Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
AUX 230V wstawiłem se.
Autor Wiadomość
Socale 
Kombatant


Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 34 razy
Dołączył: 07 Sty 2012
Piwa: 270/401
Skąd: Gubin
Wysłany: 2019-08-12, 20:26   AUX 230V wstawiłem se.

Vitaycie.
Na ostatnim urlopie dotkliwie upierdliwie brakowało mi prądu do kuchenesi zewnętrznej, winolodówesi elektrycznej i wiatraczyka/dmuchawczyka.
Wstyd. Nówka kamper a prowizoryczne okablowanie na zewnątrz.
Na pomysł nie musiałem długo czekać, znacznie dłużej na jego realizację. I tak oto dziś z premedytacją wyciąłem laserem dziurę i wstawiłem gniazdo na potrzeby zewnętrzne.
Indukcja, czajnik, elegrill będą teraz miały niekłopotliwe przyłącze.
W oryginalne gniazdo kamperowe z wlewem wody, wyciąłem translutownicą otwór i wstawiłem klasyczne gniazdo 230V IP44 z klapką pod klapką.
Podłączyłem się do listwy, było kilka wolnych miejsc tuż za bezpiecznikami 16A.
Patrzajcie, podziwiajcie, kopiujcie. :spoko
.
PS. Jak zbiornik LPG wstawię se - co u mnie jest już tradycją, to z takiego samego gniazda wyprowadzę złącze AUX LPG, napiszę temat i zapodam fotki - dajcie mi tylko czas.

aux1.jpeg
Wstępna próba gabarytowa. Wszystko pasi lux, nic nie koliduje.
Plik ściągnięto 2 raz(y) 132,59 KB

aux2.jpeg
Pod klapką jest klapka bo tak wymyśliłem se.
Plik ściągnięto 1 raz(y) 88,9 KB

aux3.jpeg
Wygląda oryginalnie, wszystkie klapki - woda, przyłącze prądowe i teraz te nowe AUX są identyczne.
Plik ściągnięto 1 raz(y) 89,38 KB

_________________
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
MAWI 
Kombatant


Twój sprzęt: HYMER E 700 INTEGRA
Pomógł: 16 razy
Dołączył: 19 Sty 2010
Piwa: 86/17
Skąd: Kutno
Wysłany: 2019-08-12, 20:37   Zdjęcie.

A za mnie zrobili w fabryce. Ale to bardzo dobry pomysł. W tym gniazdku jest jeszcze wyjście 12v . Ale ciekawostką jest wejście z zewnętrznej anteny satelitarnej( jak stoimy w krzaczorach i wyjście na zewnętrzny telewizor. Wszystko to już się nie raz przydało .

15656385703671045891156.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 107,71 KB

156563859352934193422.jpg
Plik ściągnięto 1 raz(y) 187,12 KB

1565638618409-842231684.jpg
Plik ściągnięto 1 raz(y) 158,48 KB

_________________
Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bronek 
Kombatant

Pomógł: 31 razy
Dołączył: 06 Cze 2013
Piwa: 479/1002
Skąd: Ooo
Wysłany: 2019-08-12, 21:32   

Miałem w poprzednim i a ni razu nie potrzebowałem. 12v jedynie do SUPa. Ale te ich ie są za słabe do porządnej pompki. Czyli najlepiej samemu.

I tak to każdemu wg potrzeb :spoko

Gdy gniazdo wejściowe jest pod markizą to wystarczy wtyczka z gniazdem. Teraz mam w garażu i przez przypadek idealnie, bo rowery i hulajnogi ładuję zamknięte. Czyli znowu każdy ma inne potrzeby.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy


Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 30 razy
Dołączył: 22 Maj 2009
Piwa: 169/45
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2019-08-12, 21:56   

Też uważam , że mnie to nie potrzebne.
Jak masz takową potrzebę to montuj , montuj , montuj...
_________________
Pozdrawiam Andrzej
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Socale 
Kombatant


Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 34 razy
Dołączył: 07 Sty 2012
Piwa: 270/401
Skąd: Gubin
Wysłany: 2019-08-12, 21:59   

Genau!
Na zewnątrz to mi fabryka nic nie wyprowadziła ale ledów nawaliła że o północy pod markizą jak w południe jest. Ściemniacz założę to kolejny punkt do realizacji.
Tak Daruś, wg potrzeb ale bałem się trochę spier...lić sprawę a okazało się że w ścianach nie mam alublachy.
To plastik jakiś jest, styrocośtam i sklejka cieńsza od samej siebie, a wyznaczająca dziurka już nawiercona była więc konsekwentnie do celu. Najpierw były wkręty nierdzewne, tuż po chwili jednak śrubki 4ki metryczne na wylot do środka z nakętkami.
O instalacji TV będę myślał na samym końcu, chyba tuż przed sprzedażą, nie zależy mi, to nie priorytet.
Nobla byście mi przyznali za moją aktualną antenę do TV. :mrgreen:
_________________
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
amples 
Kombatant

Twój sprzęt: masterIII w budowie
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 28 Lut 2013
Piwa: 106/17
Skąd: UE
Wysłany: 2019-08-12, 22:25   

Socale napisał/a:
moją aktualną antenę do TV.
Za antenę do tvpizdu Nobla się nie przyznaje :haha:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
zbyszekwoj 
Kombatant


Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Kwi 2013
Piwa: 260/161
Skąd: Lublin
Wysłany: 2019-08-13, 09:30   

