Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 550/428 Skąd: Rybnik
Wysłany: 2019-03-04, 18:38 Kuchenka nie działa piezzo i dłuuugo trzeba wciskać pokrętło
Proszę o pomoc w uporaniu się z kuchenką w dwuletnim kamperze:
Odpalanie gazu piezzo działało i przestało działać. Jak to sprawdzic i naprawić. Napięcie pewnie dochodzi z elektrobloku a skoro nie działa to nie dochodzi???
Drugi problem z tą kuchenką: jeden palnik po zapaleniu mogę po chwili puścić i płomień nie gaśnie. Dwa pozostałe palniki po zapaleniu muszę trzymać wciśnięte z 10min ( moze mniej bo z zegarkiem nie wierzyłem)by nie gasły. I potem płomień już się pali. A jak puszczę wcześniej to gaśnie. Co tu trzeba zrobić?
Naprawić muszę sam, nie mam na to gwarancji ( uprzedzając pytanie) .
Dzięki za rady i sugestie
Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057 Pomógł: 17 razy Dołączył: 22 Sty 2012 Piwa: 274/207 Skąd: Dębica
Wysłany: 2019-03-04, 22:32
Przestał mi działać iskrownik zapalający LPG w lodówce.Rozebrałem całą zabudowę i okazało się,że w przycisku iskrownika jest paluszek AAA.I nie trzeba było nic rozkręcać bo bateryjkę wymienia się wciskając przycisk i obracając prawo/lewo (??) do oporu.Nie pamiętam kierunku.Jest tam sprężynka,wypycha bateryjkę i wkłada się nową.Ale nie wiem jak w kuchence.Mam do kampera 100 metrów ale zajrzę może jutro aby sprawdzić czy tak jest w kuchence.A palnik nie pali bo może gaz miał zanieczyszczenia i pozapychał palniki.Albo za słabe ciśnienie w układzie lpg.Mało gazu lub za dużo odbiorników?
Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 550/428 Skąd: Rybnik
Wysłany: 2019-03-05, 08:33
Palnik pali bez problemu. Ale by nie zgasł to muszę długo trzymać wciśnięte pokrętło aż czujka (nie wiem jak to się nazywa) puści gaz. I chodzi mi w zasadzie o te czujki co mają od temperatury płomienia puszczać gaz by się paliło i nie trzeba było trzymać pokrętła wciśniętego. Co z nimi jest nie tak?
Co do odpalarki: nie mam baterii bo do zapalarek idą kabelki 12V od elektrobloku. Kiedyś prąd był i znikł
bo to wezwał nikt ( taki rym )
Dzięki, ale to chyba nie całkiem odpowiada na moje pytania ?
Być może tu znajdziesz odpowiedz na twoje problemy.
1. Odpal palnik który działa poprawnie po puszczenu przycisku zapewnie wraca samoczynnie do pozycji wyjściowej.
Populaj po palniku posypią się iskry w te sposób czyścimy potworki dopływu powietrza i zdmuchnij płomień usłyszysz jak zawur gazowy zamknie się i odejmie dopływ gazu.
2.palnik gdzie jest problem z zapaleniem.czy wraca przycisk automatycznie?
Jeśli nie należy przemyć przycik słaby dopływ gazu
3. Jeśli palnik zapalasz po 10 min i iskra jest dobra gas się ulatnia szybko może być wybuch!
4.sprawdź odległość iskrownika przy palniku porównaj z tym co funkcjonuje .
5 . Jeśli iskra nadal jest słaba należy sprawdzić pod palnikiem przewody Elek. Może być tam kontakt z metalem wynajmując całą maszynkę.
Takie problemy miałem w moim przypadku jak nie tobie może komuś to pomoże
Od termopary idzie przewód(drut) do zaworu gazu.Połączony jest z zaworem na wsuwkę.Poruszaj tą wsuwką bo może nie mieć dobrego kontaktu.
Miałem tak na łódce i poprawa kontaktu pomogła.
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.
Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 295 Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Sie 2015 Piwa: 14/4
Wysłany: 2019-03-05, 15:28
Włóż rękę pod kuchenkę i poprzesuwaj wszystkie przewody (czyli druty) od palników tak, żeby nie dotykały się i najlepiej, jak będą jak najdalej od siebie. Po prostu poukładaj je, bo pewnie coś się styka albo jest za blisko.
Następnie odpal kuchenkę, sprawdź czy dobrze działa i ciesz się z kampera.
Na koniec daj znać, czy pomogło
Mam nadzieję, że będzie OK
_________________ W tym sporcie... zawsze jest sezon w pełni...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum