba bredzili że niedługo będą sprzedawać super klimy do kamperów
Tu mój patent z deumidyfikatorem jako klima , sam to wczoraj wymyśliłem ale widać ktoś się cofnął w czasie i zgapił ode mnie mam go zaskarżyć za to czy jak?
Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 348/86 Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2019-02-14, 01:06
pasza napisał/a:
Tu mój patent z deumidyfikatorem jako klima , sam to wczoraj wymyśliłem ale widać ktoś się cofnął w czasie i zgapił ode mnie mam go zaskarżyć za to czy jak?
Tak zaskarż go , zyskaj fortunę i kup normalną klimę nie wyważając otwartych drzwi.
Wałkujesz temat bezproduktywnie kilka stron o tym co wszyscy wiedzą od lat.
Wałkujesz temat bezproduktywnie kilka stron o tym co wszyscy wiedzą od lat.
Proszę grzecznie o przykłady, ja widać nieudolny jestem a ty taki spec , nie trafiłem ani tu ani nigdzie indziej po polsku o tym ,widać słabo szukałem.
Wykaż to przecież od lat o tym wiadomo jak piszesz , proszę pokaż to tylko nie od dupy strony odwracając kota ogonem ale jak piszesz " o tym co wszyscy wiedzą od lat." bo socale i inni którzy robią patenty widać tego nie wiedzą może ty nas oświecisz geniuszu?
nie nie z nadsprawnościa ale to z osuszaczem powietrza jako klima.
Fakt:Wałkują od lat i do niczego nie doszli a ja w ciągu 2 dni pokazałem że stoją w miejscu i są możliwości
Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
Wysłany: 2019-02-14, 09:12
Socale napisał/a:
Mylisz się.
Farelka 500W to 500W mocy grzewczej i COP1.
Klima inwerterowa pobierająca 500W to >2kW mocy grzewczej lub chłodniczej przy COP4. Możliwe że >3kW i COP>6 zmierzające do teoretycznego maksimum.
Mylisz się.
Klima inwerterowa pobierająca 500W to >2kW mocy grzewczej lub chłodniczej przy COP4. Możliwe że >3kW i COP>6 zmierzające do teoretycznego maksimum.
Ta nadsprawność jest na każdej tabliczce klimy (była przynajmniej) bo jeśli pisze jak byk że bierze np. 1000W ale moc grzewcza 4,3KW, chodzenia 4KW to co to jest?
Kolejny patencik na marnowanie się potężnej energi cieplnej przy ochładzaniu skraplacza, przecież aż się prosi zastosować coś co by wytwarzało energię z różnicy temperatur.
prosty przykład: https://www.youtube.com/watch?v=8EEd_GIiZxQ
Już mam patent na inverter prawie za darmo ale musiałbym na czymś testować a tę klimę za 15eu jakiś sęp kupił.
Tak to jest jak się niczego nie produkuje a jest się liderem w zbijaniu palet i produkcji jabłek, kiedyś Polska 10 miejsce w świecie (CIA podawała 12)dziś z 50 a może realnie nawet dalej w przemyśle.
W Włoszech też już mało co się produkuje ale choć projektują nadal.
durnego kopresora na 12v nie idzie dostać za normalne pieniądze trzeba chinola prosić się, a kiedyś w Polsce produkowano wszystko i taki kompresor to był pryszcz za grosze.
Wysłany: 2019-02-14, 19:04
pasza napisał/a:
...
durnego kopresora na 12v nie idzie dostać za normalne pieniądze trzeba chinola
...
Mam tego 12kG, potrzebujesz? Podaj adres wyślę Ci extra.
Mam nawet z logo Audi, Mercedes...
.
.
.
Johny_Walker napisał/a:
Mylisz się.
Masz rację, całe zużycie idzie w ciepło. To tylko przykład do przemyślenia, niekoniecznie zgodny z obliczeniami wydajnościowymi, ale chciałem zwrócić uwagę, że farelce łatwiej jest ogrzać o +10stC niż klimatyzacji schłodzić w przeciwnych sobie warunkach o -10stC przy tych samych poborach mocy.
Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
Wysłany: 2019-02-14, 21:38
pasza napisał/a:
Ta nadsprawność jest na każdej tabliczce klimy (była przynajmniej) bo jeśli pisze jak byk że bierze np. 1000W ale moc grzewcza 4,3KW, chodzenia 4KW to co to jest?
To znaczy że 1000W bierze wg swojej mocy nominalnej. A w rzeczywistości weźmie od 200 do 1200W, ochłodzi od 1-5kW i podobnie ogrzeje.
Ostatnio zmieniony przez Johny_Walker 2019-02-14, 21:42, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum