|
|
Cudze chwalicie swego nie znacie |
Autor |
Wiadomość |
ML
zaawansowany

Twój sprzęt: Buerstner Levanto A574
|
Wysłany: 2009-04-26, 23:14 Cudze chwalicie swego nie znacie
|
|
|
Ostatnio pojechałem na krótki wyjazd do Krakowa - chciałem pokazać córce to piękne miasto, więc zaczynam: Wawel, Franciszkańska, Bracka, Kościół Mariacki, Rynek.... i co dalej ? Bez przewodnika nie wiem gdzie i co można jeszcze tam obejrzeć.
Mam więc pomysł, żeby chwalić się swoimi miastami w sensie, co i jak oglądać.
Często na forum skupiamy się na szukaniu dobrych campingów lub miejsc postojowych. Nie ma natomiast wskazówek jak poznać miasto, w którym jesteśmy, jak wydobyć tajemnice i smaczki zakamarków, które znane są przewodnikom.
Dla przykładu - Wrocław.
Istnieje kilka możliwości zwiedzenia tego miasta w sposób trochę mniej typowy, niż idąc trasą oklepaną w przewodnikach. Można np. przejść trasą wrocławskich krasnali, które ukryte w różnych miejscach wskazują nam ciekawe zakamarki okryte legendami (świetna zabawa dla dzieci, które nie lubią zwiedzać, ale krasnale chętnie wypatrzą). Można też przejść trasą kryminalną Eberharda Mocka (ci, którzy czytali chociaż jedną z powieści, będą wiedzieli o czym mowa). Ta trasa odkrywa stary - przedwojenny Wrocław i jego zmiany powojenne. Są też inne propozycje tras zwiedzania miasta np. zaczynając od Stadionu Olimpijskiego (bardzo ciekawa historia tego obiektu) poprzez Park Szczytnicki idąc do Hali Stulecia. Po drodze mamy przepiękny Ogród Japoński (piękne miejsce do kontemplacji i relaksu). Następnie przechodząc obok wspomnianej Hali Stulecia i Iglicy mamy dwie możliwości, albo Wrocławskie ZOO, które jest wyjątkowe dla dzieci, albo możemy z Przestani Zwierzynieckiej popłynąć rejsem po Odrze i podziwiać miasto i jego piękne mosty z tej perspektywy. Po wodnej wędrówce możemy nadbrzeżem Odry skierować się w stronę starego miasta, będziemy wtedy przechodzić obok gmachu Politechniki Wrocławskiej i Mostu Grunwaldzkiego (bardzo ciekawa historia związana z budową tego pięknego mostu - jednego z najładniejszych w Polsce). Następnie przechodząc na drugą stronę Odry mamy Urząd Wojewódzki (ten budynek też ma swoją ciekawą historię) i Panoramę Racławicką (tego nie trzeba chwalić - to trzeba zobaczyć, a najwięcej się ponoć dostrzega za trzecim razem). Z Panoramy koniecznie trzeba przejść do rynku i też można iść na dwa sposoby, albo drogą krótszą, albo drogą przez Ostrów Tumski. Polecam tą drugą. Ostrów Tumski kojarzy się z katedrą wrocławską, która ma ciekawą fasadę z tajemniczymi głowami, no i środek zapierający dech w piersiach. Później mostem piaskowym można przejść do rynku i wraz z Placem Solnym zrobić rundę przy pręgierzu, kamieniczkach wrocławskich, a szczególnie Jasiu i Małgosi, niedźwiedziu i innych atrakcjach. Szczególnie polecam spacer po rynku i okolicach wieczorem, bo wtedy widać jak to miasto żyje. Można też przejść do Jatek i podziwiać tamtejszych artystów. Są też inne miejsca niedaleko rynku, które też warto zobaczyć np. Most Uniwersytecki i elewacje Wrocławskiego Uniwersytetu, można tam dostrzec szczelinę pomiarów astronomicznych, a w środku budynku zobaczyć jedyną w Polsce linię południkową. Można też podejść do pomnika wrocławianki i pogłaskać jej pierś Niedaleko tego pomnika jest stara elektrownia wodna (ciągle działa) - też warta podziwu. Piękny jest również Ogród Botaniczny - zwłaszcza o tej porze roku.
