Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Alarm domowy
Autor Wiadomość
MAWI 
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Piwa: 100/17
Wysłany: 2019-12-22, 20:58   Alarm domowy

Witam kolegów. W związku z nasilającymi się kradzieżami. Postanowiłem zamontować u nas w domu alarm . Chodzi mi pogłowie . Zaczynając od zewnątrz domu. Lampy sterowane czujnikami ruchu z( najlepiej rozpoznające sylwetki ludzi, ale nie koniecznie). Jakaś syrena , która zacznie wyć równo z zapalającą się lampą. Czujki otwarcia okien i drzwi ,czujniki ruchu . I to wszystko z powiadomieniem ochrony i na telefon komórkowy. Dobrze było by aby były tam jeszcze kamery z podglądem na żywo. proszę o porady i opinie. :spoko
Może jakieś sprawdzone zestawy do samodzielnego montażu. najlepiej na WiFi. Bez kabelków Ale nie koniecznie

Postaw piwo autorowi tego posta

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44
Wysłany: 2019-12-22, 21:34   

Wiesiek,zleć to firmie zajmującej sie alarmami profesjonalnie

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

RoWeRs 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: T6 california
Piwa: 12/4
Wysłany: 2019-12-22, 23:40   

Nie znam instalatorów, którzy mieli by parcie na rozwiązania bezprzewodowe, zatem propozycja kimtop może jest najlepsza ;) Mam na myśli to, że budując jakiś system możesz popełnić sporo błędów i wydać niepotrzebnie kasę - ale może się mylę.
W internecie jest sporo ciekawych materiałów. Np. producent systemów alarmowych satel udostępnia dokumentację nie tylko dla użytkownika ale również dla instalatorów.
Przejrzyj o co można rozbudować centralę, ściągnij dokumentację i zobacz z czym będzie dane Ci się zmierzyć.
Poleciłbym centralę versa satela z modułem ethm czyli takim, który wysyła przez internet powiadomienia push na telefon komórkowy. Centrala jest tania i niezawodna.
W temacie monitoringu prym wiedzie chiński hik-vision oraz dahua. Ten pierwszy chyba ździebko tańszy. Duży wybór rejestratorów i kamer z możliwością wpuszczenia do chmury i oglądania na żywo :ok

MAWI 
Kombatant

Wysłany: 2019-12-23, 19:46   

To nie oto chodzi ,że szkoda mi kasy na zawodowca. Ale.... u nas i okolicy większość nie lubi " bezprzewodowych .A dlaczego??
Bo są kłopotliwe z gwarancja itd z telonami typu " zapłaciłem to przyjeżdżaj pan" . Mam kolegów w tej branży. Każdy radzi mi kabelki. A ja nie chcę pruć murów i ścian. Wolę WiFi.
I znam ich motywację.
Szukam kogoś kto taką instalację użytkuje. Bo jest w czym wybierać. Od 500 do kilku tysięcy.

krzlac 
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Piwa: 132/5
Wysłany: 2019-12-23, 20:35   

Pamiętaj, że we wszystkim co powiesisz na ścianach będziesz miał bateryjki, które trzeba okresowo wymieniać.

amples 
Kombatant

Twój sprzęt: Master III
Piwa: 129/18
Wysłany: 2019-12-23, 20:36   

Też wolę-mam kabelki ,
sąsiad ma bezprzewodowy 17-18 lat "Electronics Line"
Narzeka na wymianę baterii w czujkach(średni co pół roku , kilkanaście sztuk , trzy kondygnacje)

Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 524/637
Wysłany: 2019-12-23, 20:42   

MAWI napisał/a:
...
u nas i okolicy większość nie lubi " bezprzewodowych .A dlaczego??
...
Od 500 do kilku tysięcy.

Wiesiu, jakieś 2 lata temu zakładałem u córki takie monstrum:
https://allegro.pl/oferta/alarm-bezprzewodowy-gsm-guardian-iii-3g-wifi-kod-7446259373?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=NmUwZjYzN2QtNGQ0MC00ZTVkLTk2MzItNzEyYTlmYzQ2MDM4AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=e40940d4-fd28-4da4-8eea-6904dec181cd
w lekko rozszerzonej konfiguracji o więcej okien.
Miało być tanio i zadziałać gdy zajdzie potrzeba. Pomyślałem więc że wszystko będzie schowane a aktywacja i dezaktywacja będzie za pomocą pilotów a ostatecznie pinem jak pilot zdechnie.
Centralka ma wypluwanie informacji na GSM, bodaj na 2 karty sim, już nie pamiętam. Jedyna upierdliwość to sms z każdą wykonywaną czynnością alarmu, uzbrojenie, rozbrojenie, otwarcie drzwi, otwarcie okna itp. Ale jest to funkcja wyłączalna bądź do ustalenia jakie informacje mają być wysyłane - już nie pamiętam.
Syreny zastosowałem dwie, jedna w zestawie, ukryta "gdzieś" ale hałas robi, w dużym pomieszczeniu jest nie do zlokalizowania (echo ogłupia) i jedna bezprzewodowa na zewnątrz - dokupiona z osobna.
Wszystkie czujki PIR latają nadal na oryginalnych bateriach jakie były wówczas zakupione.
Ekranik skąpy ale gada po naszemu, całość działa do dzisiaj.
Jak zdechnie, nie żal będzie.
Ostatnio zmieniony przez Socale 2019-12-23, 20:44, w całości zmieniany 1 raz  

