|
|
Rosja bez wizy |
Autor |
Wiadomość |
Tamtam
zaawansowany
Twój sprzęt: Rimor Brig Super 628
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Lut 2015 Piwa: 20/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2019-03-16, 07:17 Rosja bez wizy
|
|
|
Witam.
Rosja wprowadziła ruch bezwizowy w związku z Igrzyskami na Białorusi.
Można więc pojechać do np: Estonii/Finlandii/Łotwy i stamtąd przekroczyć bezwizowo granicę Rosyjką i zwiedzić w ten sposób część Rosji w kierunku Białorusi, zwiedzić Białoruś i wrócić do Polski.
Pewnie trzeba będzie udowodnić rosyjskim pogranicznikom przyjazd na Igrzyska biletem, ale to koszt i czas załatwiania jest o wiele tańszy i krótszy niż wizy.
Sprawa wygląda ciekawie
Jak będę wiedział coś więcej to napiszę.
Tutaj macie źródło:
https://www.belarus.by/en...0000092913.html
Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez Tamtam 2019-03-17, 07:17, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
rosomak
zaawansowany
Twój sprzęt: Ducato 1,9 Heku 530
Nazwa załogi: ROSOMAK
Pomógł: 3 razy Dołączył: 09 Sty 2013 Piwa: 33/25 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2019-03-16, 11:22
|
|
|
....coś mi się wydaje, że do Mińska wjadę od wschodu.
Jest co zobaczyć po tamtej stronie, choćby Psków, Katyń, Smoleńsk, o Moskwę też można byłoby
zahaczyć.
Poczekam jeszcze kilka dni i podejmuję ostateczne projekty zwiedzania. |
_________________ always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
Tamtam
zaawansowany
|
Wysłany: 2019-03-17, 07:16
|
|
|
Wiem coś więcej.
Tutaj informacja o przejściach granicznych którymi można wjeżdzać na teren Białorusi z Rosji na Igrzyska Europejskie.
https://vetliva.com/visa/visa-free/poseshchenie-ii-evropeyskikh-igr-2019-v-belarusi/
Ciekawe czy rosyjscy pogranicznicy wpuszczą na przejściu Estonia-Rosja w kierunku na Sankt Petersburg, czy trzeba by jechać do Finlandii i tam przekraczać granicę, bo trochę to podnosi koszt całego wyjazdu...
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Tamtam
zaawansowany
|
Wysłany: 2019-03-17, 07:30
|
|
|
rosomak napisał/a: | ....coś mi się wydaje, że do Mińska wjadę od wschodu.
Jest co zobaczyć po tamtej stronie, choćby Psków, Katyń, Smoleńsk, o Moskwę też można byłoby
zahaczyć.
Poczekam jeszcze kilka dni i podejmuję ostateczne projekty zwiedzania. |
Z tą Moskwą to nie wiem... Gdyby Cię zatrzymali to jak wytłumaczysz ruch tranzytowy tak daleko od przejazdu tranzytowego z przejścia granicznego np: Estonia-Rosja do Rosja-Białoruś? Moskwa za cho...e nie leży na tym tranzycie...
Co innego jakbyś leciał samolotem do Mińska z przesiadką w kraju który nie graniczy z Białorusią, np. Praga, albo Berlin. Wtedy może by się udało zwiedzić Moskwę, ale to i tak może, bo rosyjski urzednik ma swoje widzimisię i wszystko od niego zależy.
Nawet jak będziesz chciał przekroczyć granicę Estonia-Rosja bezwizowo na Igrzyska i dojechać na Białoruś to możesz zostać cofnięty, stać na granicy wiele godzin do wyjaśnienia, albo przejechać od razu, bez problemów. Zależy od pograniczników...
Rosja to stan umysłu, jak to kiedyś ktos powiedział.
