Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wypadek na Słowacji Mercedes Ferrari Porche
Autor Wiadomość
gryz3k 
Kombatant

Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Piwa: 569/306
Wysłany: 2019-11-18, 10:48   

SlawekEwa napisał/a:
Comsio napisał/a:
Filmik ten udowadnia że nie jest to tak jak większąść mówi

Prawda :-P podobnie było jak jakieś 40 lat temu w Lublinie na trasie W-Z "Trabant" uderzając w bok "Wołgę" wypierniczył ją na dach :shock:

Kilka lat temu w Warszawie byłem świadkiem jak motocykl uderzył w bok furgonetki i wywrócił ją na bok. :shock:
Postaw piwo autorowi tego posta

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Piwa: 566/755
Wysłany: 2019-11-18, 12:04   

Andrzej 73 napisał/a:
Widzę , że jechał szybko nie podam prędkości bo z radarem nie stałem
. :haha:
OK , jechał szybciej niż kierowca ciężarówki , który był pewnie skupiony na zakręcie i nie zauważył , że bu w bok wjeżdża osobówka.
:spoko

ja obstawiam ,że nie trzymał kierownicy dwoma rękoma jednak jak powinien , reakcja zawodowca na zmianę toru jazdy byłaby natychmiastowa kontrą a tu nic .... obejrzałem relacje z innych kanałów informacyjnych , naczepa była pusta , rozerwało ją na dole ale nie spadła na kabine ciagnika a ten wyladował na 4 kołach oddzielony od naczepy .... teoretycznie kierowca przypiety pasami nie powinien zginać od urazów zewnetrznych , może zawał .... niestety nie przeżył .

Jak zawsze przy takich wypadkach skutek jest splotem kilku złych czynników a nie tylko uderzenia corsą w koło .

amples 
Kombatant

Twój sprzęt: Master III
Piwa: 129/18
Wysłany: 2019-11-18, 13:14   

MECENAS napisał/a:
ja obstawiam ,że nie trzymał kierownicy
To było na łuku , gdzie siła odśrodkowa robi swoje ,
wystarczył niewielki boczny nacisk corsy na przednia oś by na łuku i śliskiej nawierzchni zaliczył poślizg (pierwsze 3 sekundy).
przy poślizgu na łuku niewiele można zrobić.

tomiy
doświadczony pisarz

Piwa: 3/12
Wysłany: 2019-11-18, 20:54   

MECENAS napisał/a:
Andrzej 73 napisał/a:
Do czego Wiesiek pijesz , czyżby do wypadku Szydło?
Zwróć uwagę że Opel Corsa jechał bardzo szybko, a drogą była śliska. Uderzenie w bok ciężarówki zmieniło tor jazdy i efekt widzimy na filmiku.

co to znaczy bardzo szybko ? ile ? Ja tam widze ,że kierowca dużego nie skontrował po strzale w koło , opona nie wystrzeliła , dlaczego nie odbił w lewo ???? miał sekundę na to nim uderzył w bariery z prawej . Pytanie co robił ???

Puść sobie w zwolnionym tempie, a zauważysz, ze po uderzeniu kierowca skontrował (koła mocno skręcone w lewo). Niestety uderzenie poszło prawie idealnie koło osi przedniej, tu rzuciło przód ciągnika na murek. Gdyby nie to ze naczepa po udeżeniu w betonowe murki nie utzrymała sie w pionie to by sie nic nie stało. A tak naczepa pociągneła ciagnik bo ten po uderzeniu utrzymał się na moście. Przy takim bocznym uderzeniu w wysoki krawężnik to nawet osobówkę można wywrócić, a co dopiero naczepę z wysokim środkiem ciężkości

Comsio 
Kombatant
weteran cepek

Twój sprzęt: Ducato II 2,5 tdi 670 Eura Mobil
Nazwa załogi: COMSIOWIE
Piwa: 85/424
Wysłany: 2019-11-18, 22:33   

Andrzej 73 napisał/a:
Do czego Wiesiek pijesz , czyżby do wypadku Szydło?
Zwróć uwagę że Opel Corsa jechał bardzo szybko, a drogą była śliska. Uderzenie w bok ciężarówki zmieniło tor jazdy i efekt widzimy na filmiku.

Dzięki za zwrócenie uwagi na te zderzenie. :ok

Siema Andrzejku pije do was wszystkich z przestrogą. :roll:
Jak najdalej od ciężarówek.

Co ranek przy :kawka: info,wypadek z udziałem ciężarówki.
Przyciągają one jak magnes czy co :wyszczerzony:
Przy okazji mineły już czasy co siedzieli w nich dżentelmeni .

Wiem ze w innych krajach pod czas kursu prawa jazdy, zalecane unikanie ciężarówek.
Jak jest z tym w PL :?:

amples 
Kombatant

Twój sprzęt: Master III
Piwa: 129/18
Wysłany: 2019-11-18, 22:50   

Comsio napisał/a:
Wiem ze w innych krajach pod czas kursu prawa jazdy, zalecane unikanie ciężarówek.
Jak jest z tym w PL
W Pl instruktorzy (byli tacy ) zalecali kierowcom ciężarówek walić we wszystko co poniżej ich nóg , :haha:

daro35 
weteran

Twój sprzęt: Iveco daily 35S14
Nazwa załogi: Deszczyki
Piwa: 77/254
Wysłany: 2019-11-19, 18:25   

A mnie się wydaje że,kierowca może i nie kontrował bo ratował tego w corsie,a druga sprawa,wysoki wiadukt i śmieszne barierki po kolana,busem dobrze napędzonym by przeleciał przez te barierki,a co dopiero takim składem,zwróćcie uwagę na zabezpieczenia przy naszych drogach,na mostach i wiaduktach,ja wiem że to jest testowane i ma wszelkie dokumenty dopuszczające do montażu,trzy liny stalowe na wysokość około pasa,osobówkę może to zatrzyma,ale 40 ton w poślizgu bokiem,nie ma szans,uważajmy sami na siebie i innych i będzie dobrze,a rodzinie kierowcy tylko współczuć.

Odpowiedz do tematu