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44
Wysłany: 2019-12-23, 20:43   

Mam w domu instalację gdzie wszystko jest po fifi.Przez 14 lat działa bez problemów.Trzeba tylko pamiętać o wymianie baterii

W firmie mam po kablu.
Trzy lata temu obkamerowałem całą posiadłość ale też po kablu.Tak wychodziło po prostu taniej.

Zainstalowałem też alarm domowy w kamperku.Poszło bodajże 52 metry kabla

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

MAWI 
Kombatant

Wysłany: 2019-12-24, 13:06   Kupiony

Wczoraj zamówiłem dziś przyjechało. Chyba to samo co Wojtka Socale. Rozbudowałem to na sześć kontaktronów 6 czujników wykrywających ruch, dwie syreny, 5 pilotów i takie małe pastylki do wyłączania po dotknięciu nie pamiętam jak się nazywają. Montaż tego zajmie pewnie z godzinę albo dwie. Kolega z sąsiedztwa ma coś podobnego ponad rok i jeszcze nie wymieniał bateryjek ale to wszystko zależy jak często alarm jest używany i zbrojony. Wymiana baterii , to nie problem bo są to zwykłe 9 voltowe. Centralka i syreny zasilane z zasilaczy. Możliwość włączenia karty SIM z powiadomieniem na komórkę w sumie na 5 numerów włącznie z ochroną. Na firmie i zakładach fryzjerskich mamy okablowane montaż tego trwał dużo dłużej. Głównie chodzi o to żeby odstraszał złodzieja.mam też kamery zarówno na zakładach jak i w domu już od dawna, które działają na żywo, na WiFi i działają bardzo dobrze ,, polecam.

1577189070524658726984.jpg
Plik ściągnięto 14 raz(y) 229,13 KB

IMG_20191224_125716.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 277,56 KB

IMG_20191224_125657.jpg
Plik ściągnięto 14 raz(y) 241,58 KB

IMG_20191224_125704.jpg
Plik ściągnięto 13 raz(y) 214,74 KB

Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 524/637
Wysłany: 2019-12-25, 00:01   

Wszystko niemal identyczne, ilości większe a tylko centralka ma inny design, a zapewne na ekranie grafiki są też identyczne.
Podstawowa ochrona na dość wysokim poziomie czułości, w tej cenie to zadowolenie.
Montuj!

Świstak 
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 471/100
Wysłany: 2019-12-25, 08:54   

Panowie, bądźmy szczerzy - tego typu alarmy nie odstraszą złodzieja. Ale nie złodziej jest tu celem odstraszenia ale zwykłe obszczymurki które mogą narobić sporo bałaganu i strat. Złodziej przychodzi po swoje co tylko chwilowo znajduje się w Waszym posiadaniu i prawdziwy złodziej jest albo doskonałym fachowcem z dziedziny fabrycznych zabezpieczeń, albo zrobił specjalizację pod celą, albo ma sprzęt do walki z alarmami wart znacznie więcej niż fanty które ma pewność że weźmie. Złodziej dziś coraz częściej przychodzi w biały dzień, mając pełną świadomość tego że prawo chroni go bardziej niż nas.
Pamietaj tylko o jednym - każde nieuzasadnione zadziałanie powoduje że zaufanie do systemu spada w lawinowym tempie, więc nie ustawiaj go zbyt agresywnie, przynajmniej syren.

Jako dodatkowe zabezpieczenie przed obszczymurkami proponuję kupić dla psa w obejściu taką zabawkę...

.

251a79bd4580b85d8e55668c6e7687a183e69da6877178c0297eea819997934d.jpg
Plik ściągnięto 3195 raz(y) 17,21 KB

1574356576_p5ybmt_600.jpg
Plik ściągnięto 3193 raz(y) 40,87 KB

Milka - może ją spotkacie?

Spax 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato i Hobby 495
Nazwa załogi: Spax
Piwa: 200/351
Wysłany: 2019-12-25, 11:05   

MAWI napisał/a:
mam też kamery zarówno na zakładach jak i w domu już od dawna, które działają na żywo, na WiFi i działają bardzo dobrze ,,

A tym ustrojstwem za jakieś 10 Euro, można wywalić Twoje kamery i inne gadżety WiFi w nirwanę - niestety!

