Mechanizm domykania drzwi |
Autor |
Wiadomość |
wlodo
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
|
Wysłany: 2019-03-11, 22:53 Mechanizm domykania drzwi
|
|
|
Przerabiając drzwi w Ducato z odsuwanych na otwierane chciałem pozbyć się problemu trzaskania drzwiami przy zamykaniu. Problem jednak pozostał, drzwi otwierane należy również mocniej pociągnąć by się zamknęły, no i jest hałas. Myślę nad systemem domykania, występuje w wielu samochodach, w różnych konfiguracjach. Z tego co kojarzę z forum, to pokazał tylko Kogut-domykanie adaptowane z klapy Mercedesa.
Jak i jakie domykanie zastosować do otwieranych drzwi Ducato i jak nim sterować ?. Może macie już takie udogodnienie i możecie się podzielić rozwiązaniem ? |
_________________ Moja budowa: http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0 |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2019-03-11, 23:00
|
|
|
U mnie dalej działa , cichutko
Masz na myśli drzwi pasażera i kierowcy ? |
|
|
|
 |
wlodo
weteran

|
|
|
|
 |
CORONAVIRUS

|
Wysłany: 2019-03-11, 23:12
|
|
|
To co tu wymyślać jak już 8 lat działa jak trzeba , kopia i się cieszyć |
|
|
|
 |
wlodo
weteran

|
Wysłany: 2019-03-12, 00:46
|
|
|
Dlatego pytam, bo Ty pokazałeś jako jedyny, że to zrobiłeś, ale już nie do końca jak i jak tym sterować. Gdybyś był uprzejmy opisać jak to wdrożyć, byłbym wdzięczny, i nie tyko ja.... |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS

|
Wysłany: 2019-03-12, 08:08
|
|
|
Zamek musi być zasilany 12 V i koniec sterowania . Wszystko robi się samo . dopychasz z zewnątrz lub dociągasz od wewnątrz na pierwszy stopień domknięcia , identycznie jak w zamkach bez elektryki . Drugi stopień dociągnięcia robi się sam i drzwi zamknięte . Słychać tylko brzęczenie silniczka w zamku przez jakaś sekundę ale chyba krócej . Jest jedna wada , to nie działa dobrze jak ktoś nie wie lub zapomni ,że ma taki zamek i typowo pier... drzwiami . Zamek potrafi się zablokować w pozycji zamkniętej i nie wiem co gorsze , zamka kondycja czy moje wtedy nerwy , był jeden taki którego goniłem za trzaskanie drzwiami , dogoniłem ... więcej nie trzaskał |
|
|
|
 |
wlodo
weteran

|
Wysłany: 2019-03-12, 18:16
|
|
|
Dzięki za rady, to od razu muszę zrobić okienko do odblokowywania zamka, bo jak ta moja gromadka wnuków się rozpędzi... |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 478/390 Skąd: Rybnik

|
Wysłany: 2019-03-12, 18:38
|
|
|
Pisałeś o klapie Mercedesa.
Wiem, że w drzwiach bocznych przód i tył takie zamki z domykaniem są stosowane w BMW X6. Na alledrogo są w sprzedaży używane. 350zl czy jakoś tak. Może można użyć? Może pomoże?
Jeszcze jedno co zapamiętałem jak miałem to auto. Zamek działał bez problemu w każdej sytuacji. Czyli przy zamknięciu lekkim na raz- dociągał drzwi. Przy mocnym uderzeniu drzwiami -nic się nie blokowało. Czyli zamek działał wtedy tak jakby nie było domykania. Chodzi mi o to, że nie było wcale takiego efektu jak opisał Mecenas.
Czy to dlatego, że zamek w drzwiach bocznych a nie w klapie? Może. A może inaczej skonstruowane bo marka inna.
Powodzenia. Czytałem o Twoim projekcie. Super |
|
|
|
|
 |
CORONAVIRUS

|
Wysłany: 2019-03-12, 20:22
|
|
|
Przepraszam , może źle się wyraziłem , u mnie po trzaśnięciu drzwi odskakują zupełnie otwarte a zamek się zamyka sam w sobie czyli by ponownie zamknąć trzeba pociągnąć za klamkę by zamek się otworzył , sam się nie otworzy , trzeba mu paluchem pomóc . Sądzę ,że walnięcie drzwiami trwa na tyle krótko ,że po odskoczeniu dopiero do silniczka dochodzi impuls zamykania dlatego zamyka się zamek juz bez celu ale się zamyka .
Gdybym następny raz miał takie cos montować to tez bym zastosował taki sam zamek od merca , sprawdziło się i jest tanie .
tak wygląda ruchomy rygiel w drzwiach
53725719_1595668787244514_2446580239870984192_n.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 6 raz(y) 24,44 KB |
|
|
|
|
 |
wlodo
weteran

|
|
|
|
 |
CORONAVIRUS

|
Wysłany: 2019-03-12, 20:51
|
|
|
Ale nigdy nie sprawdzałem chyba jak to się zamyka jak nie ma zasilania , nie pamiętam . Tak mi się zdaje że bez prądu zamknie tylko pierwszy stopień i nie dociągnie do końca . |
|
|
|
 |
Pawko
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Citroen Jumper
Nazwa załogi: ElPako
|
Wysłany: 2019-03-12, 21:21
|
|
|
MECENAS napisał/a: | Przepraszam , może źle się wyraziłem , u mnie po trzaśnięciu drzwi odskakują zupełnie otwarte a zamek się zamyka sam w sobie czyli by ponownie zamknąć trzeba pociągnąć za klamkę by zamek się otworzył , sam się nie otworzy , trzeba mu paluchem pomóc . Sądzę ,że walnięcie drzwiami trwa na tyle krótko ,że po odskoczeniu dopiero do silniczka dochodzi impuls zamykania dlatego zamyka się zamek juz bez celu ale się zamyka .
Gdybym następny raz miał takie cos montować to tez bym zastosował taki sam zamek od merca , sprawdziło się i jest tanie .
|
Gdzie mogę znaleźć opis tego patentu, też lubię ciszę |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS

|
|
|
|
 |
wlodo
weteran

|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
CORONAVIRUS

|
Wysłany: 2019-03-12, 23:00
|
|
|
łezka mi sie prawie zakręciła , nie widziałem tego z 5 lat i jak lakier sie świecił super powspominać |
|
|
|
 |
|