|
Kamper dla rodziny 2+3 |
| Autor |
Wiadomość |
michal_olk
zaawansowany

Twój sprzęt: sprzedałem i szukam
Pomógł: 3 razy Dołączył: 13 Mar 2015 Piwa: 9/1 Skąd: Gliwice / Warszawa
|
Wysłany: 2019-08-31, 15:05 Kamper dla rodziny 2+3
|
|
|
Cześć, jako że zmieniła mi się ilość pasażerów z 2+1 na 2+3 to nasz kamperek stał się dla nas ciasny. Dzieci mam w wieku 6mc, 3lata i 5,5 roku
Moje kryteria to:
- garaż
- dwa łóżka stałe podwójne tak żebym nie musiał do spania nic rozkładać.
- 5 miejsc z pasami
Nie mogę znaleźć kamperow spełniających te warunki.
Fajnie by było (ale mogę bez tego żyć):
- duża lodówka
- osobny prysznic
- wersja zimowa
Z góry dzięki za pomoc.
Ps. Oglądałem Adria 660sp z 2007 zarejestrowana na 5 osób ale wg katalogu ona była homologowana na 4 bo dodatkowe siedzenie jest tam bokiem do kierunku jazdy. |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 550/428 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2019-08-31, 15:19
|
|
|
A ta Adria z 2007r. to Tobie odpowiada tak poza siedzenia bokiem? Bo jeśli tak, i jest zarejestrowana na 5 osób to wszystko jest bardzo proste. Zamiast prawego przedniego fotela pasażera montujesz oryginalną 2-osobową ławkę do tego auta kupioną na alledrogo. Tak miałem w pierwszym kamperze jak syn miał rok i chcieliśmy by jeździł z nami w jednym pierwszym rzędzie. Potem ławkę 2-osobową spowrotem zamieniłem na oryginalny fotel jak sprzedawałem.
Proste, legalne, bezpieczne, bez przeróbek |
| |
|
|
|
 |
michal_olk
zaawansowany

|
Wysłany: 2019-08-31, 17:14
|
|
|
to jest faktycznie opcja warta rozważenia.
Adria wydaje mi się dobrym kamperem.
Oczywiście chciałbym kupić najlepsze auto w najniższej cenie:)
Mam opcję kupienia adrii 660 sp z 2007 roku na ducato 3.0 160km za około 100tys, drugi wł. kupiona w polskim salonie, 70tys przebiegu i sam nie wiem czy to dużo czy mało. Trudno jednoznacznie ustalić wartość takiego auta bo jest ich mało na rynku.
Martwi mnie też utrata wartości w przypadku takiego auta. mój obecny kamper jest z 96roku i mam wrażenie że on nie potaniał przez ostatnie 4 lata natomiast nie wiem czego się spodziewac w przypadku takiej adrii.
nie planowałem takiego zakupu teraz i nie jestem za bardzo przygotowany finansowo ale gdybym miał przekonanie że to dobra cena, byłoby mi łatwiej podjąć decyzje. |
|
|
|
 |
michal_olk
zaawansowany

|
Wysłany: 2019-09-01, 19:11
|
|
|
A czy ktoś kojarzy kampera z moją wymarzoną zabudową?:
- alkowa
- garaż stały(nie zamiast łóżka)
- dwa stoliki, jeden za kierowcą a drugi za pasażerem w wersji gdzie obracane są oba fotele w szoferce. Zależy mi na 5 siedzeniach z pasami 3 punktowymi przodem do kierunku jazdy.
Ktoś kiedyś coś takiego wyprodukował? |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/636 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2019-09-01, 20:05
|
|
|
Garaż stały, niezależny od łóżek, to kwestia kompromisu. Da się, bo ja np wyjąłem łóżko którego nigdy bym nie używał, no ale my "bezdzietni" już. Alkowa słuszność, racja i jedyny rodzaj dla 2+3
Delikatnie Ci zasugeruję znacznie droższego ale z etapu projektowania celowanego w 2+4 w maxie. Piętrus dwudzieciowy z tyłu, jak odrobinę ściśniesz to zrobisz "dwupiętrus trzydzieciowy" i w salonie łóżka nie rozkładasz ale to kosztem garażu. Nie ma zmiłuj i raczej nie znajdziesz obiektu swoich marzeń w europejskim kamperze w tym przedziale cenowym.
Tak, piszę o swoim bo ja mam już nowego kampera od niedawna. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
stef
zaawansowany

