Twój sprzęt: Fiat Ducato
Nazwa załogi: nudziarze
Wysłany: 2019-10-31, 21:04 mandaty.
witam. za drastyczne przekroczenie szybkości nie 500.ZŁ. 5000.(PIĘĆ TYSIĘCY ZŁOTYCH). w ciągu 7 dni. AMEN. zapewniam. zaboli i zmusi do myślenia .pozdrawiam.
Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 356/23 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2019-10-31, 21:13
Socale napisał/a:
...Więcej grzechów nie pamiętam.
.
Stawki za mandaty są kontrowersyjne, nie na czasie...
A gdyby tak pogdybać:
Mandaty za przekroczenie w procentach a za każdy 1% to np 100zł.
...
może na tym pozostać: "więcej nie pamiętam", bo wiek nie ten i pamięć nie ta.
w pierwszą część postu, to może nie każdy uwierzy, ale w "nie pamiętam" - każdy.
natomiast w Polsce są drastyczne różnice w dochodach i to co dla jednego będzie dotkliwą karą, która dotknie w zasadzie jego rodzinę, dla drugiego będzie odpowiednikiem napiwku dla kelnera.
więc może tak jak w Finlandii mandaty powinny być zależne od zarobków?
natomiast podziwiam wiarę kolegów w system kar.
prawo jest dla uczciwych, bo jeżeli ktoś przejedzie na ciemnozielonym, to jeszcze kilometr ogląda się za siebie i jeszcze ze 4 kilometry ma wyrzuty sumienia.
natomiast dla nieuczciwego to jest nic.
Ostatnio zmieniony przez Cyryl 2019-10-31, 21:15, w całości zmieniany 1 raz
Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 523/632 Skąd: Gubin
Wysłany: 2019-10-31, 21:14
Ahmed napisał/a:
Socale napisał/a:
Bardzo tendencyjnie prawda?
No bardzo , byłoby na 500 + na te dwa lata co pisiorom zostały
I cały mój projekt runął. Jarek!!!
Ty byłbyś wiele razy na 42, 87, 125% i wyżej
.
Delikatnie i konsekwentnie powtórzę myśl swoją mądrą lecz durnowatą, ocena w waszych rękach
Skoro już się spowiadamy:
Nie dmuchałem nigdy od 1984r jak otrzymałem PJ
1 mandat za prędkość 100zł - bez punktów
1 mandat za prędkość 200zł - bez punktów (bo takie były czasy)
1 mandat za przejazd na czerwonym 300zł i 6 punktów (Kamperem, chwaliłem się tutaj i była dyskusja długa)
Od tamtej pory żadnych grzechów udokumentowanych, 0 punktów.
Więcej grzechów nie pamiętam.
.
A gdyby tak pogdybać:
przekroczysz
o 1 % stówa wyfrunie
o 2% - dwie stówy
o 30% - 30 stów = 3000zł
Wyglądałoby to tak:
50 w zabudowanym, prędkość zmierzona 65km/h = przekroczenie o 30% = 3000zł
140 autostrada, prędkość zmierzona 182km/h = przekroczenie o 30% = 3000zł
Ograniczenie 30, prędkość zmierzona 35km/h = przekroczona o 15% = 1500zł
Ograniczenie 110, prędkość zmierzona 126km/h = przekroczona o 15% = 1500zł
100% = 10000zł i o to byłoby nietrudno.
Oczywiście po uwzględnieniu tolerancji i błędu pomiaru na korzyść kierowcy.
Stawkę dla każdego % ustalałoby się corocznie, w zależności od statystyk wykroczeń, idzie lepiej, będzie taniej, idzie gorzej, będzie drożej i niekoniecznie 100zł za każdy 1%, moze być 197zł lub 1550zł za każdy 1% przekroczenia. Mnie stać, bo mandatów za prędkość nie otrzymuję.
Wlazłoby takie coś?
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
Skoro już się spowiadamy:
Nie dmuchałem nigdy od 1984r jak otrzymałem PJ
1 mandat za prędkość 100zł - bez punktów
1 mandat za prędkość 200zł - bez punktów (bo takie były czasy)
1 mandat za przejazd na czerwonym 300zł i 6 punktów (Kamperem, chwaliłem się tutaj i była dyskusja długa)
Od tamtej pory żadnych grzechów udokumentowanych, 0 punktów.
Więcej grzechów nie pamiętam.
.
A gdyby tak pogdybać:
przekroczysz
o 1 % stówa wyfrunie
o 2% - dwie stówy
o 30% - 30 stów = 3000zł
Wyglądałoby to tak:
50 w zabudowanym, prędkość zmierzona 65km/h = przekroczenie o 30% = 3000zł
140 autostrada, prędkość zmierzona 182km/h = przekroczenie o 30% = 3000zł
Ograniczenie 30, prędkość zmierzona 35km/h = przekroczona o 15% = 1500zł
Ograniczenie 110, prędkość zmierzona 126km/h = przekroczona o 15% = 1500zł
100% = 10000zł i o to byłoby nietrudno.
Oczywiście po uwzględnieniu tolerancji i błędu pomiaru na korzyść kierowcy.