Nie chcę zanudzać, ale jak widać jest co oglądać we Wrocławiu, a myślę, że w innych miastach też jest podobnie, więc pochwalmy się i sprzedajmy trochę tej wiedzy dla innych, którzy przyjeżdżają na krótkie lub dłuższe wycieczki do danego miasta i nie wiedzą w jaki sposób je zwiedzać.
Pozdrowienia. |
_________________ To tylko MATRIX ...
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1595/2326 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2009-04-26, 23:45
|
|
|
Świetny pomysł!
Ileż kapitalnego materiału może pojawić się na naszej stronie, jeśli pójdziemy za Twym pomysłem.
Ja na pewno przygotuję taki materiał o moich ulubionych miejscach. Myślę, że można pisać nie tylko o miastach, prawda?
Cieszy mnie każda porcja wiedzy zdobyta na naszym forum. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
ML
zaawansowany

|
Wysłany: 2009-04-27, 00:13
|
|
|
Oczywiście miasta, to był tylko przykład. Mogą być opisy tras widokowych, historycznych itp. Mamy duuużo w Polsce przepięknych miejsc z bogatą i szalenie ciekawą historią, pełną ciekawostek, o których wie niewielu - podzielmy się więc tą wiedzą, żeby Polska nie była kojarzona głównie z dziurawymi drogami i smrodem spalin. To śliczny kraj tylko trzeba wiedzieć z której strony go podziwiać.
Pozdrowienia. |
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
zibi
zaawansowany
Pomógł: 3 razy Dołączył: 12 Mar 2009 Piwa: 3/20 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2009-04-27, 00:16
|
|
|
ML masz |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2009-04-27, 06:57
|
|
|
masz juz 2
super pomysl...
mozna podzielic caly temat na REGIONY ..wielkopolska, malopolska itd.... |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
StasioiJola
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Bürstner
Nazwa załogi: StasioiJola
Pomógł: 12 razy Dołączył: 25 Lip 2008 Piwa: 81/283 Skąd: Gąbin
|
Wysłany: 2009-04-27, 16:00
|
|
|
Bardzo, bardzo dobry pomysł, bardzo przydatny dla wszystkich!!! ML 3-cie piwko za pomysł i opis Wrocławia w którym mieszkałem 35 lat temu i z którym łączą mnie młodzieńcze sentymenty!! |
|
 |
Aulos
weteran

Twój sprzęt: Bürstner Solano na Ducato
Nazwa załogi: SOKOŁY
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Lut 2007 Piwa: 62/37 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2009-04-27, 17:48
|
|
|
Pomysł bardzo mi się spodobał. Już wiem, co oglądać we Wrocławiu, a nawet więcej - nabrałem ochoty do odwiedzenia tego miasta. Muszę przemyśleć temat mojego miasta bo, że w Kołobrzegu jest plaża i morze, to wiedzą wszyscy. Ale Kołobrzeg to także kawał historii, zabytki architektury sakralnej i militarnej a także...no i to właśnie chcę przemyśleć, aby przedstawić Wam w atrakcyjnej formie. |
_________________ "Nosiciel nieuleczalnej kamperomanii"
 |
|
|
|
 |
Oskar
zaawansowany
Twój sprzęt: T4 Multivan
|
Wysłany: 2009-04-27, 20:42
|
|
|
Achoj!
Jako alternatywę po Wrocławiu polecam Jurę Krakowsko- Częstochowską.
Prawie każdy z Nas zna Zamek Ogrodzieniec i Ojców! Ale to tylko dwa rodzynki którymi możemy rozkoszować się na Jurze.
Proponuję zatem wycieczkę inną niż w te dwa najbardziej znane miejsca.