Twój sprzęt: Kamper Hymer BR 598
|
Wysłany: 2019-09-18, 20:50
|
|
|
Widzę że masz prawie identyczne potrzeby jak ja. Ja już zrezygnowałem z polintegry. Wielu użytkowników takich kamperow już odradzalo. Więc przy 2 dzieci szukam alkowy. I tak jak u ciebie też bym chciał dwa pełne łóżka, garaż i najlepiej na Ducato 3. Ale szukam już od lipca i raczej . Jak już się coś znajdzie to ulepek albo uszkodzony. Zacząłem więc szukać tańszych maszyn na ducato2. Nie jest ideał ale cóż... Chyba nie możnaiec wszystkiego.
SA fajne kamperki ale niestety nie stać mnie na piękną alkowie np. Z 2014 roku. Więc szukam dalej. Nie spieszy mi się... Byle bym do marca kupił. |
_________________ Załoga: Agnieszka, Stefan oraz Piotuś i Gabrysia.
Sprzęt: było: Xsara picasso 1.8 LPG + KIP 42TTZ; i cudowny T4 EuroSky 550
Jest Hymer BR 544
Zdjęcia z wypraw i nie tylko: http://mojuaz.com |
|
|
|
 |
Ewka B
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: pasażer Ford Transit Trigano Challanger
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 18 Lut 2018 Piwa: 7/6 Skąd: Chełm
|
Wysłany: 2019-09-18, 21:24
|
|
|
| stef napisał/a: | Widzę że masz prawie identyczne potrzeby jak ja. Ja już zrezygnowałem z polintegry. Wielu użytkowników takich kamperow już odradzalo. Więc przy 2 dzieci szukam alkowy. I tak jak u ciebie też bym chciał dwa pełne łóżka, garaż i najlepiej na Ducato 3. Ale szukam już od lipca i raczej . Jak już się coś znajdzie to ulepek albo uszkodzony. Zacząłem więc szukać tańszych maszyn na ducato2. Nie jest ideał ale cóż... Chyba nie możnaiec wszystkiego.
SA fajne kamperki ale niestety nie stać mnie na piękną alkowie np. Z 2014 roku. Więc szukam dalej. Nie spieszy mi się... Byle bym do marca kupił. |
A tego oglądałeś? https://www.olx.pl/oferta...D5-IDBgFmm.html
Jeździmy takim samym i jeśli stan techniczny zgadza się z opisem to polecam |
|
|
|
 |
TomekM
stary wyga

Twój sprzęt: Blaszana Choinka Jumper L3H3
Pomógł: 8 razy Dołączył: 10 Sie 2011 Piwa: 29/24 Skąd: Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 2019-09-18, 21:30
|
|
|
Ciekawym rozwiązaniem przy 3 dzieci jest kamper z dwoma stolikami. Miałem takiego i był o to bardzo wygodne. Niestety łóżka piętrowe były wzdłuż pojazdu i ż biegiem lat stały się za ciasne.
Potem kupiliśmy kampera z jednym dużym stolem i łóżkami w poprzek też piętrowymi. One nam służyły bardzo dobrze do czasu aż dzieci powiedziały pass. Teraz nadchodzi czas blaszanki dla dwojga lub ewentualnie trojga. |
_________________ Misiów5
 |
|
|
|
 |
michal_olk
zaawansowany

|
Wysłany: 2019-09-18, 21:37
|
|
|
| Ewka B, mój kuzyn go oglądał. Wszystko z nim ok ale chciałbym mieć duży garaż. Jeździmy na narty, rowery, ryby itd oto co garaż to garaż:) |
|
|
|
 |
Ewka B
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: pasażer Ford Transit Trigano Challanger
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 18 Lut 2018 Piwa: 7/6 Skąd: Chełm
|
|
|
|
 |
Horte
zaawansowany

Twój sprzęt: Ford Nobel Art
Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Lip 2017 Piwa: 14/9 Skąd: okolice Poznania
|
Wysłany: 2019-09-19, 05:01
|
|
|
Ten FORD TRANSIT z ogłoszenia ( https://www.olx.pl/oferta...D5-IDBgFmm.html ), to mój
Dla chcących mieć większe cargo jest taka możliwość ale trzeba pogrzebać. Łóżko spokojnie można podnieść na wysokość okien i zamontować chociaż z jednej strony duże drzwi do bagażnika. Nie jest to jakość szczególnie zaawansowana robota ale ja już tego robić nie będę. My zdecydowaliśmy się na nowszego kampera i w tym nie będziemy już takich operacji wykonywać. |
| |
|
|
|
 |
marcincin
stary wyga