»»» WiFi Deauther Mini Wifi Test Esp8266 «««

MAWI 
Kombatant

Wysłany: 2019-12-25, 18:50   

Wiem . Na wszystko jest sposób. Ale połączenie kilku kombinacji to już inna bajka. Nie na próżno drut kolczasty jest nadal w produkcji.
Często zwykła atrapa kamery i syreny już pożądany efekt . Złodziej też myśli.
Pamiętacie w latach dziewięćdziesiątych migające diody w samochodach?? A też odstraszały.

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 502/29
Wysłany: 2019-12-26, 14:30   

Kurcze Wiesiu , dawno się nie logowałem na forum i nie zdążyłem na czas aby Cię powstrzymać .
Widzę, że już zakup zrobiony , więc nie wiem czy pisanie ma sens, ale może innym się przyda.
Jeśli system alarmowy ma realnie chronić jakiś obiekt to nie może to być w żadnym wypadku system bezprzewodowy , bo nie spełnia on podstawowego warunku, jakim jest możliwość zbudowania w jego oparciu tzw. "systemu zamkniętego"
Nie wdając się w szczegóły , chodzi o to aby nie dało się go rozbroić lub zneutralizować bez naruszenia strefy chronionej. W przypadku urządzeń bezprzewodowych nie da się tego zrobić.
Jeśli system alarmowy ma chronić przed amatorami to równie dobrze sprawdzi się atrapa sygnalizatora, atrapa kamery czy tabliczka ostrzegawcza o tym że obiekt monitorowany .
Średnio ogarnięty złodziej zawodowiec, załatwi taki alarm praktycznie "z biegu". Paradoksalnie posiadanie takiego alarmu zwiększa a nie zmniejsza ryzyko włamania. Powód jest prosty, wystarczy że złodziej podjedzie tylko pod obiekt i od razu ma pełną informację o tym czy i jaki alarm jest zamontowany , jest w stanie w dość prosty sposób przejąć nad nim kontrolę przed wejściem do obiektu i co najgorsze wie czy alarm jest uzbrojony (co daje pewność co do tego , że nikogo nie ma w środku).
Systemy alarmowe, monitoring wizyjne, czy sieci komputerowe , jeśli mają być bezpieczne i spełniać swoją rolę, bezwzględnie muszą być przewodowe !

Druga sprawa , w dzisiejszych czasach posiadanie najlepszego alarmu bez aktywnej ochrony , to też półśrodek. Co z tego , że dostaniesz info na komórkę , że masz intruza w domu, jak będziesz gdzieś daleko. Co zrobisz , na policję zadzwonisz ?
Agencje ochrony oferują poza samą ochroną montaż i konfigurację systemu i zajmują się jego serwisowaniem . W takim przypadku dla Ciebie mniejsze znaczenie ma jaki system Ci założą i jak go skonfigurują, bo jak będziesz miał złodzieja a system nie zadziała prawidłowo, zostanie zneutralizowny, albo ochrona nie zdąży , to pełna odpowiedzialność materialna pokrywana jest przez agencję ochrony (z ich ubezpieczenia ). Jedyny warunek, że system musi być uzbrojony w momencie włamania . Dodatkowa korzyść z ochrony przez agencję jest taka, że również przy jakimś włamaniu czy napadzie podczas pobytu w domu (np. w nocy ) jest możliwość wezwania pomocy (przyciski antynapadowe , itp.)

Jeśli jacyś amatorzy cudzej własności przejadą się po okolicy w poszukiwaniu łatwej okazji, to w pierwszej kolejności pójdą tam, gdzie nie ma ochrony przez agencję, a gdzie pracuje uzbrojony bezprzewodowy alarm , bo tam mają pewność , że obiekt jest pusty, alarm sobie zneutralizują w prosty sposób, a nawet jak coś pójdzie nie tak, to będą mieć sporo czasu zanim ktokolwiek się zjawi. Dopiero w następnej kolejności zabiorą się za obiekty w ogóle pozbawione ochrony i alarmu (bo tam nie do końca wiadomo czego się spodziewać w środku). Złodzieje raczej omijają obiekty chronione, oraz te na których widać ślady zainstalowanego systemu alarmowego (nawet atrapy).
Oczywiście jeśli złodziejowi zależy w jakiś szczególny sposób na jakimś konkretnym obiekcie, to przygotuje się do tego teoretycznie i praktycznie i włamie się tak czy inaczej.
Mimo wszystko ochrona przez agencję i porządny przewodowy system alarmowy podnoszą znacząco bezpieczeństwo , natomiast system bezprzewodowy , dodatkowo zainstalowany na własną rękę i jedynie na własne potrzeby to bezpieczeństwo obniża , bo stanowi kuszącą zachętę dla złodzieja .

Wyświetl szczegóły
Spax 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato i Hobby 495
Nazwa załogi: Spax
Piwa: 200/351
Wysłany: 2019-12-26, 18:46   

Dla chcącego nic trudnego
vide »»» Skarbiec polskiego króla obrabowany

Odpowiedz do tematu