Pierwszy dzień:
Trasa Olsztyn (koło Częstochowy) ., Potok Złoty, Czatachowa,
Trasę możemy rozpocząć od zwiedzenia jednego z największych zamków średniowiecznych na Jurze.( duży parking pod zamkiem 2pln na h ,ale jadąc 200 m na południe od rynku w Olsztynie za darmo ,a do tego jeszcze pole Kempingowe (500m)
Również warto na tym odcinku po miedzy Zamkiem a kempingiem zwiedzić całoroczna Szopkę.( Naprawdę warto!)
Potem szybko do Kamperka coś przekąsić .i jechać w kierunku na Kielce do Janowa.
W Janowie kierować się na trasę w kierunku Żarki –Myszków. Po drodze mijamy Złoty Potok (Warto zwiedzić Dwór Krasińskich ,oraz źródełka Zygmunta i Elżbiety a obok Pstrągarnia z pyszna rybką na kolacje w kamperku!)
Jadąc dalej dojeżdżamy do Czatachowy i na ostrym łuku drogi zjeżdżamy w lewo w kierunku Pustelni.( znaki są ale gdyby Ktoś pobłądził wystarczy spytać najbliższego tubylca i na pewno traficie).Drogą około 2km dojeżdżamy do zabudowań i kościółka Mnichów( jak skończy się asfalt to się nie martwcie jakieś 500m szutrem ale zawsze w dobrym stanie będziecie na miejscu Bardzo pięknie widokowa trasa!!!) Tam za tym Kościółkiem można znaleść wiele atrakcyjnych leśnych polanek do przenocowania w Kamperku będąc sami!
Drugi dzień:
Wracamy na trasę Janów- Żarki i w owych Żarkach kierujemy się na Kroczyce.
Dojeżdżamy do wsi Podlesie i tam możemy zatrzymać Kamperka na parkingu hotelu „Ostaniec” lub 300 m bliżej darmowo.
Tutaj koniecznie trzeba udać się na górę Zborów podziwiając tak zwany Rezerwat Przyrody Nieożywionej .Znajduje się tu Mekka dla wszystkich wspinaczy. Można tu zobaczyć i nawet spróbować własnych sił we wspinaczce. A widok z wierzchołka góry Zborów to gwarantuje że zostanie na zawsze w Waszych Głowach!(Szczyt bardzo łatwo dostępny nawet dla rodzin z małym dzieckiem)
Jadąc dalej do Kroczyc możemy skręcić w lewo nad zalew w Kostkowicach ( W latach 80 siątych miał tam powstać ośrodek dla prominentów państwowych) Tam też znajdują się miejsca żeby można było przenocować Kamperkiem nad wodą na pięknej polanie pod skałami i za Free!
Z tych terenów już blisko do Ogrodzieńca a nawet do Ojcowa ,ale po drodze znam jeszcze bardzo wiele fajnych miejsc. Jura jest bardzo ciekawa szczególnie w tych mniej cywilizowanych miejscach. Nie jestem ich tu w stanie opisać ale jak ktoś chce to Niech pyta i pisze na moje pw.(mogę udzielić szczegółowych informacji)
Ale najlepsza część Jury dla Mnie zaczyna się w dolinkach podkrakowskich ( Dolina Będkowska, Kluczywody,czy też Kobylańska z Tatarską wsią) ale to może już na nastepny temat.
Pozdrawiam Oskar |
|
|
|
 |
ML
zaawansowany

|
Wysłany: 2009-04-27, 21:50
|
|
|
Bardzo Wam Kochani dziękuję za piwka - chętnie je wypije za Wasze zdrowie
Gratuluję Oskar pięknego opisu - jeszcze w tych okolicach nie byłem, a po takim opisie wyobraźnia mi już podpowiada, że ślicznie tam - to trzeba zobaczyć.
Dla tych co nie wiedzą za wiele o wrocławskich krasnalach podaję link: http://www.wroclaw.free.a...ki/krasnale.php i jeszcze jeden: http://www.krasnale.pl/mapa/ tam są opisy i mapki - odnajdywanie ich to świetna zabawa dla tych małych i tych dużych
Pozdrowienia. |
 |
Ostatnio zmieniony przez ML 2009-04-29, 23:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
KOCZORKA
Kombatant

Twój sprzęt: Adria
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 24 Wrz 2008 Piwa: 21/22
|
Wysłany: 2009-04-28, 12:57
|
|
|
Kraków to miasto magiczne, z chmarą gołębi na rynku, bajecznie pięknym ołtarzem Wita Stwosza oraz ziejącym Smokiem Wawelskim.
To miasto pełne zabytków, których wszystkich nie sposób opisać.
To miasto, po którego brukowanych ulicach można spacerować godzinami.
Prawie wszystkie najważniejsze zabytki są zlokalizowane w obrębie Plant, więc zwiedzać najlepiej na piechotę.
Najlepiej zacząć od Drogi Królewskiej, która prowadzi z przedmieścia Kleparz na Wawel.
Zacznijmy od Barbakanu, który jest unikatową w skali europejskiej budowlą militarną. Wzniesiono go w 1498r w obawie przed inwazją turecką.
Tuż obok wznosi się Brama Floriańska, która miała strzec północnego wejścia do miasta. Obejrzyjcie dokładnie piękną elewację, którą zdobi orzeł piastowski, a od ul. Floriańskiej płaskorzeźba św.Floriana.
Podążając ul. Floriańską mijamy zabytkowe kamienice.
Ta z nr. 45, to znana kawiarnia Jama Michalika, w której narodził się kabaret Zielony Balonik.
Natomiast kamienica nr. 41, to miejsce gdzie mieszkał Jan Matejko, a obecnie mieści się muzeum.
W bramach, podwórkach i piwnicach mieszczą się sklepy, puby, knajpki.
Dochodzimy do najpiękniejszego, największego Rynku Europy.
To ciężko opisać, to trzeba koniecznie zobaczyć.
Te stragany, grajkowie, kawiarenki i dzieciaki karmiące gołębie.
Kto nie wie, to tak dla ciekawości, legenda głosi, że te nasze krakowskie gołębie, to rycerze księcia Henryka IV Probusa.
Książę był jednym z pretendentów do tronu królewskiego i pożyczył pieniądze od starej wiedźmy, która zaczarowała jego rycerzy w gołębie.
Odczarowanie miało nastąpić po zwrocie długu.
Niestety książę kasę przepuścił, korony nie zdobył, a jego rycerze do dnia dzisiejszego latają i są niezwykłą ozdobą Rynku.
Kto posiedzi na rynku, posłucha hejnału z Wieży Mariackiej, obejrzy najpiękniejszy Ołtarz Wita Stwosza, Sukiennice i odetchnie pod pomnikiem Adama Mickiewicza...już po nim.
Zakocha się w tym zaczarowanym miejscu i będzie ciągle powracał.
Nie będę opisywała tego miejsca, bo po prostu się nie da, to trzeba przeżyć samemu.
Każda kamieniczka krakowska posiada swoją historię.
Na przykład w kamienicy nr.9 (Bonarewska) w 1605r wojewoda Mniszech wydał swą córkę Marynę za Dymitra Samozwańca, późniejszego cara Świętej Rusi.
Nasza Maryna została carycą.
Obecnie przez kamienicę przebiega Pasaż Bielaka z knajpkami, kinem i sklepami.
Natomiast w kamienicy pod nr. 27 powstał w 1956r kabaret Piwnica pod Baranami.
Wybiegająca z południowego narożnika rynku ul. Grodzka prowadzi prosto na Wawel.
Podążając Grodzką koniecznie wstąpmy do kościoła św. Piotra i Pawła.
We wnętrzu zawieszono tzw. wahadło Foucaulta - puszczane w ruch w czwartki o godz. 10, 11 i 12 (oprócz świąt), sunie w ciszy przez kościół, a posadzka i Ziemia obracają się względem niego.