Stawkę dla każdego % ustalałoby się corocznie, w zależności od statystyk wykroczeń, idzie lepiej, będzie taniej, idzie gorzej, będzie drożej i niekoniecznie 100zł za każdy 1%, moze być 197zł lub 1550zł za każdy 1% przekroczenia. Mnie stać, bo mandatów za prędkość nie otrzymuję.
Wlazłoby takie coś?
słuszniej było by karać wyższymi (nawet procentowo wzrastającymi z każdym kolejnym) mandatem (kwotą) tych co mają na swoim koncie więcej wyczynów.
Zawsze może się zdarzyć nawet najostrożniejszemu kierowcy moment nieuwagi, jak sporadyczne to karać normalnie, kolekcjonerom mandatów sypać coraz wyższe i wyższe
_________________ Norbert J. Zbróg
świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 356/23 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2019-10-31, 21:22
kolejnym problemem jest akcyjność naszej policji, mamy dzisiaj akcję znicz, za jakiś czas będzie związana z Bożym Narodzeniem, później mamy Wielkanoc, Boże Ciało, wyjazd potem powrót z wakacji itp.
w Niemczech BAG (odpowiednik naszego ITD) kontroluje rocznie 27% pojazdów ciężarowych i autobusów, u nas kontroli poddawanych jest zaledwie 6-7%.
i te kontrole nie są związane ze świętami, długimi weekendami, są przeprowadzane na co dzień i regularnie.
Twój sprzęt: Bezdomny
Nazwa załogi: Buraki Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Lut 2009 Piwa: 207/303 Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2019-10-31, 21:26
Wylogowuję się z tematu , nic już tu nie napiszę , popierajcie nawet sto tysięcy mandatu i konfiskatę domu , tragiczny ten polski naród który tak daje się wciągnąć ..................
Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu Pomógł: 13 razy Dołączył: 17 Paź 2015 Piwa: 94/200 Skąd: Nicelea
Wysłany: 2019-11-02, 23:32
Socale napisał/a:
Miszczowie kierownicy, ciągle do Was nie dociera że nie każdy jest mistrzem kierownicy a ma takie same prawo poruszać się po drogach i robi to zgodnie z Prawem.
....
większość uważa że są mistrzami kierownicy, ale też jest wielu co uważają że
fizykę oszukać mogą i potrafią (bo jej nie znają, a to ździra jest...)
i tych boję się najbardziej
_________________ .
"człowiek uczy się całe życie i głupi umiera" B.K.
.
"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
***Niech kawa Cię obudzi zanim zrobi to rzeczywistość***
Twój sprzęt: Fiat Ducato automat-van
Wysłany: 2019-11-03, 04:48
Jadąc do Warszawy trzy krotnie jechałem przepisowo 30 km/godz to 30 ,40 km/godz.to 40,50 km/godz to 50 itd
To był prawdziwy horror,trąbiono na mnie,pukano się w czoło uważano że pewnie jestem pijany albo że uczę się jeździć albo że moje auto ma awarię,wszyscy mnie wyprzedzali i uśmiechali się z politowaniem.
Od tamtej próby prawidłowej szybkości na drodze z godnie ze znakami jeżdżę o 20 km/godz. więcej i mam spokój ale to robi nawyk permanentnego łamania przepisów i złego nawyku mimo ze społeczeństwo na drodze jest teraz przyjaźnie nastawione do mnie.
_________________ John & Tess
---
Turyści nie wiedzą gdzie byli, podróżnicy nie wiedzą gdzie będą.
echałem przepisowo 30 km/godz to 30 ,40 km/godz.to 40,50 km/godz to 50 itd
To był prawdziwy horror,trąbiono na mnie,pukano się w czoł
Chyba znalałem na to radę? Może nie 100% ale....
Aby jechać przepisowo, trzeba kupić, 911, McLarena, Lambo...Gdyz tym podobnymi samochodami, można jeździć normalne i eolno . Nawet wypada. Inaczej, to wiocha.
A jak nie mamy siana, to założyć kapelusz, grube okulary, łeb przysunąć do szyby i mieć minę Stana Lorela, też wypada.
Ale nie wolno jechać wolno eletrykiem Np T3 Performance Bo powiedzą ze bateria pada, lub sie zapalił a jeszcze nie widać
Lub
W TYM CELU NAJLEPIEJ JECHAĆ "ANGLIKIEM" z żoną
Twój sprzęt: Fiat Ducato automat-van
Wysłany: 2019-11-03, 13:30
Bronku masz rację nie widziałem jeszcze szybko jadącego Maserati,Lambo czy Ferarii to jest metoda ale ponieważ nie jestem Burmistrzem dzielnicy w Warszawie to ta metoda odpada a Pani z kierownicą super ten pomysł kupuje.
_________________ John & Tess
---
Turyści nie wiedzą gdzie byli, podróżnicy nie wiedzą gdzie będą.
Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu Pomógł: 13 razy Dołączył: 17 Paź 2015 Piwa: 94/200 Skąd: Nicelea
Wysłany: 2019-11-03, 23:18
RadekNet napisał/a:
....
Nas kiedyś obtrąbiono we francji na autostradzie, bo zobaczyli, że "kierowca" w naszym aucie w najlepsze bawi się telefonem
to są skutki fabrycznych błędów i niedoróbek...
_________________ .
"człowiek uczy się całe życie i głupi umiera" B.K.
.
"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
***Niech kawa Cię obudzi zanim zrobi to rzeczywistość***
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum