Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zbiornik LPG wstawiłem se. Ver3
Autor Wiadomość
Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 524/637
Wysłany: 2019-10-24, 20:52   

Joasia I Wielka ;) napisał/a:
Socale napisał/a:
czyli rezystancja 0,0 i malutka dioda led z rezystorem,
i jak ja mam se to zrobić ?! :gwm poproszę trochę bardziej łopatologicznie :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech teraz mam wielozawór bez szkiełek, dokupić które? a potem jak zamontować??? :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech

Nadrabiam zaległość.
W wielozaworze na wskaźniku u mnie jest maluśka wtyczka 2 pin. Biała.
Te 2 piny są wewnątrz wskaźnika zwierane przy najniższym poziomie pływaka.
Nie umiem rysować więc opiszę drogę prądową.
+12V>rezystor 1kohm>dioda led(tu ważna polaryzacja diody)> z diody na dowolny pin we wskaźniku> z drugiego pinu na masę.
Wszystkie połączenia są szeregowe.
Jak nie skumasz, dobijaj się, jak wrócę to narysuję i zapodam foto.
.
.
.
sweetek napisał/a:
Przebrnąłem przez całość....
Ale pytanie mam jako laik o parę rzeczy:
- jak się ma instalowanie zbiornika wewnętrznego do podwieszania pod autem?
- czy ze wzgledów praktycznych, czy technicznych zbiornik jest cylindryczny? Czy do poboru fazy lotnej lepszy jest taki czy toroidalny?
- jak nie musi posiadać wszystkich kwitów to czy uważacie, że użycie zbiornika 10 letniego wymontowanego z auta (wewnętrzny toroidalny) jest dopuszczalne?
- jak technicznie jest z rozwiązana kwestia podpięcia pod reguktor (nie duocontrol)?
...

- Pod autem podwieszasz, w aucie dociągasz do dedykowanej ramy i do podłogi :mrgreen:
Ma być bez partactwa i tyle.
- miedzy poprzeczkami ramy pod spodem toroidalny się raczej nie zmieści - patrz foto na początku tematu. Do poboru lotnej nie ma znaczenia kształt, rurka ma być pod sufitem zbiornika. Ale jakby się zgłębić, to chlupanie fazy ciekłej w zbiorniku w czasie jazdy, zależne jest od ustawienia wobec najczęstszych przeciążeń auta czyli poprzecznie lub wzdłużnie = auto sportowe a autobus mają przeciwne przeciążenia. Start/hamowanie/lewo/prawo - wyobraźnia pomoże. Toroidalny wydaje się być mniej chlupliwym, nie ma to jednak znaczenia.
- Producent zbiornika ma w poważaniu do jakich celów wykorzystywany gaz z jego zbiornika. On homologuje zbiornik i bierze odpowiedzialność jak np pęknie spaw, gaz wycieknie i zrobi kuku. To się jeszcze nie zdarzyło nawet podczas wypadków drogowych aut z LPG. Zbiornik po to ma dozór żeby był w czasie ważności bezpieczny. Zatem, odpuść stary.
- Chyba jednak nie przez całość brnąłeś a bynajmniej bez początku tego tematu, bo tam o reduktorze było.
;)

Postaw piwo autorowi tego posta

Joasia I Wielka ;) 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato
Nazwa załogi: Joasia & Spółka
Piwa: 9/8
Wysłany: 2019-10-25, 16:48   

Socale napisał/a:
Jak nie skumasz, dobijaj się, jak wrócę to narysuję i zapodam foto.
troszku skumałam, ale rysuneczek i foto by się przydały, co bym kichy nie zrobiła :diabelski_usmiech bo na moim wielozaworze nie ma wskaźnika tylko miejsce na niego :gwm

wielozawór.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 37,26 KB

Nie ważne ile masz w życiu szczęścia, ważne ile z niego wykorzystasz :)

amples 
Kombatant

Twój sprzęt: Master III
Piwa: 129/18
Wysłany: 2019-10-25, 18:14   

Trzeba dokupić i zamontować
np. :

sensor.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 59,58 KB

Socale 
Kombatant

Wysłany: 2019-10-25, 19:33   

Dokładnie to.
Wskaźnik mam jeden luzem, mogę Ci wysłać, za wtyczką musiałbym poszperać a jak nie to u każdego gazownika za grosiki z 5m kabelkiem.
.
Rysunek zrobiłem, trochę upodlony ale zrozumiały chyba.

t_sensor_125.jpg
Plik ściągnięto 0 raz(y) 63,79 KB

Wyświetl szczegóły
Joasia I Wielka ;) 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato
Nazwa załogi: Joasia & Spółka
Piwa: 9/8
Wysłany: 2019-10-26, 00:50   

Socale, no dzięki Ci Panie :bukiet: :bukiet: już wszystko kumam :wyszczerzony:
pan w sklepie doradził mi taki, czy może być??