W sąsiednim kościele św. Andrzeja, który jest jedną z najstarszych budowli na ziemiach polskich znajdują się piękne freski, obraz Madonny, a także figurki jasełkowe z XIV w.
Po miłej przechadzce docieramy do Wzgórza Wawelskiego, które otwarte jest dla turystów codziennie IV-IX od 6-20.
Dziedziniec zamykany jest na 30min.przed zamknięciem bram.
Na wzgórzu znajduje się letnia kawiarenka i restauracja.
W niedzielę zwiedzanie wnętrz komnat królewskich, skarbca i zbrojowni jest bezpłatne.
Czy żyje ktoś, kto nie widział Wawelu ???
To siedziba książęca na długo przed powstaniem państwa polskiego, to siedziba królów Polski, to miejsce, którego zobaczenie i zwiedzenie w jeden dzień, jest niemożliwością.
Znajduje się tutaj Ołtarz Ojczyzny ,przy którym Władysław Jagiełło zawiesił zdobyte pod Grunwaldem chorągwie krzyżackie.
Tutaj wisi najsłynniejszy dzwon Zygmunta.
Czy wiecie, że głos dzwonu Zygmunta jest tak potężny, że kiedy bije na Nowy Rok to jego brzmienie słychać aż do Wielkanocy.???
Zobaczyć koniecznie musicie komnaty królewskie, ale nie zobaczyć nigdy Sali Poselskiej zwanej Tronową lub pod Głowami?
Legenda mówi, że w trakcie procesu jedna z głów na kasetonach zwróciła się do króla Zygmunta, kiedy ogłaszał wyrok, słowami:
"Królu Auguście, sądź sprawiedliwie".
Król wielce rozgniewany zuchwałością głowy, kazał jej dorobić opaskę na usta, którą ma do dziś.
U stóp Wzgórza znajduje się słynna Smocza Jama (V-X codz.10-17).
Jak legenda głosi, szewc, który polubił naszego smoka, wszedł z nim w układ.
Ówczesna "Kronika" głosiła, że szewc ma smoka zabić. Ma podrzucić mu barana nafaszerowanego siarką, a potem smok ma wypić tyle wody, że pęknie.
Zamiast barana, pękł balon, a ludziska zobaczyli wirujące kłaki wełny.
Dzięki pomysłowości szewca, udało się uratować kochane smoczysko i stoi sobie do dzisiaj przy wejściu do Smoczej Jamy i czasami nawet zieje ogniem.
Po pięknej lekcji historii warto udać się na Bulwary Wiślane, gdzie oczekują na nas rzeczne statki turystyczne.
Na Bulwarach stoi też niezwykły pomnik Dżoka, symbol psiej wierności.
Kochane psisko siedziało przez kilka miesięcy w tym miejscu czekając na swego pana, którego zabrało pogotowie. Ów człowiek dostał zawału serca i zmarł. Po wielu miesiącach Dżok odszedł z pewną kobietą, która się nim opiekowała. Po wielu latach, nowa opiekunka zmarła, a Dżok uciekł nowym opiekunom i w 1998r zginął pod kołami pociągu.
Cała ludność Krakowa włączyła się w zbiórkę pieniążków na budowę tego pomnika.
Spod Wawelu można dojść na piechotę na Kazimierz.
Obecna dzielnica Krakowa, kiedyś była osobnym miastem, założonym przez Kazimierza Wielkiego w 1335r.
Kazimierz trzeba koniecznie zobaczyć!!!
Znajdują się tutaj synagogi, renesansowy ratusz i wiele knajpek do odpoczynku.
Idąc w stronę mostu na Wiśle ulicą Starowiślną (po prawej stronie), jeżeli zobaczycie długą kolejkę, trzeba! należy! stanąć w niej!!
Są tutaj najlepsze, tradycyjne lody od Sargi.
Poziomkowe, jagodowe, bakaliowe, czekoladowe. Pychota. Namawiam gorąco!!
Między ulicami Bożego Ciała i Szeroką, wśród starch kamienic ukrywają się cenne pamiątki po społeczności żydowskiej, zamieszkującej niegdyś Kazimierz.
Przy ul. Kupa 18 stoi synagoga Izaaka, która uchodzi za największą i najładniejszą.
Na rogu ul. Miodowej i Podbrzezia stoi synagoga Tempel, której ściany zdobią motywy geometryczne i roślinne.
Przy ul. Szerokiej zachowała się najstarsza w Polsce Stara Synagoga, w której znajduje się obecnie muzeum kultury żydowskiej (czynne pn.10-14, wt-nd.10-17).
Kraków to również miasto wielu kościołów, których nie sposób wszystkich wymienić.
Godny polecenia jest kościół i klasztor Franciszkanów (w obrębie rynku, wejście od ul. Franciszkańskiej od Plant).
To miejsce spoczynku księcia Bolesława Wstydliwego.
W zabytkowym wnętrzu kościoła króluje ogromny witraż Stanisława Wyspiańskiego "Bóg Ojciec-Stań się".
Niedaleko kościoła Franciszkanów przy placu Dominikańskim znajduje się kościół i klasztor Dominikanów.
Warto zwrócić uwagę na ornamentykę: przeplatające się winne grona i smoki.
Kraków to również muzea.
Na ul. św. Sebastiana znajduje się największe w Polsce Oceanarium w Muzeum Przyrodniczym (pn-pt.9-15, sb-nd.9-18).
Na ul. Senackiej mieści się Muzeum Archeologiczne, w którym znajduje się wystawa "Bogowie starożytnego Egiptu" z prawdziwymi mumiami!!
Warta obejrzenia jest również ekspozycja "Pradzieje i wczesne średniowiecze Małopolski, która mieści się na placu Wolnica 1.
Zostały nam jeszcze Ogrody.
Ogród zoologiczny położony w cienistym Lasku Wolskim, to miejsce na spędzenie całego dnia w pięknym miejscu, na łonie natury.
W ogrodzie żyje około 1500 przedstawicieli prawie 300 gatunków.
Są tu między innymi: hipopotamy karłowate, konie Przewalskiego, antylopy, lamparty chińskie itd.
Dzieciaki zafascynują małpki, foczki i akwaria z kolorowymi rybkami.
Przed wejściem do ZOO liczne budki zachęcają do zaopatrzenia się w napoje, słodycze, a i coś konkretnego do zjedzenia też się znajdzie.
ZOO czynne jest wiosną i jesienią od 9-17, a latem 9-19.
Przepiękny jest również Ogród Botaniczny założony w 1779r z inicjatywy króla Stanisława Augusta Poniatowskiego.
Znajduje się na ul. Kopernika 27, a czynny V-VIII od 9-19.
Uwaga!! Szklarnie są nieczynne w piątki.
Najstarsze wiekowo drzewo Ogrodu zwane jest Dębem Jagiellońskim.
Na obolałe nogi i umęczone ciało najlepszy będzie odpoczynek w Parku Wodnym (ul. Dobrego Pasterza 126, czynne codziennie 8-22, rozbudowany system zniżek!).
Oprócz basenów, zjeżdżalni, "dzikiej rzeki", krakowski aquapark ma dwie ściany wspinaczkowe, z których upadek jest wprost w objęcia wody.
Dla maluszków jest brodzik z fontanną, wodny zamek i dwie zjeżdżalnie. Na miejscu w budynku mieszczą się: siłownia, solaria, sklep sportowy, restauracja i kawiarenka internetowa.
Na prawdę warto. Polecam!!!
Niedaleko od Parku Wodnego, w Nowej Hucie, na starym lotnisku powstał Ogród Doświadczeń - pierwszy park sensoryczny w Polsce.
Dzieci i dorośli mogą lepiej zrozumieć tajniki chemii, fizyki i przyrody w trakcie fajnej zabawy.
