Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: koder
2015-04-22, 14:22
nawigacja camper
Autor Wiadomość
andrzej627 
stary wyga


Twój sprzęt: VW T6 204KM DSG7 4MOTION Stylevan Equinox II
Nazwa załogi: Stylevanek
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 20 Lip 2015
Piwa: 71/38
Skąd: Francja
Wysłany: 2019-12-01, 20:33   Re: Odświeżam wątek po ponad 3 latach...

Arnold1 napisał/a:
Rozważam dalej Garmina, ale dla kamperów!

Uwaga:
Cytat:

Funkcja niestandardowego wyznaczania tras uwzględnia rozmiar i wagę kampera lub przyczepy kempingowej, a następnie wyszukuje najlepszą trasę dla pojazdu 1
(...)
1 Nie jest dostępne na wszystkich obszarach. Podanie charakterystyki profilu kampera nie gwarantuje uwzględnienia tych danych w propozycjach tras przejazdu. Zawsze stosuj się do znaków drogowych oraz pamiętaj, aby dostosowywać jazdę do panujących warunków.

Mimo tego wydaje mi się, ze dobrze jest mieć najnowsze urządzenie Garmina przeznaczone dla pojazdu, którym jeździsz.
_________________
Andrzej
Maroko - wersja robocza planu
Mój blog
Filmy z moich podróży
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
rjas 
zaawansowany


Twój sprzęt: Roller Team Pegaso Garage
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Paź 2013
Piwa: 9/8
Skąd: Przybysławice/Kraków
Wysłany: 2019-12-02, 14:21   

Ja jestem bardzo zadowolony z TomTom.
Na tej stronie jest jakaś promocja, ale niestety tylko do dzisiaj - https://www.tomtom.com/pl..._201912_mostlc.
Osobiscie od kilku lat używam starszej wersji GO5200 z wbudowaną kartą SIM. Oznacza to, że widzisz sytuację na drodze w czasie rzeczywistym i jeśli jest jakiś problem to nawigacja kieruje cię na drogę alternatywną, jeśli jest szybsza. Nie ma możliwości ustawienia typu pojazdu np. kamper, ale jest taka możliwość w aplikacji zainstalowanej w telefonie (podajesz wymiary i wagę samochodu), ustawiasz trasę, wysyłasz na urządzenie i w drogę - nie wbijesz się na drogę z np. wiaduktem 2,5m. Niestety karta SIM nie pomoże poza UE, nie działa i już. Będzie to tylko zwykła nawigacja. Z tego co wyczytałem to nawigacja GO Professional 620 ma możliwość ustawienia typu pojazdu, ale jest nieco droższa.
TomTom ma regularnie jakieś promocje, wystarczy się zapisać do newslettera ibędziesz na bieżąco jeśli się nie śpieszy.

Powodzenia w wyborze :spoko
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Arnold1 
doświadczony pisarz


Twój sprzęt: Autostar, Fiat Ducato 2.3
Dołączył: 14 Sty 2018
Piwa: 13/13
Skąd: Polska/Europa
Wysłany: 2019-12-02, 14:35   

Dokładniej przygladam się teraz apce CoPilot patrz strona copilotgps.com.
Ma wersję na campera,
Roczny abo - 129.99pln (29.99 Eur). Niestety nie uzyskałem dostępu do map spoza Europy, a teraz zalezy mi na Maroko, Posłałem do nich zapytanie o to, czekam na odpowiedz. Myślę, że tą cenę warto. Dam znać jak będę miał odpowiedź.
_________________
Pozdrowienia
Arnold

_________________________________
www.camperempoeuropie.blogspot.com/
www.moto-tours-ach.blogspot.com/
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
andrzej627 
stary wyga


Twój sprzęt: VW T6 204KM DSG7 4MOTION Stylevan Equinox II
Nazwa załogi: Stylevanek
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 20 Lip 2015
Piwa: 71/38
Skąd: Francja
Wysłany: 2019-12-02, 16:25   

