|
Bielasek MaxMaxi czyli Ducato w wersji L4H3 dla max 3 osób |
| Autor |
Wiadomość |
PiotrAs
trochę już popisał TAK-Towarzystwo Anonimowych Kamperocholików
Twój sprzęt: Turystyczy Transit
Nazwa załogi: Adwenczurklab
|
Wysłany: 2019-09-23, 19:43
|
|
|
| Kombinator napisał/a: | | PiotrAs napisał/a: | | ale wydaje mi się że już ktoś takie duże okno montował w trojaczkach |
U mnie. Okno nie mieści się na przetłoczeniach i z tyłu okna trzeba robić wypełnieni w przetłoczeniach dachu.
Powodzenie z budową |
Dzięki. |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Pomógł: 7 razy Dołączył: 10 Kwi 2017 Piwa: 45/24 Skąd: Bielsko Biała :D
|
Wysłany: 2019-09-23, 21:11
|
|
|
| PiotrAs napisał/a: | Z przodu za szoferką chciałem zamontować duże okno 70x50 ale po dzisiejszych pomiarach widzę, że mogę go nie zmieścic w tym fabrycznym wyżłobieniu. Nie wiem czy wzmocnienia dachu w L4 są w innej odległości niż w krótszych, ale wydaje mi się że już ktoś takie duże okno montował w trojaczkach.
Ciągle rozmyślam nad ogrzewaniem, suche czy mokre
Co możecie powiedzieć o ogrzewaniu Truma C6 diesel (oprócz tego że jest cholernie drogie ) głównie chodzi mi o serwis tego pieca. |
Z przodu takie same. W L1 sa chyba inne ale kogo ten pyrtek interesuje...
Nie musisz sie wcale miejsca na szyberdach trzymac. Ale trzeba rzezbic.
Mokre. Mozesz zrobic podgrzewana podłogę ona ma pojemność cieplna ktora da ci komfort i przyjemne odczucia.
Ja mam Trume gazowa (powietrzne). Swietna jest bo w 10 minut mam cieplutko i woda do prysznica tez mniej wiecej tyle. Ale... jest zajedwabiscie droga, kazda duperela potem cena jak ze zlota. Jest glosna - w nocy budzi moja żonę. Grzeje powietrze ktore ucieka do góry a w nogi zimno. Ja to powietrze pompuje pod podloge, ale to nie to samo. Szybko sie wychladza.
Podlogowe grzeje bardziej przez promieniowanie cieplem niz przez przenikanie polaczone z zajedwabista konwencją.
Inne pytanie brzmi czy diesel czy gaz. Ja tego smrodu diesla nie lubie wiec mam gaz. Ale przy nastepnym wezme uklad ktorym sie chwali MarcinPK. Gazowe, z ogrzewaniem podlogowym i grzaniem wody. Bardzo oszczedne.
R |
_________________ tak ja sie staram https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0
opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion
 |
| |
|
|
|
 |
reaven22
weteran
Pomógł: 25 razy Dołączył: 19 Mar 2018 Piwa: 127/14 Skąd: WGM
|
Wysłany: 2019-09-23, 21:32
|
|
|
webasto na ON ma tą zaletę że odpada instalacja gazowa, a paliwo masz zawsze jak zatankujesz
Podłogówka to świetny bajer bo jak w nogi ciepło to i reszta ciepła. u mnie wystarczy grzanie samą podłogą do temperatury w okolicach "0", w niższych musi się załączyć jeszcze nagrzewnica na najniższym biegu. |
|
|
|
 |
PiotrAs
|
Wysłany: 2019-09-23, 21:44
|
|
|
A gdyby zastosować maty grzejne na 12v w ciągu komunikacyjnym. Tej podłogi po której się stąpa, po zabudowie za wiele jej nie zostaje.
Gazu raczej nie chcę.
reaven22 słusznie prawisz ON jest zawsze w zbiorniku a gaz to dodatkowy balast. |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

|
Wysłany: 2019-09-23, 23:39
|
|
|
| PiotrAs napisał/a: | A gdyby zastosować maty grzejne na 12v w ciągu komunikacyjnym. Tej podłogi po której się stąpa, po zabudowie za wiele jej nie zostaje.
Gazu raczej nie chcę.
reaven22 słusznie prawisz ON jest zawsze w zbiorniku a gaz to dodatkowy balast. |
Jako jedyne zrodlo grzania bedzie za slabe. Chyba ze planujesz tylko latem jeździć albo tylko poludnie europy.
Ktos na forum ma elektryczne, ale nie wiem czy 12v czy ze slupka. Rozumiem ze chcesz zaoszczędzić na mokrym webasto...