Znajdują się tutaj interaktywne urządzenia m.in.: telegraf akustyczny, kołyska Newtona, kamienne cymbały i kalejdoskop gigant.
Z okolic Krakowa warto zobaczyć: kopalnie soli w Wieliczce i Bochni, zamek w Wiśniczu i zajrzeć do Lipnicy Murowanej.
Musicie też koniecznie zobaczyć: Opactwo Benedyktów w Tyńcu, Kalwarię Zebrzydowską, zamek w Niepołomicach, jak i również piękny ryneczek w Lanckoronie.
Chciałam wybrać najciekawsze miejsca W Krakowie i okolicach, ale ledwo dotknęłam tematu.
Cały ogromny Park Ojcowski to temat rzeka!!!
Przyjeżdżajcie! Zwiedzajcie! Miesięcy zabraknie, by cząstkę tego piękna obejrzeć!!! |
_________________ "Żyj tak, abyś po latach mogła powiedzieć-przynajmniej się nie nudziłam". |
|
|
|
 |
ekosmak.dabrowska
weteran

Twój sprzęt: Ford Transit 94' Rimor
Nazwa załogi: Dziubki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Sty 2009 Piwa: 26/111 Skąd: toruń
|
Wysłany: 2009-04-28, 15:03
|
|
|
Rafał marnujesz się jako optyk.
Chciałem coś napisać o Toruniu, lecz spłoszyłeś mnie tym elaboratem. |
_________________ Jak chcesz rozśmieszyć Pana Boga to opowiedz Mu
o swoich planach |
|
|
|
 |
prezesuu
weteran 102 dni to nie zbyt wiele

Twój sprzęt: chwilowo bezdomny
Pomógł: 4 razy Dołączył: 01 Lut 2008 Piwa: 22/13 Skąd: Tomaszów Mazowiecki
|
Wysłany: 2009-04-28, 18:30
|
|
|
KOCZORKA, "... córeczko, ale Ty masz dużoo..." wiedze.
Naklupałaś na dwa dni sylabizowania.
Jak przebrnę przez Twój pościk będzie już po Warkocie. Nic to. Może zarwę nockę, by uporać się z nim wcześniej. |
|
|
|
 |
KOCZOR
weteran
|
Wysłany: 2009-04-28, 18:54
|
|
|
Niestety Darku, to nie mój tekst, a Lucynki. Powiem więcej.... jak zabierała się za to Dzieło, spytałem czy wie na co się porywa, a po kilku godzinach już jej współczułem.
Teraz jednak jestem z niej dumny, gdyż wykonała kawał solidnej roboty mogącej ułatwić pierwszy kontakt turysty z naszym kochanym miastem.
A na Toruń czekamy niecierpliwie |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1595/2326 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2009-04-28, 18:55
|
|
|
Piękna, pożyteczna robota, Lucynko.
Należą się wyrazy szacunku. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
KOCZORKA
Kombatant

Twój sprzęt: Adria
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 24 Wrz 2008 Piwa: 21/22
|
Wysłany: 2009-04-28, 21:40
|
|
|
Tadeusz napisał/a: | Piękna, pożyteczna robota, Lucynko. |
Dziękuję Tadziu.
Myślę, że każdy był już w Krakowie, a może nie, to na coś mój opis ukochanego miasta się przyda.
prezesuu napisał/a: | Jak przebrnę przez Twój pościk będzie już po Warkocie. Nic to. Może zarwę nockę, by uporać się z nim wcześniej. |
Prezesuu , zachęcam do przeczytania, bo może nie każdą legendę znasz.
Może nie wszystko widziałeś i znowu przyjedziesz do Krakowa i przy okazji odwiedzisz Koczorki.
Lekturkę zostaw sobie na później, a teraz szykuj się na Warkocik. |
_________________ "Żyj tak, abyś po latach mogła powiedzieć-przynajmniej się nie nudziłam". |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|