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 442 NK - 2019
Nazwa załogi: MIK
Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Sty 2013 Piwa: 50/36 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2019-09-19, 20:11
|
|
|
| michal_olk napisał/a: | to jest faktycznie opcja warta rozważenia.
Martwi mnie też utrata wartości w przypadku takiego auta. mój obecny kamper jest z 96roku i mam wrażenie że on nie potaniał przez ostatnie 4 lata natomiast nie wiem czego się spodziewac w przypadku takiej adrii.
|
Utratą wartości ja bym się nie przejmował - kampery w tym przedziale wiekowym nie tracą znacznie na wartości (o ile nie zaliczają jakiś kraks, zalania, itp). W 2013 kupiłem kampera z 2007 roku (także alkowa - skład 2+2), jeździłem nim 6 lat - przejechałem 80 tyś km i sprzedałem za kwotę jaką sobie założyłem. Kamper przez 6 lat "stracił" na wartości 20% - a miał jak na kampera sporo na liczniku - ponad 170 tyś km. Kampery dobrze utrzymane trzymają cenę.
Dla zachęty - jak przymierzałem się do zakupu celowałem w 10 latki - pojawił się ten, którego zakupiłem (sześcio-latek) oczywiście odpowiednio droższy - to była miłość od pierwszego wejrzenia - spełniał moje ówczesne wymagania i wiedziałem, że to jest właśnie ten - spiąłem się finansowo i go kupiłem i to był jeden z lepszych zakupów jakie zrobiłem. Nie kupuj jakiegoś kampera - kup takiego z którego będziesz zadowolony - o finansach po jakimś czasie zapomnisz - kampera będziesz oglądał codziennie (ja tak mam ) |
_________________ Marcincin
 |
|
|
|
 |
arti33
trochę już popisał
Twój sprzęt: Elnagh T-Loft 450 3.0L 180KM Automat
Nazwa załogi: Artuś
Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Kwi 2017 Piwa: 1/1 Skąd: Żyrardów
|
Wysłany: 2019-09-19, 20:25
|
|
|
https://www.olx.pl/oferta...html#a0fa923d8c
Znam właściciela , jeśli jesteś zainteresowany napisz PRIV.
Auto warte zainteresowania. Oryginalny przebieg 41 000 km. |
_________________ Caravanig to wolność. |
|
|
|
 |
michal_olk
zaawansowany

|
Wysłany: 2019-10-09, 15:13
|
|
|
odgrzewam temat
Kampera dalej szukam więc gdyby ktos chciał sprzedać pasującego do moich potrzeb to dzięki za cynk.
1. garaż
2. rejestracja na 5 lub więcej osób
3. dwa duże łóżka (na jednym jak z żoneczką a na drugim 3 małych dzieci)
pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję! |
|
|
|
 |
wsnj
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Rapido 983DF
Nazwa załogi: Team Ohana
|
Wysłany: 2019-10-10, 14:20
|
|
|
Witam - mamy ta Adrie o ktorej wspominasz i dokladnie ten sam rocznik tzn 2007. Coral A660SP. Cena 100tys zl jest raczej niska z tym ze to dosc wysoki przebieg (nasza ma niecale 70tys) - tutaj w Niemczech ponizej 30tys jest raczej ciezko znalezc. Adrie generalnie bardzo dobrze trzymaja cene.
Co do funckjonalnosci auta to jest bardzo madrze rozplanowane i generalnie solidnie zbudowane. My jezdzimy w 4 osoby ale zmiana fotela na lawke powinna zalatwic sprawe 5 pasazerow. Moja zona czasem jezdzi na tym bocznym miejscu i nie narzeka .
Duza lodowka, bardzo duzo miejsca w srodku kampera, ogromny garaz (wchodza cztery rowery plus caly ekwipunek) - do tego relatywnie niskie spalanie, naprawde fajne rodzinne auto. Nasz ma 130PS i zupelnie wystarcza do jazdy w gorach gdzie dosc sporo spedzamy czasu.
Sami przymierzamy sie do zmiany kampera ale pozostaniemy i przy marce i przy modelu - 660 jest fantastyczna i szukamy czegos po lifcie: 2012-2013.
pozdrawiam!
P1090367.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 13 raz(y) 265,58 KB |
|
|
|
|
 |
|
|