|
|
Kamper dla 4 osob |
Autor |
Wiadomość |
siwy1705
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2019-03-24, 19:32 Kamper dla 4 osob
|
|
|
Witam szukam kampera dla 4 osób
W tym 2 dzieci
Zalerzy mi by kamper wygladał jak zwykly bus gdyz chcial bym uzywac go jako normalne auto i jezdzic do pracy
Ktoś moze cos polecic? |
|
|
|
 |
salek
zaawansowany

Twój sprzęt: Globe Traveller Voyager X
Nazwa załogi: Salki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Cze 2013 Piwa: 20/22 Skąd: Beskidy
|
Wysłany: 2019-03-25, 08:33
|
|
|
siwy1705, witaj po latach
Temat rzeka... jeśli chcesz by wyglądał jak zwykły bus, to najlepiej zbudować samemu, lub kupić używany zbudowany przez pasjonata. Jeśli może być "firmowy", ale na bazie busa to wybór też masz okrojony, ze względu na drugi warunek - 2+2
Sam kiedyś sondowałem temat i u mnie skończyło się na kilku kamperach (w kolejności od wg mnie najlepszego)
- Globe Traveller Voyager Z - (do dziś moje marzenie) https://globe-traveller.pl/models/voyager-series/voyager-z/
- Knaus Box Star Solution 600 - https://www.youtube.com/watch?v=_9stKkONspQ
- Clever Vans Vario Kids - https://www.clever-mobile.de/vario-kids-600/
- Chausson Twist V594MAX (tylko przez to że teraz jeżdżę alkową Chausson i jest fajna) - https://www.chausson-moto...twist-v594-max/
Możliwe, że dyskusja powróci i się trochę rozkręci - coś ktoś jeszcze od siebie doda. Ja podsumowanie mam takie, że gdybym namówił żonę na kampera na busie - to najchętniej Globe''a - jeśli nie Globe - to raczej budowałbym już coś pod siebie konkretnie na bazie L4H3. (taką trochę mieszankę Globe + Knaus Box Star) |
_________________ https://www.camperteam.pl...p=778461#778461 - Nasz Globe Traveller Voyager X |
|
|
|
 |
majsterus
zaawansowany

Twój sprzęt: T5, Hymer S700
|
Wysłany: 2019-03-25, 20:48
|
|
|
Bus to nie kamper. W kamperze 4 osoby to ciasno...a w busie...
Kampero-busa używać na co dzień ? Nie uniwersalnych rzeczy.. |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 538/420 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2019-03-25, 21:05
|
|
|
majsterus napisał/a: | Bus to nie kamper |
Do tej pory było, że bus bez kibla lub prysznica to nie kamper
No ale jak czterech w busie posadzisz to nie będzie już miejsca na kibel i prysznic. Czyli to nie kamper |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 241/606 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2019-03-25, 22:32
|
|
|
Bus to kamper na 2 osoby |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 321/19 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2019-03-26, 08:10
|
|
|
nie ma możliwości połączenia funkcji kampera 4-osobowego i auta do dojazdów do pracy. |
|
 |
majsterus
zaawansowany

Twój sprzęt: T5, Hymer S700
|
Wysłany: 2019-03-26, 20:55
|
|
|
Tak, własnie, kamper choćby i miał 8 miejsc to i tak jest zawsze dwuosobowy:D |
|
|
|
 |
EwaMarek
Kombatant Marek

Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela
Pomógł: 6 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Piwa: 25/13 Skąd: Czołowo / Koło
|
Wysłany: 2019-03-26, 21:02
|
|
|
Potwierdzam co koledzy napisali i niestety nic tego nie zmieni.
Wybieraj - bus to pojazd do przemieszczania 4 os albo kamper do podróżowania wtedy 2 os.
Od zawsze kupuje kampery z alkową. Na początku była wizja 4 dorosłych i dwójka małych dzieci. PORAŻKA
Dzieci podrastają dorosłych zostało 2 i teraz da się mieszkać . Bez alkowy było by mniej wygodnie ... |
_________________ Pozdrawiam
Marek
Moje kampery
BURSTNER 90r, 91r, CHAUSSON 2008 i kempingi Hobby 90r, Dethleffs 2002r
Aktualnie kamper PLA 2014 kemping LMC 770 2010r |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 538/420 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2019-03-26, 21:29
|
|
|
EwaMarek napisał/a: | dorosłych zostało 2 i teraz da się mieszkać . Bez alkowy było by mniej wygodnie ... |
Ale po jakiego grzyba pchać przed sobą tyle powietrza ? I jeszcze za to płacić |
|
|
|
 |
EwaMarek
Kombatant Marek

