Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Smoczek l4h2 dla dwojga 😉
Autor Wiadomość
Siedlak 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: boxer na warsztacie
Nazwa załogi: Smoczek
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2019-11-12, 20:55   Smoczek l4h2 dla dwojga 😉

Witam serdecznie wszystkich :spoko
Czytam to forum od dawna jednak dopiero teraz do niego oficjalnie dołączyłem i w sumie jest to pierwsze forum z którym mam do czynienia :) Po roku życia na full time w starym hymerze i przetestowaniu oryginalnych rozwiązań zdecydowałem zbudować domek własnoręcznie aby spełniał nasze oczekiwania. Póki co jest boxerek smoczek l4h2 3.0. mam nadzieję że pomożecie w budowie :kwiatki: wydaje mi się że najwięcej pytań będę miał z dziedziny elektryki gdyż nie miałem z nią za dużo wspólnego. Może uda mi się dodać kilka zdjęć :ok
Takie pytanko dla znawców. Mam mokre Webasto sterowane przewodem ujemnym. Widziałem że ktoś zapragnął do sterowania tego ustrojstwa termostat na bimetalu. Czy on poprostu zwiera styki czy trzeba mu podać zasilanie?
https://allegro.pl/oferta/termostat-pokojowy-regulator-temperatury-bimetal-5445731671

IMG_20190907_163423.jpg
Plik ściągnięto 17 raz(y) 1,83 MB

IMG_20190910_192022.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 1,98 MB

IMG_20190911_173714.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 1,53 MB

IMG_20191004_183052.jpg
Plik ściągnięto 8 raz(y) 1,6 MB

Postaw piwo autorowi tego posta

amples 
Kombatant

Twój sprzęt: Master III
Piwa: 129/18
Wysłany: 2019-11-12, 21:04   

Siedlak napisał/a:
Czy on poprostu zwiera styki

Tak tylko zwiera lub rozłącz zależy które podepniesz

TERMOSTAT BIMETALOWY,
STYK ZWIERNO - ROZWIERNY (OGRZEWANIE, CHŁODZENIE),

Siedlak 
początkujący forumowicz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2019-11-12, 21:13   

Czyli ten termostat będzie działał. Wchodzę do niego minusem z Aku i wychodzę minusem na Webasto i ot tak będzie gitara? Żadnego kabla zasilającego tylko minus? Dzięki śliczne :spoko

drFeelGood 
zaawansowany
TAK - Towarzystwo Anonimowych Kamperoholików

Twój sprzęt: Blue 599
Piwa: 19/8
Wysłany: 2019-11-13, 13:27   

Plus i minus podłączasz na stałe a sterujesz trzecim przewodem podając tam minus. Plusowy kabel daj gruby min 4 mm2.

Siedlak 
początkujący forumowicz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2019-11-13, 14:46   

Źle sformułowałem, wiem jak odpalić Webasto tylko chciałbym mieć jakiś zegar do tego gdzie taki termostat byłby fajnym rozwiązaniem a na lato zamknę obieg podlogowki i Webasto będę odpalał ręcznie gdy potrzebna będzie ciepła woda w bojlerze. Pytanie dotyczyło samego regulatora temp na bimetalu. Czy musze dociągać do niego zasilanie czy poprostu zwiera przewody jak zwykły włącznik ponizej zadanej temperatury 😉 dziękuję za pomoc. Akurat jestem poza granicami ale postaram się wrzucić kilka kolejnych fotek z prac.
Jeszcze jedno pytanko.. zmieniając fotele na takie bez napinacza pasu (Sharan) jest sens przerabiać zapinki na oryginalne z napinaczem czy w jakiś sposób pogrzebać w komputerze samochodu aby usunąć błąd poduszek?
Muszę ogarnąć wrzucanie tych zdjec. Ciągle śpiewa że wrzucam pusty temat :gwm :gwm
Co do 4mm2. Skoro Webasto jest mocy 40-50w co daje ok 4A to chyba 1mm2 powinien wystarczyć? Większość instalacji będzie na 2,5mm2 i takim też planowałem pociągnąć Webasto. Chyba że się mylę?

decumanus 
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Piwa: 45/24
Wysłany: 2019-11-13, 17:16   

Napinacze przekladamy. To relatywnie latwe.
R

opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion

Ajas 
początkujący forumowicz

Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 2019-11-13, 17:25   

Webasto przy rozruchu i gaszeniu może pobierać 10-12A (świeca żarowa)

onionskin 
stary wyga

Piwa: 46/141
Wysłany: 2019-11-13, 17:33   

Siedlak napisał/a:
.....Czy musze dociągać do niego zasilanie czy poprostu zwiera przewody jak zwykły włącznik ponizej zadanej temperatury.....

Tak: działać ma jak "włącznik" przewodu sterującego (minusowego jak piszesz)- żadnego zasilania nie potrzebuje.

Siedlak napisał/a:
.....Co do 4mm2. Skoro Webasto jest mocy 40-50w co daje ok 4A to chyba 1mm2 powinien wystarczyć?....