W aplikacji OsmAnd też masz możliwość ustawiania parametrów pojazdu. Mapę Maroka mam już w tablecie. :spoko

Screenshot_20191202-161631_OsmAnd+.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 102,17 KB

_________________
Andrzej
Maroko - wersja robocza planu
Mój blog
Filmy z moich podróży
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Arnold1 
doświadczony pisarz


Twój sprzęt: Autostar, Fiat Ducato 2.3
Dołączył: 14 Sty 2018
Piwa: 13/13
Skąd: Polska/Europa
Wysłany: 2019-12-02, 17:34   

andrzej627 napisał/a:
W aplikacji OsmAnd też masz możliwość ustawiania parametrów pojazdu. Mapę Maroka mam już w tablecie. :spoko


Tej apki nie znalem, zaraz zainstaluje i sprawdzę
_________________
Pozdrowienia
Arnold

_________________________________
www.camperempoeuropie.blogspot.com/
www.moto-tours-ach.blogspot.com/
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
andrzej627 
stary wyga


Twój sprzęt: VW T6 204KM DSG7 4MOTION Stylevan Equinox II
Nazwa załogi: Stylevanek
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 20 Lip 2015
Piwa: 71/38
Skąd: Francja
Wysłany: 2019-12-02, 17:37   

Ja jej używam na tablecie 10-calowym jako uzupełnienie Garmina.
_________________
Andrzej
Maroko - wersja robocza planu
Mój blog
Filmy z moich podróży
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
onionskin 
stary wyga

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 30 Gru 2013
Piwa: 38/102
Skąd: FMI
Wysłany: 2019-12-02, 18:27   

Posiadanie funkcji ograniczeń to jedno- drugie to ich baza z których będzie ta funkcja przydatna.
Czy to na OSM czy komercyjnych: nie ma wszystkiego w bazach.

Pod linkiem można sprawdzić co jest zapisane w bazach OSM.

http://maxheight.bplaced....line&opacity=70

Klik na kolorze pokaże okienko.

OSM.png
Plik ściągnięto 2 raz(y) 142,27 KB

  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Arnold1 
doświadczony pisarz


Twój sprzęt: Autostar, Fiat Ducato 2.3
Dołączył: 14 Sty 2018
Piwa: 13/13
Skąd: Polska/Europa
Wysłany: 2019-12-04, 01:03   

andrzej627 napisał/a:
Ja jej używam na tablecie 10-calowym jako uzupełnienie Garmina.


Ja podobnie. Po analizie skłaniam się do zakupu GARMINA Camper 785. Czy masz mapę Maroka? Z tych opensoursowych? Jak ona się spisuje, rozumiem też, że nie suporuje camperów 😎. Ale na mój przyszły nabytek też się nada?
_________________
Pozdrowienia
Arnold

_________________________________
www.camperempoeuropie.blogspot.com/
www.moto-tours-ach.blogspot.com/
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
onionskin 
stary wyga

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 30 Gru 2013
Piwa: 38/102
Skąd: FMI
Wysłany: 2019-12-04, 08:21   

Arnold1 napisał/a:
..... Czy masz mapę Maroka? Z tych opensoursowych? Jak ona się spisuje, rozumiem też, że nie suporuje camperów....

Suportuje:
http://overpass-turbo.eu/s/OGw

OSM-Over.png
Kwerenda/Zapytanie o zasób danych w bazie Openstreetmap
Plik ściągnięto 8 raz(y) 506,81 KB

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Arnold1 
doświadczony pisarz


Twój sprzęt: Autostar, Fiat Ducato 2.3
Dołączył: 14 Sty 2018
Piwa: 13/13
Skąd: Polska/Europa
Wysłany: Wczoraj 19:44   

Garmin camper 785 kupiony, jutro pewnie dojdzie.
Link tutaj

Ta mapka Maroka powyżej, wygląda dobrze. Jak ją zainstalować w nowym Garminie? Proszę o jakieś instrukcje. :ok Z góry dziękuję.
_________________
Pozdrowienia
Arnold