R |
 |
|
|
|
 |
reaven22
weteran
Pomógł: 25 razy Dołączył: 19 Mar 2018 Piwa: 127/14 Skąd: WGM
|
Wysłany: 2019-09-24, 10:34
|
|
|
| PiotrAs napisał/a: | | A gdyby zastosować maty grzejne na 12v w ciągu komunikacyjnym. Tej podłogi po której się stąpa, po zabudowie za wiele jej nie zostaje. |
Celowo rozłożyłem ogrzewanie na całej podłodze łącznie z miejscem pod szafkami i w części bagażowej, Dzięki temu nie zbiera się wilgoć w zakamarkach, a przynajmniej tak mi się wydaje |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

|
Wysłany: 2019-09-24, 12:54
|
|
|
| reaven22 napisał/a: | | PiotrAs napisał/a: | | A gdyby zastosować maty grzejne na 12v w ciągu komunikacyjnym. Tej podłogi po której się stąpa, po zabudowie za wiele jej nie zostaje. |
Celowo rozłożyłem ogrzewanie na całej podłodze łącznie z miejscem pod szafkami i w części bagażowej, Dzięki temu nie zbiera się wilgoć w zakamarkach, a przynajmniej tak mi się wydaje |
Sluszne zalozenie.
Bardziej nie wykrapla niz nie zbiera.
Szafki -zwlaszcza te szczelnie zamkniete dzialaja jak izolacja i w srodku temperatura spada ponizej punktu rosy.. Problem dotyczy rownym stopniu domow mieszkalnych - nalezy unikac szaf z ubraniami na zewnetrznych scianach domu.
R |
 |
|
|
|
 |
PiotrAs
|
Wysłany: 2019-09-24, 13:23
|
|
|
| decumanus napisał/a: | | PiotrAs napisał/a: | A gdyby zastosować maty grzejne na 12v w ciągu komunikacyjnym. Tej podłogi po której się stąpa, po zabudowie za wiele jej nie zostaje.
Gazu raczej nie chcę.
Jako jedyne zrodlo grzania bedzie za slabe. Chyba ze planujesz tylko latem jeździć albo tylko poludnie europy.
Ktos na forum ma elektryczne, ale nie wiem czy 12v czy ze slupka. Rozumiem ze chcesz zaoszczędzić na mokrym webasto...
R |
Tylko jako dodatkowe, żeby poprawić komfort dla stóp, a głównym byłaby Truma.
Muszę jeszcze to dobrze przemyśleć.
Szukam stopnia wysuwanego do Ducato i jak widzę te ceny to nasuwa mi się pytanie co jest aż tak drogiego przy jego produkcji??
A może ktoś z szanownego grona "rzeźbi" coś podobnego, może być bez napisu THULE lub podrzućcie rysunek do wykonania to się wystruga |
| |
|
|
|
 |
PiotrAs
|
Wysłany: 2019-09-24, 19:33
|
|
|
Temat ogrzewania odkładam do przemyślenia w weekend, a na tapetę idzie woda. Temat mi troszkę obcy, bynajmniej w kamperze i tu potrzebuję porady.
Czytałem, że reaven22 robił na złączkach od pneumatyki a Kaszub np. kupował w sklepie boatshop.pl co lepsze/prostrze to nie wiem, proszę o poradę. Chciałbym zainstalować baterie domowe i tu nasuwa się pytanie o jakim ciśnieniu ma być pompa i czy warto instalować taki hydrofor a może jakieś inne rozwiązanie.
Kurczę wszystko co ma w nazwie "kamper" jest 2 razy droższe |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

|
Wysłany: 2019-09-24, 20:11
|
|
|
| PiotrAs napisał/a: | Temat ogrzewania odkładam do przemyślenia w weekend, a na tapetę idzie woda. Temat mi troszkę obcy, bynajmniej w kamperze i tu potrzebuję porady.
Czytałem, że reaven22 robił na złączkach od pneumatyki a Kaszub np. kupował w sklepie boatshop.pl co lepsze/prostrze to nie wiem, proszę o poradę. Chciałbym zainstalować baterie domowe i tu nasuwa się pytanie o jakim ciśnieniu ma być pompa i czy warto instalować taki hydrofor a może jakieś inne rozwiązanie.
Kurczę wszystko co ma w nazwie "kamper" jest 2 razy droższe |
ja przerobiłem oba źródła. Prosto i na temat - bierz z pneumatyki. Przewody z boatshop.pl okazały się być nie z Polietylenu, tylko raczej ze śmierdzącego polipropylenu, (pneumatyczne sa z poliuretanu) kupiony zaworek działał chyba z 10 zamknięć/otwarć, zwykłe złączki mi nie ciekły, i mają taki pierścień blokujący.