W sprzyjających warunkach wystarczy, ale że elektronika w piecu wrażliwa jest na napięcie zasilania to szkoda było by je tracić jeszcze na spadku napięcia na kabelku.
Tym bardziej że nie piszesz jaki ten kabelek będzie długi: do zasilania webasta daj grubszy.

amples 
Kombatant

Wysłany: 2019-11-13, 17:48   

Ajas napisał/a:
przy rozruchu i gaszeniu może pobierać 10-12A
A do czego przy gaszeniu potrzebne są świece :diabelski_usmiech

Ajas 
początkujący forumowicz

Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 2019-11-13, 18:12   

Świeca włącza się w czasie rozruchu, potem nie pracuje. Przy wyłączeniu świeca się załącza by wypalić nagary, które się osadzają na niej w trakcie pracy. Dlatego nie powinno się wyłączać webasta na ostro.

Co do przewodów:
• Zachowane muszą być następujące przekroje
przewodów pomiędzy akumulatorem i urządzeniem
grzewczym. Dzięki temu nie jest przekroczona
maks. dopuszczalna strata napięcia w przewodach
0,5 V przy 12 V lub 1 V przy 24 V.
Przekroje przewodów przy długości przewodu
(kabel plus + minus)
– do 5 m = przekrój przewodu 4 mm2
– od 5 m do 8 m = przekrój przewodu 6 mm2

Siedlak 
początkujący forumowicz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2019-11-13, 22:44   

Dzięki chłopaki za rady, przewód nie będzie dłuższy niż 1,5m. Najwyżej puszczę 2x2.5mm na każdy biegun. Napinacze przeloze ze starych foteli jak radzicie. Poczatkowo Planowałem aby w zabudowie zmieścić motocykl pod francuskim łóżkiem. Jednak w wersji H2 praktycznie nie wykonalne. No może z jakimś ścigiem ale to odpada. Muszę pomierzyć po powrocie. Może jakiś quad się zmieści w poprzek.. pewnie nadkola mnie nie puszczą.. :( coś mi się wydaje że następny sprzęt to będzie jakieś strażackie 4x4 i wtedy się już pomieści :wyszczerzony: ew zbuduje jakiegoś mini speed boat na wymiar żeby się pocieszyć chociaż na wodzie:lol:
Cytat:

Amples widzialem, że pomagales w temacie podłączenia lodówki kompresorowej. Czy termostat lodówki działa na podobnej zasadzie co owy bimetalowy? Czyli jeśli podam przez niego 12vdc do zasilenia cewki przekaźnika to niczego nie uszkodzi? Bo w sumie lodówka normalnie zasilana jest 230vac. Gryzie mnie temat tej elektryki ale ile się człowiek nauczy przy tym :lol:
Czy rozważał ktoś zamiast listewek drewnianych pod sklejkę dać profile do gk? Są proste, sztywne, raczej nie trzeba będzie kleić tylko ponitowac trochę a resztę myślę że załatwi pianka pomiędzy nimi a poszyciem karoserii

amples 
Kombatant

Wysłany: 2019-11-13, 22:49   

Siedlak napisał/a:
Czy termostat lodówki działa na podobnej zasadzie co owy bimetalowy
Zależy jakiej ,
spotykane są i elektroniczne

xbartman 
stary wyga

Twój sprzęt: Nissan Primastar
Piwa: 64/10
Wysłany: 2019-11-14, 09:44   

Siedlak napisał/a:
Czy termostat lodówki działa na podobnej zasadzie co owy bimetalowy? Czyli jeśli podam przez niego 12vdc do zasilenia cewki przekaźnika to niczego nie uszkodzi? Bo w sumie lodówka normalnie zasilana jest 230vac. Gryzie mnie temat tej elektryki ale ile się człowiek nauczy przy tym :lol:

Tutaj masz link do mojego tematu, w którym opisałem jak podłączałem swoją lodówkę. Znakomita większość lodówek ma taki właśnie termostat.

"Jeśli wyruszasz w podróż do Itaki, pragnij tego, by długie było wędrowanie, pełne przygód, pełne doświadczeń." - Konstantinos Kawafis

adaml61 
weteran

Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Piwa: 157/125
Wysłany: 2019-11-14, 11:39   

Siedlak napisał/a:
Czy termostat lodówki działa na podobnej zasadzie co owy bimetalowy? Czyli jeśli podam przez niego 12vdc do zasilenia cewki przekaźnika to niczego nie uszkodzi? Bo w sumie lodówka normalnie zasilana jest 230vac.
Przez termostat lodówki puść minus do sterowania przekażnika .Odpinasz termostat od kompresora, kompresor lodówki na krótko .I niema światła w lodówce .

xbartman 
stary wyga

Twój sprzęt: Nissan Primastar
Piwa: 64/10
Wysłany: 2019-11-14, 13:20   

adaml61 napisał/a:
...Odpinasz termostat od kompresora, kompresor lodówki na krótko...

To rozwiązanie obarczone jest jedną wadą; kiedy podłączysz się do słupka kompresor będzie chodził non-stop. Dlatego kompresor też trzeba wysterować przez przekaźnik.

"Jeśli wyruszasz w podróż do Itaki, pragnij tego, by długie było wędrowanie, pełne przygód, pełne doświadczeń." - Konstantinos Kawafis

Odpowiedz do tematu