rezerwa.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 42,1 KB

Nie ważne ile masz w życiu szczęścia, ważne ile z niego wykorzystasz :)

Socale 
Kombatant

Wysłany: 2019-10-26, 19:33   

Też może być.
Przymocuj do wielozaworu na środkowe dziurki pod śrubki, poruszaj pływakiem ze skrajności w skrajność, jeśli wskazówka będzie się zachowywała adekwatnie, to na najniższym poziomie multimetrem sprawdź impedancję, tak by była 0,...
Potem wykonaj układ próbny z led i sprawdź czy zaświecenie odpowiada z poziomem pływaka, może być tak, że led będzie się świeciła na całym zakresie, wówczas potrzebny będzie pewien prosty układ elektroniczny.

chris_66 
weteran

Twój sprzęt: kamper
Piwa: 16/36
Wysłany: 2019-10-26, 22:40   

papamila napisał/a:
chris_66 napisał/a:
wielkość butli jak tych Jarkowych tylko do poziomego używania, widział ktoś takie ???

zbiorniki cylindryczne poziome tak, pobór fazy lotnej
np wymiar l=63cm, średnica = 23 cm pojemność 23l -
cena :gwm 1900zł brutto
(zbiornik, mocowanie, wielozawór, zawór bezpieczeństwa, wskażnik zapełnienia, wąż do tankowania)

trochę drogo :gwm

a chciałem poziomy bo mam kupę miejsca pod podłogą i bym odzyskał schowek gazowy
mam teraz zwykły stalowy i nie widzę za bardzo sensu, ciężki , za duży, bez kontroli ilości gazu

GasBank 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Bedford Rascal Bambi
Wysłany: 2019-10-28, 10:57   

EwaMarek napisał/a:
Papamila też mi to wyjaśniał. Ta butla z foto powyżej jest do domu a nie do kamera :-(

Na targach gość miał też butle z dwoma zaworami - jeden do tankowania a drugi to pobierania gazu.

Niestety na targach nie chciał mi jej sprzedać a teraz nie ma z nim kontaktu.

w Polsce też są dostępne:
https://allegro.pl/oferta/butla-gazowa-lekka-19l-do-samodzielnego-tankowania-8333787019?item=8333787019

NIE ROBIĘ REKLAMY - to jedyne miejsce gdzie je znalazłem

ta druga jakoś mnie nie przekonała

https://www.allcamp.pl/zb...1kg-p-2660.html

ta pierwsza jest komopzytowa, ta druga stalowa

Przepraszam za brak kontaktu, mieliśmy urwanie 'głowy' po targach. Zapraszam, chętnie pomożemy www.gas-bank.com

EwaMarek 
Kombatant
Marek

Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela
Piwa: 25/13
Wysłany: 2019-10-29, 21:26   

https://www.carbonzorro.c...e-included.html

właśnie o te chodziło

light-composite-caravan-bottle-multivalve-included.jpg
Plik ściągnięto 1510 raz(y) 32,61 KB

Moje kampery
BURSTNER 90r, 91r, CHAUSSON 2008 i kempingi Hobby 90r, Dethleffs 2002r
Aktualnie kamper PLA 2014 kemping LMC 770 2010r

yamah 
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-S plus
Piwa: 266/109
Wysłany: 2019-10-29, 22:00   

GasBank napisał/a:

Przepraszam za brak kontaktu, mieliśmy urwanie 'głowy' po targach. Zapraszam, chętnie pomożemy www.gas-bank.com

Ech coś nie tak z tą pomocą :( dzwoniłem,zamówiłem,podałem dane i :deszcz:

smolik 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ducato L4H3
Wysłany: 2019-10-29, 23:17   

Wow - przeczytałem post :) długi jak na jeden montaż zbiornika - no ale jak się okazuje ważny dla wielu.
Uwielbiam gaz w osobówkach którymi jeździłem i jeżdżę, dlatego potruchtałem do zaprzyjaźnionego gazownika któremu ufam i przedstawiłem sprawę. Jest też diagnostą.

Jako diagnosta wolałby nie widzieć zbiornika ale jak już by go zobaczył to wymagałby tylko homologacji na zbiornik i może zerknąłby na jego zamontowanie a nie podłączenie bo zabudowa kamperowa to nie jego działka. Auto ma jeździć i być bezpieczne w trakcie jazdy. Tak samo nie interesuje go jak podłączone są butle 11kg w bagażniku kampka.

Jako instalator - potwierdza możliwość czerpania fazy lotnej ze zbiornika poprzez zakrzywienie lub wycięcie rurki poboru. Skoro holenderskie butle w Hymerach benzynowaych mają 2 wyjścia z jednego zbiornika - jedno ciekłe do silnika drugie lotne do kuchenki i ogrzewania to ......
Inną sprawą jest jakakolwiek homologacja na takie podłączenie w Polsce - DTT czy może UDT czy wystarczy gość z osiedlowej administracji z urządzonkiem do sprawdzania szczelności?