|
Wysłany: 2019-03-26, 21:58
|
|
|
Oj było na forum opisywane kto co lubi...
Lubie duże wygodne autka. Nie mam C więc zostaje taki jaki mam. |
Marek
Moje kampery
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 519/31 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2019-03-26, 22:04
|
|
|
No to się Siwy dowiedziałeś
Uwielbiam to forum ............ za to, że na najbardziej skomplikowane problemy, można zawsze na nim dostać garść merytorycznej pomocy
Nie napisałeś jaki sposób kamperowania preferujesz i jak będziesz go używał w tej turystycznej części , a od tego dużo zależy.
Na dojazdy do pracy i codzienne użytkowanie kamper na busie będzie na pewno bez porównania praktyczniejszy od "tradycyjnego" i tu nie ma nawet co tłumaczyć bo sprawa oczywista.
Inaczej ma się z turystycznym użytkowaniem. Jeżeli przewaga będzie krótkich weekend'owych wypadów i częsta zmiana miejsca pobytu, to bus może być nawet lepszym rozwiązaniem od dużej białej stodoły Jeżeli na postój wybierasz kamping zamiast "na dzikuska" to bus też powinien się sprawdzić , ponieważ w takich miejscach masz zazwyczaj sporo przestrzeni poza ciasnym wnętrzem , większość czasu spędza się poza, a kamper pełni rolę w sumie tylko sypialni.
Wydaje mi się, że jedynie przy długich wyjazdach i częstych postojach na dziko (zwłaszcza w miejscach gdzie nie ma warunków do tego aby się rozłożyć z biwakiem) , zalety mobilności będą nie wystarczające , aby przebić wady takiego rozwiązania.
Druga sprawa jakie dzieci, tzn. w jakim wieku . Jeżeli dzieci małe i bez ADHD to miejsca za dużo nie zajmą, a dla dzieci będzie to frajda nawet gdyby kamper był na osobówce . Poza tym wyjazdy z takimi dziećmi są z założenia "dla nich" , więc Wasza wygoda stoi tutaj na drugim planie .
Jeżeli dzieci większe to problem ..... ale na krótko bo i tak za chwilę nie będą same chciały z Wami jeździć ..... więc pytanie czy kamper ma być na chwilę z perspektywą szybkiej wymiany , czy jednak na dłużej ..... wtedy może warto przez sezon dwa się pomęczyć .
Uważam, że przy takim założeniu, że kamper ma być użytkowany również do codziennej jazdy, to bus jest jedynym rozwiązaniem . Szukać trzeba tylko takiego , który ma sprytne rozwiązania aranżacji wnętrza ...... albo tak jak sugeruje Salek, najlepiej "uszyć" sobie coś pod siebie , znając własne potrzeby i preferencje .
Jest jeszcze kwestia Twoich wymagań i oczekiwań co do standardu , jakości i tzw prestiżu.
Jeżeli od prestiżu i luksusu bardziej zalezy Ci na wygodzie w użytkowaniu i praktyczności , to poszedł bym w kierunku prostych i funkcjonalnych rozwiązań tzn. proste meble ale z rozwiązaniami typu "transformers" ,np. łóżko na noc , składana kanapa na dzień , itp.
Może jakieś demontowalne moduły były by rozwiązaniem problemu ograniczonej przestrzeni.
Mam na myśli takie rozwiązania dzięki którym w prosty sposób, poprzez łatwy montaż/demontaż jakiś elementów wyposażenia można dostosować przestrzeń do konkretnego wyjazdu. Przykład : wyciągane łóżko, jeżeli codzienna jazda , czy krótka wycieczka bez potrzeby spania (np. jednodniowy wyjazd z dziećmi na rowery) to wyjmujesz łóżko i masz większy bagażnik (np.na te rowery) , więcej przestrzeni do jazdy , etc.
Rozwiązań jest wiele, ale najwazniejsze czy w ogóle jakieś tego typu kombinowanie Ciebie interesuje. Jeżeli chcesz po prostu kupić coś gotowego i używać to nie pozostaje nic innego jak przymierzyć sie do gotowych rozwiązań i na coś się zdecydować. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
EwaMarek
Kombatant Marek

|
Wysłany: 2019-03-26, 22:09
|
|
|
joko, |
Marek
Moje kampery
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2019-03-26, 22:29
|
|
|
EwaMarek napisał/a: | joko, |
ale że co ? |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 134/101 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2019-03-26, 22:50
|
|
|
joko napisał/a: | EwaMarek napisał/a: | joko, |
ale że co ? |
Zerknij na dorobek jego postow
Czasami warto to zrobić zanim starasz się komuś pomóc |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2019-03-26, 23:47
|
|
|
Bim napisał/a: | joko napisał/a: | EwaMarek napisał/a: | joko, |
ale że co ? |
Zerknij na dorobek jego postow
Czasami warto to zrobić zanim starasz się komuś pomóc |
No dopy nie urywa, ale dla mnie ziom, bo dołączył tej samej daty co ja
A z drugiej mańki to czyżbym coś przegapił ? ..... jakąś radykalną zmianę statusu tego forum z ogólno dostępnego, na TWACZ (towarzystwo wzajemnej adoracji członków zasłużonych)
Wiem ze wpadam tu rzadko i nie regularnie, ale żeby aż tak
A z trzeciej, to jak to jest, że upisałem się ja, a kogo innego z tego powodu boli ręka i głowa |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|