Niemniej jednak przychodzi dzien że człowieka ciągnie to zobaczyć
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
slawwoj
Kombatant
Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Sie 2012 Piwa: 142/305 Skąd: Bielsk Podlaski
|
Wysłany: 2019-03-17, 07:44
|
|
|
Stan umyslu to takie perdzielenie. Byles widziales? Czy tylko opierasz sie na tvpis? |
|
|
|
 |
bodzio71
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: rols roys 2019r
Nazwa załogi: Bodźki
|
Wysłany: 2019-03-17, 14:56
|
|
|
slawwoj napisał/a: | Stan umyslu to takie perdzielenie. Byles widziales? Czy tylko opierasz sie na tvpis? |
Ja byłem i skłaniam się ku twierdzeniu że stan umysłu to mało powiedziane a kolega czerpie info z tvnpo. |
_________________ Bodzio i Aga
 |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2019-03-17, 16:21
|
|
|
bodzio71 napisał/a: | slawwoj napisał/a: | Stan umyslu to takie perdzielenie. Byles widziales? Czy tylko opierasz sie na tvpis? |
Ja byłem i skłaniam się ku twierdzeniu że stan umysłu to mało powiedziane a kolega czerpie info z tvnpo. |
Niestety ,trafnie ujete. Namawiam żonę na zlot do Rygi, nawet nie chce słyszeć, choc była tam przez cały 83r i 89r odnawiajac zabytki.
To taj jak mnie nie ciągnie do "pieknej" Rumunii i Bułgarii bo przez 10 lat spedzałem tam urlopy.
Nie mówiąc o wycieczce do Lwowa, za żadne skarby, bo tam się urodziła. |
|
|
|
 |
Rav
weteran
Twój sprzęt: Mobilvetta Kea
Nazwa załogi: Chmielki4
Pomógł: 7 razy Dołączył: 31 Maj 2014 Piwa: 145/22 Skąd: z prawilnego kraju
|
Wysłany: 2019-03-17, 17:33
|
|
|
rosomak napisał/a: | ....coś mi się wydaje, że do Mińska wjadę od wschodu.
Jest co zobaczyć po tamtej stronie, choćby Psków, Katyń, Smoleńsk, o Moskwę też można byłoby zahaczyć. |
Mi szczególnie zależałoby na Pskowie, Katyniu i Smoleńsku. Przy ostatniej wizycie na Białorusi nie pofatygowałem się dalej aniżeli do Mińska. Bilety już mam, więc czemu by nie skorzystać?
Pytanie tylko którędy tam dotrzeć, żeby rosyjscy pogranicznicy podejrzliwie nie spoglądali. |
_________________ Byle do przodu |
|
|
|
 |
bodzio71
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: rols roys 2019r
Nazwa załogi: Bodźki
|
Wysłany: 2019-03-20, 10:52
|
|
|
Dzisiaj Fiutin podpisał pakiet ustaw który zakazujący krytykowania władzy w Rosji- w necie i na żywo . Nawet za to można iść do pierdla. CZY ROSJA TO NIE STAN UMYSŁU??? heloł |
_________________ Bodzio i Aga
 |
|
|
|
 |
rosomak
zaawansowany
Twój sprzęt: Ducato 1,9 Heku 530
Nazwa załogi: ROSOMAK
Pomógł: 3 razy Dołączył: 09 Sty 2013 Piwa: 33/25 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2019-03-25, 20:34
|
|
|
....do bodzio71 ...nie psuj dobrej atmosfery turystycznej.
Prawdziwi turyści nie potrzebują Twoich wskazówek. Wielu kamperowców było u P...na i dalej chce
tam jechać. Ja też. Pozdrawiam. |
_________________ always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
majmarek
weteran
Twój sprzęt: camper knaus fiat ducato
Nazwa załogi: alibaba
Pomógł: 3 razy Dołączył: 21 Cze 2010 Piwa: 23/50 Skąd: warmińsko mazurskie
|
Wysłany: 2019-03-25, 21:41
|
|
|
zbyszekwoj napisał/a: | bodzio71 napisał/a: | slawwoj napisał/a: | Stan umyslu to takie perdzielenie. Byles widziales? Czy tylko opierasz sie na tvpis? |
Niestety ,trafnie ujete. Namawiam żonę na zlot do Rygi, nawet nie chce słyszeć, choc była tam przez cały 83r i 89r odnawiajac zabytki.
To taj jak mnie nie ciągnie do "pieknej" Rumunii i Bułgarii bo przez 10 lat spedzałem tam urlopy.
Nie mówiąc o wycieczce do Lwowa, za żadne skarby, bo tam się urodziła. |
Zgaduję że teraz ciągnie do Maroka !
Fez zwiedziłeś w 1 godzinę , a ile z tego na rozdawanie prezentów? |
_________________ wino
kobiety i śpiew |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|