A czy ktoś (z nadzoru) sprawdza szczelność podpięcia butli w kampku po jej wymianie? albo szczelność butli w domu po jej wymianie - a jak widać nie wszystkim to wychodzi (tragedia w Inowrocławiu)

Dumając w domu nad:
1) Bezpieczeństwo aby nie zaciągnąć stanu ciekłego ze zbiornika w przechyle, w trakcie jazdy przy hamowaniu (ciasto w piekarniku w trakcie jazdy :) , w trakcie awarii pływaka i zatankowaniu pod kokardkę,

2) Problem używania mieszanki gazu w zimę bez parownika, z zamontowanym pod autkiem zbiornikiem

3) zamknięcia awaryjnego w trakcie fajerwerków :)

4) zachowanie homologacji dla zbiornika z czerpnią stanu ciekłego a nie przeróbek na lotny (To jest Polska - mydło do stóp używać do mycia stóp, mydło do łydek używać do mycia łydek a zbiorniki z poborem ciekłego używać dla poboru ciekłego - tak wyznają urzędnicy i reszta anty-innowacyjnych :)

Socale -chwała ci za upór i umiejętność powtarzania się dla utrwalenia tematu dla innych. Wspomniałeś coś o zbiorniku buforowym - jako, czy coś takiego.

A gdyby tak zostawić pobór stanu ciekłego ze zbiornika głównego (brak przeróbek, obaw o zaciągnięcie ciekłego, pobór w zimie równej mieszanki,) do zbiorniczka (pojemności 5L) który mało zajmie miejsca w cieplutkiej szafeczce wewnątrz kampka z ustawionym dławikiem (pływakiem) dla zatankowania max 10% pojemności cieczy. 90% miejsca wypełnia bezpieczny stan gazowy z którego pobieramy do dalszej eksploatacji? z dodatkowym zaworem bezpieczeństwa.
Oczywiście mamy dodatkowy kg butli buforowej ale tym samym eliminujemy powyższe wymienione punkty "zapalne" - chyba :-/

adaml61 
weteran

Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Piwa: 167/132
Wysłany: 2019-10-30, 06:40   

Pojawiła się alternatywa w podobnej cenie jak butla samochodowa , miałem montować tez zbiornik ,ale w tej sytuacji mi się nie chce .https://www.carbonzorro.com/en/206-gas-bottles-cylinders
Ostatnio zmieniony przez adaml61 2019-10-30, 12:58, w całości zmieniany 1 raz  

smolik 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ducato L4H3
Wysłany: 2019-10-30, 07:56   

papamila napisał/a:
chris_66 napisał/a:
wielkość butli jak tych Jarkowych tylko do poziomego używania, widział ktoś takie ???

zbiorniki cylindryczne poziome tak, pobór fazy lotnej
np wymiar l=63cm, średnica = 23 cm pojemność 23l -
cena :gwm 1900zł brutto
(zbiornik, mocowanie, wielozawór, zawór bezpieczeństwa, wskażnik zapełnienia, wąż do tankowania)

zbiornik z GZWM o którym wspominał Krimar i mischka - na sam zbiornik z poborem fazy lotnej 200/1380 40L tak aby się zmieścił między podłogami wewnątrz kampka dostałem cenę 412 zł netto.
Skoro w Niemczech sprzedawane do zastosowań Karawaningowych a "NIEMCY to dla wielu wyznacznik perfekcji, bezpieczeństwa i ochrony zdrowia " (prócz małych wpadek Volkswagena)
to czemu przepłacać za polskie zbiorniki płacąc 350-500 euro skoro one polskie i w polskich cenach dostępne ?

bert 
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
Piwa: 133/4
Wysłany: 2019-10-30, 08:18   

[quote="smolik"][quote="papamila"]
chris_66 napisał/a:
a "NIEMCY to dla wielu wyznacznik perfekcji, bezpieczeństwa i ochrony zdrowia " (prócz małych wpadek Volkswagena)

i dwóch Wojen Światowych ;)

sroka nie mogłem się powstrzymać ;)

świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg

krimar
Kombatant

Twój sprzęt: Euramobil 460 - Mitsubishi L300 - DAHAK
Nazwa załogi: Poszukiwacze Zagininej Dyszy
Piwa: 58/6
Wysłany: 2019-10-30, 09:37   

smolik napisał/a:
a sam zbiornik z poborem fazy lotnej 200/1380 40L tak aby się zmieścił między podłogami wewnątrz kampka dostałem cenę 412 zł netto.

a czy masz ofertę na cenę armatury?

Jest tak jak mówi krimar.

Brat napisał/a:
(...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ... ;)

Odpowiedz do tematu