_________________________________
www.camperempoeuropie.blogspot.com/
www.moto-tours-ach.blogspot.com/
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
amples 
Kombatant

Twój sprzęt: masterIII w budowie
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 28 Lut 2013
Piwa: 104/17
Skąd: UE
Wysłany: Wczoraj 20:20   

Arnold1 napisał/a:
Jak ją zainstalować w nowym Garminie?
To nie tablet , byś sobie mógł instalować np. rożne apki itp. :wyszczerzony:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Arnold1 
doświadczony pisarz


Twój sprzęt: Autostar, Fiat Ducato 2.3
Dołączył: 14 Sty 2018
Piwa: 13/13
Skąd: Polska/Europa
Wysłany: Wczoraj 22:09   

amples napisał/a:
Arnold1 napisał/a:
Jak ją zainstalować w nowym Garminie?
To nie tablet , byś sobie mógł instalować np. rożne apki itp. :wyszczerzony:


Na Garminie instaluje się wiele map OSD, opensoursowych. Tylko nie pamiętam co i jak? Ostatnio przed 6 laty instalowałem sam mapę Rosji. Bez problemów.
_________________
Pozdrowienia
Arnold

_________________________________
www.camperempoeuropie.blogspot.com/
www.moto-tours-ach.blogspot.com/
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
amples 
Kombatant

Twój sprzęt: masterIII w budowie
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 28 Lut 2013
Piwa: 104/17
Skąd: UE
Wysłany: Wczoraj 22:39   

Arnold1 napisał/a:
Na Garminie instaluje się wiele map OSD,

Nie instaluje ,
a np. kopiuje do pamięci urządzenia gotowy plik *.IMG,
tutaj masz geramina
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Arnold1 
doświadczony pisarz


Twój sprzęt: Autostar, Fiat Ducato 2.3
Dołączył: 14 Sty 2018
Piwa: 13/13
Skąd: Polska/Europa
Wysłany: Dzisiaj 0:44   

amples napisał/a:
Arnold1 napisał/a:
Na Garminie instaluje się wiele map OSD,

Nie instaluje ,
a np. kopiuje do pamięci urządzenia gotowy plik *.IMG,
tutaj masz geramina


wlasnie o tym myślałem, dzieki (instaluje = kopiuje w tym przypadku) :spoko
_________________
Pozdrowienia
Arnold

_________________________________
www.camperempoeuropie.blogspot.com/
www.moto-tours-ach.blogspot.com/
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Spax 
weteran


Twój sprzęt: Ford Transit
Nazwa załogi: Spax
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 08 Mar 2016
Piwa: 77/112
Skąd: Kolumna
  Wysłany: Dzisiaj 2:38   

Eeee, hmmm
Arnold1 napisał/a:
Ta mapka Maroka powyżej, wygląda dobrze. Jak ją zainstalować w nowym Garminie?

Chodzi Ci o całą mapę czy tylko o POI (te kółeczka na mapie)?
POI w Garminie to pliki .gpi (tak do niedawna było - czy tak jest jeszcze hmm...)
Jeżeli chcesz to wgrać do Garmina to najpierw musisz ściągnąć GPX - ten potem przekonwertować na GPI i wgrać do urządzenia.
POBIERANIE
http://overpass-turbo.eu/ »»» export »»» pobierz/copy as GPX »»» zapisujesz na kompa plik export.gpx
KONWERSJA
https://www.gpsvisualizer...psbabel_convert »»» jak na zdjęciu poniżej »»» otrzymujesz plik export.gpi »»» zmieniasz nazwę na maroko_poi.gpi i to wgrywasz do Garmina
INSTRUKCJA WGRYWANIA DO GARMINA
http://www.poi-factory.com/node/85

Zaznaczam, że tak można było do niedawna z Garminem postępować - jak jest z nowszymi modelami, tego nie wiem!

gpsvis.png
Konwerter GPX do GPL
Plik ściągnięto 4 raz(y) 35,26 KB

_________________

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***