|
Norwegia północna - Lofoty i trasa widokowa Rv17 |
| Autor |
Wiadomość |
Bucik5
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2019-11-17, 17:58
|
|
|
| Wracając na chwilę do wątku Lofoty. Naczytałem się na temat możliwości, a właściwie braku możliwości podpięcia pod 230V na promie co powoduje ryzyko rozmrożenia rzeczy w zamrażalce. No i zacząłem się zastanawiać czy zamiast promu Gdynia - Karlskrona ( min 10 godzin bez zasilania z zakręconą butlą ) nie przeprawić się z Sassnitz do Trelleborga ( tylko 4 godziny na promie ) Przeprawa krótsza DUŻO tańsza ale trzeba zrobić trochę wiecej km w kamperze. Co sądzicie? Ktoś ćwiczył taki wariant na Lofoty przez Szwecję ? |
|
|
|
 |
wędrowiec
weteran

Twój sprzęt: burstner privilege t690
Nazwa załogi: Marzena i Przemek
|
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 144/6 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2019-11-17, 20:20
|
|
|
Tak, to bardzo dobry wariant. Krótki rejs 3,5 godz. Pokonałem Szwecję wzdłuż wielokrotnie
(Lofoty, Nordkapp, Senja). Dobre drogi, dobre parkingi, widoki i ryby. Do wyboru są jeszcze rejsy ze Świnoujścia i Rostock'u. Wprawdzie oba ok. 7 godz ale to nie 11 z Karlskrony.
Warto poklikać. W sierpniu płynąłem z Rostock'u za 400 zł w obie strony (kamper 6m i dwie osoby). Kamper stał na otwartym pokładzie, więc z gazem nie byłoby problemu. Ja mam lodówkę kompresorową - na pokładzie "napędzały ją solary. |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
| |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

|
Wysłany: 2019-11-18, 09:12
|
|
|
| wędrowiec napisał/a: | | ...W tym roku płynęliśmy promem z Rostoku. Na promie mniej niż dwie godziny... |
To chyba do Danii i dalej mostem. |
 |
|
|
|
 |
moskit
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2014 Piwa: 117/42 Skąd: Ożarów Maz.
|
Wysłany: 2019-11-18, 09:51
|
|
|
Z Warszawy mamy przećwiczoną trasę Gdańsk - Nynashamn 18;00 start 12;00 następnego dnia cumowanie i ok 400 km do przodu jest trochę drożej ale wygodniej wypoczętym można dojechać powyżej Trondheim
Zamrażarka wytrzymuje bez zasilania , kiedyś można było być podłączonym do prądu , ale się skończyło po pożarze osobówki z podłączoną zamrażarką |
_________________ Wielkie rzeczy nie powstają w wyniku impulsu, a w wyniku poskładania małych rzeczy w jedną całość
Vincent Van Gogh |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

|
Wysłany: 2019-11-18, 10:44
|
|
|
| Wolę jechać jak płynąć 35 km/h. Wolę spać w kamperze nad np. jeziorem jak w dusznej kabinie z warkotem silnika. Szukam krótkich przepraw. Jest jeszcze do sprawdzenia przeprawa z Łotwy (Ventspils - Nynäshamn). |
 |
| |
|
|
|
 |
wędrowiec
weteran

|
|
|
|
 |
Lechosław
trochę już popisał

Twój sprzęt: fiat dukato/laika
Nazwa załogi: funatycy
|
Wysłany: 2020-05-17, 11:26
|
|
|
Znakomita relacja, bardzo przydatna!
Od wielu lat wybieram sie na północ, ale dzieciaki protestowały, bo zimno.
Tym razem nie odpuszczę, i jeśli tylko otworzą granice, - jadę!
Pozdrawiam serdecznie!
Lechosław , , |
|
|
|
 |
wędrowiec
weteran

|
Wysłany: 2020-05-17, 16:21
|
|
|
Też życzymy sobie, żeby otworzyli granice i abyśmy wszyscy mogli bezpiecznie wrócić do naszych pasji podróżowania. Przypomniałeś naszą pierwszą wyprawę do Norwegii. Sami chętnie wróciliśmy wspomnieniami. Zeszłego roku byliśmy w środkowej i południowej Norwegii, co zresztą też opisaliśmy w relacji: Wyprawa na fiordy. Norwegia to taki piękny widokowo kraj, że można by tam jeździć co roku. A chciałoby się zobaczyć tak wiele kierunków. Lofoty to mnóstwo mniejszych i większych wysp, ośnieżonych latem gór, więc całej trasie towarzyszą piękne widoki. Krajobrazy z drugiej podróży, to głównie fiordy otoczone wysokimi górami oraz mnóstwo wodospadów. Na północy jest mniej turystów i takich opisywanych atrakcji turystycznych, więc łatwo stanąć w każdym miejscu, które się nam spodoba. Lofoty też były długo naszym (wydawało się) nieosiągalnym marzeniem. Warto było je spełnić. Życzymy, aby udało się Wam wyjechać i abyście z dziećmi byli zadowoleni. Pozdrawiamy |
_________________ wędrowiec
Cztery stolice
www.camperteam.pl/forum/viewtopic.php?t=30300
Norwegia
www.camperteam.pl/forum/v...hlight=norwegia
www.camperteam.pl/forum/viewtopic.php?t=33834 |
|
|
|
 |
Lechosław
trochę już popisał