A mnie się takie gniazdo 230v przydałoby się, bo mam po przeciwnej stronie i muszęp rzedłużaczem.Natomiast TV wyciąłem z bebechami, żeby mnie nie korciło , poco mam się wkurzać zamiast wypoczywać. :zastrzelic
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Socale 
Kombatant


Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 34 razy
Dołączył: 07 Sty 2012
Piwa: 270/401
Skąd: Gubin
Wysłany: 2019-08-13, 19:52   

Moja antena to jest taka, że jakbym ją nie pizgnąl na glebę to i tak odbiera. Sam ją robiłem. TV Trwam nawet na gwoździu.
Nie ważne.
O klapce z prądem z klapką pod klapką mowa :mrgreen:
Jeeeeszczeeee..... pewna mądra pomysłowość trzeźwego inżynierka: Klapki są przytrzymywane magnesami. Nie fruwają w czasie jazdy, a często mi się zapominało zatrzasnąć. W tych już tego problemu nie ma.
Cena około 70zł/szt + gniazdo z klapką pod klapkę 12zł :mrgreen:
Znajdzie ktoś taniej? :diabelski_usmiech
_________________
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
zbyszekwoj 
Kombatant


Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Kwi 2013
Piwa: 260/161
Skąd: Lublin
Wysłany: 2019-08-14, 12:51   

Socale napisał/a:
Cena około 70zł/szt + gniazdo z klapką pod klapkę 12zł
Znajdzie ktoś taniej?


Zapodaj gdzie to nabyć to moze tez se założę( będę przejeżdżał przez Gubin :diabelski_usmiech )
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
LukF 
stary wyga

Twój sprzęt: MALIBU t 440 qb (2016)
Nazwa załogi: ZŁOTKI
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 31 Sty 2017
Piwa: 33/50
Skąd: Rybnik
Wysłany: 2019-08-14, 15:38   

Tak jak Bronek pisał: jeśli przyłącze 230V ze słupka ma się po stronie prawej, to nic nie trzeba dokładać. Wystarczy wtyczka z dodatkowym gniazdem zewnętrznym ( ma klapkę) i gotowe. Się ma... :lol:
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
HENRYCZEK 
weteran

Twój sprzęt: Kamper
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 17 Lis 2011
Piwa: 57/111
Skąd: Południe
Wysłany: 2019-08-14, 16:34   

Pomysł dodatkowego gniazda ciekawy,jeżeli jest potrzeba..to,Kto Bogatemu zabroni.
Analizując fotki,to czy drzwi nie zachodzą na klapkę i ewentualnie włożoną wtyczkę??
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
zbyszekwoj 
Kombatant


Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Kwi 2013
Piwa: 260/161
Skąd: Lublin
Wysłany: 2019-08-14, 19:34   

LukF napisał/a:
ma się po stronie prawe


U mnie zrobili po lewej, muszę przedłużacz przerzucać pod kamperem
:gwm
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bronek 
Kombatant

Pomógł: 31 razy
Dołączył: 06 Cze 2013
Piwa: 479/1002
Skąd: Ooo
Wysłany: 2019-08-14, 19:50   

Rapido popie... też tak mam. Ale to jak z kiblem raz tu raz tu... To nie problem. Staram się teraz już nie przeginać. W poprzednim tak tego ustrojstwa różnego, nawalilem, że współczuje nowym włałcicielom.

Teraz tylko coś zrobię jak wyjdzie w boju, że brakuje. Poprzednio robiłem na wszelki wypadek. A potem 80% było niepotrzebne.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Socale 
Kombatant


Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 34 razy
Dołączył: 07 Sty 2012
Piwa: 270/401
Skąd: Gubin
Wysłany: 2019-08-14, 21:33   

Niech w tym poście każdy znajdzie coś dla siebie bo nie chce mi się cytować. Ok?
.
Ha! Widzisz, mi wyłazi w praniu, wówczas poprawiam i ulepszam pod siebie, z góry raczej nie inwestuję/dociążam kampera a Ty... Prawdziwy Mikołaj z prezentami extra :mrgreen:
.
Kabel od słupka wpinam tuż za drzwiami władcy kierownicy, czyli po lewej, jak u Zbyszka.
.
Henryczku, sprawdziłem sprawę kolizyjności grubo przed. 27 razy przymiarka i upewnienie. Zapinacz otwartych drzwi ogranicza otwarcie 3-4 cm od klapki, pod którą jest wpięta wtyczka pod klapką.
.
Zbyszek, daj znać, spotkanie nie chlebem i solą lecz gniazdem aux z 2 klapkami i flaszką w ręku powitam. Klapki będą jedna pod drugą, klapka pod klapką a flaszka zmrożona.
Serio i masz to u mnie tylko za uścisk dłoni na powitanie - bo mam zapas.
Ja te klapki zapokupiłem na alleportalu pod nazwą "Wlew Do Zbiornika Wody Z Klapką Nowy Model Biały" Taniocha... ale bez korka.
Wyciąłem co trzeba i gniazdo z klapką wtórną wstawiłem pod klapkę. :idea
_________________
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl szczegóły
zbyszekwoj 
Kombatant


Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Kwi 2013
Piwa: 260/161
Skąd: Lublin
Wysłany: 2019-08-15, 07:35   

Socale napisał/a:
erio i masz to u mnie tylko za uścisk dłoni na powitanie - bo mam zapas.


Z tym Gubinem to trochę żart, chciałem Cię przestraszyć nalotem, my zazwyczaj przekraczamy granicę raczej bardziej na południe .niemniej serdecznie dziękuję za zaproszenie .Być może będzie kiedyś okazja. :pifko
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***