Z pneumatyki złączki są solidniejsze.
Musisz jedynie pamiętać że jak chcesz połączyć coś z gwintem 1/2 cala, to w pneumatyce te gwinty są krótkie i z uszczelką czołową. Zasadniczo lepiej kupić z boatshop. Poza tym w pneumatyce żeńskich 1/2 cala chyba nie ma.
Do trumy o ile pamiętam pasują 12mm. Ale sa glosy ze cieńsze przewody skracają czas dotarcia cieplej wody do kranu. Ale ograniczają tez przepływ wiec bym nie przesadzał. są redukcje jakbyś chciał.
Odpływy i do zbiorników celuj w dziale nawadniania na aledrogo, nawet jakbyś miał zrezygnować z jakichś fabrycznie wymodelowanych gwintów w zbiorniku. Jest pewna niezgodność średnic pomiędzy tymi a "kamperowymi" ale najlepiej jest trzymac ta niezgodność w okolicy korków zlewu i umywalki. Tam to chyba łatwo dozorować i jest miejsc na ewentualne przerobki. Najwiekszy wybor jest w Obi. Odpływy o srednicach conajmniej 25, do prysznica wiecej.
tyle w temacie na poczatek
R |
 |
|
|
|
 |
drFeelGood
zaawansowany TAK - Towarzystwo Anonimowych Kamperoholików
Twój sprzęt: Blue 599
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Lip 2018 Piwa: 19/8 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 2019-09-24, 20:25
|
|
|
| decumanus napisał/a: | | (pneumatyczne sa z poliuretanu) | Nie tylko, contakt.pl i masz do wyboru poliamidowe, polietylenowe i poliuretanowe.
| decumanus napisał/a: | | Musisz jedynie pamiętać że jak chcesz połączyć coś z gwintem 1/2 cala, to w pneumatyce te gwinty są krótkie i z uszczelką czołową. | Nie zgodzę się, na tej samej stronie znajdziesz z uszczelką i podwijane teflonem, długość standardowych złączek.
| decumanus napisał/a: | | Poza tym w pneumatyce żeńskich 1/2 cala chyba nie ma. | Chyba ? Tam znajdziesz wszystko. Mam instalację na 8 i 12 z PE tak ja reaven22 i jest git. |
| |
|
|
|
 |
PiotrAs
|
Wysłany: 2019-09-24, 20:29
|
|
|
decumanus dzięki za podpowiedź, jak radzisz tak zrobię. Brodzik prawdopodobnie będzie "domowy' 70x70 więc z odpływem nie będzie problemu, problem mam natomiast ze znalezieniem drzwi do tegoż brodzika bądź sensownego rozwiązania jak lub z czego je zrobić. Myślałem żeby drzwi zrobić z plexi lecz jakoś mi ciężko idzie szukanie okuć i prowadnic, a gotowych rozwiązań z PCV oczywiście brak(nawet takich do przeróbki)
A co z pompą? Jakie ciśnienie powinna dawać pompa by móc używać domowych kranów, czy też prysznica? Zakładając że np w obieg będzie włączone ogrzewanie Truma. |
|
|
|
 |
PiotrAs
|
Wysłany: 2019-09-24, 20:33
|
|
|
| drFeelGood napisał/a: | | ...........Mam instalację na 8 i 12 z PE tak ja reaven22 i jest git. |
Do czego 8 a do czego 12? |
|
|
|
 |
drFeelGood
zaawansowany TAK - Towarzystwo Anonimowych Kamperoholików
Twój sprzęt: Blue 599
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Lip 2018 Piwa: 19/8 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 2019-09-24, 20:34
|
|
|
| PiotrAs napisał/a: | | A co z pompą? Jakie ciśnienie powinna dawać pompa by móc używać domowych kranów, czy też prysznica? Zakładając że np w obieg będzie włączone ogrzewanie Truma. |
Ja mam FIAMMA AQUA 8 daje 1,5 bara, 7l/min wg instrukcji pasi do Trumy. Ogarnia spoko krany domowe i prysznic. |
|
|
|
 |
jarko_66
weteran
Twój sprzęt: Ducato 3
|
Wysłany: 2019-09-24, 20:35
|
|
|
Czemu łóżko robisz w po szerokości. Kilka sztuk oglądałem , i zrobiłem po długości 120x 200 tzw francuskie . i łazienka 125 x65. Przynajmniej przy takim układzie nie dopada mnie klaustrofobia , i nogi podczas spania są wyprostowane. |
|
|
|
 |
|
|