|
Wysłany: 2020-05-17, 21:26
|
|
|
Mam nadzieję na Lofoty a później fiordy norweskich. Podobno facet powinien: zrobić syna, zbudować dom, zasadzić drzewo. Wszystko to zrobiłem parę razy... a teraz chciałbym na starość złapać rybę.
Podobno w Norwegii nawet idiotom się udaje... |
|
|
|
 |
Norge706
trochę już popisał
Twój sprzęt: Dethleffs Globebus I 004
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Paź 2018 Piwa: 3/3 Skąd: Grytastra
|
Wysłany: 2020-05-17, 21:40
|
|
|
| Niestety w tym roku na trasach w Norwegii można będzie zobaczyć większe tłumy. Przewiduje się, że większość miejscowych będzie zwiedzać swój kraj. Taka jest polityka rządu, widać to również po cenach kamperów (podrożały ). Przewidują ze Lofoty odwiedzi conajmniej 40 % turystów wiecej. Pozdrawiam z Norwegii. |
|
|
|
 |
Lechosław
trochę już popisał

|
Wysłany: 2020-05-17, 21:42
|
|
|
To bardzo prawdopodobne...
Może dla mnie zostanie kawałeczek miejsca,,, |
|
|
|
 |
jarek49
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Hymer Eriba 2005 r.
Nazwa załogi: jarkowie
Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Sie 2012 Piwa: 9/1 Skąd: Puszcza Kampinowska
|
Wysłany: 2020-05-17, 22:07 Lofoty
|
|
|
Bylem w ub.r 10.07---06.08 w Norwegii --w tym 15 dni poswiecilem na objazd Lofotow.
Wrazenia z tego pierwszego mojego pobytu w Skandynawii sa niesamowite, ale.......
niestety byl b. duzy tlok.
Lofoty to duzy teren, a jadac do punktu A , mialem duze klopoty ,aby znalezc odpowiednio
dobre miejsce na nocleg // nie parkuje bezposrednio przy drodze //
W piatek ok. poludnia dalo sie zauwazyc duzy ruch przyczep kamp. i kamperow na wszelakich
drogach.
Na przepieknych wielkich plazach policja kierowala ruchem ---ja nie dalem rady wjechac.
Pogoda byla taka jak praktycznie w Grecjj.
Polka spotkana na parkingu powiedziala ,ze od polowy lipca Norge staje---urlopy // mieszkanka
tego kraju //
Zachodzi pytanie--kiedy jechac---przeciez 07-08 to najlepsze m-ce , a inne to zimno i deszcz.
Napisalem w kontekscie do wypowiedzi kol.Norge---moge sobie wyobrazic jak bedzie wygladal
przejazd. |
|
|
|
 |
moskit
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2014 Piwa: 117/42 Skąd: Ożarów Maz.
|
Wysłany: 2020-05-18, 07:39 Re: Lofoty
|
|
|
| jarek49 napisał/a: |
Zachodzi pytanie--kiedy jechac---przeciez 07-08 to najlepsze m-ce , a inne to zimno i deszcz.
Napisalem w kontekscie do wypowiedzi kol.Norge---moge sobie wyobrazic jak bedzie wygladal
przejazd. |
W Skandynawii nie ma odpowiedzi na takie pytanie, przejedziesz "za górę" i masz zupełnie inną pogodę. W kwietniu, maju, wrześniu wielokrotnie mieliśmy słoneczną pogodę tylko trochę chłodniej.
Trasę i noclegi trzeba dostosować do aktualnych warunków pogodowych, bo może być tak że faktycznie dwa tygodnie spędzicie w deszczu i śniegu czego oczywiście Wam nie życzę.
Jaka to mówią w Skandynawii "pogoda jest zawsze tylko ludzie nieodpowiednio są ubrani" |
_________________ Wielkie rzeczy nie powstają w wyniku impulsu, a w wyniku poskładania małych rzeczy w jedną całość
Vincent Van Gogh |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

|
Wysłany: 2020-05-18, 08:42
|
|
|
| Tak, pogoda to loteria. Długość dnia już nie. Przyjemnie jest w słońcu posiedzieć do północy, a to tylko w czerwcu i lipcu. |
 |
|
|
|
 |
|
|